Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Vildjäntan skrivet 12 maj-11 kl 08:22

Titel: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Vildjäntan skrivet 12 maj-11 kl 08:22
När jag var på konsum igår kikade jag på märkningen av köttet, jag vill ha färskt kött utan tillsatser. De hade någon drive med färska svenska kyklinglår för 29:90 kr/kg folk lastade i sina vagnar...ÅÅ vad billigt bra att lägga i frysen !!! verkade vara folks tanke , flera förpackningar lastade folket på sina vagnar.

Kikade av nyfikenhet på lappen och såg en massa E-nr ...färska kyklinglår ? behövs det några tillsatser över huvudtaget ? Vilka tillsatser är försvarbart att det finns i färskt kött?

Kikade så på flera andra förpackningar av färskt kött, E-nr och åter E-nr ... någon som är van E-nr läsare och vill förklara detta för mig?

Försöker i allmänhet att undvika E-nr så långt det är möjligt. Lagar all mat från grunden , har dock en sambo som inte är speciellt insatt/ lat  ::) som köper färdiga köttbullar och annat skräp som han glatt propar i sig när jag inte är på plats och föser ut honom från köket/affären utan dyligt skräp.

Så min fråga är hur gör ni ??
Vilka E-nr är ofarliga ?

/ Andrea

 
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Birgit skrivet 12 maj-11 kl 08:35
Förr (vet ej nu) kunde man kolla E-nr på Livsmedelsverkets hemsida.
Naturligtvis bör man kunna sälja färsk kyckling utan E-nr, men det finns ju saker som förlänger hållbarhet, påverkar färgen så det ser smakligare ut osv.

Använder helst själv bara kött jag själv fött upp. Det är rätt bedrövligt med alla tillsatser i mat, utöver vad djuren stoppats fulla med i livet och vad som sprutats över grönsaker och spannmål innan det hamnar i affären.

Livsmedelsindustrin är en sjuk företeelse!
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Vildjäntan skrivet 12 maj-11 kl 09:14
Jo verkligt, men på måndag kommer mina första hushållsgrisar 3 linderödssvin, och kyckling köper jag aldrig i affären de består de egna hönsbeståndet med.

Tyvärr kan man inte helt komma ifrån affärens utbud då det inte finns tid att odla sin egen spannmål. 
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Moëll i Trädet skrivet 12 maj-11 kl 09:43
Kikade av nyfikenhet på lappen och såg en massa E-nr ...färska kyklinglår ? behövs det några tillsatser över huvudtaget ? Vilka tillsatser är försvarbart att det finns i färskt kött?
Jag vet inte alls hur det är i det här fallet, men ett vanligt sätt att sänka kilopriset är att pumpa upp vikten med hjälp av vatten, och då krävs det en del E-nummer för att få det att  stanna kvar i köttet fram till tillagningen. Räknar man kilopriset på färdigtillagat kött skiljer det ofta betydligt mindre i pris mellan dyr och billig kyckling.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Birgit skrivet 14 maj-11 kl 07:46
Du menar det de säljer som "marinerat"? Jo tack, allt simmar i stekpannan. Så gör ju aldrig det egna köttet av någon outgrundlig anledning ::)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Lasse46 skrivet 14 maj-11 kl 18:31
Att något är märkt med E-nummer betyder bara att den ingrediensen inte finns naturligt i maten utan att den är tillsatt i efterhand tex E 290 är inte alls ovanligt att det finns i förpackningar med färskt kött, det innebär bara att man har ersatt luften i förpackningen med koldioxid för att fördröja nedbrytningen av råvaran och förlänga hållbarheten några dagar. Även KRAV tillåter vissa tillsatser http://www.krav.se/Om-KRAV/Fordjupande-lasning-/Halsa/Tema-halsa/Tillsatser-tillatna-i-KRAV-markt-produktion/ (http://www.krav.se/Om-KRAV/Fordjupande-lasning-/Halsa/Tema-halsa/Tillsatser-tillatna-i-KRAV-markt-produktion/)
På Livsmedelsverkets hemsida under rubriken "Märkning av mat" finns mer att läsa om vilka tillsatser som är godkända och vilket E-nummer dessa har.
http://www.slv.se/sv/ (http://www.slv.se/sv/)

Lasse
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Bullen79 skrivet 14 maj-11 kl 23:37
Hos oss kan ni köpa nötkött utan E nr. Besök odensjööstergård.se och fundera på om det kan vara något för er. Mvh Per Henrik
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 15 maj-11 kl 01:12
Kyckling brukar väl innehålla E 301, E 331 och E 262.
dvs Natriumacetat, Natriumaskorbat och Natriumcitrater.

Övrigt förpackat kött har väl möjligen tillsatt en livsmedelsgas eller en blandning av 2 gaser, och därmed 1 eller 2 e-nummer.

Kan du ge nåt exempel på e-nummer du har träffat på på vanligt färskt eller fryst kött?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: sydtobak skrivet 29 maj-11 kl 20:31

Så min fråga är hur gör ni ??
Vilka E-nr är ofarliga ?

/ Andrea

Svaret på frågan är: Hade E-nr varit farliga hade de inte fått användas i livsmedel.
Därmed inte sagt att jag tycker det är bra med en massa tillsatser i maten.
Men ibland får man ju själv ta till dem.
Ex-vis när du skall göra saft och sylt eller lägga in gurka.
Detta är ju då för att undvika ex-vis mögeltillväxt som kan vara långt mycket farligare än de tillsatser du nödgas att använda.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: K@rene skrivet 29 maj-11 kl 20:51
[
Kikade så på flera andra förpackningar av färskt kött, E-nr och åter E-nr ... någon som är van E-nr läsare och vill förklara detta för mig?
Vilka E-nr är ofarliga ?

