Alternativ.nu

Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Neiklot skrivet 18 jun-11 kl 17:47

Titel: Val av häst
Skrivet av: Neiklot skrivet 18 jun-11 kl 17:47
Hej!

Jo, jag funderar på att skaffa en häst till företaget.

Jag har mest varit inne på nordsvensk, dels för att jag mest varit i kontakt med dom.
Men det finns ju även andra hästar, som ardenner t.ex!

Så hjälp, tack!

Lite för/nackdelar med både nordsvensk och ardenner.

Jag uppfattar ardennern som lugnare. :)

/Neiklot


Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: 12342345 skrivet 18 jun-11 kl 17:54
Nackdelen med en ardenner kan väl vara just storleken. Tar stor plats i stall och transport (tänker främst på vikten vid det senare), att hitta hovslagare kan vara svårt. Sen har jag hört att hovkvaliten kan vara sämre på ardenner, men det är inget som jag har kunskap eller erfarenhet av. Det är väl det lilla jag vet på rak arm  :-[
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Kajjsa skrivet 18 jun-11 kl 18:10
Vad ska du använda den till och vilka egenskaper är viktiga?

Sen ska man nog inte fundera alltför mycket på just rasen, det finns ju väldigt stor spridning mellan olika individer  :)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Tacitus skrivet 18 jun-11 kl 18:14
Ardennern är en bra häst, men den är stor och äter massor av mat och hovis kommer att hata dig  ;D

Mest prisvärt tror jag en kallblodstravare kan vara om du hittar rätt individ.

En lugn häst är inte alltid bra, en häst med mycket humör ger ju inte upp lika lätt när det är tungt... men kräver lite mera lirkande i gengäld.

Annars finns det massor med fina och trevliga ponnyer, ett ponnypar drar lika mycket som en stor häst.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Neiklot skrivet 18 jun-11 kl 18:15

Mjo, jag är inte så rasbunden, men det är kul att veta! :-)

Den ska användas till följande:

Hemma: Slåtter (dragning av slåtterbalk, räffsa mm), lite andra jordbruksjobb. Utkörning av timmer/ved. Det mesta egentligen som jag annars använder en traktor till. (jag gillar inte traktor!).

Åt andra: Utöver ovanstående: gräsklippning, snöplogning... tja..
Vad jag nu kan komma på och vad kunden vill att jag ska göra. :)




Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Cokett skrivet 18 jun-11 kl 18:58
Tror du redan har ett humm om vad du söker  8)  om du nu har erfarenhet av hästar. Men det är inte lätt
   Själv hade jag letat psyke i alla raser.    Allt från halvblod till stora tunga raser eller en salig blandning.    En nästan ett ton tung nervig Ardenner framför ett arbets redskap är lika oförutsägbar som ett  fullblod ( eller vise versa   :-[  ) men långsammare i starten sen händer det grejer vill jag lovar  ;D
Önskar dig lycka till och hoppas du  hittar rätt individ
                                                                                       Cokett
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Neiklot skrivet 18 jun-11 kl 19:08


Jag vet väl också egentligen vad jag söker.. men det är som du skriver - "Det är inte lätt".

:)

Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Kajjsa skrivet 18 jun-11 kl 20:16
Rätt individ är ju viktigast.  Jag har en kallblodstravare som fungerar väldigt bra till både arbetskörning och "nöjeskörning" (tävling i dressyr- och hinderkörning). Fjordingar brukar också vara trevliga.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: ardennerfrälst skrivet 19 jun-11 kl 07:23
...mitt allraförsta inlägg....

Jag går också i köpa-arbetshäst-tankar. Har dock bestämt mig för ardennern, och koncentrerar mig på att hitta rätt individ. En liten ardenner, 155-160, sto, som ska jobba främst i skogen. Jag skulle önska att någon kunde hjälpa mig att ranka kriterierne så att det absolut viktigsta står överst: hovkvalitet, lynne, ålder, härstammning, hovbrosk, etc Tacksam för hjälp. Sen kommer jag ev. att behöva hjälp att köra in henne. Är det bäst att lämna bort hende tills allt är klart, eller skulle ni föredra att jag hittar någon i närheten, som tipsar mig då och då? Många funderingar. Tacksam för alla synpunkter.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: zeina66 skrivet 19 jun-11 kl 07:44
Hej

En väl inkörd ardenner med några års erfarenhet som är den lugn och trygg så kan du ta vilket uppdrag som helst med den :) Ardennern är råstark,urstark. Provat lättare hästar men föredragit tyngre modell, haft tung häst i 20 år,12 med en särskild - kan varmt rekommendera ardenner. Dom är i regel lättfödda. På minus sidan kommer hovslagaren - det är dyrare att sko en ardenner om du hittar nån som är villig att göra det samt vikten när du kör den i transport. Att hyra en transport som du får lasta en vuxen ardenner i kan bli svårt,de flesta är "ner-reggade" för att kunna dras med b-kort.

Att köpa en unghäst 2-3 år (ca 10-15.000) och lämna den på inkörning kostar lika mkt som att köpa en färdig ardenner. Jag lämnade en ardenner på inkörning och prislappen hamnade i runda tal på 15.000 + ruskigt många mil i bensinkostnad.
Ang hovbroskförbening; välj en avkomma efter hingst som är friförklarad,ston är sällan röntgade. Hingst i avel röntgades vartannat år tidigare,vet ej vad som gäller nu.

Ifall du inte "måste" köpa häst kan jag rekommendera ta kontakt med Ackordshäst stiftelsen,de annonserar i ATL när det finns lediga hästar. De lämnar ut inkörda hästar på foder,du betalar mellan 2500-3500/år. De har både nordisar och ardenner som är inkörda,du kan nog dra kostnaden då du har företag och ha den så länge du betalar....

Lycka till :)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 19 jun-11 kl 13:05
Min erfarenhet av nordisar är att dom har ett skarpare lynne , ardennern är fogliga o snällare .
Har haft problem just med nordisarna om dom inte fått jobba hårt var dag då blir dom jobbiga . Men det är ju som sagt en individ du ska hitta.
Men jag själv har ju Tinkerhästar nu , har haft ardenner o nordisar tidigare .
Kolla på en bra tinker av tung modell , toppenhästar som äter hälften så mkt som en ardenner , har bra hovar och är mkt vackra att se på .
Mkt trevliga och inteligenta hästar .
På alla arbetshästar ska du leta efter skabb mugg o rasp . Inget du vill ta med hem .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pogikai skrivet 20 jun-11 kl 05:27
Hej
Jag ser att du bor i Växjötrakten
Så här gjorde jag. Börjes i Tingsryd hyrde under vinterhalvåret ut sina dragarhästar som används på sommaren i företaget. Körning av vagnar o dyligt. Stora starka o väl inkörda. Jag hade ett ardenersto under en hel vinter. Den största jag någonsin sett  :o. Hon hette Lyra. Det kostade inte ett öre . Endast foder och naturligtvis stall och bevis på god omvårnad. Om de fortfarande lämnar ut foderhästar vet jag inte, Men fråga går ju. Då får du ju känna PÅ vad det rör sig om. Varför hovslagaren skulle hata dej förstår jag inte. Jag hade Bengt Karlsson i Drakamåla. 0477-22072 , han med shire-hästarna, om han fortfarande är verksam vet jag inte, Ardenern är stor och sjunker gärna ner, om det är blött i skogen. Nordsvensken, tycker JAG är mer lämpad, lättare, smidigare. Om du inte tänker lasta jättelass så varför inte välja en fjording. Stark, uthållig och lättfödd. Kolla med Blenda o Arne Horwitz på Sindarve gård Gottland. http://www.sindarve.nu/ (http://www.sindarve.nu/) Det de inte vet om fjordingar är inte värt att veta. De kan säkert hänvisa till bra hästköp. http://www.fjordhastforeningen.se/annonser/annonser_direkt.php (http://www.fjordhastforeningen.se/annonser/annonser_direkt.php)
lycka till







lycka till
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 20 jun-11 kl 07:03
Har kört häst på sommar och vinter åt Börjes ganska många år under 90-talet.

