Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: mig skrivet 07 jun-11 kl 18:32

Titel: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: mig skrivet 07 jun-11 kl 18:32
skivad i frysen?
i saft?
skivad i vatten?

Vilket är bästa sättet och hur gör ni?
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Frances skrivet 07 jun-11 kl 18:36
Skivad i frysen.
Sylt & marmelad.
Saft går också bra, men det brukar bli så mycket av flädersaft för mig och den går det inte göra sylt av.
Inlagd rabarber med anis var supergott,även om det ser lite trist ut.. ;)
Chutney.
Färdig paj och kaka att frysa.
Torkad rabarber är höjdargodis!

Brukar jag göra  :)
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: jenses skrivet 07 jun-11 kl 19:11
Sylt & marmelad
rabarbersaft --> rabarbervin
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: HelenaA skrivet 07 jun-11 kl 19:29
Rabarbervin? Hur gör man det? Rabarber som är så gott och vin är gott, det måste ju vara supergott...  ;D

Kanske ni som har kan dela med er av era goda recept?
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Falin skrivet 07 jun-11 kl 19:30
Frances, hur torkar du rabarbergodiset?
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Frances skrivet 07 jun-11 kl 19:33
Bada rabarberskivorna i sockerlag, ev. med ngn krydda i. Har sen torkat detta i varmluftsugn på sån där hålig plåt. Det är ganska oekonomiskt att göra så. Måste komma på nt bättre sätt. Men det är jätte, jätte, jättegott!!
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Gronavagen skrivet 07 jun-11 kl 19:55
Saft går också bra, men det brukar bli så mycket av flädersaft för mig och den går det inte göra sylt av.
Fläderbär går ju utmärkt att göra sylt på... ???

Jag gjorde rabarberchutney för några veckor sen och den blev jättegod. Sen kan man baka rabarberpaj och stoppa i frysen innan den tar färg, sen är det bara att tinna den något för att den baka klart.

Jag hr märkt med mig själv att stoppar jag icke tillagad frukt osv i frysen brukar de ligga kvar nästa vår.....
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Frances skrivet 07 jun-11 kl 19:57
Ja, fläderbären ja. Men det tycker jag inte är så gott.
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: jenses skrivet 07 jun-11 kl 20:05
Rabarbervin? Hur gör man det?
Ja hur gör man vin? Man tar valfri fruktsaft, socker och vinjäst, tioliters plastdunk med jäsrör i locket, och sen är det bara att köra.
Men såklart kan man krångla till det, om man vill.
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Gronavagen skrivet 07 jun-11 kl 20:16
Ja, fläderbären ja. Men det tycker jag inte är så gott.
Hemligheten ligger i att koka med några blommor och lite citron... :)
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: mig skrivet 11 jun-11 kl 17:53
Tack :)
Lite saft har det blivit, men den tog slut fort... Mer rabarber finns i trädgården och det kommer att bli mer saft och marmelad med ingefära och en del i frysen till vinterpajer.
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: elektronikfreak skrivet 17 jun-11 kl 23:19
Läste någonstans att äter man mycket rabarber så får man gallsten.   :(  Eftersom jag ÄLSKAR rabarberkräm... syrligt o gått varma  heta sommardagar... så blev jag naturligtvis jävligt besviken. Men nu drar jag bara upp alla rabarber o slänger dom bland avskrädet.   :'(
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 17 jun-11 kl 23:26
Har jag alldrig hör talas om faktiskt .
Jag skär mina i bitar som jag sen lägger i fryspåsar o fryser in . En mkt välkommen present sen mitt i vintern att göra paj , kräm eller saft på .
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: anders50 skrivet 17 jun-11 kl 23:48
Har jag alldrig hör talas om faktiskt .
Jag skär mina i bitar som jag sen lägger i fryspåsar o fryser in . En mkt välkommen present sen mitt i vintern att göra paj , kräm eller saft på .

Så gör jag oxå! Och ingen gallsten på alla dessa år!  :)
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: elektronikfreak skrivet 18 jun-11 kl 03:05
Har jag alldrig hör talas om faktiskt .
Jag skär mina i bitar som jag sen lägger i fryspåsar o fryser in . En mkt välkommen present sen mitt i vintern att göra paj , kräm eller saft på .

Så gör jag oxå! Och ingen gallsten på alla dessa år! :)

Rabarber innehåller garvsyra OCH oxalsyra. I synnerhet kan oxalsyra bilda njursten o ge njurskador.

Fakta: "Köksträdgården" av Lena Israelsson.

http://www.google.se/#hl=sv&q=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&oq=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l0l0l0l0l0l0l0l0ll0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=7fbfd4f845f48356&biw=1016&bih=621 (http://www.google.se/#hl=sv&q=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&oq=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l0l0l0l0l0l0l0l0ll0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=7fbfd4f845f48356&biw=1016&bih=621)

Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: anders50 skrivet 18 jun-11 kl 11:28
Rabarber innehåller garvsyra OCH oxalsyra. I synnerhet kan oxalsyra bilda njursten o ge njurskador.

Fakta: "Köksträdgården" av Lena Israelsson.

[url]http://www.google.se/#hl=sv&q=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&oq=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l0l0l0l0l0l0l0l0ll0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=7fbfd4f845f48356&biw=1016&bih=621[/url] ([url]http://www.google.se/#hl=sv&q=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&oq=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l0l0l0l0l0l0l0l0ll0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=7fbfd4f845f48356&biw=1016&bih=621[/url])


Det kan vara farligt att andas också..... ;D

Men är man livrädd för gammaldags rabarber så kan man plantera någon av de nyare sorterna som man kan äta av utan risk njurskador.
Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Neiklot skrivet 18 jun-11 kl 12:02
Man kan dö av allt..

Inte bara av rabarber!

Och man behöver ju inte äta det 4 gånger om dagen, heller!

:)

Kokar saft, massan som blir kvar kokar jag någon slags sylt på. (tillsätter lite vatten och socker och så får det koka ihop - gott till gröten!!).

Paj - gott i början av säsongen sen blir det bara tråkigt.
Och så är det bäst på dom späda första rabarberna som kommer.

Marmelad, chutney.
Har hört att man kan göra rabarberkethup men inte provat.


 /Neiklot - Har ett rabarberhav...

Titel: SV: Hur sparar ni rabarber?
Skrivet av: Salladsblad skrivet 22 jun-11 kl 02:14
Sparar också skivad i frysen.