/ Andrea
[/quote]

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_E-nummer (http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_E-nummer)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 29 maj-11 kl 23:53
Vilka hittade du? Vi kan ju bena ut det en och en.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Tresovlat skrivet 31 maj-11 kl 16:52

Övrigt förpackat kött har väl möjligen tillsatt en livsmedelsgas eller en blandning av 2 gaser, och därmed 1 eller 2 e-nummer.


Livsmedelsgaser har inget E-nummer då det inte ingår i produkten. Däremot måste texten "Förpackad i en skyddande atmosfär" stå på förpackningen.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 31 maj-11 kl 23:50
Livsmedelsgaser har inget E-nummer då det inte ingår i produkten. Däremot måste texten "Förpackad i en skyddande atmosfär" stå på förpackningen.

du har fel, däremot är det ingen lagkrav att ange dem men oftast gör man det ändå.
    E 290 Koldioxid
    E 938 Argon
    E 939 Helium
    E 941 Kväve
    E 942 Dikväveoxid
    E 943a Butan
    E 943b Isobutan
    E 944 Propan
    E 948 Syre
    E 949 Väte
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Mångsysslare skrivet 03 jul-11 kl 08:46
Det behövs absolut inte tillsatser i färskt kött! Då är det någon marinad, krydda eller konserveringsmedel, och då får man bestämma om man vill ha det eller ej. Man har syrgas i köttförpackningarna för att få en klarröd färg på köttet. I vår kyldisk blir det rött i alla fall då det ligger opackat ;D Här finns alltid kött utan tillsatser :)
I korv KAN det vara bra att ha i nitritsalt för att minska risken för botulism, men det behöver inte vara de mängder som är standard. Det ger också en lite kemisk smak i vissa produkter.
Läste om "neutralmarinerad" fläskfilé, dvs man marinerar med 15% vatten för att kunna göra en billigare produkt... Och visst, den blir mör och fin, men vad är kilopriset för vattnet?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: fishfinder skrivet 13 aug-11 kl 09:10
Hello
Kika efter boken "den hemlige kocken"
Där finns svar på vad man vill veta och lite till...
Vad med dynga man stoppat i sig under åren utan att veta om det...
// mange
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 13 aug-11 kl 12:51
Hello
Kika efter boken "den hemlige kocken"
Där finns svar på vad man vill veta och lite till...
Vad med dynga man stoppat i sig under åren utan att veta om det...
// mange

Köp även en säck med salt.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 13 aug-11 kl 23:09
Köp även en säck med salt.

 ;D
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 14 aug-11 kl 01:36
Köp även en säck med salt.
Det där fattade jag inte  ???
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 14 aug-11 kl 01:41
Det där fattade jag inte  ???
Nej, det var precis som förväntad men det gör inget.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 14 aug-11 kl 01:57
Vad menade du med det?

Hade det med insaltning av kött att göra? Isåfall är jag ju ursäktad, för jag är vegetarian.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Annamax skrivet 14 aug-11 kl 02:25
Köp även en säck med salt.
Hur långt är ett snöre? Hur stor är en nypa...?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: jenses skrivet 14 aug-11 kl 08:49
Nej, det var precis som förväntad men det gör inget.
:P
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: skiesabove skrivet 14 aug-11 kl 10:29
Att den boken bör tas med inte bara en nypa, utan med en säck salt. Dvs var källkritisk.

Vad menade du med det?

Hade det med insaltning av kött att göra? Isåfall är jag ju ursäktad, för jag är vegetarian.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Kristofer skrivet 14 aug-11 kl 20:52
Att den boken bör tas med inte bara en nypa, utan med en säck salt. Dvs var källkritisk.

Om du är så (käll)kritisk mot boken så vore det bra att få några exempel på felaktigheter. Jag kan inte påminna mig att jag hittade några uppenbara fel.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 15 aug-11 kl 01:08
Att den boken bör tas med inte bara en nypa, utan med en säck salt. Dvs var källkritisk.
Jaha  ::) tolkade inlägget helt annorlunda. Tack. Så fel det kan bli över nätet så här ...
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Trollmor skrivet 15 aug-11 kl 04:05
Om du är så (käll)kritisk mot boken så vore det bra att få några exempel på felaktigheter. Jag kan inte påminna mig att jag hittade några uppenbara fel.
Inte jag heller.  Och jag har köpt, men ännu ej läst Äkta Vara av samme förf
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christelle skrivet 16 aug-11 kl 01:59
Att den boken bör tas med inte bara en nypa, utan med en säck salt. Dvs var källkritisk.
Vilka källor i boken menar du man ska vara kritisk mot eller menar du hela boken  ???
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 16 aug-11 kl 07:59
Vilka källor i boken menar du man ska vara kritisk mot eller menar du hela boken  ???

Hela boken, den suggestiva tonen, de halvsanningar och lies to children som hela boken är överbelamrad med.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: rangs skrivet 16 aug-11 kl 08:16
Hela boken, den suggestiva tonen, de halvsanningar och lies to children som hela boken är överbelamrad med.

vilka lögner och halvsanningar menar du?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: samaka skrivet 16 aug-11 kl 08:21
Hela boken, den suggestiva tonen, de halvsanningar och lies to children som hela boken är överbelamrad med.

