Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: MickeMård skrivet 10 maj-11 kl 17:49

Titel: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 10 maj-11 kl 17:49
Har fiskat en del i mina dagar, från början för att det var kul men nu göra jag det för att få hem fin fisk till bordet (och för att det är kul).

Har kommit fram till att det kanske vore bra att äta mer mört, löja, brax osv då de inte är topp predatorer så som gäddan. Därav att de har mindre tungmetaller och skit i sig. Har även hört att mört ska innehålla mycket omega 3 och annat gott.

Någon som vet eller tycker nått? Kanske någon har ett bra recept till och med.

Just nu stekar jag dem i smör med salt och peppar.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trivial skrivet 10 maj-11 kl 17:53
I Stefan Sundströms bok Stefans lilla gröna finns recept på surmört. Det är allt jag kommer på såhär på rak arm.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Temeriaire skrivet 10 maj-11 kl 17:57
Vet bara att min gamle chef i småland åt mycket mört i barndomen.
och han påstod att det var bra mat.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Humleblomster skrivet 10 maj-11 kl 18:09
Borde man inte kunna tillaga mört på liknande sätt som strömming?
Braxen kan man koka in, sutare likaså. Jag har ätit rökt sutare, riktigt gott faktiskt :)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Vilse skrivet 10 maj-11 kl 18:13
Åt mört varje vecka under sommaren som barn,,,
fiskad ur sveriges tredje renaste sjö,,

http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=568 (http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=568)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Neiklot skrivet 10 maj-11 kl 18:14
Mörtens ben är ganska hårda.

"Revbenen" vill du knappast svälja ner på samma sätt som ett sillaben!

Är det bara skaplig storlek på dom så tycker jag det är Ok.
Men inget jag hade serverat Kungen!

Eller grannen för den delen..

.. Braxen är FIN fisk!
Som inte ska kastas tillbaka eller dumpas i någon kräftmjärde.
Finns många recept på braxen i gamla kokböcker.

Löja, menar du siklöja?
Den är fin att koka eller röka.



 
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 10 maj-11 kl 18:50
Hittade en länk med recept på Mört,blir nog gott,vattnas i munnen  :).
http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=568 (http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=568)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 10 maj-11 kl 21:15
Det var nog bara små mörtar nu när jag sökte på löja.

Ruda går de att äta, fick en igår men den fick katten.

Jag äter små mörtar med fingrarna då är det lätt att rensa ur de oätliga benen. Resten knaprar jag i mig och ryggraden steker jag på en extra gång och äter sedan. Riktigt gott.

Surmört lärt intressant.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trollmor skrivet 10 maj-11 kl 21:58
Braxen kan göra mig alldeles lyrisk!  Hur ska man smöra för att få smaka?

  Ruda skulle jag väldigt gärna smaka, för att undersöka om jag gillar den eller ej.  Samma med mört, fast den undrar jag om jag skulle kunna tillreda.  Lägga in den, som sill?

  Även jag vill gärna äta fisk med mindre tungmetaller!
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Jonte76 skrivet 10 maj-11 kl 22:09
   All fisk smakar fisk . med undantag på ruda som är söt i smaken blää bättre o äta all annan fisk / Jonas
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: grimbart skrivet 10 maj-11 kl 22:19
thailändarna gillar mört och brax..jag brukar byta skräpfisken mot starköl..det är godare ;D thailändarna torkar fisken i ugnen och gör nåt pulver av det om jag fattat det rätt..(lite språkförbistringar).. stark rödchilicurry lär väl ta bort eventuell äckelsmak :P ;D
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Humleblomster skrivet 10 maj-11 kl 22:36
thailändarna gillar mört och brax..jag brukar byta skräpfisken mot starköl..det är godare ;D


Det skulle min nu bortgångne farbror vetat ;)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Guld skrivet 11 maj-11 kl 09:03
Det var värst vad den fisken ser ovanlig ut!  :)
Har du inte fel bild måntro?
Ha de gött
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 11 maj-11 kl 16:56
"Vilse" Såg jag postat samma länk som du gjort,ber om ursäkt.  :)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 12 maj-11 kl 18:06
thailändarna gillar mört och brax..jag brukar byta skräpfisken mot starköl..det är godare ;D thailändarna torkar fisken i ugnen och gör nåt pulver av det om jag fattat det rätt..(lite språkförbistringar).. stark rödchilicurry lär väl ta bort eventuell äckelsmak :P ;D
Aha.. När man köper nudlar brukar man få med en påse pulver som man blandar i så det dom gör. Smarta Thailändare  :) . Om inte sagts så går det säkerligen att Woka Mört,blir helt enkelt en Mörtwok.  :D
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 12 maj-11 kl 19:35
Ingen som vet något om det här med tungmetallerna?
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: christinag skrivet 13 maj-11 kl 06:41
Om inte sagts så går det säkerligen att Woka Mört,blir helt enkelt en Mörtwok.  :D

Mörtwok, ha ha  ;D
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: grimbart skrivet 13 maj-11 kl 18:36
Ingen som vet något om det här med tungmetallerna?
troligtvis överdrivet... det är väl lake som man helst ska undvika som jag förstått det hela...
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Skogstant skrivet 13 maj-11 kl 19:30
Ingen som vet något om det här med tungmetallerna?

Det beror mest på var du fiskat. Kusten ska väl vara värst och som med alla gifter finns det mer ju högre upp i näringskedjan man kommer så mört borde inte vara så farligt att äta.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: skiesabove skrivet 13 maj-11 kl 19:38
Borde väl gå att göra fiskbullar på så slipper man benen? Och fisksås a la thai :-)!
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 maj-11 kl 21:49
Eftersom tungmetaller anrikas i oss också, så är det lika bra att vara försiktig.  Jag funderar mest på att odla firrarna själv, och då är det väl mest karpfiskar som gäller?
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: lilyrose skrivet 13 maj-11 kl 22:40
jag vet thailändare är jätte duktig på att laga fisk och mört går bara fint att tillaga, det är väl bara det med benen dom är inte så lätta att ränsa bort.. jag ger mycke mört åt mina katter så jag vet. men varför inte prova.. fisk som fisk..  8)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 maj-11 kl 22:51
Sotare?  har jag bara hört talas om, men det verkar passa denna fisk!
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: grimbart skrivet 13 maj-11 kl 22:58
Sotare?  har jag bara hört talas om, men det verkar passa denna fisk!
sotare är ett annat namn för sutare eller lindare som den oxå kallas...en riktig fighter på metspöt..polacker är förtjusta i den som matfisk har jag märkt...
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trollmor skrivet 13 maj-11 kl 23:19
De sotare jag hörde talas om var vanliga strömmingar, som stekts eller halstrats utan fett, tror jag, tills de var alldeles svarta.  Och benen, de förvandlades till delikat MJÖÖÖL.  Enligt min sageskvinna.

