Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Jonas från Backfors skrivet 19 jun-11 kl 10:33

Titel: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 19 jun-11 kl 10:33
Vad ska man ta för korv från linderödare samt från allmogefår? Har räknat ut att priset som vi betalar för den färdiga korven(alltså foder,  frakt, slakt, korvtillverkning, precis allt) blir 179 kr / kg färdig korv. Då skickar vi alltså till godkänt slakteri som i sin tur skickar till någon som gör korv och därefter får vi det vaacumpackat. Man måste ju nästan ta 279 kr / kg. Då blir förtjänsten ca 55 kr / kg efter skatt och egenavgifter. Eller kan man ta mer?

Tanken är att korven ska säljas i gårdsbutiken här på gården...
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Existens? skrivet 19 jun-11 kl 10:54
Du ska ta precis det pris som dina kunder är beredda att betala. Skulle du ta 279 kr och har en insats på 179 kr så¨blir ju bruttovinsten 100 kr = 36 %, vilket nog får anses ok i en verksamhet där du inte har en massa anställda. Momsen ställer ju till det lite också..tänkte du 279 med eller utan moms? På så höga summor blr den ju rätt avsevärd, även om den bara är 12 %
Så testa du med det, ser du att ingen köper, tja, då är du ju tvungen att justera priset.

Tittar man runt på nätet på gårdsförsäljning av korv, så ligger det nog tyvärr en bra bit lägre, runt 200.. Allt hänger ju på vilka volymer du vill bli av med, och hur akut det är att just göra korv..korv är ju inte direkt nån bristvara, om man säger så.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: TiB skrivet 19 jun-11 kl 10:54
Citera
Har räknat ut att priset som vi betalar för den färdiga korven (alltså foder,  frakt, slakt, korvtillverkning, precis allt) blir 179 kr / kg färdig korv

Jag har endast ringa förankring i detta men en del. Till det priset skulle jag göra något annat än tillhandahålla korv.

Inom de flesta marknader är det 1:a och sista länken i kedjan som blir lurad. Är man både/och är risken stor att man får hålla med både ris och röv.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 19 jun-11 kl 12:39
Jag har endast ringa förankring i detta men en del. Till det priset skulle jag göra något annat än tillhandahålla korv.

Inom de flesta marknader är det 1:a och sista länken i kedjan som blir lurad. Är man både/och är risken stor att man får hålla med både ris och röv.

Priset på grisköttet utan att göra korv har jag räknat till ca 40 kr / kg. Så för att få ut en hudring där måste jag ju ta en bra bit över 100 kr / kg och det tror jag är svårareän att få 279 kr / kg korv. Det är ju inte så att man säljer en kilosbit korv heller. De kommer vara 2 korvar i 260 gram förpackningar, alltså blir det 73 kr / korvförpackning om jag skulle ta 279 kr kilot. Men man måste ju som existens skriver se om man får sålt produkten också. Man kan lika gärna bli så att jag läger mig lite lägre till en början.

Sen tycker jag att mina grisar som har en hage på 200 kvadratmeter / gris borde kunna säljas lite dyrare än slaktsvinen som går tätt ihop på 10 kvadrat, eller?
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Edgar skrivet 19 jun-11 kl 13:55
Vad för slags korv spelar in.
Är det falukorvsliknande eller kokkorv, kryddvarianter varm- eller kallrökt eller inte rökt alls.

Fixar du någon slags specialkryddning etc. Kötthalt etc.
(Gustafskorv anger i sin deklaration av en artikel att till 100 g korv har använts 110 g kött)

Här gäller det att hitta en nisch och argument som motiverar för kunderna att betala.

Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 19 jun-11 kl 14:07
Vad för slags korv spelar in.
Är det falukorvsliknande eller kokkorv, kryddvarianter varm- eller kallrökt eller inte rökt alls.

Fixar du någon slags specialkryddning etc. Kötthalt etc.
(Gustafskorv anger i sin deklaration av en artikel att till 100 g korv har använts 110 g kött)

Här gäller det att hitta en nisch och argument som motiverar för kunderna att betala.

Vi kommer varmröka korven och det kommer vara en specialkryddning som just denna lilla korvtillverkare gör. Det kommer göras två olika typer av orv, en "påläggskorv" som blir 100% kött och en matkorv där vi kommer blanda i lite potatis också. Matkorven kommer vi nog ta lite mindre för då den även blir lite billigare för oss eftersom potatisen "drygar ut" och sänker kg priset.

