Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Pe4r skrivet 31 maj-11 kl 17:16
-
Igår gjorde jag följande, nu har jag precis gjort en halv sats som ska få stå en stund.
'
PIZZADEG UTAN JÄST
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk (eller vatten) (Tog vatten igår)
½ dl matolja
Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och matolja.
Arbeta samman till en smidig deg. Mjöla degen lätt på ytan och tryck ut direkt på ett bakplåtspapper i långpanna.
Lägg på valfri fyllning. Strö riven ost över hela pizzan och grädda den i 200º varm ugn i 15-18 minuter.
Degen blir kladdig, sticker jag ner händerna så fastnar allt i händerna, hade på mer mjöl igår på hel sats men
efter en stund vart det lika kladdigt igen och sen smakade det en hel del mjöl.
Testar nu att göra halv sats, men funderar på om man ska
göra deg med jäst och låta jästa istället, kanske blir mindre kladdigt?
Vad tror ni? Hur lyckas jag med min egen pizza?
Blir tomatpuré, ost, ananas, banan och tror jag ska ta lite rökt salami och även ska jag prova några sillbitar.......
Har ni tips på ett bättre recept?
-
Pizzadag på bakpulver blir gärna lite kladdigare, den ska inte stå utan bakas ut direkt.
Häll ut degen på bakplåtspapper, doppa handen i mjöl och banka ut den ( ta mera mjöl på handen om det behövs)
En deg som jag brukar göra och som är lätt att hantera är en jäsdeg
½ dl olja
2 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
½pkt jäst
vetemjöl så mycket att du får en fast smidig deg
arbeta degen ordentligt och låt den jäsa ca ½ tim
Lycka till
-
Ska fixa de ingredienser som behövs sen ska jag testa ditt recept, tack!
-
Kör absolut på en deg med jäst, blir fin och smidig och kladdar inte. Lätt att få stor, tunn och fin. Mycket godare än bakpulverdegen och inte speciellt krångligt.
Högsta temperaturen i ugnen (275-300o) och gärna om det går, skjutsa över den obakade pizzan från bakbord eller bänken på en riktigt het plåt å sen direkt in i ugnen. Det kräver lite tajming och planering men blir bäst.
Håll koll på det hela för det tar inte många minuter innan det är klart!
-
Får jag fråga varför du inte vill ha jäst i degen?
-
Får jag fråga varför du inte vill ha jäst i degen?
Kan ju inte svara för TS, men jag skulle kunna tänka mig att det är pga att det går fortare?! Å andra sidan behöver ju en jäsdeg kanske inte jäsa så förskräckligt länge heller...
-
Jobbade på en pizzeria förut och där kalljäste vi degen och frös in. Så man kan göra många pizzor av en deg, bara tina en bulle åt gången i kylskåp.
-
Jobbade på en pizzeria förut och där kalljäste vi degen och frös in. Så man kan göra många pizzor av en deg, bara tina en bulle åt gången i kylskåp.
Hur gör man då för att göra en sån deg?
Kenneth
-
Min hyresvärd som jag bor vägg i vägg med som tyckte det gick snabbast utan jästid.
Men alla sätt ska provas....kanske kan frysa in färdig deg säger ni?
Nej jag föredrar att göra pizzaslize och frysa in så kan man enkelt ta fram sen då man känner för det,
men det blir då man är riktig kunnig på bakningen.
Har ju ny kylfrys så nu ryms både det ena och det andra - även i frysen. ;D
Vem fan vill ha frysfack? (:)
-
*bokmärker*
-
Ehm......du hade inget bättre att säga? :D
-
Hur gör man då för att göra en sån deg?
Kenneth
En enkel vetedeg med lite olja i sig som görs på kall degspad. Knådas sen till laoma bitar och jäses kallt. När de ser halvjästa ut fryser du in dom.
Sen när du tinat ska du inte knåda degklumpen, utan jobba den inifrån och ut. Som en cirkel och gärna låta degen hänga över bordskanten, då hjälper tyngden dig att få pizzabottnen tunn..
-
Jag gör pizza på surdeg. Jätteenkelt o gott!
50g / 0,5dl vetesurdeg (direkt ur kylen, dock hyfsat nymatad)
10g / 0,5msk olivolja
130g / 1,3dl vatten
5g / 1tsk jäst
200g / 3dl vetemjöl
50g / 1dl durumvetemjöl
5g / 1tsk salt
Blanda ihop, knåda några minuter. Täck bunken, jäs i kylen 4-6 timmar.
Kavla ut, använder durumvete under o på degen när jag kavlar. Vänder ofta.
På m önskat pålägg. In i 250 graders ugn ca 15-20 minuter. Bäst blir det om du lyfter pizza m bakplåtspapper upp på varm plåt.
Har läst att det går utmärkt att frysa ogräddad pizza m pålägg, har dock inte testat själv.
-Smaklig spis!
-
Ja den där degen utan jäst var väl inte så bra,
ska testa en deg med jäst och se hur det blir.