Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Viki skrivet 08 jun-11 kl 22:01
-
I trädgården har vi ett krikonträd som planterat sig själv för många år sedan. Läste nu i en gammal DN-artikel att krikon är svårt att hitta på plantskolor utan att det är just vid gamla torp man kan hitta dem. Vi har fått flera skott detta år och kan nog tänka oss att sälja några skott. Är det någon som har en uppfattning om hur vanligt det är med krikonträd annars? (som också benämns som fattigmansplommon). Massor av frukt varje år med dessa aningen sura plommon som jag även skulle behöva tips på hur man bäst tar tillvara. Har hittills gjort chutney av dem samt en fruktsås till glass.
-
Jag kokar sylt och marmelad på dem. Jag brukar koka ur kärnorna, det är en hel del pill att fiska upp dem alla. Det kan vara bra att antingen skålla dem och skala den, eller sila bort eller mixa sylten/marmeladen så att skalen försvinner. Krikon ger godare sylt/marmelad än vad plommon gör, mera koncentrerad fruktsmak, precis som alla annan fruk kan det vara bra att tillsätta citronsaft eller citronsyra.
-
När jag var ung åt jag krikon fick av en bekant som hade flera träd.
Gott gott tyckte jag och kompisarna.
Marmelad låter gott. :D
Varför inte frysa ner och göra kräm senare.
-
Hej!
Du kan lägga krikonen i sprit och göra en superb likör.
Krikon är mycket vanliga i södra Sverige. Åker man på småvägar så hittar man dem vid åkerkanter och vid gamla hus. Krikon är ofta korsade med slån så smaken kan vara ganska skarp. Det finns krikon som är goda att äta färska. Gå ut och provsmaka alla krikon du hittar. Ta rotskott av extra goda sorter. Det vore en kulturgärning om vi kunde samla ihop ett antal bra sorter. Det finns ett medicinskt intresse för krikon. Slån innehåller en hel del antioxidanter men är svårplockade. Krikon med hybrider innehåller sannolikt också höga halter av antioxidanter men man har inte haft råd att göra ordentliga analyser. Det finns förhoppningar om att någon doktorand ska få till uppgift att titta närmare på krikonen.
Vid en guidning jag hade berättade ett par deltagare om de goda krikon de hade. När krikonen var mogna ringde uppgiftslämnarna och jag åkte till Bolmsö för att smaka. Krikonen var de godaste jag ätit så jag fick en rotbit och nu har vi en planta i Denningarum. Tyvärr frös den tillbaka i vintras men den kommer nerifrån igen.
MVH
Jan
-
Krikonvin är gott! Marmelad och sylf går också bra, lite pill med kärnorna bara.
-
Krikonvin är gott! Marmelad och sylf går också bra, lite pill med kärnorna bara.
Tror du inte det kunde gå bra att ha kärnorna kvar när man sätter vinet ??? Ett jäkla pill annars - krikonet är ju mest kärna ;D
-
Provade att koka sylt men ledsnade på att pilla bort kärnor så nu fryser jag in dem och kokar sedan spottekräm. Ibland är krikonen så söta att socker inte behövs i krämen. Försöker passa dem och skörda när de är som godast men antingen är jag inte så bra på det eller så varierar smaken beroende på årsmån.
För drygt en månad sedan tog jag några kort när de blommade som vackrast. När man kröp inpå blommorna kändes den finaste mandeldoft. Kanske man kunde utvinna mandelolja ur dem, ja ur fröna=mandlarna alltså? Lär ska vara bra emot rynkor, så jag skulle kunna göra av med lite sådan olja :D
-
Ett tips är att göra paj, ungefär som man gör smulpaj på rabarber, bara att styra mängden socker och potatismjöl efter surhetsgraden. Det är riktigt gott! Fast det är klart man lär ju ta ut kärnorna förstås.....
