Alternativ.nu

Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: purelyplatonic skrivet 08 maj-11 kl 13:02

Titel: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 08 maj-11 kl 13:02
I fredags såg jag att ena baggen hade en påse under hakan och kom på att jag hade läst om sådant här på alternativ så jag satte igång att söka. Svaret var att det förmodligen är stora magmasken.
Nästa plan var att ringa vet på måndag och få Ivomec utskrivet och avmaska baggarna och sen alla tackor och lamm (de är fömodligen också smittade fast de inte bor tillsammans nu).
Men nu idag (söndag) så är påsen borta på baggen. Funkar stora magmasken så, att påsen helt plötsligt kan försvinna, eller är det någon annan åkomma han har och i så fall vad? Han verkar pigg och äter och jag kan inte se några symptom på någon annan i flocken.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: Kira skrivet 08 maj-11 kl 13:13
Skicka in träckprov, så väljer du också rätt avmaskningsmedel om du har parasiter. Har själv fått bekräftat att vi har stora magmasken trots att fåren var avmaskade då vi köpte dem, och på vårt bete har det inte funnits djur tidigare. Nu kan vi inte använda den mark de går på nu förrän nästa betessäsong. Om jag varit så klok att jag tagit prov i höstas och avmaskat så hade vi inte haft några bekymmer nu. Stora magmasken överlever inte vintern på betet, ej heller i ströbädden, men den övervintrar inne i fåren och vaknar till liv på våren -pluppar ut via avföringen och vips finna eländet i hela hagen. Det är en tropisk parasit som gillar värme och fukt, så varma och regniga somrar gynnar den. Den är ganska explosiv i sin föröknings takt så man vara försiktig så man själv inte sprider smittan mellan hagarna, några ägg i en fårbajs under skosulan kan ge många nya... :(

Ps Våra får är jättepigga runda och matglada fast de är fulla med mask
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: kolarslantbruk skrivet 08 maj-11 kl 21:29
Hade samma bekymmer för några år sedan. Trodde säkert att den hade mask. Lite förvånande visade det sig att den ätit ur ett fodertråg som va lite för högt ställt för just denna lilla tacka. Hon hade skavt halsen/Hakan så att hon fått en svullnad...  Många konstiga fel kan man då göra utan att ha en anning om dom...
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: neppelina skrivet 08 maj-11 kl 22:04
Har en tacka med samma sak!
Vet. rekommenderade avmaskning, med Valbazen, för det är det enda som tar bort lilla leverflundran, som hon sa att det var. Ganska vanligt att det blev så & att det kunde vara mindre å sen jättesvullet igen :o ::)

Avmaska i fredags å i morse var den nästan borta, å jag va jätte glad men nu på kvällen va hon mer svullen igen  :-\
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 09 maj-11 kl 21:43
Nu har jag varit och besökt mina får och jagat bajs så nu är det bara att vänta på resultatet.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: neppelina skrivet 09 maj-11 kl 22:25
Snälla meddela senare vad det var!!

