Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Snowy skrivet 01 aug-11 kl 10:52
-
Hej, jag har varit vegetarian i flera år, och måste erkänna att på sistonde har jag varit lat och det har blivit mycket halvfabrikat, quorn, sojafärs osv. Men nu är jag lite trött på denna mat, och skulle vilja få tips på vegetarisk mat som är enkel att tillaga men med helt naturliga råvaror. Helt enkelt jag vill göra veg. biffar, filer, osv själv. Men ändå som är näringsrik så jag får tillräckligt med protein i mig.
Så i den här tråden vill jag att vi alla delar med oss av våra smarriga veg.recept :P
-
gaah mitt inlägg försvann >:(
ajja kort version, kolla på second hand, jag har massa veg-kokböcker från 80-talet som är jättebra och då fanns ju knappt tofu och köpa + dom är billiga
den enda jättebra veg kokboken jag har som är ny heter varsogod och är från finland men jag har inte hittat nån stans man kan köpa den
det enda negativa med äldre vegkokböcker är att många recept är riktigt kolhydratsrika men protein fattiga men istället för en blandsallad kan man ju ha en bönsallad och det är en bra välkomponerad måltid igen.
själv brukar jag mest höfta i allt från biffar/bollar till grytor och pajer
ett recept jag älskar men som kräver bönsallad (eller stekt ägg om man äter ägg) är rödbetsbiffar/snitslar
man behöver 1 medelstor (ej gigantisk) rödbeta per person, och grahamsmjöl, paprikapulver och salladskrydda (+ nått att steka i)
koka, skala och skiva rödbetan/orna, blanda grahamsmjölet med kryddorna och vänd skivorna i mjölblandningen.
stek gyllenbruna och servera med kokt potatis och bönsallad/stekt ägg
en annan verson är att man byter ut grahamsmjölet mot ströbröd och doppar skivorna i vispat ägg innan man doppar dom i ströbrödet.
-
oj det lät väldigt enkelt och faktiskt gott. Det ska jag pröva. Har ätit röbetsbiffar tidigare, men då tror jag vi rev röbeter och lök och grejer så att det blev mer som en smet och stekte. Men att bara skiva en färsk röbeta och panera lät väldigt enkelt och gott.
-
oj det lät väldigt enkelt och faktiskt gott. Det ska jag pröva. Har ätit röbetsbiffar tidigare, men då tror jag vi rev röbeter och lök och grejer så att det blev mer som en smet och stekte. Men att bara skiva en färsk röbeta och panera lät väldigt enkelt och gott.
man ska koka rödbetorna innan (kanske inte var så tydligt då jag var trött på att skriva inlägget ännu en gång) men dom klarar ju sig själv på spisen
-
"Köttfärs" är lätt att göra med hjälp av havre/rågflingor och hackade cashews/jordnötter. Smaksätt och stek :P. Akta dig för att ha för mycket vätska om du har havre, då blir det lätt kladdigt.
-
man ska koka rödbetorna innan (kanske inte var så tydligt då jag var trött på att skriva inlägget ännu en gång) men dom klarar ju sig själv på spisen
Oki :p
Någon mer som har något/några smarrig recept. Skulle väldigt gärna vilja ha recept på goa hemmagjorda vegetariska biffar, eller pastasås- tex gjord på linser har jag hört ska vara gott istället för tex quornfärs...eller något helt annat smarrigt vegetariskt.
Själv kan jag dela med mig av hirsbiffar. Riktigt goda:
2 dl hirs
2/3 dl kesella
1 ägg
1 dl ströbröd
1 rödlök
150 g fetaost
( ev 10 soltorkade tomater)
salt, peppar, olja
Koka hirsen enligt anvisning på paketet. Låt kallna. blanda den kalla hirsen med kesella, ägg å ströbröd.
Skala och hacka rödlöken, tärna fetaosten, hacka de ev. soltorkade tomaterna. Tillsätt detta å rör till en jämn smet. Salta, peppra. Forma och platta ut till biffar. Pensla med olja å grilla/stek 5 minuter per sida tills de är genomgrillade å har fått fin färg.