Att alla är väl inkörda kan jag inte skriva under på, det är olika på olika individer.

Lyra träffade jag på en hel del när hon var ung, och såg henne lite under inkörning, trevlig häst, men STOR!

Själv föredrog jag de lite lynnigare med mer egen vilja och temperament, de brukade dock vara kvar på deras egen lösdrift under vinterhalvåret.

Det finns ett flertal hovslagare i Tingsryd med omnejd som klarar av ardenner.
Börjes äldsta barnbarn är numera utbildad hovslagare.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: tomtefrej skrivet 26 jun-11 kl 13:03
Först och främst lynne. Kolla många. Nu finns det gott om arbetshästar så nu går det välja å vraka. Jag skulle nog hålla mig till de raser som vi har avlat på i Sverige först och främst.  Ardennder. Nordsvensk. Fjording. Gottlandsruss. Bara att välja storlek efter behov. Dessa har avlas på i hundra år i Sverige Så där kan du kolla stammen. Min favorit är nordsvensk, och det där med att dom måste jobba jämt för att hålla ner humöret det är bara ett dåligt ryckte. För det har då inte jag märkt något av, på mina 35 år. LYCKA TILL.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Lindelöw skrivet 30 jun-11 kl 01:05
Hej, jag funderar också på att skaffa ett par hästar för att köra i skogen med. Eftersom jag själv är kort vill jag ha en liten ras som tex fjording. Men som barn hade vi en fjording som lätt fick fång. Hur är det med gotlandsrussen, får de också lätt fång? Tinkerhästen ser ju också väldigt vacker ut och de är tydligen ej så stora alltid.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Nina W skrivet 30 jun-11 kl 01:50
Kolla upp Nordlandshäst. Det är en norsk ras som är släkt med islandshästarna men som inte har fem gångarter. Jag har hört om några som är bra körhästar, men det finns å andra sidan islänningar som är det också.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Frances skrivet 30 jun-11 kl 07:13
Det är jättelätt att skaffa fång på vilken häst som helst, det är bara att ge dom för mycket mat och för lite motion. Russ är inget undantag.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Ingrid68 skrivet 30 jun-11 kl 08:12
Glöm inte att titta på fjordingarna. Har haft många fjordingsbekanta genom åren både för körning och ridning och har bara finfin erfarenhet. Visst kan de vara envisa som synden men samtidigt använder man den den envisheten till något positivt och kreativt så är det bara en fördel.
En annan fördel är ju onekligen att du föder minst två fjordingar på en ardenner och som någon skrev: de tar mindre plats i transporten och stallet.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Nina W skrivet 30 jun-11 kl 09:02
Det jag har emot fjordingar är att dom är extremt lättfödda. Hade jag en så skulle det bli ett evigt kcal-räknande för att hålla vikten nede utan att häststackarn är så hungrig att han blir olycklig och desperat. Och typ, nu har han betat två timmar så nu måste jag hämta in honom! Fång beror inte bara på för mycket mat i förhållande till jobb. Har för mig att det finns en annan tråd här om fång. Det handlar om en obalans i magens tarmflora. På våren är det viktigt att fortsätta ge den hö då den släpps på bete av den orsaken, och fruset klöver på hösten kan också vara en utlösande orsak.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Frances skrivet 30 jun-11 kl 09:17
Citera
Det handlar om en obalans i magens tarmflora

Men fortfarande är väl inte fjordingen mer utsatt än andra raser.

Egentligen är det då konstigt att högpresterande tävlingshästar som äter kopiösä mängder kraftfoder och utsätts för mycket miljöbyten och stress, inte får fång?
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Nina W skrivet 30 jun-11 kl 10:20
Tävlingshästarna står i regel på samma fodersorter året om och får inte gå på bete. Då dom åker på tävling har dom med sig en stor matsäck i form av hö eller hösilage hemifrån. Kan man inte ta med tillräckligt så blandar man det egna höet med hör från tävlingsplatsen så att det inte ska bli en tvär omställning. Det kan mycket väl stämma att fjordingar inte är mer drabbade av fång än andra. Finns det statestik över vilka raser som är mest drabbade?
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Ingrid68 skrivet 30 jun-11 kl 13:07
Sant att fjordingen generellt känslig för fång. Om den är känsligare än andra hästar vill jag inte spekulera i då vi endast har haft en fjording med fång av alla 15 vi har haft (hade turridning).
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Uddabudda skrivet 30 jun-11 kl 21:55
Oftast är det kanske ändå lättare att tillskottsfodra en svårfödd häst än att begränsa maten till en lättfödd häst på bete. En häst som av dietskäl inte kan gå på betesmarkerna halva året skulle vi ha väldigt svårt att ha härhemma. Just nu har vi dock det omvända problemet, hästarna står pga värmen och bromsarna i skuggan halva dygnet och äter inte. Och tillskottsfodra får vi inte göra där de går nu. Skulle kunna flytta de till en annan hage, men där de går nu är det krav på att det ska vara betat så de får gå kvar i det längsta...

Mycket pyssel med hästar på sommaren tycker jag, mycket mer än på vintern!

 
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Kira skrivet 01 jul-11 kl 09:33
Tips på utbildad häst på foder.

http://ackordhast.se/index.html (http://ackordhast.se/index.html)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: bondobjekt skrivet 18 aug-11 kl 17:28
Tål en ardenner att man tar en tur med rockarden i trav eller ska de bara lunka?
/J
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 18 aug-11 kl 18:10
Det har ej med rasen att göra utan med konditionen på djuret .
Självklart kan en ardenner oxå springa .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 18 aug-11 kl 19:10
En barbacka galopp i snön på en ardenner är helt underbart ;D
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: bondobjekt skrivet 18 aug-11 kl 19:13
Tänkte mest om de har lätt för att gå sönder om man någon dag skulle känna för rekreation. Kan inte så mycket om hästar än men jobbar på det. ;)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 18 aug-11 kl 21:06
Knappast , en ardenner är en tålig häst .
Helt underbara hästar tycker jag , snälla och mysiga på alla sätt .
Vet dom som tränad dom i dressyr o lättare western oxå .

Min gamla häst en 800kilos ardenner korsning går nu på gamla dagar o hoppar blåbärs hoppning med en tonåring *s*
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 18 aug-11 kl 22:34
Knappast , en ardenner är en tålig häst .
Helt underbara hästar tycker jag , snälla och mysiga på alla sätt .
Vet dom som tränad dom i dressyr o lättare western oxå .