MVH/S
-
Jag har både blå, gula och röda krikon. Jag tror de röda kallas för körsbärsplommon. De röda är inte speciellt goda, de gula är jättegoda och av de blå sorterna finns det både goda och de som är hårda och äckliga. Jag använder de inte eftersom de är så pilliga att kärna ur. Jag har ändå mängder med plommon som jag hellre använder.
Här har de blivit ett ogräs som vi kämpar med att få bort :P
-
Jag har både blå, gula och röda krikon. Jag tror de röda kallas för körsbärsplommon. De röda är inte speciellt goda, de gula är jättegoda och av de blå sorterna finns det både goda och de som är hårda och äckliga. Jag använder de inte eftersom de är så pilliga att kärna ur. Jag har ändå mängder med plommon som jag hellre använder.
Här har de blivit ett ogräs som vi kämpar med att få bort :P
Nu blev jag avundsjuk - visste inte att det fanns så många färger på krikon - vi har bara blålila som oftast är så sträva att tungan klistras ihop med gommen när man äter direkt :P
-
Och jag har ett jhelt snår som bara bredar ut sig om man inte är efter det helatiden med lie, sekatör och såg samt extra tjocka handskar får de har fruktansvärda tornar som går genom det mesta i handskväg. Jag har aldrig smakat på dom. Det skulle jag kanske göra men om någon vill är ni välkomna att komma o hämta båda rotskott o bär.
-
Och jag har ett jhelt snår som bara bredar ut sig om man inte är efter det helatiden med lie, sekatör och såg samt extra tjocka handskar får de har fruktansvärda tornar som går genom det mesta i handskväg. Jag har aldrig smakat på dom. Det skulle jag kanske göra men om någon vill är ni välkomna att komma o hämta båda rotskott o bär.
Så hade vi det förr oxå men jag har tagit ner såpass många att det är en dryg gräsklipparbredd emellan småträden och nu efter några år börjar det arta sig till en liten fin lund - fast lite för tätt står dom nog så ett par tre gräsklipparbredder hade nog varit bättre. Men iaf är de små krikonträden väldigt tacksamma att sköta lite grann, växer på fint och är så vackra i sin blomning :D
-
Så hade vi det förr oxå men jag har tagit ner såpass många att det är en dryg gräsklipparbredd emellan småträden och nu efter några år börjar det arta sig till en liten fin lund - fast lite för tätt står dom nog så ett par tre gräsklipparbredder hade nog varit bättre. Men iaf är de små krikonträden väldigt tacksamma att sköta lite grann, växer på fint och är så vackra i sin blomning :D
Ja det är jättevackert vid blomningen. Jag skall försöka hitta en bild nä nej det ligger nog på den bärbara datorn som är utstationerad hos min mamma. Men åh så fint som en hel skyformation av vitt. Eller alldeles ny vit snö på bergsidorna.
-
Oh en tråd om krikon! En av mina absoluta favvisar. Det tog många år efter att jag flyttat till Sverige, innan någon kunde ge mig det svenska namnet på den frukten. Den odlades vanligt i Tyskland och andra litet sydöstligare länder i Europa. Efter 1:a och även 2:a världskriget kriget odlades den allmänt som "ersättningsgröda" efter att markerna och stadsbebyggelse blev förstörda. Mest gör folk kompott av dem. Vad jag förstår så är körsbärsplommon inte samma sak som krikon, men jag kan ha fel där. På Tyska kallar vi krikon för mirabeller och har ett annat namn för det jag tror är körsbärsplommon. Krikonen har slätare kärna.
Hej!
Du kan lägga krikonen i sprit och göra en superb likör.
Krikon är mycket vanliga i södra Sverige. Åker man på småvägar så hittar man dem vid åkerkanter och vid gamla hus.
Jag har bara sett det på ödetomter och liknande i Sverige. Har plockat rent alla buskar i Västerås med omnejd många gånger ;D Tyvärr får de stryka på foten vid en del lekplatsbyggen och annat, folk ser dem helt enkelt inte.
