Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Gronavagen skrivet 16 maj-11 kl 20:10
-
Jag gillar inte sylt, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Dock tycker jag om chutney och liknande till mat, så nu ska syltkastrullen fram ur sin bortglömda förpassning lägst in i skåpet.
Har ni några roliga recept på sånt som inte är sylt?
-
Jag har gjort ett par omgångar med den här chutneyn. Riktigt smaskig :). Ersätter länken med självaste Tastelinereceptet istället...
Chutney
2 dl rabarber, skuren i småbitar
2 dl strösocker
1 st rödlök, i tunna strimlor
2 tsk ingefära
Tillagning
Blanda rabarber, strösocker och rödlök i en gryta. Smaka av med ingefära. (Var inte rädd för att smaksätta lite extra - det är mycket gott till grillat kött). Koka upp och låt småputtra ca 20 minuter. Rör någon gång emellanåt. Häll upp i form, eller i rena burkar och låt svalna.
-
Jag har gjort ett par omgångar med den här chutneyn; [url]http://www.tasteline.com/recept/Rabarberchutney_3.[/url] ([url]http://www.tasteline.com/recept/Rabarberchutney_3.[/url]) Riktigt smaskig :).
Tackar för sar, tyvärr fungerar inte länken.
-
http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=5504 (http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=5504)
Tomatchutney, jättegott ;)
-
Det lät gott, ett plus är att jag kan få in lite äpplen utan att det nödvändigtvis måste smaka äpple (växte upp i en fruktträdgård).
-
Idag har jag kokat rabarberhutney enligt det här receptet: http://www.tasteline.com/Recept/Rabarberchutney_7 (http://www.tasteline.com/Recept/Rabarberchutney_7)
Och kan meddela att den var fruktansvärt god. Frågan är nu hur jag ska få tag på mer rabarber så mitt ehov av chutneyn täcks.... ;)
-
Plommonchutney/ketchup med schalottenlök, min favve! .. hallonchutney... ja visssst!
:-)
-
Oj vad god rabarbechutneyn lät! måste helt klart testat, enkel att göra med :P hur är hållbarheten på den? kan man våga sig på att göra massor och hoppas det håller sig ??? har ju mängder av rabarber och det är synd att inte använda det tycker jag :-[
-
Plommonchutney/ketchup med schalottenlök, min favve! .. hallonchutney... ja visssst!
Du råkar inte ha några recept på dom där? :)
hur är hållbarheten på den? kan man våga sig på att göra massor och hoppas det håller sig ???
Tyvärr kan jag inte svara på det, men jag steraliserade så gott jag kunde och håller tummarna för att sockerhalten är hög nog.
-
Du råkar inte ha några recept på dom där? :)
Jag fruktade fragan ;)
Hallonchutney: som Persikor/mango etc... mellan tummen och pekfingret.
Plommonreceptet behöver en översättning.. om det dröjer, paminn mig!
//Januschka
-
Jag fruktade fragan ;)
Hallonchutney: som Persikor/mango etc... mellan tummen och pekfingret.
Plommonreceptet behöver en översättning.. om det dröjer, paminn mig!
//Januschka
Vilket språk är receptet på?
-
Vilket språk är receptet på?
Tyska
-
Det går bra med receptet på tyska.. :)
-
perfekt!
ska leta rätt pa det och skriva av detta asap as we say :-)
//Januschka
-
Ro hit med det där tyska receptet nu bums!
Bara för å retas, kommer här ett TYSKT plommon-chili-chutneyrecept. Till den som törs!
2 kg plommon
400 gram socker
1 tesked havssalt
3 lökar
1 liten bit ingefära
3 chillis, grön
4 dl ättika (honungs- eller mild vitvinsvinäger)
2 kanelstänger
1 tesked tasmansk peppar
Plommona urkärnas och skärs i tärningar, blandas med socker och salt. Låt stå minst 2 tim och suga i sig saften.
