Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Jan lindgren skrivet 11 jun-11 kl 10:41
-
Hej!
I år har vi fått en lite större skörd av honungsbär. Det är helt underbart att kunna gå ut i trädgården och ta en näve färska bär redan i första halvan av juni. Ulf i Denningarum har plockat några kilo och lagt i frysen för att kunna göra lite syltexperiment i höst.
Min favoritsort är nr 112, en klon från Balsgård som inte finns på marknaden, min fru föredrar Leningrads Jätte. Vi är lite oroliga att koltrastarna ska upptäcka att bären är mogna så vi äter bären lite för tidigt. De skulle bli sötare om vi väntade några dagar. De finska sorterna jag köpte i höstas verkar mogna något senare än de andra sorterna jag har.
Vi hade några desperat hungriga rådjur på tomten i vintras. De åt mycket knoppar på trädgårdsblåbären men honungsbären klarade sig nästan oskadda.
Nackdelen med honungsbär är att buskarna växer lite långsamt de första åren.
Efter ett par års erfarenhet så anser jag att honungsbären är en stor tillgång för alla bärälskare.
Det finns lite basinformation att hitta i Handboken. Har du egna erfarenheter så fyll på.
MVH
Jan
-
I Finland kostar de bara 10 Euro/st, finns de att köpa i Sverige ännu?
-
Hej!
Det händer att www.denningarumsgard.nu (http://www.denningarumsgard.nu) säljer lite överskottsplantor men de säljer inte på postorder.
Jag har försökt att köpa så många olika sorter som möjligt för att testa. De flesta har jag köpt i Tyskland men även i Finland och Holland har jag hittat plantor och några har jag hittat hos privatpersoner i Sverige. Jag tror att det dröjer ett bra tag innan svenska plantskolor saluför ett brett sortiment. Man får nog räkna med att det tar ca 30 år att etablera ett nytt bär i Sverige.
MVH
Jan
-
Låter ju intressant, men hur hærdiga ær de bæren? Klarar dom sig i Værmland?
-
Låter ju intressant, men hur hærdiga ær de bæren? Klarar dom sig i Værmland?
http://87.237.214.120/~alternat/index.php?topic=97055.msg841299#msg841299 (http://87.237.214.120/~alternat/index.php?topic=97055.msg841299#msg841299)
-
kan du inte visa en bild :D har aldrig sett dem och när jag sökte på google kom det inte fram en enda bild på dem. :-\
-
Låter ju intressant, men hur hærdiga ær de bæren? Klarar dom sig i Værmland?
Hej!
Hur kallt har du det i Värmland? Honungsbär klarar ca -40 C, blommorna klarar ca -7 C. Det är en sibirisk underart av vanligt blåtry.
MVH
Jan
-
kan du inte visa en bild :D har aldrig sett dem och när jag sökte på google kom det inte fram en enda bild på dem. :-\
Hej!
Sök på haskap så hittar du några tusen bilder. Kanadensarna hoppas på stor export till Japan så de använder ibland det japanska ordet.
MVH
Jan
-
Hej!
Ett av våra barn är hemma på besök och har lagt in ett par bilder av honungsbär i handboken.
MVH
Jan
-
Hej!
Jag har just varit ute på fältet och provsmakat. Vi hittade en sort som smakade som en blandning av mogna krusbär och blåbär. Smaskig! Tyvärr så har lappen med sortnamn blåst bort under en storm så jag vet inte vilket nummer den har.
MVH
Jan
-
Roligt!
Jag har inte fått några bär än, men planterade i våras. Fialka och Karin om jag inte minns fel.
Har smakat Anja tidigare, tyckte att den var helt okej i smaken. Men tror andra sorter lämpar sig bättre.
Är tanken att 112 ska blir kommersiell?
-
Hej!
Det verkar inte som om Balsgård tänker satsa på andra sorter än Anja. Jag har försökt att få Elisabeth som är chef för Elitplantstationen att bli lite intresserad men har troligen misslyckats.
MVH
Jan
-
Smakar de honung? De är ju blå så namnet kan ju inte ha kommit efter färgen i alla fall.
-
Jag tycker att smaken påminner om blåbär.
Den kallas ofta för blåbärstry i norden. Honungsbär är väl mer det namnet som används i Kanada där odlingen är vanligare.
Jag misstänker att Jan Lindgren tycker det är ett mer säljande namn :)
-
Nu blev jag nyfiken, ska till Finland i sommar, var i Finland hittar man dessa? Var finns det spännande plantskolor där? Kommer befinna mig i södra Finland men är öppen för avstickare norrut om det finns något tillräckligt intressant där.
Mvh Karin
-
Hej!
Jag har handlat en del av Leif Blomqvist. Bra plantor och många intressanta växter.
Tench!
Jag tror inte att det går att sälja blåbärstrysylt särskilt inte när lingontry är oätligt. Jag har pratat med många besökare och det har inte varit någon som tror att de skulle köpa blåbärstrysylt. Jag skulle också kunna tänka mig namnet haskap som lär vara det japanska namnet på bäret. Kanske sibiriskt blåtry hade varit det mest korrekta namnet.
Vi som är gamla kommer ihåg krusbärsactinidia. Inte en människa ville äta frukten eller köpa plantor. Kiwi säljer däremot bra.
Vi har samma problem med det korkade namnet bärhäggmispel. Alla häggmisplar har bär, häggmispeln påminner inte det minsta om mispel. Det kanandensiska namnet är bättre, saskatoon. Det har sutttit några fantasifulla människor på SKUD och hittat på svenska namn men de har inte tänkt på försäljning eller internationella namn.
MVH
Jan
-
Hej!
Idag har jag kokat lite sylt av honungsbär. I morgon ska jag opereras men jag vill inte riskera att dö utan att ha smakat honungsbärssylt. Det var en mycket positiv upplevelse. Min fru sa direkt att hon aldrig mer kommer att gå ut i skogen och plocka blåbär och hallon när hon kan sitta i trädgården och plocka bär som ger godare sylt. Man måste nog tyvärr använda konserveringsmedel för jag tror inte det blir gott med så mycket socker som behövs för att sylt ska hålla sig utan.
MVH
Jan
-
Hoppas det går bra med operationen!
Är det på Denningarums Gård ni har provodlingarna? Vore kul att titta förbi ifall jag skulle få tillfälle i sommar. Bor inte direkt i krokarna, men kanske dyker det upp ett bra tillfälle.
-
Hoppas det går bra med operationen!
Är det på Denningarums Gård ni har provodlingarna? Vore kul att titta förbi ifall jag skulle få tillfälle i sommar. Bor inte direkt i krokarna, men kanske dyker det upp ett bra tillfälle.
Hej!
Det vore kul att träffas. Är jag hyfsat frisk så visar jag runt och berättar lite. På Jättegrönt i Linköping köpte jag sex olika päronympar. Alla har tagit sig så det blir ett tillskott i höst.
MVH
Jan