Min gamla häst en 800kilos ardenner korsning går nu på gamla dagar o hoppar blåbärs hoppning med en tonåring *s*
Va 800kg det är ingen ardenner det är en större Norsksvensk  ju ju  både smidigare och smartare :) har aldrig hört talas om en ardenner son kan söka vag på mosse.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pogikai skrivet 19 aug-11 kl 03:55
Sätt fjordingen på efterbete, De håller hobbingarna kring koblagorna borta
Alltså på ren svenska. De betar ner gräset runt koskiten.
En Fjording med gröna solglasögon går bra att sätta på en grusbacke. Skämt.  Motion motion motion, den ska inte stå i hagen hela dagarna. Inga jättelass. Kör 2 gånger istället.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 19 aug-11 kl 13:17
Va 800kg det är ingen ardenner det är en större Norsksvensk  ju ju  både smidigare och smartare :) har aldrig hört talas om en ardenner son kan söka vag på mosse.

Han var en ardenner/fjording korsning 800kilo o 150 hög  ;D
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: bondobjekt skrivet 19 aug-11 kl 13:20
Trodde slåtter var så tungdraget. Klarar en ardenner av det ensam? Eller två Nordsvenskar?
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: bondelinda skrivet 19 aug-11 kl 14:23
Gillar ardenner skarp såklart!

Men det gäller ju att kunna hästpsykologi för när de inte vill som man själv då har man stora problem ;-)

Fördelar: stora rejäla hästar som kan dra tungt, oftast stabila i psyket (pga storleken avlar man helst på individer med bra temperament) och så har de underbart vackra rumpor och stora gosig huvuden ;D. Friska, sprallar sällan runt i hagen och skadar sig. Kan nog skriva tusen positiva saker men det har nog inte direkt med rasen att göra. Billiga i inköp (tyvärr), kan få en fullt frisk inkörd /inriden för ca 25 000 -30 000kr.

Nackdeler: Dyrt; äter mer, större selar, grimmor mm, oftast svårt att hitta hovslagare som tar sig an ardenner (tråkigt men sant).
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 19 aug-11 kl 15:51
Trodde slåtter var så tungdraget. Klarar en ardenner av det ensam? Eller två Nordsvenskar?
Du kan köra slåtter maskin med fjording inga som häst problem  men du kan inte köra lika länge som med en stor ardenner eller en Nodvensk  sen beror det ju på hur stor kniv du har på maskinen  du kan ju inte hjärna köra enbent med en par maskin då blir det tungt . Å sen vill det till att du har en stadig häst  så det inte bär å sta för dej.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 19 aug-11 kl 16:50
Du kan köra slåtter maskin med fjording inga som häst problem  men du kan inte köra lika länge som med en stor ardenner eller en Nodvensk  sen beror det ju på hur stor kniv du har på maskinen  du kan ju inte hjärna köra enbent med en par maskin då blir det tungt . Å sen vill det till att du har en stadig häst  så det inte bär å sta för dej.

Eller en för lätt häst som ska hoppa igång allt som tar emot.
Växte upp med en stor ardennermärr som lutade sig framåt innan den började gå. Då rasslar det igång lugnt & stilla, oavsett vad som är bakom. Slåttermaskin, värmlandsåk, plog eller snöplog.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Cirrus skrivet 21 aug-11 kl 23:05
Highland ponny.
Stark , bra temperament och kan användas till det mesta.
Tänker köra in min " lillpojk " till hösten, sen finns det många roliga arbetsuppgifter för honom.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Nina_enn skrivet 22 aug-11 kl 21:23
Nu må jag vara tråkig men jag hoppas att  ingen här tänker ha sin häst själv och utan andra hästar i sin omgivning?
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 23 aug-11 kl 11:26
Nu må jag vara tråkig men jag hoppas att  ingen här tänker ha sin häst själv och utan andra hästar i sin omgivning?

Det håller jag med om ! Hästar ska inte gå själva .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 23 aug-11 kl 12:00
Nu må jag vara tråkig men jag hoppas att  ingen här tänker ha sin häst själv och utan andra hästar i sin omgivning?
Nu måste ja opponera mig det står inget i lagen att det är ett måste bara bör går bra med anat liknade djur  så i princip skulle det räcka med mänskan och hästen bara det är tillräckligt mycket tid för att det ska va ok  eller ett får men vist tycker ja att dom ska ha sällskap av varan det blir ju ett bättre umgängen för dom.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 23 aug-11 kl 14:25
Hästar är flockdjur , visst säjer lagen att det går bra om hästen går med tex en ko eller ett får .
MEN hästar mår bäst tillsammans med sina artfränder , dom kliar varandra , står huvud mot svans med varandra o viftar bort flugor o vaktar varandra när den ena sover osv osv .
En ensammen häst vågar ju aldrig lägga sej o sova när ingen vaktar den .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 23 aug-11 kl 14:49
Hästar är flockdjur , visst säjer lagen att det går bra om hästen går med tex en ko eller ett får .
MEN hästar mår bäst tillsammans med sina artfränder , dom kliar varandra , står huvud mot svans med varandra o viftar bort flugor o vaktar varandra när den ena sover osv osv .
En ensammen häst vågar ju aldrig lägga sej o sova när ingen vaktar den .
Sant i mycket men om gobben eller kärniga kliar tillräckligt så är det inom lagen  å  vist sover den trygge pållen bara han får ligga utan för husse eller mattes fönster . ;D
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: calle336 skrivet 23 aug-11 kl 14:57
Vi har en ardenner som är 1.68 i manken och på ca 950 kg och han går med 2 små fjällnära kor. de trivs bra med varandra. Han ligger ofta på backen. Det gör han även när han är i hagen ensam.
Och vi har en kanon hovis till våran. Hon är 1,60 lång å fixar benji galant. Hon har stöd som hon ställer hoven på så de går hur bra som hellst.
Så det är ganska individberoende på både ardennern och hovslagaren. Hon tycker benji är mkt trevligare att ha å göra med än många små hästar
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 23 aug-11 kl 17:21
Vi har en ardenner som är 1.68 i manken och på ca 950 kg och han går med 2 små fjällnära kor. de trivs bra med varandra. Han ligger ofta på backen. Det gör han även när han är i hagen ensam.
Och vi har en kanon hovis till våran. Hon är 1,60 lång å fixar benji galant. Hon har stöd som hon ställer hoven på så de går hur bra som hellst.
Så det är ganska individberoende på både ardennern och hovslagaren. Hon tycker benji är mkt trevligare att ha å göra med än många små hästar

Nu kom jag att tänka på min morbror Hovslagaren. Inte så lång men en stöddig bit, f.d. brottare i de tyngre klasserna.
Såg honom lägga en bakhov på en ardenner mellan knäna. När hästen lyfte den andra hoven bara stötte han hästen lätt med armbågen: -Hör du, inte harja mä smen! Å så snickrade han vidare 8)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 23 aug-11 kl 17:32
Nu kom jag att tänka på min morbror Hovslagaren. Inte så lång men en stöddig bit, f.d. brottare i de tyngre klasserna.
Såg honom lägga en bakhov på en ardenner mellan knäna. När hästen lyfte den andra hoven bara stötte han hästen lätt med armbågen: -Hör du, inte harja mä smen! Å så snickrade han vidare 8)
Bli lir mera ot men samma här ja miss en hovslagare som blev kickad i huvudet av en broddad ardenner  men så var han en elak jävel  villket fall så sluta historien mes att gubben fick silver plåt i huvudet och slutade som hov slagare  då var ja 5år och märren var en mycket snäll madam som hette suli som ja kunde gör ad ja ville med så slut på ot :)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Nina_enn skrivet 29 aug-11 kl 22:06
Själv anser jag att det gränsar till djurplågeri att ha en ensam häst.   :(
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 29 aug-11 kl 22:12
Jag håller med Nina där .
Jag jobbar ju med hästar som andra inte klarar o sen kallar för galna mm mm
Många av dom hästarna behöver bara gå med kompisar och lugna ner sej i en flock ett tag sen är dom hur trevliga som helst .