Min va så svullen så vet tyckte inte vi skulle vänta på träckprov.
Men jag skall vänta till onsdag å se om det hjälpte med valbazen, återkomma annars.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: träsleven skrivet 10 maj-11 kl 08:32
Leverflundran kan ge samma symptom.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 15 maj-11 kl 15:42
Nu har vi fått svar på provet och jag tänkte att ni kanske kunde hjälpa mig att tolka det
Vad får mina får för dom?
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: vallar-elin skrivet 15 maj-11 kl 16:32
Jag är inte så bra på att tolka sånt där, fick mitt första för ngn vecka sedan  ;) Men svaret visar på att det finns ägg från stora magmasken haemonchus i båda provsamlingarna du skickade in, men att man inte sökt efter leverflundran. På grund av att stora magmasken verkar vara rätt "hårdhudad" så är det Ivomec och Valbazen som biter på den (finns kanske andra medel med samma verksamma substans för annat pris..).
Alla veterinärer har inte stenkoll på vilka medel som gäller. Och i fass står det till exempel att rintal tar bort Haemonchus, men det är inte alltid det funkar. Så se till att få rätt medel av veterinären och ring annars vidilab, som gjorde kollen (eller fårhälsovården) så kan de nog hjälpa med receptskrivning och svar på frågor.
Finns tidigare trådar här på Alternativ som diskuterar att man inte bör ge Valbazen till högdräktiga tackor. Samt att djuren bör stå inne/på ströbädd 3-5 dgr efter avmaskning för att djuren inte skall få i sig parasiten igen undertiden avmaskningsmedlet verkar.
Stora magmasken skall inte överleva på betet under vintern, utan överlever vintern inne i djuren. Så har dina djur gått ute i vår så skall de inte få gå tillbaka till det betet föränn efter vintern.
Käftgropsödemet på baggen är ett symptom pga blodbrist då parasiten suger blod inne i djuret. Så håll koll på honom om han börjar bli hängig tills det går bort.   
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: vallhunden skrivet 15 maj-11 kl 16:52
Det är en j-a massa ägg (!) och 90% av dom är stora magmasken!!! Ivomec är det enda maskmedlet som säkert tar Stora Magmasken!
Jag har aldrig haft sådana mängder med ägg när jag har skickat in träckprov... Jag brukar ligga på 150-400 st. När jag hade Stora Magmasken hade jag 200 ägg... av den sorten. Det var tillräckligt för att tackorna inte skulle orka med sina lamm ordentligt under den följande sommaren, pga anemin som de fick under vintern... :(
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 15 maj-11 kl 17:56
Är den 4250 ägg i samling 1 och 1500 ägg i samlig 2?? Vad menas med Chab/oes 200 i samling 1?

Oj är det så illa  ???  ???. Jag tycker de verkar krya i alla fall som tur är. De är lite tunna fast de har fått ordentligt med foder under vintern så det kanske är magmasken som är den förklaringen.

Nu vet jag inte riktigt hur jag ska lösa detta med bete. Vi flyttade hit för ett år sedan och det var redan hägnat då i x antal hagar. Vi har tyvärr redan släppt på dem på det största betet och de andra betena kommer inte att räcka om vi inte kan använda oss mer av detta betet. Hur länge överlever stora magmasken på betet? Är det bara vintern som dödar den?
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: vallhunden skrivet 15 maj-11 kl 18:27
Japp, det är bara vintern som dödar... Om ni inte kan ta hö på det stora betet, förståss? Det skulle kunna göra nytta ur parasitsynpunkt! Och så avmaska till hösten igen!
Har ni lamm på tackorna? Lammen är de som kommer att fara mest illa av parasittrycket!
Stora Magmasken är lömsk, för djuren kan börja dö i snabb takt, när de börjar fara illa av det. >:D
Jag har en kompis som fick det på sina tackor och hon upptäckte det genom att tackorna dog som flugor, mitt under lammningen.
Men som sagt lammen är de som far mest illa.

Chab/oes är tjocktarmsmaskar, en annan masksort.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 16 maj-11 kl 09:38
Kan man putsa av det och få samma effekt som att ta hö eller är det själva bortplocket av gräset som ger effekten?

Yes...vi har lamm, alla har lammat och ingen visade symptom som tur var. Vi har inte haft mycket döda lamm heller i år (bara 1 lamm som hade en oförklarlig död) så därför har jag inte misstänkt något innan baggen fick sin påse unde hakan.
Men är det bråttom nu att avmaska innan det händer något eller kan jag vänta tills vi har tagit skörd på ett gärda och sen kunna släppa på dem där?
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: neppelina skrivet 16 maj-11 kl 09:52
Avmaskade 2:a gången i förrgår. Pust. (En vecka emellan). Å tackans påse är putsväck ;D

Precis som nån skrev så tyckte jag hennes lamm knappt växte, så det va väl hon som hade mest mask antar jag.