Kan vi här ha att göra med två ord som låter lika men betyder olika, ett par så kallade homonymer?

Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 14 maj-11 kl 00:50
kallar man Sutare för sotare måste det vara lokalt slangspråk. Gick ett program om Sutare på Radion för länge sedan,man planterade in den fisken i sjöarna,kunde även skicka den nedpackad i lådor med bara fuktig mossa mellan sig,klarade sig ändå. Ska vara en god matfisk.  :)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: christinag skrivet 14 maj-11 kl 01:48
Vill inte lägga lök på laxen för er men...

Citerar från Naturvårdsverkets hemsida:
"Den svenska skogsmarkens innehåll av kvicksilver, bly och kadmium har ökat markant de senaste århundradena som en följd av stora metallutsläpp till luften både i Sverige och globalt.

Halterna av bly och kvicksilver är så höga att de kan påverka den mikrobiologiska aktiviteten i skogsmarken i stora delar av landet. Näringsomvandlingen i marken störs och kan ge återverkningar på skogsekosystemen som är svåra att förutse.

Den stora mängden av kvicksilver i marken är orsaken till att gädda och andra insjöfiskar numera innehåller så höga kvicksilverhalter att de inte bör ätas för ofta. Gravida och ammande kvinnor bör inte äta dessa fiskarter mer än någon gång per år. Koncentrationerna av kvicksilver i fisk från inlandsvatten är i stora delar av landet cirka fem gånger högre än beräknade naturliga halter."

Naturvårdsverket har gett ut en massa raporter om miljögifter. Dom från före 2007 är gratis att ladda hem, men den från 2008 kostar 175:-
Gratis:
http://tinyurl.com/6x9sa2f (http://tinyurl.com/6x9sa2f)
Från 2008:
http://tinyurl.com/6ehcjp9 (http://tinyurl.com/6ehcjp9)
Här finns litet siffror på tungmetaller i åkermark:
http://tinyurl.com/6c485y2 (http://tinyurl.com/6c485y2)

Inte ens fiska kan man göra längre med gott samvete  :'(
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trollmor skrivet 14 maj-11 kl 23:18
Och om man odlar den själv, och/eller håller sig till "växtätande" fiskar - hur påverkar det halterna?
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: christinag skrivet 15 maj-11 kl 01:50
Fiskodlingar är stora miljöbovar. Växtätande fiskar har vi väl inte som är intressanta här heller? Exempel på växtätande fisk vore gräskarp och liknande, men jag vet inte om de är goda att äta. Alternativet är subtropiska fiskar som är växtätare, men det finns nog inga som är intressanta som matfisk. Guppy och svärdbärare blir tyvärr inte särskilt stora. Asiatisk jättegurami som är en god matfisk går inte att odla på friland i Sverige.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: kurt skrivet 15 maj-11 kl 08:59
Fiskodlingar är stora miljöbovar. Växtätande fiskar har vi väl inte som är intressanta här heller? Exempel på växtätande fisk vore gräskarp och liknande, men jag vet inte om de är goda att äta. Alternativet är subtropiska fiskar som är växtätare, men det finns nog inga som är intressanta som matfisk. Guppy och svärdbärare blir tyvärr inte särskilt stora. Asiatisk jättegurami som är en god matfisk går inte att odla på friland i Sverige.

Odlad hajmal (som visserligen inte alltid matas med endast vegetariskt foder), är ju en av de större säljande arterna på den svenska marknaden.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Humleblomster skrivet 15 maj-11 kl 09:44
Vill inte lägga lök på laxen för er men...

Citerar från Naturvårdsverkets hemsida:
"Den svenska skogsmarkens innehåll av kvicksilver, bly och kadmium har ökat markant de senaste århundradena som en följd av stora metallutsläpp till luften både i Sverige och globalt.

Halterna av bly och kvicksilver är så höga att de kan påverka den mikrobiologiska aktiviteten i skogsmarken i stora delar av landet. Näringsomvandlingen i marken störs och kan ge återverkningar på skogsekosystemen som är svåra att förutse.

Den stora mängden av kvicksilver i marken är orsaken till att gädda och andra insjöfiskar numera innehåller så höga kvicksilverhalter att de inte bör ätas för ofta. Gravida och ammande kvinnor bör inte äta dessa fiskarter mer än någon gång per år. Koncentrationerna av kvicksilver i fisk från inlandsvatten är i stora delar av landet cirka fem gånger högre än beräknade naturliga halter."

Naturvårdsverket har gett ut en massa raporter om miljögifter. Dom från före 2007 är gratis att ladda hem, men den från 2008 kostar 175:-
Gratis:
[url]http://tinyurl.com/6x9sa2f[/url] ([url]http://tinyurl.com/6x9sa2f[/url])
Från 2008:
[url]http://tinyurl.com/6ehcjp9[/url] ([url]http://tinyurl.com/6ehcjp9[/url])
Här finns litet siffror på tungmetaller i åkermark:
[url]http://tinyurl.com/6c485y2[/url] ([url]http://tinyurl.com/6c485y2[/url])

Inte ens fiska kan man göra längre med gott samvete  :'(


Halten av tungmetaller varierar givetvis beroende på var man fiskar. Man kan skicka in fisk på analys för att få veta hur det ser i ut i det egna vattnet. Så är gjort där vi fiskar och testet visade att fångsten kan ätas utan hälsorisker.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trollmor skrivet 15 maj-11 kl 21:20
Fiskodlingar är stora miljöbovar. Växtätande fiskar har vi väl inte som är intressanta här heller? Exempel på växtätande fisk vore gräskarp och liknande, men jag vet inte om de är goda att äta. Alternativet är subtropiska fiskar som är växtätare, men det finns nog inga som är intressanta som matfisk. Guppy och svärdbärare blir tyvärr inte särskilt stora. Asiatisk jättegurami som är en god matfisk går inte att odla på friland i Sverige.
Såvitt jag fattat trådskaparen, handlar det om att komma undan ifrån anrikning genom att äta mer eller mindre växtätande fiskar.  Såvitt jag vet är karpfiskar av olika slag de klassiska.  I små dammar uppe på land.  Stämmer inte det ???  Är de odlingarna verkligen lika miljöboviska som kassar i havet?