Men jag slår ännu ett slag för tinkerhästen , stark smidig inteligent och vacker .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 30 aug-11 kl 12:15
Själv anser jag att det gränsar till djurplågeri att ha en ensam häst.   :(

Den som har en ensam häst kan ju flirta lite med pålle så är inte hästen ensam så länge till!  ;D ;D ;D

 :-[
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 30 aug-11 kl 16:12
Ja det finns ju många bra arbetshästar/ponnier. Beror lite på vad man ska använda dom till & i vilket omfång & arbetsbehov.

Hästar...

Nordsvensk: En arbetshäst från Sverige. 150 cm- 160 cm, men inte välja ur travstam utan ur arbetstam då.
Jutsk häst: En arbetshäst från Danmark. 157- 163 cm.
Dölehäst: En arbetshäst från Norge. ca 152 cm.
Finsk Kallblod: En arbetshäst från Finland. ca 157 cm.
Clydesdale: En väldigt hög arbetshäst från Skottland. 168 cm & uppåt.
Shire: En väldigt hög arbetshäst från England. 173 cm & uppåt.
Norikerhäst: En arbetshäst från Österrike. 163- 173 cm i mankhöjd.
Percheron: Extrem stor arbetshäst från Frankrike. 168 i genomsnitt.
Italiensk Kallblod: stor arbetshäst från Italien. 152- 163 cm.
Ardenner: Extrem stor arbetshäst från Belgien. 160 & däröver.
Boulognesare: Extrem stor arbetshäst från Franrike. ca 168 cm.
Bretagnare: Extrem stor arbetshäst från Franrike. ca 152- 163 cm.
Normandisk Cob: En arbetshäst från Frankrike. 160- 168 cm.
Brabanthäst: Extremstor arbetshäst från Belgien. 168- 173 cm.
Poitevin: Extremstor arbetshäst från Frankrike. 163- 168 cm.

Arbetsponnier...

Haflinger: En liten arbetsponny från Österrike. upp till 140 cm.
Fjordhäst: En stor ponny från Norge. Allmänt mellan 132- 142 cm.
Gotlandsruss: En liten arbetsponny. ca 110- 120 cm.
Dales. En arbetsponny från Norra England. ca 147 cm.

Dessa för att bara nämna någon av alla raser som finns!

Det finns lagar som säger att hästar inte ska gå ensamma då dom är flockdjur & söker trygghet hos varandra. Eftersom jag hållit på med hästar från 11 års ålder, jobbat & haft egen häst så vet jag detta.

PS. Hästen på bilden är en Shire häst. DS.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 31 aug-11 kl 21:18
Gotlandsrusset får vara upp till 130 och är oftast 120-130. Väldigt sällan så små som 110, min gammeltant var 117 och räknades som liten.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Frances skrivet 31 aug-11 kl 21:32
Vi kans tryka det där  med mankmåttet på finnhäst också eftersom det är otroligt varierande, från B-ponny till JÄTTEstora hästar!!
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 31 aug-11 kl 22:39
Kanske kan vara så men både Russ & Finnhästen, men strandarden säger så här, sedan finns det ju alltid individer som är mindre & större.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Frances skrivet 31 aug-11 kl 22:47
Snälla Jonas, vilken standard då? Det är inget som gäller för finnshästen att det kan finnas indvider som är större eller mindre, utan standarden är den variationen i storlek ;)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 31 aug-11 kl 22:56
Äsch... det brukar ju vara så det står i böcker... Att en viss ras ska vara si eller så hög...

Sen missas det nog, i finnhästens fall, att det finns mängder med olika inriktningar. Därmed varierar även storleken kanske ovanligt mycket...

Men på ridskolan jag red när jag var liten fanns en New Forest som nog var närmare 160...

Ang ämnets rubrik, så förespråkar jag Shetlandsponnyn! Väldigt mycket häst i nätt och behändigt format. Urstarka är de också, och smarta (kanske en smula väl så smarta för en del...:P) Lättfödd är ytterligare ett plus. Och, som med lättfödda raser gäller det att ha koll på fodret, och motionera. Men jag håller inte med att det skulle vara värre med en lättfödd häst. Däremot har det sina nackdelar att ha lättfödda och svårfödda hästar tillsammans, och tillgodose allas behov...
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 31 aug-11 kl 23:15
Finns rasstandard på ALLA djur som är renrasiga hur dom ska se ut, mankhöjd m.m. & sånt med om dom ska ställas, vara enligt rasstandard & så.

Ja oavsett...så finns det många bra raser som lämpar sig för olika arbetsförhållanden, arbetsstyrka & sånt, men där kan man även kolla på hästar som kanske inte är superstora, men väldigt starka & inte äter lika mycket som dom största.

New Forest på 160 cm det måste vara den största jag har hört talas om för låter extremt osannolikt att den skulle vara renrasig.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 31 aug-11 kl 23:20
Finns rasstandard på ALLA djur som är renrasiga hur dom ska se ut, mankhöjd m.m. & sånt med om dom ska ställas, vara enligt rasstandard & så.

Ja oavsett...så finns det många bra raser som lämpar sig för olika arbetsförhållanden, arbetsstyrka & sånt, men där kan man även kolla på hästar som kanske inte är superstora, men väldigt starka & inte äter lika mycket som dom största.

New Forest på 160 cm det måste vara den största jag har hört talas om för låter extremt osannolikt att den skulle vara renrasig.
Var för det?. Den störst nordis ja sett var 175 och den mista 146 så sett så det finns variabler så det förslår
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Neinor skrivet 31 aug-11 kl 23:29
Jag tycker rasstandarden av hästar barkar iväg. Om man kollar på godkända tinkrar i sverige i dag och för bara 10 år sedan är det en stor skillnad.
Nu mera ser tinkrarna ut som små fläckiga tävlingsponnier med antydan till hovskägg.

Rasstandarden är nog inte så mycket att gå på, det bästa är att gå på extriö,r individ och kolla upp ärftliga sjukdomar som hovbroskförbening om man ska kolla på tyngre hästar.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 31 aug-11 kl 23:34
Ja alla hästraser har ju avvikande hästindivider men som sagt rasstandarden säger något annat. Ja nog om det egentligen för det spelar egentligen ingen roll så länge det är en frisk & bra häst.

Men det jag ville få fram med det jag skrev om dom olika raserna är att allmänt så är raserna i de mankhöjder jag skrev.

Sedan håller jag med om Neinor om..."Det bästa är att gå på extriör, individ och kolla upp ärftliga sjukdomar som hovbroskförbening om man ska kolla på tyngre hästar."
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 31 aug-11 kl 23:35
Jag tycker rasstandarden av hästar barkar iväg. Om man kollar på godkända tinkrar i sverige i dag och för bara 10 år sedan är det en stor skillnad.
Nu mera ser tinkrarna ut som små fläckiga tävlingsponnier med antydan till hovskägg.