Har nyligen läst denna bok och visserligen är den ganska domedags-aktig avseende våra livsmedel. Men... Det är ju bra! Det är vad som behövs för att man kanske ska börja bry sig en liten aning om vad man stoppar i sig. Framförallt är det en bra bok för att den promotar lokalodlat och småskaligt utan konstigheter. Det enda sättet att få bort alla konstigheter i våra livsmedel är att folk börjar tänka kritiskt när de plockar varor från hyllorna. Sen har han ju i slutet av boket möjliggjort för läsaren att för varje kapitel och påstående själv leta upp orginalkällan. Mer seriöst än att bara rada upp källorna i alfabetsordning, tycker jag iaf.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Kristofer skrivet 16 aug-11 kl 08:53
Hela boken, den suggestiva tonen, de halvsanningar och lies to children som hela boken är överbelamrad med.

Om du själv vill framstå som trovärdig så vore det ju bra om du kunde vederlägga åtminstone några av bokens påståenden och källor.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 16 aug-11 kl 09:15
Om du själv vill framstå som trovärdig så vore det ju bra om du kunde vederlägga åtminstone några av bokens påståenden och källor.

Det har jag redan gjort ett par gånger tidigare när boken har kommit upp, jag tänker inte göra om övningen.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 aug-11 kl 09:35
Det har jag redan gjort ett par gånger tidigare när boken har kommit upp, jag tänker inte göra om övningen.
En länk till tillämplig tråd, kanske, för oss som inte har tagit del av Dina tankar?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 16 aug-11 kl 09:36
http://www.halsobygget.se/pjblogg_entry.php?blogg_id=57 (http://www.halsobygget.se/pjblogg_entry.php?blogg_id=57)

Kollade lite i gamla bokmärken och här kommer hela poängen fram.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: rangs skrivet 16 aug-11 kl 10:02
Kollade lite i gamla bokmärken och här kommer hela poängen fram.

citat från din källa "Trots det tror jag faktiskt inte att de stora livsmedelskoncernerna är så korkade att de medvetet tillsätter ämnen till sina produkter som är direkt skadliga bara för att tjäna några kronor extra. Det kommer alltid fram förr eller senare, vilket kan ge dem enorm ekonomisk skada."

Nej dom kanske inte tillsätter några skadliga ämnen men ta sylt eller marmelad eller varför inte saft som bara inne håller några få % av råvaran resten är vatten, e-ämnen, aromämnen mm och vad gällande agar-agar så skulle man inte behöva tillsätta detta om man har tillräckligt med pektin rik frukt eller bär i sin produkt, så det är ju klart att vi konsumenter blir lurade fast vi har själva valt att bli det eftersom vi vill ha allt så billigt som möjligt
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: samaka skrivet 16 aug-11 kl 12:09
citat från din källa "Trots det tror jag faktiskt inte att de stora livsmedelskoncernerna är så korkade att de medvetet tillsätter ämnen till sina produkter som är direkt skadliga bara för att tjäna några kronor extra. Det kommer alltid fram förr eller senare, vilket kan ge dem enorm ekonomisk skada."

Medvetet behöver det inte vara. Det var inte länge sedan hormoslyr användes i mängder. Ingen trodde det var farligt. Vad vet vi egentligen om morgondagen...

I dagsläget är pengar viktigare än hälsa. Praktexempel är väl cigaretter, bananplantagen i sydamerika, kaffeodlingar, foppatofflorna mm. Det finns mängder av produkter som vi vet medför ohälsa och som tillverkas och brukas ändå. Säkerligen smygs medvetet tvivelaktiga ämnen in i tillverkningen av flertalet livsmedel oxå, för att få ner priset, jag tvivlar inte en sekund. Det är så svårt och tidskrävande att bevisa att ett ämne är hälsovådligt så industrierna tar inte så stora risker. Några råttor fick cancer, so what! Det är inte bevisat att det går att översätta till människor... den som lever får se.

Det var hälsoaspekten. Sen är det, som föregående talare skrev, tråkigt att köpa en produkt som mest består av en massa utfyllnad.

Genom böcker som "den hemlige kocken" får ju konsumenten förståelse för varför varan är billigare och kan kanske börja prioritera om.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 16 aug-11 kl 12:25
Skadligheten åsido, hur kommer det sig att t.ex. glass numera tillverkas av diverse crap istället för korrekta råvaror? Det är klart att det inte är för att få en bättre produkt utan för att den skall bli billigare, och sedan tillsätts mera crap för att dölja resultatet.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 16 aug-11 kl 13:44
Skadligheten åsido, hur kommer det sig att t.ex. glass numera tillverkas av diverse crap istället för korrekta råvaror? Det är klart att det inte är för att få en bättre produkt utan för att den skall bli billigare, och sedan tillsätts mera crap för att dölja resultatet.

Ja, men det beror inte främst på livsmedelsindustrin utan på att vi rusar en masse till alla nya lågprisaffärer som öppnar. Sen är förvånade över att hallonsylten innehåller mest äpplen, glassen mest sojalecitin och kycklingfilen mest vatten samt smakar fisk.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Pippilutt skrivet 16 aug-11 kl 13:57
foppatofflorna

Foppatofflorna? - här har jag missat något - Kan du berätta vad

Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 16 aug-11 kl 14:10
Men... Det är ju bra! Det är vad som behövs för att man kanske ska börja bry sig en liten aning om vad man stoppar i sig.