Nischen är väl framförallt att det är kött från grisar som ej är avlade enbart för produktion och att det är utegrisar som har stora ytor att röra sig på med massa härlig jord att böka i :)

Sen rör det sig ju inte o enorma mängder som vi ska sälja varje år. Utan vi har en sugga en galt som får ca 1,5 kullar / år. Alltås cirka 12 kultingar / år som går till slakt och av dem blir kanske hälften korv hade vi tänkt = 300 kg korv :)

Sen har jag kollat liknande korvar (typ salami) på ICA och konsum. Även där ligger de mellan 150-229 kr / kg.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Edgar skrivet 19 jun-11 kl 14:19
Vi kommer varmröka korven och det kommer vara en specialkryddning som just denna lilla korvtillverkare gör. Det kommer göras två olika typer av orv, en "påläggskorv" som blir 100% kött och en matkorv där vi kommer blanda i lite potatis också. Matkorven kommer vi nog ta lite mindre för då den även blir lite billigare för oss eftersom potatisen "drygar ut" och sänker kg priset.


I o för sig kan man ju ha matkorven potatisbefriad, och argumentera att potatis brukar man ju ha bredvid ändå på tallriken. Våran korv är så köttrik att du blir mätt på mindre bit korv, så egentligen är den billigare per mätt middagsätare

eller nåt i den stilen.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Existens? skrivet 19 jun-11 kl 14:19
För denna korv tar man ut till kund 192:-/kg, vill jag minnas, och en sån korv som man skivar så tunt kan vara läääänge och är bara sååå god och därför klart prisvärd... tycker jag och, uppenbarligen, andra kunder.

Men nu talar vi om ytterligare nästan en hundralapp..då vill det nog till att ha en specialare..
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 19 jun-11 kl 15:12
Jag förstår inte hur man kan ta mindre än 200 kr/kg. Då blir det ju knappt något över. Eller har jag råkat ut för världens dyraste korvtillverkare :)

Han tar iaf 40 kr/kg för att göra korv, 30 kr/kg för varmrökning, 3 kr / paket för vaacumförpackning, 6 kr/kg för frakt och sedan tar slaktaren 400 kr / gris vilket blir ca 7 kr/kg. Sen kör vi grisarna dit så det blir lite bensinpengar och sedan foder, halm osv så i slutändan blir det 179 kr/kg då det dessutom försvinner en del kilon när man gör korven.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Existens? skrivet 19 jun-11 kl 16:41
Visst är det så.. Det är därför jag slutar med grisar.. alla har möjlighet att ta betalt, utom du som i slutänden ska sälja grejerna. Då är det marknaden som styr.
Man måste klara hela kedjan själv, då finns det en chans att få nåt över, inte när så många ska dela på en redan liten kaka.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Edgar skrivet 19 jun-11 kl 18:54
Skulle du göra korv på hela grisen?

Korv på file, kotletter, grillkarré, skinka.

Köttpriset rätt över hade du beräknat till 40 kr/kg.
Är det möjligt att sälja styckningsdetaljer till högre kilopriser tror jag man ska göra det.
Innebär ju samtidigt att korvköttet blir billigare.

Du ska nog kolla med någon ytterligare charkfabrik var priset ligger för korvtillverkning.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 19 jun-11 kl 19:33
Skulle du göra korv på hela grisen?

Korv på file, kotletter, grillkarré, skinka.

Köttpriset rätt över hade du beräknat till 40 kr/kg.
Är det möjligt att sälja styckningsdetaljer till högre kilopriser tror jag man ska göra det.
Innebär ju samtidigt att korvköttet blir billigare.

Du ska nog kolla med någon ytterligare charkfabrik var priset ligger för korvtillverkning.

Tanken är att vi framöver ska ta in beställningar på detaljer innan vi skickar till sla och sedan göra korv av "resten". Men nu gjorde vi korv på alltihop.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: MrMarket skrivet 19 jun-11 kl 19:59
Som vanlig konsument skulle jag ha svårt att regelbundet köpa korv för 279kr/kg. Som en kul grej är det väl okej, men det blir nog ingen vana om inte korven är förskräckligt bra.