Vad gäller mörten, skulle jag gärna smaka, så jag fick veta om jag gillar eller ej.  Men bara en lliiiiten bit.  Ifall jag inte tycker om den ...  :P
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 16 maj-11 kl 12:52
Mört är väll en växtätande fisk. Så om man ska odla någon så borde det väll gå bra med mört. Men nu menade jag att man skulle fiska mört. Undrade lite om de innehåller mindre tungmetaller då de inte är predatorer....Verkar  så.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: tinna.m skrivet 16 maj-11 kl 13:52
Stor brax som varmröks är otroligt gott. Fanns tidigare i Ringsjön i strlek dassalock.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: christinag skrivet 27 maj-11 kl 03:23
Brax! Ja det är supergott. Men länge sedan man fick.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trollmor skrivet 28 maj-11 kl 17:32
Ja, det är det.  Men jag undrar fortfarande om en karpdamm på land verkligen är lika miljöbovisk som en kasse i havet?

  Om man nu inte har möjlighet att knalla ner till sjön och plocka upp middagsmaten.  Ty fisk är färskvara, eller hur?


Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: christinag skrivet 28 maj-11 kl 23:36
Ja, det är det.  Men jag undrar fortfarande om en karpdamm på land verkligen är lika miljöbovisk som en kasse i havet?
En "karpdamm på land" är en romantiserad föreställning, som har mycket litet att göra med verklighetens kommersiella fiskodlingar. En liten "damm" är inte något som skulle ge särskilt många kilo fisk, det behövs tex flera olika bassänger för fisken i olika åldrar, ständigt av- och tillflöde av färskvatten, ständig passning för nitrat/nitrit/ammoniak osv. Men vill du fiska ett par firrar om året så kan du hellre köpa uppdragna yngel från någon fiskodling, och som matas upp och fångas sedan. Inte heller det särskilt lukrativt ur födosynpunkt.

MvH
Christina G
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Trollmor skrivet 29 maj-11 kl 11:06
En "karpdamm på land" är en romantiserad föreställning, som har mycket litet att göra med verklighetens kommersiella fiskodlingar. En liten "damm" är inte något som skulle ge särskilt många kilo fisk, det behövs tex flera olika bassänger för fisken i olika åldrar, ständigt av- och tillflöde av färskvatten, ständig passning för nitrat/nitrit/ammoniak osv. Men vill du fiska ett par firrar om året så kan du hellre köpa uppdragna yngel från någon fiskodling, och som matas upp och fångas sedan. Inte heller det särskilt lukrativt ur födosynpunkt.
MvH
Christina G
Romantierad?  Kommersiell?  Finns det verkligen inget däremellan?
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: christinag skrivet 29 maj-11 kl 23:40
Jag tvivlar på att det gör det. Det ena är hobby och då slänger du i pengar hela tiden, det andra är någon form av lönsamhet eller utbyte i. Det är mycket jobb, med äggsamling, kläckning, uppodling och uppdragning, sortering osv. Du måste se till att det finns kylaggregat och pumpar för syresättning, hålla ständig uppsikt så inte jämnåriga eller andra du haft ihop äter upp varandra mm. Det krävs goda kunskaper kring arten och dess miljökrav och dessutom att vattnet har passande värden. Sen tar det ju ett par tre-fyra år innan firren är stor nog att äta också. Nä, antingen satsar man ordentligt på det eller så låter man naturen sköta det helt och hållet.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: christinag skrivet 29 maj-11 kl 23:49
Kan ju tillägga en sak. Hade dom fiskar som är intressanta ur födosynpunkt varit levandefödare, då hade det hela varit betydligt enklare. Då hade det "bara" varit att slänga i dom i en damm och vänta på avkomma och tillväxt medans man matar på som sjutton. Men så lätt är det inte. Även om du släpper ned gräskarp i hålen på en golfbana och fiskar nåt ex då och då, lär du få slut på den förr eller senare. Man får ju bara upp de utsatta djuren, om man inte agerar själv med odlingsåtgärder.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 29 maj-11 kl 23:53
Den mört jag har ätit smakade bara dy, men kanske med krydda är den godare. Och så var den benen, alltför många! Men surmört ska ju vara gott....
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: ensamvarg_17 skrivet 17 jan-12 kl 20:32
När jag var liten så åt jag rökt brax och det var det inget som helst fel på det var riktigt gott vill jag minnas har även för mig att vi rökte mört också smakade lite som böckling.

Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 17 jan-12 kl 20:37
Mört är finfint brax med. Längtar tills jag kan börja fiska igen.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: KungTulle skrivet 14 mar-12 kl 15:09
Men guldfisk då? Guldfiskar blir ganska stora, förökar sig själva i svenska dammar (åtminstone i södra Sverige) och behöver föga passning förutom att man matar dem ibland. Och det borde väl gå att ha en damm som man optimerat så att de kan hitta mat själva till stor del...

Och så plockar man upp de största nån enstaka gång när man är sugen på fisk...

Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: hajens skrivet 14 mar-12 kl 15:15
Men guldfisk då? Guldfiskar blir ganska stora, förökar sig själva i svenska dammar (åtminstone i södra Sverige) och behöver föga passning förutom att man matar dem ibland. Och det borde väl gå att ha en damm som man optimerat så att de kan hitta mat själva till stor del...

Och så plockar man upp de största nån enstaka gång när man är sugen på fisk...
de guldfiskar du tänker på kallas väl egentligen Koikarpar, och det är såvitt jag förstått en rätt exklusiv hobby. En fin koikarp kan kosta skjortan har jag för mig. Tror man därför vinner mer på att sälja de exemplar som bli matstorlek för dyra pengar och köpa matfisk, det borde vara en bättre affär.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 14 mar-12 kl 15:22
Ska man odla ngt vattenlevande som självhushållare, dvs utan att plöja ner en massa pengar, ska man nog satsa på kräftor, och alger.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: KungTulle skrivet 14 mar-12 kl 15:41
de guldfiskar du tänker på kallas väl egentligen Koikarpar, och det är såvitt jag förstått en rätt exklusiv hobby. En fin koikarp kan kosta skjortan har jag för mig. Tror man därför vinner mer på att sälja de exemplar som bli matstorlek för dyra pengar och köpa matfisk, det borde vara en bättre affär.