Jättegoda, med tex beasås och potatis.
-
"Köttfärs" är lätt att göra med hjälp av havre/rågflingor och hackade cashews/jordnötter. Smaksätt och stek :P. Akta dig för att ha för mycket vätska om du har havre, då blir det lätt kladdigt.
Åh, smart. Hur mycket av varje brukar du ungerfär ha?
-
Om du gillar att äta bönor men tycker de torkade tar för länge att koka så koka ett helt paket i taget och frys in i påsar så har du i frysen när du vill. Ska du göra varm mat kan du tina dem genom att tippa dem i grytan men ska du äta dem kalla kan du tina dem genom att låta dem ligga i varmt vatten.
-
testade panerad fårticka nu till middagen, underbart gott och enkelt också
(googla för recept är nog enklast) vill äta det snart igen, måste hitta mer fårticka ;D
-
Åh, smart. Hur mycket av varje brukar du ungerfär ha?
Hmmmm.... hälften hälften... beror på vad jag har hemma :). Jag är inte så noga med mått, jag tar det som behövs så att säga :P.
Stavmixern är ens bästa vän för övrigt, man kan göra goda röror på vilka bönor eller nötter som helst med hjälp av den. Jag gillar kidney-tomat-salsa, hummus, vita bönor, eller jordnöts-satay-sås :).
-
Vi börjar få zuchini här nu så igår tog jag och delade en stor på längden, och fyllde den med en quornfärsblandning, det skulle man kunna byta ut mot vad som helst, typ svamp om man tycker om det. Jag gröpte ur zuchinin med en sked och hackade innehållet.. stekte lök, hackade tomater och zuchiniköttet med färsen och förvällde "zuchinibåtarna" i 3-4 minuter.. sen sköljde jag dom i kallt vatten, torkade dom, fyllde dom med röran som jag saltat och pepprat och hade på lite ost på toppen. In i ugnen i typ en kvart tror jag och voila! :)
-
Jag är inte vegertarian med detta är den godaste lasagne jag vet!
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1-2 auberginer, 500 g totalt
olivolja
2 burkar krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
----
500 g keso
1 dl pesto
2 dl riven ost
----
lasagneplattor
riven ost att ha överst
Strimla auberginer och lök, fräs i oljan, Tillsätt resten i första delen av receptet.
Blanda keso, pesto och riven ost.
Varva aubergineblandningen, kesoblandningen och lasagneplattorna. Toppa med riven ost.
In i nedre delen av ugnen 225 grader, 30 min.
-
Kokta färska rödbetor med kokt nypotatis pepparrotssås och sallad , paj på mangold och tomater mvh praline1
-
Pankakor med spenat. Byt ut endel av mjölet mot spenat, krydda med kanel och kardemumma servera med jordgubbsylt! Mumma :P tycker det är supergott åt det första gången på en vegetarisk restaurang i Sthlm!
-
Stavmixern är ens bästa vän för övrigt, man kan göra goda röror på vilka bönor eller nötter som helst med hjälp av den. Jag gillar kidney-tomat-salsa, hummus, vita bönor, eller jordnöts-satay-sås :).
Uff nu blev jag jättesugen! Går inte göra något åt för jag är på jobbet många timmar till ...
Bidrar med litet biffrecept senare, jag har en lång lista hemma. Ett tips är att gå till bibblan/bokhandeln och kika i Indiska eller Thailändska kokböcker. Där finns massor av bra recept av den här typen. Säkert på nätet också.
-
Pankakor med spenat. Byt ut endel av mjölet mot spenat, krydda med kanel och kardemumma servera med jordgubbsylt! Mumma :P tycker det är supergott åt det första gången på en vegetarisk restaurang i Sthlm!
Mmmm, det där lät gott. Har också ätit spenatpannkakor på någon restaurang men med kanel och kardemumma lät ju ännu godare. Det ska jag testa i veckan! Ska om hönsgården och skaffa ägg. Sen blir det nog röbetsskivorna i ströbröd och potatis också...tänkte mig någon kall turkisk yoghurtsås till den som jag kryddar med något gott.