Riv ingefäran och löken fint. Kärna ur chillin och skär i mycket fina strimlor. Blanda alltihop med plommona. Blanda ned kanelen och ättikan och koka upp alltihop. Låt sedan allt småsjuda så det kokar ihop. Det kan ta 2-3 tim.
När det hela är tjockt och härligt, blandar man pepparn som man först finhackat med knivsryggen. Smaka av chutneyn och fyll i konserveringsburkar.
Om man inte har honungsättika kan man ta 3/4 äppelcidervinäger och resten (ren) honung. Det man använder skall hålla inläggningsstyrka runt 5-6%.
Chutneyn rekommenderas ihop med ost eller vilt.
Alternativkryddning: Byt ut chillin och pepparn mot 1 matsked korianderfrön. Dom rostar man fettfritt i en panna först och sedan stöter man dem innan man har dem i chutneyn. Litet vitlök kan inte skada i den här blandningen heller. Min favorit (koriander funkar även för kurbitschutney).
PS
Tasmansk peppar = bergspeppar eller australisk peppar, heter Drimys lanceolata eller Tasmannia lanceolata på latin. Svartlila torkade bär. Sötstarkt.
-
Pah!! >:D
Var hela helgen pa möten! Skulle behöver renstek med plommonchutney och goda potatisar nu!
;) Januschka
-
Idag har jag kokat rabarberhutney enligt det här receptet: [url]http://www.tasteline.com/Recept/Rabarberchutney_7[/url] ([url]http://www.tasteline.com/Recept/Rabarberchutney_7[/url])
Och kan meddela att den var fruktansvärt god. Frågan är nu hur jag ska få tag på mer rabarber så mitt ehov av chutneyn täcks.... ;)
Lät gott, men den såg inte rolig ut i färg (på bilden i länken). :-X
Hur blev din chutney i färg? Aptitlig? :-[
-
Lät gott, men den såg inte rolig ut i färg (på bilden i länken). :-X
Hur blev din chutney i färg? Aptitlig? :-[
Bilden överensstämmer ganska väl med resultatet. Men smaken gör att man inte bryr sig! Du får väl hälla i lite rödbetssaft i då så det blir färggladare.
-
Ja det är problemet med rabarbern. Kokar man bara minsta för länge så blir den rätt äcklig i utseendet. Man kan ju ta rödlök i, det kompletterar smaken och ger litet färg åt vätskan också faktiskt.
-
Vad är det du inte gillar med sylt? Koncistensen, sötman eller nått annat? Fördelen med att göra själv är ju att man kan göra som man vill:D
Gjorde chutneyn igår, vansinnigt enkel och GOD, nästa gång (troligen redan idag) ska den göras med chili istället för ingefära.
-
Vad är det du inte gillar med sylt? Koncistensen, sötman eller nått annat? Fördelen med att göra själv är ju att man kan göra som man vill:D
Jag tycker inte om godis heller, föredrar chips. Jag tycker om chutney för den har hetta, fler smaklager. Misstänker att hallonsylt med vitlök i inte skulle passa till pannkakorna (som jag har kanel på istället för sylt).
Däremot fruktvin går ner...... ;D
Gjorde chutneyn igår, vansinnigt enkel och GOD, nästa gång (troligen redan idag) ska den göras med chili istället för ingefära.
"Mitt" recept innehåller inte ingefära, utan smaksattes med curry och sambal olek. Rekommenderar det igen! o:)
-
Jamen ös på med chili det passar ju till ALLT ;D I hallon och jordgubbssylt.. Använder en del rosépeppar också. Till rabarbern och till morotsmarmelad använder jag kanel eller kardemumma istället för vanilj som det står i vartenda recept. Använd örter som basilika oregano och timjan. Om det ska vara en gnutta "dessert" över det använd citronmeliss eller mynta. Vill man ha lite bitar kvar i sylten så är det ju bara att spara lite av bären man kokar på och hälla ner dom mot slutet. Dra ner på sockret och använd pektin, finns naturligt i omogna vinbär, så att sylten/marmeladen stelnar.
Försöker inte frälsa dig men sylt är ju så jämrans ENKELT att göra :P