Nä jag tänker på vanlig guldfisk som i stora dammar kan bli gigantiskt stor. Guldfisken är ju matfisk i en del länder. Guldfisken är ju nära släkt med spegelkarp och den är ju sedd som en bra matfisk nere i Europa.  Koikarpen är en helt annan art.

Och om man har guldfisk som matfisk har man ju även dekorativa fiskar att titta på om man tex har en liten uteplats nära dammen.

Morsans guldfiskar blev kring 20-25 cm långa på ett par år och då är hennes damm bara ca 3 meter i diameter. ( Men de dog under de senaste extremt kalla vintrarna med mycket snö- trots sedvanliga åtgärder för att hålla en del av ytan isfri...).

Däremot så ska RUDA kunna klara sig även om vattnet i princip bottenfryser. Den gräver ner sig i dyn och utsöndrar nån sorts alkohol i blodet. Rudan ska tydligen klaras sig även om vattnet blir mycket syrefattig t då den kan gå upp och snappa luft över vattenytan.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ruda_%28fisk%29 (http://sv.wikipedia.org/wiki/Ruda_%28fisk%29)   Så ruda verkar vara hyfsat optimal om man vill odla egen fisk....
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: KungTulle skrivet 14 mar-12 kl 15:42
Ska man odla ngt vattenlevande som självhushållare, dvs utan att plöja ner en massa pengar, ska man nog satsa på kräftor, och alger.

fast med tanke på hur äckliga jag tycker kräftor är att äta så låter jag hellre bli. Dessa skojiga djur skulle jag snarare ha i ett stort kallvattens akvarium så man kunde studera dem...
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 14 mar-12 kl 15:45
fast med tanke på hur äckliga jag tycker kräftor är att äta så låter jag hellre bli. Dessa skojiga djur skulle jag snarare ha i ett stort kallvattens akvarium så man kunde studera dem...

Ja, och jag håller inte grisar eftersom jag inte äter fläsk, men det gör inte grisen mindre optimal för självhushållande.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: KungTulle skrivet 14 mar-12 kl 15:48
Ja, och jag håller inte grisar eftersom jag inte äter fläsk, men det gör inte grisen mindre optimal för självhushållande.

Jo men om man ska självhushålla är det väl ändå bäst att man fixar fram sånt man faktiskt VILL äta? Jag äter 100 gånger hellre en fisk oavsett art än en kräfta.
Som man dessutom ska koka LEVANDE. Fisken tar man i varje fall kål på först!
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: KungTulle skrivet 14 mar-12 kl 15:48
Hittade en intressant länk om guldfisken...

http://akvariefisk.ifokus.se/articles/4d715b5bb9cb46223906c85b-guldfisk-carassius-auratus (http://akvariefisk.ifokus.se/articles/4d715b5bb9cb46223906c85b-guldfisk-carassius-auratus)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 14 mar-12 kl 15:49
*uppgiven över individualismen och egoismen*
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 14 mar-12 kl 16:10
Jo men om man ska självhushålla är det väl ändå bäst att man fixar fram sånt man faktiskt VILL äta? Jag äter 100 gånger hellre en fisk oavsett art än en kräfta.
Som man dessutom ska koka LEVANDE. Fisken tar man i varje fall kål på först!

Fast en kräfta kokas inte levande. De släpps ner levande i kokande vatten och dör på 0,1 sekunder. Jag tror att en fisk som du drämmer i skallen eller sticker i nacken med kniven lider mer.

Förstår inte vitsen med att odla fisk när det finns hur mycket som helst att hämta i sjön. Så vidare det inte finns någon fördel med att man får mindre tungmetaller i fisken. Annars känns det som att gå över bäcken för att hämta vatten.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 14 mar-12 kl 16:30
Där jag bor nu är det nära till fisket, men jag har bott långt ifrån fiskevatten tidigare, och då har jag funderat mycket över hur jag skulle kunna odla fisk som komplement till hushållet. En liten damm är ju positivt av flera anledningar, ankorna har ngt att simma i, det hjälper till att hålla luften fuktig i trädgården (marginellt, men ändå), och i extremtorka har man en vattenreserv.

För att återgå till ursprungsämnet, om det är önskvärt, har jag aldrig ätit Mört. När jag fiskade som mest fick den alltid bli bete till kräftor eller större fisk. Men nu förstår jag inte riktigt varför vi gjorde så.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 15 mar-12 kl 20:46
Tillaga mört! varför såg jag inte tråden tidigare har ju ett jättefint recept att dela med mig.

Fjälla och ta ut maginnehållet på mörtar, Hacka dom sedan i bitar med ben o allt. Blanda mörtbitarna med tomatpure, lök och kryddor. Fyll glasburkar med fyllningen och skruva på locket. Lägg in glasburkarna i ugnen på 100 eller 150 grader i tre timmar. Det smakar sedan som sardiner i tomatsås och benen har blivit så mjuka under den långa tillagningen att dom går att äta utan problem. Jag blandar ibland in brax, abborre och gäddor också.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 15 mar-12 kl 21:02
Bra idé. Jag brukar dra upp riktigt små rackare och steka dem ganska hårt så man kan knapra i sig allt. Tycker fenorna blir goda då.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 15 mar-12 kl 21:23
Ja småfisk är fint bara att sluka. Har tillverkat små fiskmjärdar av petflaskor som jag fångar centimeterstora fiskar, bara att sluka hela.

Förrut fiskade jag mycket gädda men har liksom dig funderat på det där med tungmetaller o annat skit och försökt inrikta mig mer på mindre fisk längre ner i näringskedjan. Dessutom smakar inte gädda gott efter att man ätit 40 st under en sommar.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 21:26
Ja småfisk är fint bara att sluka. Har tillverkat små fiskmjärdar av petflaskor som jag fångar centimeterstora fiskar, bara att sluka hela.


Känns som stort resursslöseri... Som att vissa folk fiskar och äter ålyngel.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 15 mar-12 kl 21:36
Resurslöseri? Nu tänker du väl lite galet.

En vuxen gädda har ätit många kilo fisk för att växa till sig. Ju större fiskarna blir ju färre blir dom. Du får allt läsa på lite.