-
Hmm, muskotnöt känns godare för min del. Kanel o kardemumma låter som bullar för mig. (Sade hon som blandar äpplen och bananer i nästan varje gryta) ;D
-
Hmm, muskotnöt känns godare för min del. Kanel o kardemumma låter som bullar för mig. (Sade hon som blandar äpplen och bananer i nästan varje gryta) ;D
men äpplen är ju naturligt, funkar finfint i en gurry med linser och lök ;D
-
Åt skivade kokta panerade stekta röbetor igår till middag. Kokt färspotatis, en yoghurtsås kryddad med lite senap och chili, vitlök, peppar och salt och till det en fänkålssallad med äpple.
Måste säga att det var riktigt gott och lär bli fler gånger....
-
Hej, jag har varit vegetarian i flera år, och måste erkänna att på sistonde har jag varit lat och det har blivit mycket halvfabrikat, quorn, sojafärs osv. Men nu är jag lite trött på denna mat, och skulle vilja få tips på vegetarisk mat som är enkel att tillaga men med helt naturliga råvaror. Helt enkelt jag vill göra veg. biffar, filer, osv själv. Men ändå som är näringsrik så jag får tillräckligt med protein i mig.
Så i den här tråden vill jag att vi alla delar med oss av våra smarriga veg.recept :P
Prova att leta här
http://www.tasteline.com/ (http://www.tasteline.com/)
Skriv in i rutan vad du har hemma så får du förslag på olika rätter :D
-
Jag har snöat in på kikärtsmjöl nu. Mest beroende på att när jag äntligen hittade det i affärn så fanns det bara i 5-kilospåse :o
Så därför säger jag: Tag kikärtsmjöl och rågmjöl (hälften av varje) till pannkakan och fyll med en spenatblandning av: schalottenlök, vitlök och 400 gr spenatblad. Man steker löken och tillsätter spenatbladen i pannan bara tills den slaknar. Till pannkakan serveras en röra utav: 1 dl vispad grädde (eller creme fraiche eller enligt vad som finns hemma) med en knivsudd senap och 3 finhackade basilikablad. Garnera med ett finhackat hårdkokt ägg om man äter detta.
Trädgårdsmålla eller andra blad efter behag går förståss lika bra!
-
Fler fyllda pannkakor, denna gång med en favorit: Skorzonera eller svartrot.
Kryddpannkaka med svartrot
Till denna tar man grahamsmjöl eller kikärtsmjöl ca 150 gram
salt, peppar, muskotnöt, och gör pannkakorna på tre ägg och 4 dl mjölk (eller motsvarande vegetariska ingredienser). Man blandar ungefär 6 matskedar finhackade färska kryddörter. Detta skall räcka till 4 tjocka pannkakor som går att böja runt ovanpå fyllningen.
Fyllning: 600 gram färsk svartrot (eller om du har konserverad går det åt ca 50% mer). Skala och skär i små lagoma bitar och koka dem i lättsaltat vatten tills de är "al dente" (OBS om man skalar dem efter kokningen är de lättskalade men smakar litet jordigt). Smörstek dem kort med litet utav sitt spad om det finns. Smaka av med kryddor och muskotnöt.
Det här kan låta ltiet knäppt, men det är gott med (pytte-) litet torrjäst eller bryggerijäst strödd ovanpå de färdiga svartrötterna vid serveringen. Finns en tysk snarlik produkt som jag saknar i Svenska butiker... litet egen smak. "Hefeflocken". Är en sorts ostersättning egentligen.
Serveras med vit sås eller cremefraiche eller yoghurtsåser, men inte alltfös stark kryddning. Man kan strö på rostade solrosfrön om man vill. Även ostsås eller tomatsås kan passa.
-
Hej! Jag har samlat en hel hög naturliga vegetariska recept i min blogg:http://enklarejohanna.blogspot.com/p/recept.html] [url]http://enklarejohanna.blogspot.com/p/recept.html (http://[url)[/url] kanske du kan hitta något där?