Jag tycker det är en riktig skitbok. Allra mest irriterar jag mig över reaktionerna på boken, att svenska folket plötsligt rasar över att ha blivit "lurade". Det är ju inte som om det har varit dödsstraff på att läsa innehållsförteckningen innan Nilssons bok gavs ut.

Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Existens? skrivet 16 aug-11 kl 14:18
Ja, men det beror inte främst på livsmedelsindustrin utan på att vi rusar en masse till alla nya lågprisaffärer som öppnar. Sen är förvånade över att hallonsylten innehåller mest äpplen, glassen mest sojalecitin och kycklingfilen mest vatten samt smakar fisk.

Det är ju precis så det är, men det verkar vara svårt att förstå för många. Ska maten vara så billig som folk vill, ja då bli det fuskande, eller vad man vill kalla det. Pensionärerna far ju runt med sin matpris-koll..varför just mat? Varför åker dom inte runt och kollar bensinpriser, hyror eller vad fasen som helst?
Eller dammsugarpåsar.. de jag köper kostade för några veckor sen 86 kr för 4 styck, nu hade dom gått upp till 99, ingen reagerar..men går mjölken upp en 10-öring så blir det kravaller och nån 8-barnsfamilj letas genast upp och får beklaga sig för att deras 20 liter i veckan har blivit 2 kr dyrare.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christelle skrivet 16 aug-11 kl 15:39
Jag tycker det är en riktig skitbok. Allra mest irriterar jag mig över reaktionerna på boken, att svenska folket plötsligt rasar över att ha blivit "lurade". Det är ju inte som om det har varit dödsstraff på att läsa innehållsförteckningen innan Nilssons bok gavs ut.

Jag tycker boken var en riktig ögonöppnare - jag beter mig helt annorlunda i mataffären sedan jag läste den första gången, tänker mig för både en och två gånger, och läser numer alltid den finstilta innehållsförteckningen som man knappt kan se  (:) . Boken ger mängder av infallsvinklar (med källhänvisningar) på hur vi manipuleras att tro att livsmedelsindustrin är bäst på att sköta vår mathållning. Och det är klart enkelt för stressade heltidsarbetande småbarnföräldrar att köpa processade hel- eller halvfabrikat fullproppade med diverse tillsatser men som går snabbt och lätt att tillaga. Och ta som exempel brödet vi köper - hur mycket smörja blandas i degen som öht inte behövs om man bakar brödet själv?
http://www.bakkemi.se/tillsatser.htm (http://www.bakkemi.se/tillsatser.htm)

"Skrivet av: take
« skrivet: Idag kl. 09:36 » Infoga citat

http://www.halsobygget.se/pjblogg_entry.php?blogg_id=57 (http://www.halsobygget.se/pjblogg_entry.php?blogg_id=57)"

Detta var ju en blogg som inte var speciellt verifierad av någon PJ som nog egentligen hade velat  komma på och skriva boken själv och som till slut ändå höll med om budskapet i den  ;D

För att återgå till TS fråga så får man ju hoppas att de E-nummer som våra livsmedel innehåller är ofarliga. Och det kanske dom är ett och ett men eftersom det oftast är fler än en tillsats vi får i oss så finns det kanske inte så mycket forskning kring cocktaileffekten. man får försöka tänka och sålla själv även om det inte är lätt utan att vara kemist  >:D
 http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Tillsatser-i-mat/ (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Tillsatser-i-mat/)


Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 16 aug-11 kl 18:26
För att återgå till TS fråga så får man ju hoppas att de E-nummer som våra livsmedel innehåller är ofarliga. Och det kanske dom är ett och ett men eftersom det oftast är fler än en tillsats vi får i oss så finns det kanske inte så mycket forskning kring cocktaileffekten. man får försöka tänka och sålla själv även om det inte är lätt utan att vara kemist  >:D
 [url]http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Tillsatser-i-mat/[/url] ([url]http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Tillsatser-i-mat/[/url])


För att återgå till TS så undrar jag fortfarande vilka E-nummer hon har sett i köttet.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 16 aug-11 kl 20:02
Uppfattningen att det skulle finnas något motstånd hos konsumenter i allmänhet att betala rätt pris för rätt varor kan man inte finna stöd för. Tvärtom höjdes för några år sedan priserna på mejeriprodukter med höjda avräkningspriser till mjölkproducenterna som motivering. Priset på ost steg 20% utan att en kotte protesterade.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Tännlappen skrivet 16 aug-11 kl 21:37
Luriga med dom där konstiga numrerna är ju att tillverkarna med lätthet kan dölja sitt trixande. Skrupler finns inte vad man kan se,skulle väl även limma ihop gamla köttslamsor, men fick tji.Icabutikerna "fräschade" upp köttbitarna utan att bry sig om folks hälsa.Bäst avstå från dom uppumpade köttbitarna och tänka nytt,finns ju annan mat.  8)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 16 aug-11 kl 22:29
Just det. Och vi glömmer ett viktigt faktum - den största makten har vi konsumenter. Om vi inte köper en vara försvinner den så småningom.
Eller så dyker den upp i ny förklädnad ...
Det är ju precis så det är, men det verkar vara svårt att förstå för många. Ska maten vara så billig som folk vill, ja då bli det fuskande, eller vad man vill kalla det. Pensionärerna far ju runt med sin matpris-koll..varför just mat? Varför åker dom inte runt och kollar bensinpriser, hyror eller vad fasen som helst?
Eller dammsugarpåsar..
Precis!