Rasstandarden är nog inte så mycket att gå på, det bästa är att gå på extriö,r individ och kolla upp ärftliga sjukdomar som hovbroskförbening om man ska kolla på tyngre hästar.
Tinker är väll ingen ras  den består ju utav flera raser således är det en kornig inget annat  det var ju hästar som börderna rata där med den enda häst gipsys kunde komma över om ja kommer i håg historien rätt .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 31 aug-11 kl 23:46
Tinker är väll ingen ras  den består ju utav flera raser således är det en kornig inget annat  det var ju hästar som börderna rata där med den enda häst gipsys kunde komma över om ja kommer i håg historien rätt .

Japp du har så rätt Pålle Tinker är ingen ras det är en typ av häst som ska enl gamla sättet rastypas men dom har sabbat allt i sverige nu .
Dom har börjat hävda att tinkern är en ras och om det föds ett helfärgat föl som ser helt fel ut så godkänns den ändå som tinker pga att den har tinkerföräldrar .
Läste på ett annat lands rasstandard om tinker deras kriterier var tagna från Irland där stod det att tinkern skulle ha ett böljande hovskägg från knät o ner över hoven och att avvikelser från den befjädringen skulle inte avlas på .

I sverige ser dom flesta ut som nordistravare med fläckar .
Min ena tinker som är mkt rastypisk efter den gamla standarden på irland :Tonto
(http://travelerhorses.blogg.se/images/2010/296_75402793.jpg)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 00:02
Japp du har så rätt Pålle Tinker är ingen ras det är en typ av häst som ska enl gamla sättet rastypas men dom har sabbat allt i sverige nu .
Dom har börjat hävda att tinkern är en ras och om det föds ett helfärgat föl som ser helt fel ut så godkänns den ändå som tinker pga att den har tinkerföräldrar .
Läste på ett annat lands rasstandard om tinker deras kriterier var tagna från Irland där stod det att tinkern skulle ha ett böljande hovskägg från knät o ner över hoven och att avvikelser från den befjädringen skulle inte avlas på .

I sverige ser dom flesta ut som nordistravare med fläckar .
Min ena tinker som är mkt rastypisk efter den gamla standarden på irland :Tonto
([url]http://travelerhorses.blogg.se/images/2010/296_75402793.jpg[/url])
Iris kobb är ju en variant av tinker mindre och lättare som nu mera har fått en egen rastandrad.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 01 sep-11 kl 00:04
Jo jag vet men IrishCob föreningen godkäner va skit som helst oxå .
Bägge föreningarna har ballat ur o blivit kassa , jag har disskuterat detta med dom massa ggr men dom lyssnar inte .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 00:09
Jo jag vet men IrishCob föreningen godkäner va skit som helst oxå .
Bägge föreningarna har ballat ur o blivit kassa , jag har disskuterat detta med dom massa ggr men dom lyssnar inte .
Är nog fler föreningar som inte lyssnar.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 01 sep-11 kl 10:33
Nu är väl jag för gammal för att yttra mej men till egentligt arbete som trådskaparen avser gör att de flesta raser faller bort.
Återstår då ardenner eller nordsvensk, kanske korsning med ardenner. Andra gångbara hästraser är ju lite ovanligare. För ovan nämda jobb fodras ju lite tyngd och att köra med par blir bara bökigt.

Jag hade en gång resultatet efter en tjyvparning mellan ardenner och connemara. 168 i manken,  långa men muskulösa ben och lång hals. Innihälvitte vägvinnande gång, medan jag tog 4 steg tog han ett........ Fick avbryta projektet p.g.a. eldsvåda. Drömmen den gången var att även skaffa hammel och domän-sax.

Men jag är väl förgammal för att yttra mig, när jag växte upp sa man "stor som en häst". De flesta moderna hästar ser jag som lexaxhästar, iaf allt under 1,60 och mycket däröver. Uschäkkta................... :-[


Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Frances skrivet 01 sep-11 kl 11:17
Nu ToA har du fått lite runt bakfoten, det är MODERNA hästar som är över 160....... :-[
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 01 sep-11 kl 11:26
Nu ToA har du fått lite runt bakfoten, det är MODERNA hästar som är över 160....... :-[

Toddeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee? SÅ bövfla gammal är jag inte men har sett svart/vita foto på kusk och häst, där kusken ser uta att va 2,30 lång och 2-åriga parvlar 1,30.
Behöver inte va riktiga hästar för att de är över 160. Ibland hänger de en cykelkärra bakom en såndär modern "vedhög" och vill att den ska trava fort.  :P Är bara några år sen jag bytte kanal när det blev trav på TV.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 11:29
Nu ToA har du fått lite runt bakfoten, det är MODERNA hästar som är över 160....... :-[
Där har du fel ardennern var mycket högre förr lika så tyngre det var inget ovanligt i mina trakter att hästarna vägde över tusen kg här ville dom ha dom stora och tunga för den styva vadsboleras skull en  av de mest hård bearbetade ler åkrarna i hela Sverige .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 01 sep-11 kl 11:44
Där har du fel ardennern var mycket högre förr lika så tyngre det var inget ovanligt i mina trakter att hästarna vägde över tusen kg här ville dom ha dom stora och tunga för den styva vadsboleras skull en  av de mest hård bearbetade ler åkrarna i hela Sverige .

Fast... Ardennern började ju importeras just när man ville ha tyngd i hästarna... Och hamnade då mestadels på sydsvenska plattmarker, där man kunde dra nytta av tyngden, och inte behövde särdeles mycket smidighet. De ursprungliga svenska arbetshästarna var mindre och smidigare. Det finns liksom en anledning att ardennern inte slog igenom som skogsarbetshäst.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 11:45
Nu är väl jag för gammal för att yttra mej men till egentligt arbete som trådskaparen avser gör att de flesta raser faller bort.
Återstår då ardenner eller nordsvensk, kanske korsning med ardenner. Andra gångbara hästraser är ju lite ovanligare. För ovan nämda jobb fodras ju lite tyngd och att köra med par blir bara bökigt.

Jag hade en gång resultatet efter en tjyvparning mellan ardenner och connemara. 168 i manken,  långa men muskulösa ben och lång hals. Innihälvitte vägvinnande gång, medan jag tog 4 steg tog han ett........ Fick avbryta projektet p.g.a. eldsvåda. Drömmen den gången var att även skaffa hammel och domän-sax.

Men jag är väl förgammal för att yttra mig, när jag växte upp sa man "stor som en häst". De flesta moderna hästar ser jag som lexaxhästar, iaf allt under 1,60 och mycket däröver. Uschäkkta................... :-[
Tja det beror väll på hur mycket det är tänkt att köras det  har ju vare på sm där ja har sett små fjordingar hantera lassen bättre än stora arrenderar men vist klar att det är som regel bättre med lite tyngd  och oftare blir det lite lugnare det är inte så dumt det häller .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 11:46
Fast... Ardennern började ju importeras just när man ville ha tyngd i hästarna... Och hamnade då mestadels på sydsvenska plattmarker, där man kunde dra nytta av tyngden, och inte behövde särdeles mycket smidighet. De ursprungliga svenska arbetshästarna var mindre och smidigare. Det finns liksom en anledning att ardennern inte slog igenom som skogsarbetshäst.
Menar du Skåne?
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 01 sep-11 kl 11:57
Menar du Skåne?