-
Gjorde en otrolig god avokadowraps igår. Har ätit resterna till kvällsmat igår och frukost idag :)
Jag skar 2-3 avokado i bitar, blandade i etaost, och hällde sedan över 1 förpackning färdiga kikärtor. Hällde över 1 1/2 tsk citronjouice och 1 msk olja + lite salt och peppar.
Skivade tomater och rödlök och lade brevid.
Sedan gjorde jag en dressing, på creme cheeseost, salt, peppar, citron, olja, och curry.
Slängde in tortillabröd i ugnen, ördelade avokadoblandning på mitten av varje bröd. Toppa med lök och tomat. Ringla sedan över dressingen och wolaaa, supergod enkel wraps.
Perfekt till picknick, lunch, middag, fredagsmys. Ja, det här var verkligen en favorit ;)
-
Det där lät ju supergott!
Ett tips för dem som tycker rå lök är för starkt: Häll citron eller helst lime över den och låt dra en stund. Då blir löken mild!
-
Det där lät ju supergott!
Ett tips för dem som tycker rå lök är för starkt: Häll citron eller helst lime över den och låt dra en stund. Då blir löken mild!
Smart! Annars kan man skiva/hacka löken och sen låta den dra i iskallt vatten en stund.
-
Testa den här sidan [url][http://www.vegetariskhusmanskost.se//url] där finns mycket gott.
-
Jag bidrar med en proteinkick til frukost:
Koka en gröt på Quinoa. Blanda i sån där pasta gjord på sesamfrön ( kommer aldrig ihåg vad den heter)..... och mosad banan. Gott!
Annars har vi numer en vanligt förekommande rätt här hos oss. Rivna rotsaker (vad du har), bandat med phiadelphiaost. Steks som en kaka i stekpannan eller ugnen. Äts med lingonsylt, eller varför inte hummus om du inte ätit dundergröten till frukost. Hos oss använder jag just nu potatis, morot och kålrabbi.
Gott och enkelt är oxå kålrotslåda. Tärna kålrot och förväll dem. Häll i en ugnsform och häll över en svampstuvning. Lägg på riven ost och gratinera. Jag tycker det är gott med knäckebröd till.
-
En mättande soppa/gryta
Fräs hackad lök, tärnad röd paprika och vitlök i en stor kastrull. Häll i tärnad potatis och strimlad vitkål. Späd med krossade tomater och kokosmjölk. Lägg i buljongtärningar efter tycke och smak, låt koka tills potatisen är mjuk. Lite paprikapulver eller chili kanske?
Vegansk mat när den är som enklast. Är det en notorisk köttätare i familjen hälsar min sambo att korv passar bra att ha i grytan (kan läggas direkt i tallriken, den blir varm ändå)
-
Gör seitan. Gör en deg på 10 dl vetemjöl och ca 3 dl vatten - kan behövas mer vatten, degen ska vara fast och smidig. Låt vila i 30 minuter. Tvätta degen i vatten tills vattnet är mjölkvitt, byt vatten - det behövs ca 10 -15 tvättningar - kvar blir en glutenmassa. Dela massan i två delar och forma till bollar. Låt vila i 10 minuter. Koka upp 1,5 l buljong och låt glutenbollarna sjuda i ca 50 minuter. Du kan spara seitanet i buljongen flera dagar i kylskåpet.Jjag brukar tärna det i små tärningar och steker för att ha det som fyllning i vegetariska kroppkakor eller så gör jag vegecarbonara - supergott :D
-
Igår åt jag vegetarisk nasi goreng.
Koka ris. Stek upp lök, vitkål, paprika som är strimlad. Stek några uppvispade ägg, strimla. Blanda ihop allt och stek samtidigt som du kryddar med paprikapulver, curry, salt, torkad vitlök, soya.