Ja, men det beror inte främst på livsmedelsindustrin utan på att vi rusar en masse till alla nya lågprisaffärer som öppnar. Sen är förvånade över att hallonsylten innehåller mest äpplen, glassen mest sojalecitin och kycklingfilen mest vatten samt smakar fisk.
Precis. Vi är som lämmlar. Tänker en sak men köper en annan, tydligen. Närt ska vi lära oss? Böcker av den här typen behövs, det är tydligt.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 aug-11 kl 23:04
Ja, jag kände stor lättnad när någon äntligen skrev offentligt det jag tyckt så länge!
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christelle skrivet 17 aug-11 kl 01:28
Smaka på den här  ;D

E 120 Karmin, Röd Extraheras från de torkade hokarminsyra
norna av kochenillsköldlusen,
Dactylopius coccus. Får användas
till alla livsmedel som generellt
får färgas samt till vissa ostar,
frukostflingor med fruktsmak,
sylt, marmelad, gelé och
korvar.

http://www.slv.se/upload/dokument/markning/tillsatser/tillsatser_i_livsmedel_faktabok.pdf (http://www.slv.se/upload/dokument/markning/tillsatser/tillsatser_i_livsmedel_faktabok.pdf)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 aug-11 kl 10:13
Den pdf-en kan bli användbar!  Tack!  :)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Abigail skrivet 17 aug-11 kl 18:00
Jag läser oftast innehållsförteckningar, både förr och nu. Ibland är den skriven med så liten text eller med färg som ser ut som den har flytit ut. Jag antar att man har något att dölja då och väljer konsekvent bort varor med oläslig innehållsförteckning. Jag hoppas att det är fler som gör som jag.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christelle skrivet 17 aug-11 kl 18:56
Jag läser oftast innehållsförteckningar, både förr och nu. Ibland är den skriven med så liten text eller med färg som ser ut som den har flytit ut. Jag antar att man har något att dölja då och väljer konsekvent bort varor med oläslig innehållsförteckning. Jag hoppas att det är fler som gör som jag.

Ja det var ett klokt råd  :D
Men de stackars barnen eller andra som inte kan eller tänker på att läsa innehållsförteckningarna eller har man öst ner godiset eller vad det är i andra förpackningar.  >:D
http://www.wellnessguide.se/SkrivUt/innehaller-ditt-paskgodis-loss-och-slaktavfall- (http://www.wellnessguide.se/SkrivUt/innehaller-ditt-paskgodis-loss-och-slaktavfall-)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 17 aug-11 kl 21:02
Innehållstförteckningar! Stön. Häng gärna med hit och diskutera sådana:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=117816.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=117816.0)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: flugufrelsarinn skrivet 17 aug-11 kl 23:46
Foppatofflorna? - här har jag missat något - Kan du berätta vad


det undrade jag också.. så jag googlade lite och tror det var det här som syftades på:
http://www.svd.se/naringsliv/plastsko-kan-vara-giftig-enligt-ny-undersokning_3519631.svd (http://www.svd.se/naringsliv/plastsko-kan-vara-giftig-enligt-ny-undersokning_3519631.svd)

fast den artikeln var iförsig lite gammal, så vem vet om den fula plastdojjan är hälsosammare nuförtiden ::)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Zebulon skrivet 18 aug-11 kl 09:00
Problemet med alla e-ämnen är att ingen vet hur våra kroppar påverkas på sikt av blandningen av alla kemikalier vi stoppar i oss (eller kommer i kontakt med på annat sätt). Var för sig kan ett ämne verka ofarligt i en 3-årsstudie av ämnet men vem vet vad som händer om man regelbundet intar 50-60 olika kemikalier under 30 år?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Trollmor skrivet 18 aug-11 kl 10:11
Bra sagt, Zebulon!  ÄR det detta som kallas

coctaileffekten
långtidsexponering

?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Just_me skrivet 18 aug-11 kl 10:21
Såg sista avsnittet av Jamie Olivers Matrevolution i USA.
Herre gud jag fick faktiskt gråten i halsen när jag såg honom gå genom vad barnen fick med sig i sin lunchpåse från sina föräldrar :(
Nog har jag hört pratas om ungar som får godis och läsk till lunch men att det var SÅ illa viste jag inte :(
Jamie Oliver - Junk in Kids' Brown Bag Lunches (2010-04-23) (http://www.youtube.com/watch?v=JvgdYn0ls8A#)

Vi ska nog vara rätt glada attvi lever i ett så medvetet land som Sverige. Bara här i Norge tycker jag det är sämre. Mackor till lunch både för barn och vuxna, söta pålägg som nugatti och sylt. Pratade med en tjej som sa att hon kmpade med sin vikt, vi sat och åt. Jag åt kyckling och mos med chilisås. Hon åt fyra dubbelmackor av vitt bröd med brunost. Till lunch!

Nä hejja Sverige, jag tror vi är en av de länder som kommit längst!
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: rangs skrivet 18 aug-11 kl 10:39
Såg sista avsnittet av Jamie Olivers Matrevolution i USA.
Herre gud jag fick faktiskt gråten i halsen när jag såg honom gå genom vad barnen fick med sig i sin lunchpåse från sina föräldrar :(
Nog har jag hört pratas om ungar som får godis och läsk till lunch men att det var SÅ illa viste jag inte :(
Jamie Oliver - Junk in Kids' Brown Bag Lunches (2010-04-23) ([url]http://www.youtube.com/watch?v=JvgdYn0ls8A#[/url])

Vi ska nog vara rätt glada attvi lever i ett så medvetet land som Sverige. Bara här i Norge tycker jag det är sämre. Mackor till lunch både för barn och vuxna, söta pålägg som nugatti och sylt. Pratade med en tjej som sa att hon kmpade med sin vikt, vi sat och åt. Jag åt kyckling och mos med chilisås. Hon åt fyra dubbelmackor av vitt bröd med brunost. Till lunch!