Tyvärr är min skepsis mot korv i gårdsbutiker rätt stor, min uppfattning är att kvaliteten inte är alls svarar upp mot det oftast fantasifulla priset.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 19 jun-11 kl 21:21
Som vanlig konsument skulle jag ha svårt att regelbundet köpa korv för 279kr/kg. Som en kul grej är det väl okej, men det blir nog ingen vana om inte korven är förskräckligt bra.

Tyvärr är min skepsis mot korv i gårdsbutiker rätt stor, min uppfattning är att kvaliteten inte är alls svarar upp mot det oftast fantasifulla priset.

Varför just skepsis mot korv i gårdsbutiker? Han som gör korven till mig är verkligen känd för sina goda korvar och säljer både från hans egna gård och till delikatessbutiker runt om. Så de bör ju smaka likadant både i gårdsbutiken som i någon annan affär.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Existens? skrivet 19 jun-11 kl 23:22
Men det finns en poäng i Mrmarkets påpekande, och det är att det är lätt att vara hemmablind och anse sin egen vara helt otroligt fin och värd sin vikt i guld. Medan nån annan anser den som högst medelmåttig.

Och detta sagt helt utan koppling till din korv, Jonas.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 19 jun-11 kl 23:31
Skall man nu göra sig omaket att sälja korv tycker jag absolut man skall göra det till ett pris som ger ett överskott, annars är det ju bättre att strunta i alltihop. Inte börja med ett för lågt pris, då blir det svårt att höja priset senare.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 19 jun-11 kl 23:41
Jag förstår inte hur man kan ta mindre än 200 kr/kg. Då blir det ju knappt något över. Eller har jag råkat ut för världens dyraste korvtillverkare :)

Han tar iaf 40 kr/kg för att göra korv, 30 kr/kg för varmrökning, 3 kr / paket för vaacumförpackning, 6 kr/kg för frakt och sedan tar slaktaren 400 kr / gris vilket blir ca 7 kr/kg. Sen kör vi grisarna dit så det blir lite bensinpengar och sedan foder, halm osv så i slutändan blir det 179 kr/kg då det dessutom försvinner en del kilon när man gör korven.
Det är nog i dom dryga 80 kr per kilo som förtjänsten i dina korvar sitter...
Vad kan du göra själv?
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 20 jun-11 kl 08:40
Skall man nu göra sig omaket att sälja korv tycker jag absolut man skall göra det till ett pris som ger ett överskott, annars är det ju bättre att strunta i alltihop. Inte börja med ett för lågt pris, då blir det svårt att höja priset senare.

Precis så tänker vi också, vi provar och ser om det går. Annars gör vi något annat

Det är nog i dom dryga 80 kr per kilo som förtjänsten i dina korvar sitter...
Vad kan du göra själv?

Vi gör allt själva förutom jus själva slakten och korven. Finns inte mycket att göra där om vi inte vill kosta på en jäkla massa pegar för godkända lokaler för att göra korv i. Att slakta själv är ju änn dyrare, skulle tippa på några hundra tusen för godkänt slakteri.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: TiB skrivet 20 jun-11 kl 10:16
Att börja med ett lågt pris och försöka höja sen är att slå benen av sig själv. Ni kommer att (som många andra) inse att både utveckling och avveckling kostar.
Ta rätt pris från början (198kr/kg) eller låt bli.

Enda sättet att få hjul under projektet är att göra jobbet själv. Det är däri (arbetet) förtjänsten ligger, och det är väl så det ska vara? Svenska varor har ofta ett för högt pris, just för att det transporteras, handlas med och krängs i för många led, resp. för många ska ha en arbetsfri inkomst.
 
Några hundra tusen för ett godkänt slakteri............Beror ju på vad du TILLÅTER det att kosta.
En väg är kanske att bolaga ihop sej med någon med samma intresse?

Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Tindrah skrivet 20 jun-11 kl 10:31
Jag har ingen kunskap om prissättning, men som konsument har jag en åsikt:

De som söker en billig korv brukar inte söka sig till gårdsbutiker. Dit kommer de som bryr sig om matens ursprung och som både är villiga att göra sig besväret att åka dit samt villiga att betala för den kvaliten de vill ha.