Om fiskeindustrin t.ex. hade tagit till vara småfisk till människoföda istället för att göra foderpellets av dom för att göda upp laxar så hade man kunnat föda fler människor.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 15 mar-12 kl 21:41
Trots det är det så man utrotar en art: genom att äta den innan den fått yngla av sig. Så resursslöseri är kanske inte rätt ord. DOCK är du nog ganska ensam om att äta cm-stor insjöfisk, så så länge det inte blir nån fluga kan du nog fortsätta med gott samvete.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 21:43
Resurslöseri? Nu tänker du väl lite galet.

En vuxen gädda har ätit många kilo fisk för att växa till sig. Ju större fiskarna blir ju färre blir dom. Du får allt läsa på lite.

Om fiskeindustrin t.ex. hade tagit till vara småfisk till människoföda istället för att göra foderpellets av dom för att göda upp laxar så hade man kunnat föda fler människor.

Trodde vi pratade mört, att äta små gäddor för en närmare ålynglen.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: kbh skrivet 15 mar-12 kl 21:50
Trots det är det så man utrotar en art: genom att äta den innan den fått yngla av sig. Så resursslöseri är kanske inte rätt ord. DOCK är du nog ganska ensam om att äta cm-stor insjöfisk, så så länge det inte blir nån fluga kan du nog fortsätta med gott samvete.
Tror inte det är någon stor  risk att små mörten blir ut fiskad   ärligt talat så vill nog inte många äta den  skulle ja tro :)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 15 mar-12 kl 21:55
Smågäddor har jag inte ätit, har aldrig lyckats fånga en men jag har ju inte försökt.

Det vimlar iaf av småmörtar i sjöar och hav, och jag tror att man gör mindre åvverkan om man äter dom istället för större fiskar. Men det är klart överfiska på lägre näringsnivåer är ett problem idag, då fiskeindustrin är i desperation då större fiskar håller på att ta slut, det finns planer på att börja fiska krill och tar överfiskar man krill så rubbar man mycket i havet.

Men det är skillnad på hur fiskeindustrin fiskar och hur privatpersoner fiskar. Fiskeindustrin kan konsten att finkamma det kan man inte göra med mjärdar o mete. Det största hotet som hobbyfiskare medför är nog överfiske av hotade större fiskar. För att rubba balansen i en sjö genom att fånga småmört så måste man fånga en otroligt sanslöst mängd.

Det kan helt enkelt inte ses som resurslöseri, det är mer resurslöseri och ge sig på gäddor än mörtar.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 21:59
Det kan helt enkelt inte ses som resurslöseri, det är mer resurslöseri och ge sig på gäddor än mörtar.

Ännu mindre att äta vuxna mörtar. Tror inte det var brist på ål när folk började tugga såna yngel heller för den delen.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 15 mar-12 kl 22:05
Jag tror att förändrade havsströmmar, överfiskning av vuxna ålar, svårforcerade vandringshinder i åar och floder, minskande uppväxtområden och miljögifter är långt viktigare orsaker till att ålen är hotad än att folk har fångat yngel.

Hela vårat samhälle bygger på resurslöseri, kritisera vettiga saker istället.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 22:06
Och så är det väl bra att ge gäddor och andra så stor chans att fånga så mycket småfisk som möjligt innan vi tar den. Äta mört lär vara riktigt naturbra, men jag tycker ändå att den ska få chansen att yngla av sig. Absolut!
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 22:09
Jag tror att förändrade havsströmmar, överfiskning av vuxna ålar, svårforcerade vandringshinder i åar och floder, minskande uppväxtområden och miljögifter är långt viktigare orsaker till att ålen är hotad än att folk har fångat yngel.

Hela vårat samhälle bygger på resurslöseri, kritisera vettiga saker istället.

Alla orsker bidrar.

För att det bygger på slöseri nu, så betyder inte det att man måste följa den vägen..
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 15 mar-12 kl 22:11
Du problematiserar något som inte är ett problem. Lägg ner din energi på riktiga problem istället det finns gott om dom.

Vadå följa den vägen, det är inte ett större resursöseri... Du tar ju inte ens in det jag skriver.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 22:19

Vadå följa den vägen, det är inte ett större resursöseri... Du tar ju inte ens in det jag skriver.

Det gör jag. För att världen bygger på resursslöseri, så behöver man inte fortsätta i de banorna. Tydligare? Ät fyra ton mört i veckan om du vill, men låt dem få en chans att yngla av sig först.
Folk har i alla tider tyckt att när det kryllar av ting, så är det outtömliga källor som man kan ösa ur.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 15 mar-12 kl 22:27
Jag använder inte sådana fångstmetoder att det ens är möjligt för mig att rubba systemet i en sjö genom att fånga småfisk. All mat vi förtär påverkar vår omgivning men vi måste ha mat, det gäller att fundera var och hur man gör minst skada. Visst har det en påverkan att jag fångar en del småmört men påverkan är större om jag fångar och äter större fiskar speciellt högre upp i näringskedjan. En riktigt stor hongädda t.ex. har klarat sig många år och för varje år vidare sina gener med rommen, att fånga en sådan gammelgädda innebär en stor påverkan på systemet.

Det du håller på med är fjanteri, för det är klart att det innebär en påverkan att fånga småmört men man måste ju väga det mot andra sätt att skaffa sin mat. Att köpa och odla lax påverkar långt mycket mer.

Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 22:43

Det du håller på med är fjanteri, för det är klart att det innebär en påverkan att fånga småmört men man måste ju väga det mot andra sätt att skaffa sin mat. Att köpa och odla lax påverkar långt mycket mer.

Väga det mot att äta fullvuxen mört. Absolut.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Jonas från Backfors skrivet 15 mar-12 kl 22:44
Det gör jag. För att världen bygger på resursslöseri, så behöver man inte fortsätta i de banorna. Tydligare? Ät fyra ton mört i veckan om du vill, men låt dem få en chans att yngla av sig först.
Folk har i alla tider tyckt att när det kryllar av ting, så är det outtömliga källor som man kan ösa ur.

Skulle nog tro att den tid det tar för dig att skriva ovanstående meningar är ett betydligt större resursslöseri än om nån käkar småmörtar. Den energipåverkan och den miljöförstöring då gjort dig skyldig till under tiden din dator stod på, alla transporter för datorn olika delar osv osv har nog tagit kål på ex antal småmörtar. Nä lägg energin på något som verkligen ger resultat istället.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 22:55
Skulle nog tro att den tid det tar för dig att skriva ovanstående meningar är ett betydligt större resursslöseri än om nån käkar småmörtar. Den energipåverkan och den miljöförstöring då gjort dig skyldig till under tiden din dator stod på, alla transporter för datorn olika delar osv osv har nog tagit kål på ex antal småmörtar. Nä lägg energin på något som verkligen ger resultat istället.