Nä hejja Sverige, jag tror vi är en av de länder som kommit längst!


Om det är så i alla skolor i usa så förstår man ju varför de flesta blir överviktiga de måste ju vara konstant hungriga hela tiden
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Gullregn skrivet 18 aug-11 kl 10:41
Jag packade skollunchlåda till mitt plastbarnbarn några veckor per år.

En liten påse chips. En chokladkaka. En youghurt som var färgämnen o socker. 1 burkläsk.
tuggummi. färgglada godisnötter överdragna med socker. kakor.
geleeäppelbitar (färdig produkt hård gele med äppelsmak)

Till lunch kunde man köpa små pizzor eller pajer i skolans cafeteria.

Efter skolan så var det kö till lokala konditoriet,,coca cola o godis.
Till middag McD eller fish and chips eller pie. (allt snabb mat)
laga mat?? javisst, man tände grillen nån gång per år o la på några korvar


Nej, det var ingen idee att ändra något för jag hade inte hans föräldrars backup och han själv ville inte och kunde ju inte sitta med en alternativ lunchlåda som enda barn.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: take skrivet 18 aug-11 kl 10:50
Problemet med alla e-ämnen är att ingen vet hur våra kroppar påverkas på sikt av blandningen av alla kemikalier vi stoppar i oss (eller kommer i kontakt med på annat sätt). Var för sig kan ett ämne verka ofarligt i en 3-årsstudie av ämnet men vem vet vad som händer om man regelbundet intar 50-60 olika kemikalier under 30 år?

Jag hoppas verkligen att jag intar 50-60 kemikalier under 30 år, av dessa vill jag gärna inta
E948 i stora lass och även bland annat E101, E160a, E160d, E160e, E170, E270, E300, E307 och många fler.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christelle skrivet 18 aug-11 kl 11:15
Jag hoppas verkligen att jag intar 50-60 kemikalier under 30 år, av dessa vill jag gärna inta
E948 i stora lass och även bland annat E101, E160a, E160d, E160e, E170, E270, E300, E307 och många fler.
Men dessa naturliga nyttigheter kan du väl inta utan att de kallas för E...etc? Frågan gäller väl att industrin processar dessa på olika sätt för att maten de vill sälja till oss ska se mer aptitlig ut? Och bara för att något förekommer naturligt är det väl inte solklart att det är nyttigt eller ens hälsosamt?
Jag tror inte att livsmedelsindustrin öht tänker på att konsumenten ska hålla sig frisk eller må bra - de tänker nog fastmer på hur de ska få en skaplig vinst  >:D
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: jenses skrivet 18 aug-11 kl 11:45
Och bara för att något förekommer naturligt är det väl inte solklart att det är nyttigt eller ens hälsosamt?
Ja, livet (och naturen) är jättefarligt.
Bäst att inte riskera något och dö innan något händer pga av allt man stoppar i sig.  :P

Jag personligen tycker att det är mycket farligare med folk som tvärvägrar att ta till sig fundamentala baskunskaper
och ändå känner sig tvungen att skrika ut i världen sina dumheter.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Birgit skrivet 18 aug-11 kl 12:15
Citera
Hade E-nr varit farliga hade de inte fått användas i livsmedel.
Detta är en stor lögn. Den kvantiteten som finns i en beräknad portion är säkert inte farlig på kort sikt, men många ämnen förekommer i flera livsmedel + att de kombineras med flera andra. Hur detta påverkar oss, eller våra avkommor på sikt vet ingen.

Mat behöver inte E-nr alls. Det är bara livsmedelsindustrin som insett fördelarna med att till exempel tillsätta ämnen som ger mersmak, längre hållbarhet eller andra fördelar ur deras synvinkel. Att de sedan lyckas övertyga sådana instanser som Livmedelsverket om nödvändigheten och att deras egen forskning visat att det är ofarligt är inte relevant.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: sydtobak skrivet 18 aug-11 kl 20:25
Finns nog bara två alternativ för den som inte vill ha i sig olika E-tillsatser, sluta ät eller gör allt själv.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Trollmor skrivet 18 aug-11 kl 23:46
Riktigt så illa är det inte.  Börja kolla i uppföljaren Äkta Vara av samme författare.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 19 aug-11 kl 00:41
Vi är litet OT här nu men iaf:

Problemet är inte att E-nummer är ofarliga eller farliga. Problemet liger i att mycket få konsumenter har listor med sig när de handlar och kan avgöra själva vad de vill stoppa i sig. Tillverkarna har kommit på ett smart sätt att kamouflera både "bra" och "dåliga" ämnen under samma paraply och sken av kontroll och godkännande. Vem skall till syvende och sist godkänna vad jag vill ha på tallriken? JAG och inte nåt verk nånstans.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: pålle skrivet 19 aug-11 kl 01:57
Vi är litet OT här nu men iaf:

Problemet är inte att E-nummer är ofarliga eller farliga. Problemet liger i att mycket få konsumenter har listor med sig när de handlar och kan avgöra själva vad de vill stoppa i sig. Tillverkarna har kommit på ett smart sätt att kamouflera både "bra" och "dåliga" ämnen under samma paraply och sken av kontroll och godkännande. Vem skall till syvende och sist godkänna vad jag vill ha på tallriken? JAG och inte nåt verk nånstans.
Går det inte att begära i affären enbart  varor utan e och va det heter allt  eller bara köpa i från butiker som tar i från när produserat eller stoppar dom in all möjlig skit dom med?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Trollmor skrivet 19 aug-11 kl 02:07
(...) Vem skall till syvende och sist godkänna vad jag vill ha på tallriken? JAG och inte nåt verk nånstans.
Nonsens.  Självklart ska Statens Matverk bestämma!  68 skivor bröd om dan, basta!
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 19 aug-11 kl 02:35
Går det inte att begära i affären enbart  varor utan e och va det heter allt  eller bara köpa i från butiker som tar i från när produserat eller stoppar dom in all möjlig skit dom med?

Tror inte det går helt utan, utvecklingen har sprungit ikull oss där. Å andra sidan så sitter jag och beställer varor till ett café och det är ekologiskt, närproducerat, fair trade osv. Och jag kollar noggrannt allt och skriver infolappar så kunderna kan läsa vad som är i och inte i. På ren svenska. Kanske någon låter sig inspireras och blir litet mera medveten om vad han/hon stoppar i sig. Just idag kom tre kartonger rättvisa möss. Skitgoda!  ;D Och brödet bakas några hus bort med ekologiska råvaror.

Nonsens.  Självklart ska Statens Matverk bestämma!  68 skivor bröd om dan, basta!

 ;D
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: pålle skrivet 19 aug-11 kl 02:47
Tror inte det går helt utan, utvecklingen har sprungit ikull oss där. Å andra sidan så sitter jag och beställer varor till ett café och det är ekologiskt, närproducerat, fair trade osv. Och jag kollar noggrannt allt och skriver infolappar så kunderna kan läsa vad som är i och inte i. På ren svenska. Kanske någon låter sig inspireras och blir litet mera medveten om vad han/hon stoppar i sig. Just idag kom tre kartonger rättvisa möss. Skitgoda!  ;D Och brödet bakas några hus bort med ekologiska råvaror.

 ;D
Ja det är väll till att göra allt skälv då  :)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 19 aug-11 kl 03:35
Ja det är väll till att göra allt skälv då  :)
Inga problem. bakar du så käkar jag och ger dig en ost i retur. Du kan låna ut din häst till mig när jag behöver åka till stan och tandläkarn, så stickar jag en tröja till dig med närodlad ull. Hur låter det resonemanget? Jag lovar dig att både brödet, osten och tröjan blir bättre kvalitet än vad som finns i butikerna. Och pållen är nog go han med att ha till hjälp. Producerar lite till komposten gör han säkert också. Sen kan EU-ministrarna sitta och räkna ut vilka E-nummer vi utnyttjat under processen. Finns det nåt INCI för hästskit tro?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: pålle skrivet 19 aug-11 kl 03:41
Inga problem. bakar du så käkar jag och ger dig en ost i retur. Du kan låna ut din häst till mig när jag behöver åka till stan och tandläkarn, så stickar jag en tröja till dig med närodlad ull. Hur låter det resonemanget? Jag lovar dig att både brödet, osten och tröjan blir bättre kvalitet än vad som finns i butikerna. Och pållen är nog go han med att ha till hjälp. Producerar lite till komposten gör han säkert också. Sen kan EU-ministrarna sitta och räkna ut vilka E-nummer vi utnyttjat under processen. Finns det nåt INCI för hästskit tro?
Hahaha ja det vore ja med på men du bor ju så för benat långt bort ju   fan alltid ska det va nån hake :)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Trollmor skrivet 19 aug-11 kl 10:51
.... Finns det nåt INCI för hästskit tro?
Inte än, men vänta bara!  Höbalar är ju snart på gång.

Hahaha ja det vore ja med på men du bor ju så för benat långt bort ju   fan alltid ska det va nån hake :)
Ja, det är nog där skon klämmer ..  Att vi bor för långt ifrån varandra.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Existens? skrivet 19 aug-11 kl 11:21
Går det inte att begära i affären enbart  varor utan e och va det heter allt  eller bara köpa i från butiker som tar i från när produserat eller stoppar dom in all möjlig skit dom med?

Men människor har väl en fri vilja och kan agera som de själva vill. Såvitt jag vet är inga E-nummer hemligstämplde från statligt håll och omöjliga att ta reda på. Är man så himla intresserad så är det väl bara att ta reda på vilka man vill undvika, och sen göra det. Jag ser inga som helst problem med det, åk till närmaste gårdsbutik eller vad som helst, och köp varorna där, om man nu är så orolig.

Det är ett sorgligt dubbelbudskap som kommer fram i denna tråd..

Å ena sidan har vi nu i alla tider här på Alternativ fått höra att man ska ifrågasätta varenda ord eller skrivelse som kommer från livsmedelsverket och istället tänka själv, för se livsmedelsverket, det är källan till allt ont i världen.
 
Men när det gäller E-nummer så är det alla andras ansvar att ge upplysningar om vad det betyder..affärerna ska tillhandahålla listor, personalen ska kunna läsa upp innehållsförteckningarna för en för texterna är för små, och tydligen alltid på utrikiska ( något jag aldrig lagt märke till, det är ju samma text som står på olika språk, det är inte så att det börjar på ett språk och fortsätter på flera andra... ).. 