Så om du säljer en högkvalitativ korv så bör det avspegla sig i priset, som konsument skulle jag absolut inte jämföra priset för er korv (hantverksmässigt gjord på en svensk gård med kulturraser där jag kan hälsa på djuren och se att de har det bra) med en salami på Ica (där jag inte alls vet varifrån köttet kommer, vilken kvalitet det har eller hur djuren har behandlats). Personligen skulle jag gärna köpa en svindyr korv i en sån situation, men då köper jag en mindre bit och äter den med respekt.

Så jag skulle säga att priset beror på vilken kundgrupp ni riktar er till och hur bra ni är på att nå den gruppen med ert budskap om varför de ska köpa just er vara. De måste ju förstå vad de betalar extra för så visa det TYDLIGT.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 20 jun-11 kl 12:44
Jag har ingen kunskap om prissättning, men som konsument har jag en åsikt:

De som söker en billig korv brukar inte söka sig till gårdsbutiker. Dit kommer de som bryr sig om matens ursprung och som både är villiga att göra sig besväret att åka dit samt villiga att betala för den kvaliten de vill ha.

Så om du säljer en högkvalitativ korv så bör det avspegla sig i priset, som konsument skulle jag absolut inte jämföra priset för er korv (hantverksmässigt gjord på en svensk gård med kulturraser där jag kan hälsa på djuren och se att de har det bra) med en salami på Ica (där jag inte alls vet varifrån köttet kommer, vilken kvalitet det har eller hur djuren har behandlats). Personligen skulle jag gärna köpa en svindyr korv i en sån situation, men då köper jag en mindre bit och äter den med respekt.

Så jag skulle säga att priset beror på vilken kundgrupp ni riktar er till och hur bra ni är på att nå den gruppen med ert budskap om varför de ska köpa just er vara. De måste ju förstå vad de betalar extra för så visa det TYDLIGT.

Exakt!Vi har ju inte tänkt sälja tonvis med korv direkt. utan de som kommer köper anske mer korven som en souvenir nästan. Samma sak om vi säljer ett handgarvat fårskinn. Går ju inte att jämföra med 250 kronors skinn på IKEA direkt utan därkommer vi ta 2000 kr för ett skinn. Då tar man betalt för att de behandats väl, hantverket bakom och att det är småskaligt, lokalt och miljövänligt garvat.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: MrMarket skrivet 20 jun-11 kl 18:40
Varför just skepsis mot korv i gårdsbutiker? Han som gör korven till mig är verkligen känd för sina goda korvar och säljer både från hans egna gård och till delikatessbutiker runt om. Så de bör ju smaka likadant både i gårdsbutiken som i någon annan affär.

Min skepticism grundar sig på idogt prövande runt om i Sverige och kan sammanfattas väl av en annan medlems ord (å hav jag önskar att jag själv hade skrivit detta):
[...]
Tyvärr måste jag säga att dom ekologiska och/eller närproducerade korvarna mest verkar kryddade med snömos och amatörmässiga förhoppningar. Detta oavsett om dom varit gjorda av hjort, struts, vildsvin eller älg.
[...]

Jag skulle vilja lägga till något om rökning, det verkar finnas en korvskola som tror att ju hårdare man röker en korv desto godare blir den. I min värld är det väldigt sällan så.

Kommer ditt pris ligga över eller under Korvtillverkarens pris? Själv skulle jag tycka det var en trist situation om jag var pucktvåa och dyrare än originalet...
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 20 jun-11 kl 22:03
Kommer ditt pris ligga över eller under Korvtillverkarens pris? Själv skulle jag tycka det var en trist situation om jag var pucktvåa och dyrare än originalet...

Absolut kommer mitt pris ligga högre än hans. Han köper in pighamkött och lammkött från produktionsdjur som gått trångt enligt svensk lagstiftning. Mina djur går på stora marker, är ej avlade för produktion, fåren ges ej kraftfoder. Samma sak här är ju att om jag skickar ett skinn av mina allmogefår till tranås för att beredas måste jag ju naturligtvis tamer än vad de tar för sina skinn. Skulle väl vara konstigare om det ore tvärt om? Alltså om jag sålde skinn billiare än de gör från tranås skinnberedning. I alla fall i min värld.