Det spelar ingen roll världsligt sett om lilla jag slösar med datorer, eldar med olja, kör trimmade amerikanska veteranbilar, sysslar med traktorpulling, äter ål två gånger i veckan, struntar i att sortera sopor, tuggar odlad lax och slänger flera kilo mat i veckan för att bäst-före-datumet gått ut.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 15 mar-12 kl 23:03
Jag förstår inte riktigt vad du är ute efter, vad vill du komma fram till? I ena stunden kritiserar du minimal påverkan och i andra stunden tycker du inte det spelar någon roll vad man som enskild person gör.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Broberg skrivet 15 mar-12 kl 23:05
tycker du inte det spelar någon roll vad man som enskild person gör.

Jag var ironisk.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 16 mar-12 kl 08:02
Någon som är bra på att fiska brax? Det känns som en sjukt värd fisk då den är riktigt fet i köttet och kan bli 12 kilo stor. Jag har hört att om den kommer över 2 kilo så blir benen så stora att de är lätta att plocka ut.

Har läst att man kan mata dem vid ett ställe varje kväll vid ett visst klockslag och sen efter X antal dagar gå dit och fiska med just de betet man har matat dem med. Någon som har provat?

Jag har endast metat brax och jag kan säga att jag inte riktigt har listat ut i vilken del av sjön man kan hitta dem. Var trivs de. De simmar runt i gäng och letar godis längs med botten så jag kanske bara har haft otur.

Om en vecka flyttar jag till ett enormt sjösystem och jag kan knappt bärga mig till jag får börja fiska igen :)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 16 mar-12 kl 23:38
Men vad ska man mata den odlade fisken med?

Förstår att alla inte kan äta gädda. Men brax och mört finns det ingen brist på.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 17 mar-12 kl 09:33
Det är möjligt man räddar våra svenska sjöar om man köper odlad fisk, men man odffrar haven. Fiskodlingsindustrin har förmedlat lögnen att det är bättre att äta odlad fisk vilket inte stämmer.

För att föda upp ett kilo lax krävs två kilo fisk plus vegetabiliskt foder. Man kan inte föda upp lax på enbart vegetabiliskt foder. Var kommer foderfisken från, jo det finns kontroller och regleringar för fiske och försäljning av matfisk men denna kontroll finns inte för foderfisk vilket leder till att fodret kommer från piratfiske, överfiske och från hotade bestånd. Bristen på fiskar i mellanskiktet i näringskedjan i haven gör att man blir tvungen att fiska lägre och lägre ner i näringskedjan, man utrotar ett steg i taget. Det finns planer på att börja dammsuga haven på krill då annan fisk börjar ta slut.

Istället för att köpa odlad lax, rödspätta. flundra m.m. är det bättre att nöja sig med att äta sill eller fiskar lägre ner, eller att fiska sin fisk själv från näringskedjans lägre nivåer.

Det värsta är att folk går på lögnen och tror dom gör något bra när dom äter sin odlade lax som håller på att rubba hela havets ekosystem. Man kan inte bara skrika och kritisera innan man vet vad man pratar om. Det är alldeles för lätt att låta sig luras när man handlar sin mat i affärerna.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Existens? skrivet 17 mar-12 kl 09:41
Det finns väl ingen industri som är så korttänkt som fiskeindustrin? Hade jordbruk bedrivits med samma intelligens som präglar fisket, så hade vi haft hungersnöd över hela världen nu.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: grimbart skrivet 17 mar-12 kl 09:57
Jag har hört att det går åt 3kg torskfisk att odla 1kg lax,sjukt.
Till micke mård och braxfisket så är det bottenmete som gäller,braxmunnen är formad efter att söka föda på botten, majs,mask,maggot mm är bra beten,tunn tafslina 0.12 till 0.18 brukar vara bra,krok i strl 6-12, oftast väger braxarna runt 2kg och över 5kg är något sällsyntare men det finns på sina håll,. Braxen svarar bra på mäskning,vanligt ströbröd blandat med majs maskbitar och kryddat med socker,vaniljsocker anis fänkål kanel eller liknande..
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 17 mar-12 kl 10:44
 
Jag har hört att det går åt 3kg torskfisk att odla 1kg lax,sjukt.
Till micke mård och braxfisket så är det bottenmete som gäller,braxmunnen är formad efter att söka föda på botten, majs,mask,maggot mm är bra beten,tunn tafslina 0.12 till 0.18 brukar vara bra,krok i strl 6-12, oftast väger braxarna runt 2kg och över 5kg är något sällsyntare men det finns på sina håll,. Braxen svarar bra på mäskning,vanligt ströbröd blandat med majs maskbitar och kryddat med socker,vaniljsocker anis fänkål kanel eller liknande..


 :-* :-* :-*
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: onkelskruttet skrivet 17 mar-12 kl 18:45
 mörten finns det mycket av eftersom vi redan rubbat balansen genom att ta bort rovfiskarna, som gädda och aborre. Man får tänka lite större men det är klart att det fungerar ifall ett fåtal äter mört. Har vi fiskat ur haven så skal ldet nog inte vara några problem att fiska ur våra sjöar och rubba balansen där. Men antagligen kommer aldrig mört bli något jättehitt så de fåtal som äter mört kan nog fortsätta göra det.

Men vad ska man mata den odlade fisken med?

Förstår att alla inte kan äta gädda. Men brax och mört finns det ingen brist på.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: onkelskruttet skrivet 17 mar-12 kl 18:58
Aldrig hört ett påstående ifrån fiskeindustrin att det skulel vara bättre att äta uppfödd fisk än vitfisk och andra arter som är lägre ned i trappan.

Vet inte vem syftar på som skriker och eftersom jag aldrig gjort det så tar jag inte åt mig.

Däremot vet jag att den största delen av fiskeriverksamheten åtgår till foder åt köttdjur.

Men jag tänker att det inte är någon helhetslösning att tro på att ett alternativ för mänsligheten vore att byta konstvanor och börja äta mört. Men så länge det är några få som gör det så fungerar det. Självklart fungerar det inte att odla fisk heller, eller köttindustrin, eller de transporter, antagligen fungerar inte det heller ifall alla skulle dumpstra utan den iden bygger ju på att några slänger mat så det är inte heller något lösning för mer än ett fåtal. Antagligen skulle det inte fungera om världens alla människor övergav sina lägenheter och gav sig ut och bodde i skogarna heller, veden skulle ta slut på nolltid och inte ett djur skulle ha överlevt för vi skulle ätit upp allt så det är inte heller något alternativ förutom det bara är ett fåtal som gör det. Samhället är nog beroende av sig själv och vi inte ska se en enorm svältdöd.