Använd hjärnan och tänk lite själv.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 19 aug-11 kl 12:52
För några år sedan kom alla större svenska korvtillverkare samtidigt på att ärter är mycket billigare än kött. Över en natt blev all brukskorv oätlig. Konsumenterna protesterade, tillverkarna backade och jag vet inte om någon "ärtkorv" längre. Ännu en spik i kistan för myten att konsumenterna efterfrågar vad som helst bara det är är billigt.
En regel som skulle göra matinköpen enklare skulle vara om produkter som avviker från normalt skick måste märkas med ordet IMITATION tydligt på förpackningen. Glass som inte är gjord av mjölk utan diverse mejerirester skulle då kallas glassimitation.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christelle skrivet 19 aug-11 kl 15:38
Men människor har väl en fri vilja och kan agera som de själva vill. Såvitt jag vet är inga E-nummer hemligstämplde från statligt håll och omöjliga att ta reda på. Är man så himla intresserad så är det väl bara att ta reda på vilka man vill undvika, och sen göra det. Jag ser inga som helst problem med det, åk till närmaste gårdsbutik eller vad som helst, och köp varorna där, om man nu är så orolig. Om ditt barn blir svårt sjukt eller rentav dör av en anafylaktisk chock för att tillverkararen av ett livsmedel tex inte angett att det finns jordnötter i det så tror i alla fall jag att man av nöd behöver vara orolig

Det är ett sorgligt dubbelbudskap som kommer fram i denna tråd..

Å ena sidan har vi nu i alla tider här på Alternativ fått höra att man ska ifrågasätta varenda ord eller skrivelse som kommer från livsmedelsverket och istället tänka själv, för se livsmedelsverket, det är källan till allt ont i världen.
 
Men när det gäller E-nummer så är det alla andras ansvar att ge upplysningar om vad det betyder..affärerna ska tillhandahålla listor, personalen ska kunna läsa upp innehållsförteckningarna för en för texterna är för små, och tydligen alltid på utrikiska ( något jag aldrig lagt märke till, det är ju samma text som står på olika språk, det är inte så att det börjar på ett språk och fortsätter på flera andra... )..   Vadå ansvar - att märkningen fungerar, är korrekt och läslig är väl i alla fall ett producentansvar som ska skötas. Som exvis förälder till allergiska barn ska man väl inte behöva ha extra glasögon/förstoringsglas och E-nummer nyckel med sig till affären eller för barn och gamla/andra grupper som inte kan läsa eller förstår innehållsförteckningen måste väl personalen i affären kunna hjälpa till  ???

Använd hjärnan och tänk lite själv. Kan du alla nummer, tillsatser och annat som finns i maten utantill  ;)
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: pålle skrivet 19 aug-11 kl 15:55
Men människor har väl en fri vilja och kan agera som de själva vill. Såvitt jag vet är inga E-nummer hemligstämplde från statligt håll och omöjliga att ta reda på. Är man så himla intresserad så är det väl bara att ta reda på vilka man vill undvika, och sen göra det. Jag ser inga som helst problem med det, åk till närmaste gårdsbutik eller vad som helst, och köp varorna där, om man nu är så orolig.

Det är ett sorgligt dubbelbudskap som kommer fram i denna tråd..

Å ena sidan har vi nu i alla tider här på Alternativ fått höra att man ska ifrågasätta varenda ord eller skrivelse som kommer från livsmedelsverket och istället tänka själv, för se livsmedelsverket, det är källan till allt ont i världen.
 
Men när det gäller E-nummer så är det alla andras ansvar att ge upplysningar om vad det betyder..affärerna ska tillhandahålla listor, personalen ska kunna läsa upp innehållsförteckningarna för en för texterna är för små, och tydligen alltid på utrikiska ( något jag aldrig lagt märke till, det är ju samma text som står på olika språk, det är inte så att det börjar på ett språk och fortsätter på flera andra... ).. 

Använd hjärnan och tänk lite själv.
hehe  har du hjärna då och hålla reda på allt ?
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: Existens? skrivet 19 aug-11 kl 17:39
hehe  har du hjärna då och hålla reda på allt ?

Nej, naturligtvis inte. Men jag begär inte att alla andra ska hålla reda på allt åt mig, så om jag vill veta nåt, så tar jag reda på det. Ser jag dåligt, vilket jag börjat göra, så tar jag ju med mig glasögon till affären, det är inte konstigare än att man t.ex tar på sig glasögon för att läsa tidtabeller vid busshållplatser, eller ska man ge sig på chauffören och be honom läsa upp alla turer?
Märkningen har ju regler att följa och följs inte de så är det ju bara att anmäla företaget.
Titel: SV: Kollade i köttdisken på affären...
Skrivet av: christinag skrivet 20 aug-11 kl 00:30
Bra inlägg av christelle. Jag känner en trebarnsmamma med allergiska barn och jag vet INGEN som har så bra koll på e-nummer och INCI som hon. Helt enkelt tvungen.

Men i en värld med minsta möjliga antal ingredienser så skulle det kanske inte behövas. Visst, "spår av nötter" pga att en chokladfabrikant använder samma maskin till olika chokladprodukter kommer man kanske inte ifrån, men ändå. Kollade på balsam, de har mellan 14 och 44 ingredienser i genomsnitt! Varför nästan fyra ggr så många grejor i? Kan man inte spara på en del utav dem... tillverkningen av dem....transporten av dem... nedbrytningen av dem .... och slippa bära hem litervis istf någon deciliter? Skulle spara på förpackningshysterin med.