Jag menar inte direkt nån särskilld plats. Men, det finns ju knappt ardennrar i norra delarna av landet. Och, det är väl som du säger, att det var på tungjobbade leråkrar som tyngden behövdes. Rätt häst på rätt plats. Men, om man inte har nåt behov av just tyngden, så är oftast en mindre smidigare häst betydligt mer mångsidig, och dessutom mindre arbets och foderkrävande.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 01 sep-11 kl 12:04
Ja alltså vi kan säga så här i början vara alla hästar väldigt små. Dom hästar som dom användes först tror dom flesta var stora då dom framställs som det i filmer & annat. Men vikingarna tex. Deras arbetshästar & krigshästar var storleken av ungefär en Islandshäst eller ponny & som orkade bära dom med rustning, vapen & annat.

Tror att hästar som är uthålliga är egentligen bättre arbetshästar än dom som bara har styrkan. Ja foder & arbetsinsats är oftast lättare med en mindre häst med.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 12:10
Jag menar inte direkt nån särskilld plats. Men, det finns ju knappt ardennrar i norra delarna av landet. Och, det är väl som du säger, att det var på tungjobbade leråkrar som tyngden behövdes. Rätt häst på rätt plats. Men, om man inte har nåt behov av just tyngden, så är oftast en mindre smidigare häst betydligt mer mångsidig, och dessutom mindre arbets och foderkrävande.
Ja fast det var en värmlänning som börja importera dom första hingstarna och stona av  karl Gustav Oto Vrangel   någon gång på 1870 talet har glömt mera exakt föst  1898 tror ja börja skåningar inresetrasig för rasen  . Jo nog är det va så  norrlads hästarna var ju mera långskakade .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 12:29
Ja alltså vi kan säga så här i början vara alla hästar väldigt små. Dom hästar som dom användes först tror dom flesta var stora då dom framställs som det i filmer & annat. Men vikingarna tex. Deras arbetshästar & krigshästar var storleken av ungefär en Islandshäst eller ponny & som orkade bära dom med rustning, vapen & annat.

Tror att hästar som är uthålliga är egentligen bättre arbetshästar än dom som bara har styrkan. Ja foder & arbetsinsats är oftast lättare med en mindre häst med.
islandshäst en härstammar ju i från nordlands hästen  som härstammar i från för historisk skogs hästen som har funnes sedan istiden .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 01 sep-11 kl 12:32
Ja var ju inte det jag skrev, men som sagt dåtidens hästar var inte stora jämnfört med vad dom är nu eller har varit på lång tid & klarade sig väldigt väl & med stor arbetskraft jämnfört med deras storlek.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 12:34
Ja alltså vi kan säga så här i början vara alla hästar väldigt små. Dom hästar som dom användes först tror dom flesta var stora då dom framställs som det i filmer & annat. Men vikingarna tex. Deras arbetshästar & krigshästar var storleken av ungefär en Islandshäst eller ponny & som orkade bära dom med rustning, vapen & annat.

Tror att hästar som är uthålliga är egentligen bättre arbetshästar än dom som bara har styrkan. Ja foder & arbetsinsats är oftast lättare med en mindre häst med.
Undrar hur många islänningar du behöver för att dra plogen i leran här i vadsboen hel dag vet att vissa år så var man tvungen att ha fyra hästar fram för plogen för att dom skulle orka.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 12:39
Ja var ju inte det jag skrev, men som sagt dåtidens hästar var inte stora jämnfört med vad dom är nu eller har varit på lång tid & klarade sig väldigt väl & med stor arbetskraft jämnfört med deras storlek.
Nä ja vet det ville bara på visa var i från islänningen härstammar.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 01 sep-11 kl 12:40
Undrar hur många islänningar du behöver för att dra plogen i leran här i vadsboen hel dag vet att vissa år så var man tvungen att ha fyra hästar fram för plogen för att dom skulle orka.

Inte så många männschor som jobbar en hel dag numera......... 8) Då klarar man sej med mindre hästkrafter också.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 01 sep-11 kl 12:42
Undrar hur många islänningar du behöver för att dra plogen i leran här i vadsboen hel dag vet att vissa år så var man tvungen att ha fyra hästar fram för plogen för att dom skulle orka.

Återigen, rätt häst på rätt plats. Ardennern gör sig säkerligen på en riktigt tung leråker. I skogen behöver man nåt smidigare. På island var ju terrängen sådan att hästarna användes i huvudsak som rid och bärdjur...
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 01 sep-11 kl 12:43
Sa inte att dom använde islandshästar, men men...orkar inte bry mig i en sån petites för tydligen, så läser inte folk ordentligt vad jag skrivit.

Man använde under vikingatiden & i andra länder hästar av liten storlek både i jordbruket & krigen.

Det som framställs i krigsfilmer, vikingafilmer & annat att dom skulle varit stora hästar är helt fel. Både i Sverige, Norge, Finland, Danmark, England & flera ställen var hästarna små & robusta i en storlek av ponny eller islandhäst.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 01 sep-11 kl 12:48
Jag hejar på Pålle här !
Om man ska ha en riktig brukshäst för skog o lantbruk då måste man ha en riktig arbetshäst .
Svåra tunga jordar som ska plöjas klarar inga små nätta hästar av . Då behövs hästar som väger över 6-700kilo minst som kan lägga tyngd i selen för att dra.
Min lilla häst ser nog kroppsmässigt ut som den äldre svenska ardennern då han är byggd som en 4-kantig pansarvagn .
Jag har oxå haft en del ardenners av den gamla modellen o dom har ju över en halvmeters bredd mellan frambenen och kotor som timmerstockar .
Dom rörde sej inte snabbt men med en otrolig kraft .

I skogen funkar ardenners med faktiskt , otroligt va smidiga dom kan vara trotts sin kroppshudda. Men varför jag viftar med tinkern är ju just något nättare , billigare i drift o lite kviqare .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 01 sep-11 kl 12:51
Jag var och tittade på skogskörning för många år sen. Man ville (be)-visa att det gick att dra ut lite vedpinnar med sv. halvblod.
Jo det gick att lunna, ett djevfla stampande och på bakbenen så nådde de skogsbrynet till slut. :P

*uäkkkkk*

Håller med travelhorses, beror ju på vem som håller i tömmarna också. Farsan, morbröderna m.fl.  körde med bl.a. ardenner och värmlandsåk. (Två kälkar där man drog upp den bakre på den främre när man körde tomme. Tror det var den med broms i bakändan på de ihopbyggda skaklarna. Antar pålle är mer uppdaterad på ekipagen och kanske har bilder.  ::)
Skälv körde jag mest med domänsax och lite med järnhammel.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 12:52
Inte så många männschor som jobbar en hel dag numera......... 8) Då klarar man sej med mindre hästkrafter också.
Jo vist gör man och lite teknik :)
Återigen, rätt häst på rätt plats. Ardennern gör sig säkerligen på en riktigt tung leråker. I skogen behöver man nåt smidigare. På island var ju terrängen sådan att hästarna användes i huvudsak som rid och bärdjur...
  Sant män även islänningen har vare större och tyngre lite längre till baks  till skillnad mot idag
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 01 sep-11 kl 12:57
Jaja...jag orkar inte diskutera, men det jag lärt mig på Jordbruksgymnasium med hästhållning. Det har tydligen ingen som helst betydelse då??

