Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: SurOve skrivet 19 jun-11 kl 20:55
-
Vi gör majonnäs nästan varje vecka och för ofta blir äggvitorna stående i kylen och blir gamla. Det bästa är såklart att göra något med dem direkt och därför undrar jag hur du använder äggvitor. Vi steker dom ibland men det blir inte så jättegott tycker jag.
Ps. Hoppa över paj/socker/efterrätter, tack.
-
om du bakar eget bröd kan du slänga i vitorna i degen.
-
Frys ner dem och spara, sen gör du en jättesats med maränger!!
-
Viker ett hundöra på tråden! Jag själv gör bara sötsaker på äggvitorna (favoriten är frusen "sorbet" med äggvitevisp och bär/frukt).
-
Suflè är gott med ost i, eller bacon eller grönt & vitlök eller sviskon, fast då blir det sött och det ville du inte ha...
Bondomelett på vitor, dvs med fläsk/bacon, potatis och lök. Serveras med lingon.
Mat-paj där du lägger i brockoli, skinka, ost och rör ihop vitorna med creme fräs och div kryddor + salt och slår över.
Sen finns det målarfärg med äggvita som bindemedel.
-
Jag brukar blanda i dem i mat på samma sätt som vanliga ägg, t.ex. i smeten när man gör köttbullar, bönbiffar, omelett. Man kan ju använda något vanligt ägg och någon vita så att man ändå får med lite gula.
Annars borde det gå att koka dem (förlorade ägg), sen hacka, blanda med majonäs och hackade grönsaker och göra goda röror till bakad potatis.
Hmm...borde ju fungera bra som just förlorade ägg i t.ex. nässelsoppa eller spenatsoppa också.
-
Tack för funderingar.
Jag har grunnat lite på det här med att "förlora" dom och sedan använda dom som vanliga ägg. Dottern äter inte gulan på kokta ägg så där skulle vi bli av med vitorna. Det är inte alltid vi har tid att laga annan mat just när vi gör majonnäs/aioli. Och vi försöker att inte använda frysen så mycket.
Annars borde det gå att koka dem (förlorade ägg), sen hacka, blanda med majonäs och hackade grönsaker och göra goda röror till bakad potatis.
Hmm...borde ju fungera bra som just förlorade ägg i t.ex. nässelsoppa eller spenatsoppa också.
Hör gärna av dig om du provar...
-
Riv hasselnötter, blanda i och grädda........... * ::)hur många grader var det nu?* ähh, prova!
-
Riv hasselnötter, blanda i och grädda........... * ::)hur många grader var det nu?* ähh, prova!
Bara malda hasselnötter och hårdvispad äggvita?
/Sara
-
Jupp!
Klicka på bakplåtspatter & grädda. Behövs ingen dip t sånna chips! Å så sägs man banta bra på dem.
-
Jupp!
Klicka på bakplåtspatter & grädda. Behövs ingen dip t sånna chips! Å så sägs man banta bra på dem.
Coolt! Det måste jag testa! :D
/Sara
-
Jag brukar frysa ner dem. Sen kastar jag bort dem. Inte så smart men ganska mänskligt och typiskt mig.
Men man kan frysa ner äggvitor.
-
Jupp!
Klicka på bakplåtspatter & grädda. Behövs ingen dip t sånna chips! Å så sägs man banta bra på dem.
Coolt! Det måste jag testa!
/Sara
Jag glömde nog en sak! Det ska vispas till en smet men inte till marängvirke.
-
Jag glömde nog en sak! Det ska vispas till en smet men inte till marängvirke.
det ska jag testa när jag får ägg igen, just nu så ruvas det för fullt så de andra vägrar att värpa ???
Fråga inte varför men om du vet så får du gärna berätta.