Krikon är ofta korsade med slån så smaken kan vara ganska skarp. Det finns krikon som är goda att äta färska.
Det visste jag inte. Jag har aldrig sett annat än renrasiga krikon. Har de korsade ett annat växtsätt, eller hur känner man igen dem? Jag har också bara smakat krikon som varit goda färska (bortsett från att de kan vara litet syrliga förståss). Vore toppen om någon forskare kunde ägna sig åt krikon. Finns så mycket bortglömt som kan vara värt att bevara i vårt kulturarv.
Jag har både blå, gula och röda krikon. Här har de blivit ett ogräs som vi kämpar med att få bort :P
Oh, jag har aldrig sett blå krikon. Kan det vara de korsade? Det förekommer inte blå krikon i Tyskland, jag har inte sett några på femtio år eller hört talas om dem alla fall.
-
Oh en tråd om krikon! En av mina absoluta favvisar. Det tog många år efter att jag flyttat till Sverige, innan någon kunde ge mig det svenska namnet på den frukten. Den odlades vanligt i Tyskland och andra litet sydöstligare länder i Europa. Efter 1:a och även 2:a världskriget kriget odlades den allmänt som "ersättningsgröda" efter att markerna och stadsbebyggelse blev förstörda. Mest gör folk kompott av dem. Vad jag förstår så är körsbärsplommon inte samma sak som krikon, men jag kan ha fel där. På Tyska kallar vi krikon för mirabeller och har ett annat namn för det jag tror är körsbärsplommon. Krikonen har slätare kärna.
Jag har bara sett det på ödetomter och liknande i Sverige. Har plockat rent alla buskar i Västerås med omnejd många gånger ;D Tyvärr får de stryka på foten vid en del lekplatsbyggen och annat, folk ser dem helt enkelt inte.
Det visste jag inte. Jag har aldrig sett annat än renrasiga krikon. Har de korsade ett annat växtsätt, eller hur känner man igen dem? Jag har också bara smakat krikon som varit goda färska (bortsett från att de kan vara litet syrliga förståss). Vore toppen om någon forskare kunde ägna sig åt krikon. Finns så mycket bortglömt som kan vara värt att bevara i vårt kulturarv.
Oh, jag har aldrig sett blå krikon. Kan det vara de korsade? Det förekommer inte blå krikon i Tyskland, jag har inte sett några på femtio år eller hört talas om dem alla fall.
De mirabeller jag åt som barn i Dk satt på ganska stora träd o var svåra att komma åt. Dom var gula eller röda och oftast jättegoda. Speciellt de gula. De liknar absolut inte de blåa bär som växer på dessa ganska små träd som står här på min tomt. Jag har aldrig tänkt tanken att de skulle ha något gemensamt.
-
Och jag har ett jhelt snår som bara bredar ut sig om man inte är efter det helatiden med lie, sekatör och såg samt extra tjocka handskar får de har fruktansvärda tornar som går genom det mesta i handskväg. Jag har aldrig smakat på dom. Det skulle jag kanske göra men om någon vill är ni välkomna att komma o hämta båda rotskott o bär.
Vad är det för färg på frukterna?
-
Vad jag förstår så är körsbärsplommon inte samma sak som krikon, men jag kan ha fel där. På Tyska kallar vi krikon för mirabeller och har ett annat namn för det jag tror är körsbärsplommon. Krikonen har slätare kärna.
Precis, krikon och körsbärsplommon är två olika saker. Krikon (mirabeller) är en underart till vanliga plommon, medan körsbärsplommon (Kirschpflaume) är en helt egen art. Men det är svårt med hela släktet prunus, folk har ju odlat dessa fruktträd i årtusenden och sorterna är korsade med varandra så många gånger att ingen egentligen vet vad som är vad längre.
-
Hej!