Ja...får lägga ner mitt argument nu för orkar inte diskutera när det tydligen inte läses ordentligt det jag skrivit. Oavsett var hästarna mindre, men oerhört starka.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 01 sep-11 kl 12:58
Ang ardenners smidighet så kan jag berätta för dom som inte vet , vi har haft ardenners på ca ett ton o över 160 i mankhöjd som vi ridit klassisk dressyr på . Smidiga är dom faktiskt .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 12:59
Jag var och tittade på skogskörning för många år sen. Man ville (be)visa att det gick att dra ut lite vedpinnar med sv. halvblod.
Jo det gick att lunna, ett djevfla stampande och på bakbenen så nådde de skogsbrynet till slut. :P

*uäkkkkk*
ja dom är väll inte som militärens halvblod var dom var ju både stora och grova dom användes ju som dragare  mins i från min tidiga bardom en gubbe som hade en ackords häst som var just halvblod som gick i arbete  men sådana finns knappt i sverigelängre  men dom använder ju fort farande halvblod i Estland  i arbete .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 13:00
Ang ardenners smidighet så kan jag berätta för dom som inte vet , vi har haft ardenners på ca ett ton o över 160 i mankhöjd som vi ridit klassisk dressyr på . Smidiga är dom faktiskt .
Det är nog ite samma smidig het vi menar  :)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 01 sep-11 kl 13:06
Nej pålle, det var en liten krake. Lämplig framför jiggen att åka t körkan mä.

Ja om man har sånna vanor  8)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 01 sep-11 kl 13:11
Nej pålle, det var en liten krake. Lämplig framför jiggen att åka t körkan mä.

Ja om man har sånna vanor  8)
  ;D inte ens med föttera före
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Neinor skrivet 01 sep-11 kl 13:23
Ardenners må vara stora och i vissas ögon klumpar. Men de tar sig fram i skog och mark och de tänker först och handlar. I jordbrukssammanhang hejar jag på ardennern. Vill man klippa lite gräsmatta i kultursammanhand så kan man använda vad som helst. Men det är inte riktigt samma sak.
På begäran av traveler:

(http://dissolve.blogg.se/images/2011/sp_a0111_164251860.jpg)

(http://dissolve.blogg.se/images/2011/sp_a0116_164251894.jpg)

Inte den grövsta av ardenner men en trevlig typ, är medveten om att ridningen inte är den bästa.
(http://dissolve.blogg.se/images/2011/015_16a_164251978.jpg)
Mor

(http://dissolve.blogg.se/images/2011/019_20a_164252021.jpg)
Dotter

(http://dissolve.blogg.se/images/2011/img_1775_164252161.jpg)

Förvisso korsning, men en fantastisk häst utan dess like
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 01 sep-11 kl 13:46
Oavsett vad ni väljer för raser, så hoppas jag att ni hittar det ni söker i hästväg.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Frances skrivet 01 sep-11 kl 13:50
Nu har jag letat hela förmiddagen,kan inte hitta nån rasstandard för finnhästen där det överhuvudtaget står nåt om mankhöjd, mer än att den ska mätas och är hästen under 148 FÅR man regga den som finnponny, OM MAN VILL.

(Ja, jag är finne)

Enligt wikipedia är finnhästen mellan 130-180 och det kan stämma mycket väl.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 01 sep-11 kl 14:21
En av dom hästar jag ridit & kört in åt en föredetta klient hos mig för flera år sedan.

Han heter "Nicador" & är en Nordsvensk hingst. Ganska dålig bild tyvärr, men en riktigt duktig kille som vart en utmärkt rid & körhäst till slut.

Han körde mest timmer i skogen & dragkärror med folk i. Han var inte stor för att vara en Nordis utan ganska liten på 152 cm. En bestämd liten kille med mycket motor & mycket styrka. Så styrkan sitter inte alltid i storlek, utan uthållighet är lika viktigt.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Mia71 skrivet 01 sep-11 kl 14:24
Exempel på ardenner  :)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Neinor skrivet 01 sep-11 kl 14:41
Nej styrkan är inte alltid storlek. Men för att en häst ska hålla för tyngre riktigt bruksarbete så bör den vara avlad och ämnad för det och i många fall är ardenner de som passar bäst
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 01 sep-11 kl 15:10
ja dom är väll inte som militärens halvblod var dom var ju både stora och grova dom användes ju som dragare  mins i från min tidiga bardom en gubbe som hade en ackords häst som var just halvblod som gick i arbete  men sådana finns knappt i sverigelängre  men dom använder ju fort farande halvblod i Estland  i arbete .

På den tiden som militären höll i halvblodsaveln avlades det på hästar som skulle fixa att både ridas och köras framför diverse redskap. Nu avlas de för att tävla i hoppning och dressyr. Det är inte samma häst längre.

Och, ardenners är fina. Och skitbra till skittung lera. Knappast någon har argumenterat emot det. Har man skittung lera som ska plöjas med häst, så är ardennern utmärkt. Men, en ardenner väger 800-1000 kg, och äter och skiter därefter. Det som krävs för att föda en ardenner föder väl en och en halv nordsvensk och tre russ.. Det beror liksom på vad man ska använda hästkräket till!!!
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Nina W skrivet 01 sep-11 kl 16:16
Jag har føljt med en ardenner på skogsarbete en enda gång. Det var ca tjugo år sedan och det var en ældre gubbe i Tobyn som kørde ett sto som nog var av det ni kallar den ældre typen. Hon var inte speciellt høg men vældigt bred. En trevlig dam som såg ut att tycka att det var hærligt i skogen! Han sa att han inte gillade att man avlade på høgre ardennerhæstar. Att dragpunkten blir før høgt upp då, och att dom inte ær starkare bara før att dom ær en decimeter høgre utan bara stiligare...

Har hørt att en del hovslagare tar sig an ardenner mot dubbel betalning. Men hovslageri ær ju dyrt nog till vanlig hæst, ska man då betala ca 2000 kr før en ardenner så kænns det... Tycker nog att hovslagare borde ta betalt efter den tid det tar att sko. En ardenner som står stilla kan man nog sko på samma tid som en hæst med mindre hovar men som strular... Och min islænning med hovstorlek 0 bak och 1 fram ær ett lætt jobb men kostar "standardpris" ændå.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Neinor skrivet 01 sep-11 kl 17:18
På den tiden som militären höll i halvblodsaveln avlades det på hästar som skulle fixa att både ridas och köras framför diverse redskap. Nu avlas de för att tävla i hoppning och dressyr. Det är inte samma häst längre.

Och, ardenners är fina. Och skitbra till skittung lera. Knappast någon har argumenterat emot det. Har man skittung lera som ska plöjas med häst, så är ardennern utmärkt. Men, en ardenner väger 800-1000 kg, och äter och skiter därefter. Det som krävs för att föda en ardenner föder väl en och en halv nordsvensk och tre russ.. Det beror liksom på vad man ska använda hästkräket till!!!

Ja det är väldigt beroende på vad man ska ha hästen till. Jag uppfattade det som om det pratades om just riktigt bruk. Annars som sagt finns det en hel del.
Men hur mycket de äter och skiter är väl olika.Jag har ett varmblod som äter 20 kg ts per dygn och haft ardenner som ligger på samma behov.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 01 sep-11 kl 17:48
Vi har alltid betalat samma för både ardenner o shettis .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 02 sep-11 kl 03:57
Jaja...jag orkar inte diskutera, men det jag lärt mig på Jordbruksgymnasium med hästhållning. Det har tydligen ingen som helst betydelse då??