Men jag har samma problem.....vad gör jag av dem nu......men det får lösa sig på ett el annat sätt ;)
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: vallhunden skrivet 16 maj-11 kl 10:30
Jag hade inte väntat med avmaskningen, inte med dom mängderna mask som dina djur hade... :( :o
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 16 maj-11 kl 10:51
Det var det jag trodde...att vänta inte var ett alternativ.......
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: MonaW skrivet 16 maj-11 kl 12:40
Det är också på våren/försommaren, som smittrycket är värst så jag hade inte heller väntat med avmaskningen. Och med lammen tror jag att det skulle kunna gå fort så avmaska dem snabbt och släpp dem på ett rent bete. Kan du ha fåren inne på ströbädd i samband med avmaskningen. De behöver vara inne minst tre dagar efter avmaskningen, helst några dagar till. Äggen kan inte kläckas i ströbädden, larverna överlever inte där och om fåren lyckas få i sig ägg så kan dessa inte kläckas i magen på fåren.  Larverna är beroende av gräset för att utvecklas och sedan får fåren i sig dem när de betar.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 16 maj-11 kl 12:59
Problemet är att jag inte har något parasitfritt bete till dem i detta läge så jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Avmaska dem ska jag men de lär väl få i sig äggen sen igen.......... :-\
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: Lorita skrivet 16 maj-11 kl 13:28
Problemet är att jag inte har något parasitfritt bete till dem i detta läge så jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Avmaska dem ska jag men de lär väl få i sig äggen sen igen.......... :-\

Kan du byta bete med någon som har häst i närheten? om du bekostar extra trådar  ;)
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 16 maj-11 kl 14:01
Tack för tipset men vi har inga hästgrannar bara kogranne och han är nog inte så sugen på att byta till vårat "dåliga bete". Sen har vi precis renoverat hägnet på detta bete så vi har varken lust  tid eller pengar till att fixa någonannans hägn just nu .
Hur löser man sådant med EU-bidragen? Alltså vi måste beta detta bete för att få eu-bidrag för det men nu "kan" vi inte göra det pga masken, kan man ha det som skäl om man får kontroll, eller blir det avdrag?
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: Lorita skrivet 16 maj-11 kl 14:49
Har du gott om bete eller ont om bete?

Har du gott om bete så skulle du kunna skaffa två ponnys som betar halva maken och sen byter du med fåren nästa år, på så sätt så ligger marken i fårträda och mask trycket minskar inte i år men på sikt.

Hästarna kan du kopletera med röjsåg så du slipper för många att sköta om, eller så tar du emot två eller fler på sommarbete.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: vallhunden skrivet 16 maj-11 kl 18:30
Jag har bestämt för mig att det är en OK anledning att inte beta markerna. Länsstyrelsen borde inte ha något att invända, när du har träckprovet att visa som "bevis"!!
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 17 maj-11 kl 11:46
Nu har jag funderat och funderat och diskuterat med min man om detta och vi har inte kommit fram till någon bra lösning om hur vi ska göra. Så jag vill gärna ha lite hjälp av er att komma på en bra lösning.
Vi måste som sagt avmaska dem så fort som möjligt för att inte riskera att något otäckt händer. Just i dagsläget har vi inget bete utan maskar att erbjuda dem om vi inte släpper på dem på åkern som vi hade tänkt att ta hö på. Det betet kommer inte räcka speciellt länge (1,5 h 24 tackor + 37 lamm) och sen har vi en skogshage som vi inte har hunnit att fixa stängslet efter vintern men det kommer typ räcka i 1 vecka bara. Så det känns som att vi inte har så mycket val än att släppa på dem igen på det stora betet (ca 7 h) som de går på nu och sprider mask.
Kan vi avmaska dem nu och sen igen efter att vi har tagit hö och fått återväxt för att kunna släppa på dem där utan att förpästa där eller tar de förmycket skada av att bli avmaskade så mycket?
Finns det något sätt att bli av med maskarna på betet, typ putsa????
Vi har ingen granne att byta bete med.