Körbärsplommon kallas för mirabeller i södra Sverige och Danmark. Körsbärsplommon är en egen art Prunus cerasifera medan äkta mirabell är en variant av vanliga plommon Prunus domestica. Krikon är en underart av vanliga plommon. Krikon är normalt blåvioletta men det finns rapporter om gula som då troligen är hybrider med körsbärsplommon.
I handboken har jag skrivit lite om körsbärsplommon.
MVH
Jan
-
Tror du inte det kunde gå bra att ha kärnorna kvar när man sätter vinet ??? Ett jäkla pill annars - krikonet är ju mest kärna ;D
Jopp, i vinet gör de ingen skada. Jag tänkte mest på marmeladen och sylten.
-
Vad är det för färg på frukterna?
Dom är nästan svarta.
-
Dom är nästan svarta.
Åhh vill ha - var finns dom på ett ungefär?
-
Hej!
Körbärsplommon kallas för mirabeller i södra Sverige och Danmark. Körsbärsplommon är en egen art Prunus cerasifera medan äkta mirabell är en variant av vanliga plommon Prunus domestica. Krikon är en underart av vanliga plommon. Krikon är normalt blåvioletta men det finns rapporter om gula som då troligen är hybrider med körsbärsplommon.
I handboken har jag skrivit lite om körsbärsplommon.
MVH
Jan
Oj det där måste jag smälta ett tag! Intressant.
Det här kanske går litet utöver trådens egentliga tema (moderator får gärna flytta). När du skriver "variant", kan man då tänka sig en färg- såväl som storleksmutation på vanligt plommon? Eller en äldre, inte fullt så kultiverad (läs: urvalsodlad på storlek) form? Mirabellerna, så som de definieras i Tyskland, är mindre än vanliga plommon och finns i olika gula respektive röda nyanser (en gul huvudgrupp och två röda huvudgrupper, skulle jag vilja se det som).
-
Åhh vill ha - var finns dom på ett ungefär?
Dom finns i Östra Göinge kommun vid Glimåkra. N Ö Skåne
-
Hej!
De krikon som växer hos oss är troligen korsningar med slån. Är det någon som åker förbi här så går det bra att gräva upp några rotskott.
Jag bor i Osby.
MVH
Jan
-
Tack båda! Då lägger jag detta som ett bokmärke och hör av mig innan nästa Skåneresa så får vi höras om det då finns möjlighet att gräva upp några skott :D (Blir nog inte förrän till senhösten).
-
Christelle du är välkommen när som hälst :-D
-
Christelle du är välkommen när som hälst :-D
Tack snälla :)
-
Intressanta svar. Hade ingen aning om att det fanns olika färger på krikonen. Våra krikon är blåröda och rätt så sura och därför godast att tillreda. I DN-artikeln som jag nämnde i trådstarten stod det att kriokon ibland kallas för fattigmansplommon. "Det är en föregångare till det förädlade plommonet och finns i många förvildade trädgårdar och vid gamla torp." Och "Tyvärr är krikon väldigt svårt att få tag på, eftersom de flesta plantbutiker bara har förädlade plommon". DN-artikeln jag hänvisade till då jag egentligen letade efter information om Rosenkvitten: (http://www.dn.se/bostad/fruktbara-svenska-klassiker (http://www.dn.se/bostad/fruktbara-svenska-klassiker))
-
Hej alla. Jag är ny här och vet egentligen ganska litet om växter, men jag är amatörfotograf. Och luskade efter Krikon för att hjälpa en fotovän efter en bildserie-recept på Krikon jag har skrivit på ett fotoforum. Då tänkte jag sprida min lilla foto-recep-artikel även här.
Ni kan hitta hela tråden på den här adressen: http://www.d70sverige.se/forum/viewthread.php?tid=29503 (http://www.d70sverige.se/forum/viewthread.php?tid=29503)
//Daizy
-
SMASKENS vilket recept!