Ja...får lägga ner mitt argument nu för orkar inte diskutera när det tydligen inte läses ordentligt det jag skrivit. Oavsett var hästarna mindre, men oerhört starka.
För att du har gott i skola har du inte mera vetskap  det är sant att hästen var mindre förr men den användes häller inte på samma sätt längre till baka hästarna då användes mer till klövje djur   titta på hällristningar så ser man vilka som var tung dragaren jo oxen  den har åtminstone vare tungdragaren dom senaste 5000 åren  till skillnad mot hästen  och nu pratar ja om norden.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 02 sep-11 kl 11:20
Jag vet att oxen länge användes i jordbruk. Jag vet allt det där. Jag menar att stora hästar är inte alltid bra somd et skrevs i ett annat inlägg av en annan person här så blir dragpunkten högre, vilket kan leda till att det blir svårare för hästen att dra om den är större.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 02 sep-11 kl 12:01
Jag vet att oxen länge användes i jordbruk. Jag vet allt det där. Jag menar att stora hästar är inte alltid bra somd et skrevs i ett annat inlägg av en annan person här så blir dragpunkten högre, vilket kan leda till att det blir svårare för hästen att dra om den är större.
Tja det där tror ja inte på så länge drag linjen är rak. så spelar det inte någon roll hur stor hästen är det borde du ju också veta då .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 02 sep-11 kl 13:40
Okej Pålle. Du har din uppfattning & jag min.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 02 sep-11 kl 13:43
Okej Pålle. Du har din uppfattning & jag min.
Japp samt mångårig erfaren het .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Frances skrivet 02 sep-11 kl 13:43
Intressant, får jag låna detta till en omröstning?
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 02 sep-11 kl 13:50
Intressant, får jag låna detta till en omröstning?
Tja för mej får du det förstår bar inte nyttan   kan du förklara?
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Frances skrivet 02 sep-11 kl 13:53
Jo, vore intressant att se hur måna tycker som dig resp. J. eftersom det är så skillda åsikter.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 02 sep-11 kl 14:04
Jo, vore intressant att se hur måna tycker som dig resp. J. eftersom det är så skillda åsikter.
De står dig fritt  i alla fall från min sida.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: TiB skrivet 02 sep-11 kl 14:24
Jag vet att oxen länge användes i jordbruk. Jag vet allt det där. Jag menar att stora hästar är inte alltid bra somd et skrevs i ett annat inlägg av en annan person här så blir dragpunkten högre, vilket kan leda till att det blir svårare för hästen att dra om den är större.

Större är inte det samma som högre, det kan va tyngre också. Eller längre.................bredare.
Hur som haver så har det blivit mycke stressigare & knävligare i jordbruket sen bönderna började köra med häst.
På den tiden de tog oxarna till torget i stan, då tog det sån tid, så de första tre nätterna kunde de sova hemma.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Uddabudda skrivet 02 sep-11 kl 16:05
Fast det är ju rätt många professionella skogskörare som använder sig av ardenner. Även om de kanske oftare används till jordbrukssysslor. Där verkar det å andra sidan vara ovanligare att man kör med nordsvensk, om man ser till de som helt valt bort traktorn och gör allt med häst?

Återigen, rätt häst på rätt plats. Ardennern gör sig säkerligen på en riktigt tung leråker. I skogen behöver man nåt smidigare. På island var ju terrängen sådan att hästarna användes i huvudsak som rid och bärdjur...
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 02 sep-11 kl 16:11
Min erfarenhet av just nordsvensk är att dom har ett tuffare psyke och kräver att få arbeta hela tiden annars blir dom jobbiga . Ardennern däremot är lixom nöjdare av sin natur , lugnare och stressar inte upp sej över att stå ett tag .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Uddabudda skrivet 02 sep-11 kl 16:27
Ja hur är det med detta egentligen? Har ingen erfarenhet av ardenner men delar delvis samma erfarenhet av nordsvensk. Har haft en sådan, men det fungerade inte för oss. Däremot för en som vill använda hästen lite mer och till mer krävande sysslor så är ju en sådan perfekt. Den nordsvensk vi har kvar däremot är lugnare och "klarar av" att användas mer sparsamt. Däremot märks det såklart att hon uppskattar att ha saker att göra.

Tror nog ändå att det är viktigare att hitta rätt individ oavsett ras. För mig är det nästan än viktigare vem jag köper häst av, att det är en kunnig och ärlig person som kan ge en sann bild av hästen så jag kan avgöra om den passar mig eller ej. Så mitt bästa tips till trådstartaren är nog att leta upp rätt person som kan hjälpa dig att hitta en riktigt bra häst som passar dig och dina förutsättningar.

Min erfarenhet av just nordsvensk är att dom har ett tuffare psyke och kräver att få arbeta hela tiden annars blir dom jobbiga . Ardennern däremot är lixom nöjdare av sin natur , lugnare och stressar inte upp sej över att stå ett tag .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 02 sep-11 kl 16:31
Sen är det ju inte alltid det beror på hästen utan kusken att hästen blir som den blir.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: JonasWess skrivet 02 sep-11 kl 16:37
Ja du får använda det om Du vill.

Jag tycker ju ändå att hästar oavsett ras ska motioneras & arbetas varje dag oavsett vad det är för häst.

Hästar behöver ju hålla igång för att hålla sina muskler i topptrim, precis som människor behöver det med för att inte bli lata & feta. En person eller häst som bara står/sitter får ju inga muskler & tappar mycke muskelmassa på detta snabbt.

Jag har tränat hästar i så många år att jag aldrig skulle låta en häst stå mer än 1-2 dagar för vila, sedan ordentligt igång igen.
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Neinor skrivet 02 sep-11 kl 17:09
 ??? har jag missat en pågående dissuktion om regelbunden motion av häst?

Måste läsa slarvigt, men jag antar att de flesta här inne är såpass kloka att dem inser vikten av regelbunden motion av häst  :)
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: pålle skrivet 02 sep-11 kl 17:18
  Kan inte va lätt att va tråd skapare   ;D
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 02 sep-11 kl 17:23
Tror knappast att det är storleken på häst som är det viktiga för ett bra resultat.

http://www.smp.se/nyheter/tingsryd/sallsynt-ekipage-vann-brons(2915336).gm (http://www.smp.se/nyheter/tingsryd/sallsynt-ekipage-vann-brons(2915336).gm)

Bengt var även med i SM i plöjning http://www.vmplojning.se/index.asp?s=88 (http://www.vmplojning.se/index.asp?s=88)



Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 02 sep-11 kl 18:11
Jag har hellre än låg och kompakt häst än en hög o lång , dom mindre håller bättre tycker jag .
Hemfling är inne just på detta i sina böcker för den som är intresserad .
En bra kondition är jag nöjd med , supertrimmade muskler är inte min grej o det är knappast nån i moderna sverige som arbetar sina hästar så mkt i bruk som tex galoppörer o travare .
Det är inte praktiskt att tänka så .
En jord-skogsbruks häst har ju olika tunga arbetsmoment menar jag , en del dagar softare o en del dagar tyngre o det ska dom klara av .
Titel: SV: Val av häst
Skrivet av: Lejonella skrivet 02 sep-11 kl 20:24
Valet av häst till företaget borde väl vara avhängigt av vad du önskar få ut av hästen. Ardennern är stor och kräver mycket utrymme men är kanske lugnare än nordisen. (Skillnader finns dock mellan den traditionella nordsvenska hästen och den nordsvenska travaren, som har ett rörligare temperament). Norsk fjordhäst är en utmärkt häst/ponny som kan användas till både ridning och körning, och som gärna jobbar i skogen. Mankhöjden ligger mellan i40-150 cm ca, och är en lättare typ men väl stark och arbetsvillig allroundhäst. Lättfödd och relativt lättjobbad häst. Ett gott alternativ!