Det är möjligt man räddar våra svenska sjöar om man köper odlad fisk, men man odffrar haven. Fiskodlingsindustrin har förmedlat lögnen att det är bättre att äta odlad fisk vilket inte stämmer.

För att föda upp ett kilo lax krävs två kilo fisk plus vegetabiliskt foder. Man kan inte föda upp lax på enbart vegetabiliskt foder. Var kommer foderfisken från, jo det finns kontroller och regleringar för fiske och försäljning av matfisk men denna kontroll finns inte för foderfisk vilket leder till att fodret kommer från piratfiske, överfiske och från hotade bestånd. Bristen på fiskar i mellanskiktet i näringskedjan i haven gör att man blir tvungen att fiska lägre och lägre ner i näringskedjan, man utrotar ett steg i taget. Det finns planer på att börja dammsuga haven på krill då annan fisk börjar ta slut.

Istället för att köpa odlad lax, rödspätta. flundra m.m. är det bättre att nöja sig med att äta sill eller fiskar lägre ner, eller att fiska sin fisk själv från näringskedjans lägre nivåer.

Det värsta är att folk går på lögnen och tror dom gör något bra när dom äter sin odlade lax som håller på att rubba hela havets ekosystem. Man kan inte bara skrika och kritisera innan man vet vad man pratar om. Det är alldeles för lätt att låta sig luras när man handlar sin mat i affärerna.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: onkelskruttet skrivet 17 mar-12 kl 18:59
man ska inte mata den odlade fisken, man ska släppa den fri. Odla fisk e ingen lösning

Men vad ska man mata den odlade fisken med?

Förstår att alla inte kan äta gädda. Men brax och mört finns det ingen brist på.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: onkelskruttet skrivet 04 apr-12 kl 12:15
mal ner allt och gör burgare av det... enkelt och går att variera smaken oändligt. mört,braxen,sutare,gädda, gädda brukar man blanda med fläskkött om man har det. När jag fick sutare såg det så ful ut att den skulle jag aldrig äta ;) koka en engång till katten, blev nnå form av gele som till och med fick katten att tappa aptiten, men då koka jag bara allt. lycka till

Har fiskat en del i mina dagar, från början för att det var kul men nu göra jag det för att få hem fin fisk till bordet (och för att det är kul).

Har kommit fram till att det kanske vore bra att äta mer mört, löja, brax osv då de inte är topp predatorer så som gäddan. Därav att de har mindre tungmetaller och skit i sig. Har även hört att mört ska innehålla mycket omega 3 och annat gott.

Någon som vet eller tycker nått? Kanske någon har ett bra recept till och med.

Just nu stekar jag dem i smör med salt och peppar.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: onkelskruttet skrivet 04 apr-12 kl 12:41
ett annat tips är att slå in fisken i allöv för att hålla spyflugorna borta ifrån att lägga ägg i fisken, vilket de annars gör rätt snabbt.

brax eller panka som vi säger i värmland  får man alltid, i hemtrakten, när man fiska efter abborre på djupmete, de kommer per automatik  liksom de flesta fiskar ifall man håller ett ställe med lämplig botten och naturliga förutsättningar för återkommande besök. De brukar cirkla runt på botten. Fiska med majs eller deg, bröd som man knådar ihop med lite vatten, eller vetemjöl så får man nästan bara vitfisk istället för aborre. Annars håvar man slom just nu, bygger en slomhåv, sänker ned, lågger lite bröd över och drar upp, slom eller nors som andra säger steker man och luktar gurka.

sutare får man ofta i bur, de brukar tex vandra iväg med hela buren, men då fiskar man vid lek vilket känns lite oetiskt då man kanske ska låta fisk yngla av sig. 

mört intensivrökte vi på en överlevnadskurs, plåtlåda och spån sen åt man som abbore.

lycka till

Har fiskat en del i mina dagar, från början för att det var kul men nu göra jag det för att få hem fin fisk till bordet (och för att det är kul).

Har kommit fram till att det kanske vore bra att äta mer mört, löja, brax osv då de inte är topp predatorer så som gäddan. Därav att de har mindre tungmetaller och skit i sig. Har även hört att mört ska innehålla mycket omega 3 och annat gott.

Någon som vet eller tycker nått? Kanske någon har ett bra recept till och med.

Just nu stekar jag dem i smör med salt och peppar.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Argona skrivet 04 apr-12 kl 13:16
Har inte läst hela tråden men det var lite lustigt för i helgen pratade jag med en man som är gift med en Thailändska och hon fiskade mört som hon sedan stekte hårt, nästan friterade och åt, hon fiskade visst jättemycket mört och lagade till mat. ;D
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 04 apr-12 kl 19:12
Mört är en grym fisk :)

Fick gädda för några dagar sen som jag märkte efter att ha ätit upp nästan hela att den hade som 3-4 cm långa smala genomskinliga maskar inbäddat i köttet. Tur att den var ordentligt tillagad. Lite halv äckligt faktiskt. Sista biten lyckades jag i alla fall peta bort dem innan jag åt upp den.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 04 apr-12 kl 19:15
det ar vabligt med mask i mort också, nastan all vild fiosk har mask men oftast i inølvorna, det ar sallan det kommer ut i kottet, men frysning och uppvørmning tar dod på maskarna.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Pata skrivet 04 apr-12 kl 19:52
En "karpdamm på land" är en romantiserad föreställning, som har mycket litet att göra med verklighetens kommersiella fiskodlingar. En liten "damm" är inte något som skulle ge särskilt många kilo fisk, det behövs tex flera olika bassänger för fisken i olika åldrar, ständigt av- och tillflöde av färskvatten, ständig passning för nitrat/nitrit/ammoniak osv. Men vill du fiska ett par firrar om året så kan du hellre köpa uppdragna yngel från någon fiskodling, och som matas upp och fångas sedan. Inte heller det särskilt lukrativt ur födosynpunkt.