Efter lite funderingar kommer jag nog packa korven en och en. Sen tar jag 35-40 kr för korven vilket blir ett pris på ca 279 kr/kg. Tror folk är beredda att betala 35-40 kr för en lokal korv från ekologiskt uppfödda djur.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: TiB skrivet 21 jun-11 kl 12:16
Citera
Sen tar jag 35-40 kr för korven

Kanske du kan få ut en mindre kvantitet korv på det sättet!  Antagligen bästa ide´n hittills och kanske med en liten fin ettikett på. Gör inte för många i stöten för då blir du tjock på korv.  ;D

Sen kan man ju fundera lite runt omkring......... Du slipper kostnader för att bygga en anläggning för uppfödningen, kostnader för kraftfoder, kostnader för foder och utfodring en stor del av året, xtrakostnader för inspektioner & tillstånd, dina djur är till stor del självförsörjande etc, etc.................................................. Och du gör inte mycket av jobbet själv. Vaffö ska du ha mer betalt? ::)

Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Mångsysslare skrivet 03 jul-11 kl 08:12
Tips från en som provat och provar: Det kostar så mycket att göra korv med den tid som går åt, fjälster ca 5-10 kr/kg, den anläggningens kostnader. Och tro mig, det kostar många  hundratusen att bygga en godkänd anläggning, även om den är kompakt o man gör mycket själv. Been there, are there, done that...
Och snälla: Ha inte i en massa tjafs (och det står jag för!) som potatis i en sådan korv! Har du exklusiv råvara så är det väl den du ska sälja, inte king edward  ;) En sak jag inte hängde med på var det här med att köttet kostade 45kr/kg och sedan räknade du in att du skulle ha en hundríng över? Får väl läsa igen, jag kanske är dum, men det lät som du köpte köttet av dig själv och sedan skickade till korvtillverkningen? Men som sagt, jag läser igen. Vi har precis gjort första korvarna efter en månad med gårdsbutiken, och vi har tänkt att ta någonstans runt 150-250 kr/kg beroende på hur och vad det är för korv. KRAV godkända nöt och lamm, bara gräsfoder, kryddor, fjälster, rökning, arbete, mm. Just nu är det mycket provsmakning... ;D
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Existens? skrivet 03 jul-11 kl 08:20
Får väl läsa igen, jag kanske är dum, men det lät som du köpte köttet av dig själv och sedan skickade till korvtillverkningen? Men som sagt, jag läser igen.

Det är ju så man får räkna.. Säljer man vanligt kött för 45 kr så måste man ju ta det värdet som ingångsvärde på köttet till korven.  Får man bara ut t.ex 30 kr/kg för råvaran till korven, så finns det ju ingen anledning att krångla med att göra korv, då kan man ju sälja köttet som det är istället.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Mångsysslare skrivet 03 jul-11 kl 08:33
Jodå, det är jag med på. Jag tänkte på där du skrev om att köttet kostade 45 kr och sedan behövde du någon hundring till, men då menade du när du sålde det i butiken om jag läser rätt? Så jag är med på resonemanget tror jag.
Problemet när man lämnar bort för att någon annan ska göra saker är att alla ska ha del av kakan, särskilt om det är flera olika. Du har ingen du kan lämna till som slaktar och gör alltihop, så det kanske blir färre inblandade? Det brukar bli bättre så, men frågan är ju om det är möjligt.
Prissättning är det svåraste av allt tycker jag, och det enda man kan säga säkert är just de kostnader man kan räkna fram. Sedan är det ju hur mycket vinst man kan räkna med, men vill man ha mycket pengar skall man nog satsa på ett vanligt lönejobb  8)
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Existens? skrivet 03 jul-11 kl 09:58
Problemet är att de man lämnar bort grejerna till, mellanhänderna, de har vanliga lönejobb :) så där är det ingen som gör nåt gratis, utan allt gratisjobb hamnar alltid på uppfödaren, för där är enda stället man kan minska lönen, om det inte går att sälja till ett pris som täcker samtligas kostnader..
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: TiB skrivet 03 jul-11 kl 11:55
Vet ju inte hur moderna människor gör men.......

När jag växte upp och vi slaktade hemma så gjordes det korv och sylta av det som inte blev till något annat. Vist tog det tid att skrapa och karva i ett kokt grishuvud men go pressylta blev det! Rullsylta av tunn muskulatur, av slansor, späck m.m.  blev det många meter isterband.