-
En av mina kompisar är vegan, och jag ser det som en utmaning att komma på smarta saker att bjuda honom på som han inte redan känner till. Sist han var här gjorde jag en gratäng på tunt, tunt skivad potatis, morot, zucchini och lök som jag varvade i en form med salt och peppar mellan lagren. Sen slog jag lite grönsaksbuljong över det hela, ca 2/3 upp till översta lagret av grönsakerna. Det hela fick sedan ugna sig i 1-1½ timme i 200 grader. Det blev så gott att vi nästan slogs om det! =D
Till denna anrättning serverades bönbiffar gjorda på mosade bönor, jordnötssmör, sweet chilisås, salt, peppar och skorpmjöl. Jag tillsätter ett ägg om jag gör dem till mig själv, de blir lite fluffigare då, men annars blir det bra utan också.
-
Kul tråd, nu har jag provat lite allt möjligt härifrån och är väldigt nöjd med det mesta. Kan verkligen rekommendera Enklare Johannas (här Pleura) risbiffar, supergoda! Går att variera med örter, sojasås, tomater, fetaost, tabasco etc etc. Ska göra "bullar" av dem imorgon istället för biffar. Också måste jag ju lägga in ngt eget bidrag såklart, får klura ut ngt..
-
Gjorde vegobiffar på hackade rostade nötter, solrosfrön, tahini, kokta mosade jordärtsskockor och ströbröd igår, och stekte i olja. Blev vansinnigt gott, om jag får säga det själv.
-
Gjort rårakor idag på råriven potatis, rödlök, salt, kryddor och ägg. Stekta i mycket olja tills dom är gyllenbruna och knapriga på kanterna,
-
Jag gjorde rät trevliga kikärts- och svampbiffar.
Mixade en burk kikärtor, hackade några nävar trattkantareller, rev ner en rejäl potatis. Sen hade jag ägg och ströbröd också. Ägget kan man skippa om man vill ha veganskt.
Kryddade med timjan, hackad vitlök, salt och peppar. Formade biffar och stekte.
Annars slår jag också ett slag för rårakor, fast jag har bara riven potatis, salt och peppar (dock vill jag steka i ister, men då blir det knappast vegetariskt). Servera med lingonsylt som man kan röra ut med creme fraiche om man känner för det.
Potatis och purjolökssoppa som man mixar slät och duttar i grädde är enkelt och fantastiskt gott. Med ett gott bröd.
-
vet inte om du äter fisk, men om du gör det har jag ett gott och enkelt recept; strimla kål (jag tog svartkål o grönkål) koka ca 3 min, kyl i iskallt vatten. Blanda ner filead apelsin (låter svårt men tar ca 3 min) och rostade frön, solros eller pumpa och servera med stekt fisk och/eller räkor. Du kan ha en kall youhurtsås med ingefära o överbliven saft från apelsinen du fileade eller sweet chili, det blir gott
-
Vegetarisk lasagne - bästa rätten alla kategorier! Enklaste sättet: gör en god tomatsås och ha i bladspenat (fryst funkar fint). Gör lager av tomat/spenatsåsen och pastaplattor och toppa med någon ost. Man kan även göra béchamelsås och blanda in i lagren om man vill. Lite lyxigare, men fortfarande enkelt är att ha i trattkantareller, squash och linser i tomatsåsen och toppa med mozzarella. Allt blir gott!
Potatis- och purjolökssoppa. Hur enkelt och gott som helst. Koka, mixa, tillsätt lite creme fraiche.
Linsgryta. Går att variera i oändlighet. Vi brukar göra på vitkål och röda linser och krydda med spiskummin.
Bönbiffar. Mixa kokade (eller på burk) kikärter, kidneybönor eller vilka bönor du gillar. Tillsätt kryddor, ströbröd el. mjöl och ev. ett ägg. Panera med ströbröd. Stek och ha till vadsomhelst.
Squash- och kikärtsbiffar. Riv squash, mixa med kikärter, ett ägg och gärna fetaost. Krydda med spiskummin. Servera till sallad, gärna med någon god ost i.
Omelett - bästa snabbmaten. Förutom pannkakor då ;)