MvH
Christina G

Säg det till kineserna och laotierna. Där är det mycket vanligt med dammodlingar i grävda hål (dvs på land) till husbehov. Karpfiskar eller tilapia utfodras med hushållsavfall.
Ruda borde vara perfekt att odla så här i Sverige, då den klarar syrefria miljöer på vintern (och börjar producera alkohol!).
Tyvärr lär ju smaken bli lidande, odlar man fisk i en dypöl, så smakar den dy. Får man råda bot på med intensiv kryddning.

Någon tidigare i tråden var inne på guldfisk. Den är inte speciellt nära släkt med karpar, utan den är istället nära släkt med vår ruda.

Mört är känslig för vattenkvaliten och kanske inte idealisk att odla. Alla som metat i unga år minns ju att mörten dog i hinken mycket snabbare än abborren.
Tungmetaller kan variera mycket från sjö till sjö. Men mört har ju lägre halter än abborre och gädda.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: MickeMård skrivet 04 apr-12 kl 20:47
det ar vabligt med mask i mort också, nastan all vild fiosk har mask men oftast i inølvorna, det ar sallan det kommer ut i kottet, men frysning och uppvørmning tar dod på maskarna.

Ja i inälvorna har man sätt men detta var som jävligt långa äckliga saker. Satt även som iglar på gäddan när jag fick upp den, en hel del. Men de tog ja ju bort. Kanske var en varningsklocka som borde ha ringt när det hänger klasar med iglar på gäddan :)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Jonte76 skrivet 04 apr-12 kl 20:58
   är ju så ibland i fiskköttet som små mask knutor men är nog inget farligt om man tillagar ordentligt
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Annalenahofling skrivet 20 apr-12 kl 19:47
Hej.
Jag har stefan sundströms bok stefans lilla gröna och kan skriva in receptet han har på surmört och surabborre jag är själv otroligt sugen på att testa de.
Braxén är för övrigt god att göra ungsstekt med smör, grädde kanske fylla den med persilja eller med gräslök. Jag brukar lägga olika grönskaer runt omkring formen i ungnen så som potatis, lök, morot ev. rödbetor, purjolök osv de är bara att ta de man tycker om och har hemma. Salt och peppar samt häll lite grädde över allt ca 40 min till 60 min beroende på ugn våran är dålig så de tar nog ca 60 min för oss.

Sen kan du koka all fisk och rensa ut benen och mosa ihop då har du en början till fisk färs i stället för köttfärs. Och vanliga biffar med ägg, mjöl salt och peppar är supergod som ett exempel.

Recept på surmört enligt stefan sundströms bok

rensa fisken noga, fjälla den var noga med hygienen.
Till 1 kg fisk behöver man 80 g salt.
MAn tar varje fisk och lägger in en nypa i buken och en nypa åvanpå. Lägg sedan fisken skavfötters i ett syrningskärl (burk med vattenlås). Man måste tynga ner fisken med något i burken, koka en tex. så att den är steril funkar perfekt och sedan behöver man en talrik som man lägger över fisken med stenen ovanpå så att den inte flyter upp.
Låt stå i 15-18 graders värme, efter några dagar kan du kolla så att fisken lakat sig. Dvs att de har bildats vätska som täcker fisken om laken inte täcker fisken helt så fyll upp med uppgokt och nerkylt saltvatten (40g salt per liter vatten). Vika på kärlet så att alla luftbubblorna kommer bort. Låt sedan detta stå i 15 graders temperatur ca 5 månader.

Sen kan du halstra den precis som du gör sotare av strömmingen :)
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Jonazid skrivet 10 maj-12 kl 22:12
Också läst om surmört i Stefans bok och är sugen på att testa.

I övrigt rökte jag mycket abborre i Jämtland. Öring och harr fanns det gott
om också.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: dilog skrivet 21 maj-12 kl 08:16
Brax vet jag gamlingarna förr lagade till men mycket tungmetaller i sig då de lever på botten av alla möjliga vattendjur. Man ska även passa sig för binnekimask. ( stavs det så ) ? Braxen är känd för att kunna ha denna pasitägg i sig

Mörthuvud brukar jag koka och sen sila för att få en fiskbuljong
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Yrmff skrivet 21 maj-12 kl 09:17

Gravad mört!!

När jag var 15 år och på semester i finland hos min moster och hennes man, så la vi ut nät som gav 100+ med mört och jag blev nat. besviken och gubben själaglad!! :)

han hade en jigg med tre brädor formade som ett u och vipps blev 100+mört * 2 ryggfileer varvade med grovsalt+lök+peppar i en form + planka uppepå +tyngd.....

vi väntade 4timmar och sen färdigt!! Jättegott!! (blir ännu godare efter ett par dagar)

Resterna slogs hunden och katterna om, och den som jagar har perfekt åtel i resterna

mvh Y
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: grimbart skrivet 21 maj-12 kl 11:10
saltades bara mörten eller skedde det nån uppvärmning yrmff?
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Yrmff skrivet 21 maj-12 kl 11:18
saltades bara mörten eller skedde det nån uppvärmning yrmff?

Ingen uppvärmning! han varvade fileérna med salt lök å peppar.

mvh Y
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 09 maj-13 kl 15:28
Att äta mört, som visserligen inte ligger högst i näringskedjan men inte är växtätare, är nog bra både med tanke på giftintag och hushållande med resurser. Att ta upp näring ur våra oftast övergödda sjöar är bra. Funderar lite över filosofin att äta mört tidigt i dess ålder eller sent. Tycker väl att modellen att äta hela ynglet känns att gå lite väl långt från vårat normala beteende att äta kött, då kanske man skall börja fundera på att ta vara på zooplankton istället och komma ett steg närmre källan. Men om vi ser till kvalitet och inlagring av miljögifter så borde vi skörda mörten när den nått hanterbar ålder (tillräckligt stora kroppar), men inte blivit rovlevande på andra yngel. Avelsmört skall givetvis vara fredade om man vill kunna fortsätta fiska. Vi äter ju de flesta djur innan de fått chansen att fortplanta sig, och endast de vuxna djuren när de byts ut av ersättare.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: Juniperus skrivet 22 maj-13 kl 10:49
Förra året saltade vi in mört som har hållit sig väldigt fint under vintern, nu  har vi börjat att torka mörtar då vädret är bra för detta.
Titel: SV: Äta Mört?
Skrivet av: systermicke skrivet 22 maj-13 kl 11:09
Surmörten blir man ju verkligen sugen på när man läser Stefans lilla gröna. Men om jag inte minns fel fanns det väl andra mörtrecept i boken också.