I detta fall; som inte går att sälja som bog, file´, fiol.......uni, DET gör man korv av.
Kanske det är däri förtjänsten ligger? Det blir minimalt spill. Å andra sidan får man jobba med det.
Jag vet de som röker kött och säljer bl.a. revben, det som sitter där revbenen tar slut (kapas) rensas och säljs som kebab, i st f. att kastas. Eller göras korv av...........
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 03 jul-11 kl 17:20
Var på marknad i helgen och hade ponnyridning, tog då med lite korv och sålde för 45 kr korven, alltså drygt 300 kr kilot. Sålde slut på alla korvar och devar endast tre st som kommenterade priset, å de tyckte vi var för billiga :)
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: TiB skrivet 03 jul-11 kl 17:30
GRATTIS!  :)

Fast jag anar oråd, har du lyckats få korven ihålig?  ;D

Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 03 jul-11 kl 21:30
GRATTIS!  :)

Fast jag anar oråd, har du lyckats få korven ihålig?  ;D

Ihålig? Tycker du korven verkar väga lite eller? Tvärt om är det en mycket fast och fin korv som väger ca 135 gram/ korv. Inte speciallt stor, kanske 15 cm lång och kanske 3-4 cm tjock. Alltså går det ca 7 korvar / kg och då får jag ut ca 300 kr / kg. Hade provsmak och väldigt många tyckte det var en av de godaste korvar de ätit(iaf vad de sa). Semarknadsförde jag också djurhållningen med utegående lantrasdjur som ej avlats för produktion och växer långsamt så de därför får bra kött osv.

Tror inte vi småbönder ska vra rädda att slå oss för bröstet och säga att vi har riktigt bra produkter som är bättre än de flesta som finns på affären. Sen kommer man givetvis aldrig kunna sälja 500 korvar om dagen som man kanske gör på ICA maxi eller nåt sånt, men det är jag inte heller ute efter.

Men men, får se om det fortsätter sälja bra i framtiden också. Är så fallet är iaf korv en lönande affär för både grisar och får som inte blir sålda som livdjur.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Mångsysslare skrivet 04 jul-11 kl 11:24
Måste bara säga GRATTIS! Det låter ju som det fungerar, så då är det bara att köra på! Varför behövde du fråga från början... ;D
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: TiB skrivet 04 jul-11 kl 21:02
Citera
..........en mycket fast och fin korv. Inte speciallt stor, kanske 15 cm lång och kanske 3-4 cm tjock.

.......ganska ordinär, eller vad säger ni som vet hur stora dom brukar va?............................ ;D
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Kristofer skrivet 27 jul-11 kl 20:55
Jag tror inte att någon i tråden har nämnt ordet 'smak' än så länge. Det tycker jag är konstigt. Jag tror att om man kan göra en korv som smakar bättre än de mediokra korvar som finns att köpa så är det ett viktigt steg för att kunna ta ut ett högre pris.

Som korvmakare eller korvförsäljare har man en pedagogisk uppgift att förklara vad det är man säljer. Och då måste man vara kunnig själv.

Har du möjlighet att påverka kryddningen av korven så att det blir din korv?
Har du tillräcklig kunskap för att komponera en egen korv som är riktigt bra?
Kan du påverka korvmakaren att tillverka korven utan onödiga tillsatser?
Har han och du tillräckliga kunskaper för att göra en korv utan onödiga tillsatser som har en tillräcklig hållbarhetstid?

De saker som berättigar till ett högt pris tror jag framför allt är 1. smak 2. etisk djuruppfödning 3. lokal produktion och förankring. Lantraser är ett extra plus.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 27 jul-11 kl 21:08
hej jonas.....

jag köper oftast korv av limousin i nordmaling, hon ta 40:- för två korvar och brukar står på marknader och dyl och säljer korv i bröd. Det är i för sig nötkött hon använder så det kanske påverkar priset. Kommer era korvar vara färsk varor eller frysta?? hur lång är hållbärheten?? Jag kanske känner till ett ställe ni kunde leverera till. De ta runt 20% av priset i avgift.

mvh

JOnathan
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 28 jul-11 kl 08:26
hej jonas.....

jag köper oftast korv av limousin i nordmaling, hon ta 40:- för två korvar och brukar står på marknader och dyl och säljer korv i bröd. Det är i för sig nötkött hon använder så det kanske påverkar priset. Kommer era korvar vara färsk varor eller frysta?? hur lång är hållbärheten?? Jag kanske känner till ett ställe ni kunde leverera till. De ta runt 20% av priset i avgift.

mvh

JOnathan

Oj, 40 kr för två korvar var billigt Jag tar 80 kr för två korvar nu och de går åt bra. Mitt pris för uppfödning, slakt, korvtillverkning ligger på ca 48 kr för två korvar :) Men då är de ruggigt goda också!

Just nu säljer jag bara fryst korv då de endast är varmrökta och har hållbarhet i två veckor. Inga onödiga tillsatser.

Vilka skulle kunna tänkas sälja åt mig?
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: tamate skrivet 28 jul-11 kl 19:14
jonas, vi åt korven du skickade med grisarna och den smakade underbart gott, stort tack =)
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 28 jul-11 kl 21:37
jonas, vi åt korven du skickade med grisarna och den smakade underbart gott, stort tack =)

Vad kul att höra! Tycker jag också :) Men personligen tycker jag att lammkorven är lite godare, men det får vi tala tyst om så inte grisarna blir ledsna :)
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: take skrivet 28 jul-11 kl 23:01
Min skepticism grundar sig på idogt prövande runt om i Sverige och kan sammanfattas väl av en annan medlems ord (å hav jag önskar att jag själv hade skrivit detta):
Jag skulle vilja lägga till något om rökning, det verkar finnas en korvskola som tror att ju hårdare man röker en korv desto godare blir den. I min värld är det väldigt sällan så.

Kommer ditt pris ligga över eller under Korvtillverkarens pris? Själv skulle jag tycka det var en trist situation om jag var pucktvåa och dyrare än originalet...

hård rökning och billigt paprikapulver, sedan när det gäller fermenterad korv så röker och saltar man så in i helvete eftersom man inte riktigt ha koll på processen med fritt vatten och ph-sänkning. Synd om en i grunden fin produkt.

Det finns tyvärr många lycksökare och vi får en hel del mediokra smakprovar där man överhuvudtaget undrar om tillverkaren själv har smakat i nykter tillstånd på sin produkt.

Det görs dock också mycket bra, bara man vet vart man ska leta, kolla vilka som har vunnit priser på saerimmer-mässan ger en bra indikation.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: Kristofer skrivet 28 jul-11 kl 23:45
hård rökning och billigt paprikapulver, sedan när det gäller fermenterad korv så röker och saltar man så in i helvete eftersom man inte riktigt ha koll på processen med fritt vatten och ph-sänkning. Synd om en i grunden fin produkt.

Det finns tyvärr många lycksökare och vi får en hel del mediokra smakprovar där man överhuvudtaget undrar om tillverkaren själv har smakat i nykter tillstånd på sin produkt.

Det görs dock också mycket bra, bara man vet vart man ska leta, kolla vilka som har vunnit priser på saerimmer-mässan ger en bra indikation.

O så sant! Ett stort problem i Sverige är att köttproducenterna har otillräcklig kunskap om mat och matlagning och att det inte finns sammanhängande kunskap om hela linjen från köttproduktion och slakt till chark. Om så vore skulle djuruppfödaren förstå hur djurens liv påverkar köttkvaliteten, hur slaktomständigheterna påverkar smaken, hur styckningen ger möjligheter till charkuteristen, och hur charkuteristen kan ta till vara hela djuret. Som det nu är verkar ingen av de inblandade ha varit nykter.
Titel: SV: Vilket pris ska vi ta för korven?
Skrivet av: jasiri skrivet 06 aug-11 kl 08:17
Allt beror på vilken korv du säljer en korv med 100% kött inga onödiga tillsatser är dyrare och ett pris på ca 150-250 kronor beroende på korvsort en fläsakkorv frusen är billigare än en försk grillkorv som är billigare än en torkad ölkorv som du bör ta minst 300 kr kilot för.
Jag driver själv slakteri och charketuri och gör en del legojobb. Linderödsgris är perfekt till chark mkt bättre än en piggham exempelvis.
MVH
/Tomas
Jasiri Gård