Hur funkar dessa maskar (stora magmasken)? Kan man inte avmaska bort dem efter midsommar? Ska man avmaska igen i vinter för att få bort de som inte försvann på våravmaskingen?
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: neppelina skrivet 17 maj-11 kl 11:52
Enl. min vet så måste man göra det 2 ggr med en veckas mellanrum för att det skall hjälpa.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: vallar-elin skrivet 17 maj-11 kl 12:58
tänker så att det knakar.. förstår att ni har det problematiskt.  :-\
Antar att anledningen att neppelina fått rådet att avmaska 2 ggr är att (t.ex.) Ivomec tar bort vuxna och larvala stadier av en art av Haemonchus. Sedan tar den endast vuxna av en annan sort. Skulle det då finnas maskar i larv/äggstadie så kan de klara sig, därför bör den andra dosen ges inom rätt tid, då de äggen kläckts. Men jag tycker du borde ringa vetten på Vidilab vid frågor om maskmedlet för alla här verkar avguda honom  ;) så där kan du nog få de bästa svaren på själva avmaskningsfrågan. Det finns ju även en karenstid för slakt som man bör ha klar för sig ifall man avmaskar närmare hösten och lammen börjar bli slaktmogna. Men den verkade inte vara så lång som jag trodde på Ivomec oral lösning (6 dygn). Men kolla upp det oavsett vilket medel du får.

När är lammen födda, när skall de avskiljas och när skall de slaktas?  Går det att dela av betet på något vis för att få en hage där lammen som skall slaktas kan gå när de blivit avskiljda? skulle de återinfekteras innan slakten är det väl inte hela världen? (Eller?  :-[)Kan tackorna då gå på återväxten på åkern efter ni tagit hö, tills du stallar upp dem? Tidigare uppstallning och inköp av ett gäng hösilagebalar?
fast vad du i så fall skall göra tiden fram till avskiljning vet jag inte.. Och om du skall avmaska igen i vinter eller inte  är det ju bra att ta ett träckprov då för att kolla om det behövs. Nu är det viktigt att avmaska, men det är även viktigt att göra träckprov och ev avmaskning till nästa vår så du inte hamnar i samma situation. Då har ju parastien som fanns på betet dött.
Du borde gå med i fårhälsovården, kostar lite, men bland annat två träckprov per år ingår och då blir det nästan samma kostnad.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: gernsö skrivet 17 maj-11 kl 13:27
(http://gbg-pop.pixbox.se/arkivet/synligt_33/25450000-25459999/640x480/25455853.jpg?0)

 frågan är väll hur påverkade lammen har blivit redan, om de växer som de ska och om de kommer upp i rätt vikt i rätt tid. här är en bild på ett av våra får som hade bulan under käken.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: neppelina skrivet 17 maj-11 kl 13:39
Är inte jätte duktig på det här med mask :-[, men hade Valbazen för det va det ända som tog lilla leverflundran enl. min vet. För då kunde man få det här med "hakpåsen".......Inte för att jag inte tror henne, men ni andra verkar tro ngt annat?

Mina får blev avmaskade i februari, med nåt "liknande" Ivomec, enligt förra ägaren. Så det här med mask blir jag då inte klok på :o
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 17 maj-11 kl 13:40
VI fick våra lamm precis innan påsk och vi hade tänkt att skicka dem i slutet på augusti (ungefär).

Lammen skulle kunna gå med baggarna i deras hage (de har inte blvit flyttade dit ännu som tur är :) ) men förmodligen räcker inte det riktigt till heller om det inte blir ett riktigt bra år. Men om det inte är hela världen om de blir infekterade igen så kan man ju ha den infekterade hagen. Men frågan är när man skulle kunna flytta dit dem för att de inte ska tappa i slaktvikt.

Vi är med i fårkontrollen men tog inte träckprov i tid pga att jag läste i fårboken att man skulle göra det 6 veckor efter betessläpp (men nu funderar jag på om jag läste fel för detta blev ju jätte krångligt)
Nu vet jag hur jag ska göra till nästa år i alla fall ;)
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: vallhunden skrivet 17 maj-11 kl 14:20
Är inte jätte duktig på det här med mask :-[, men hade Valbazen för det va det ända som tog lilla leverflundran enl. min vet. För då kunde man få det här med "hakpåsen".......Inte för att jag inte tror henne, men ni andra verkar tro ngt annat?

Mina får blev avmaskade i februari, med nåt "liknande" Ivomec, enligt förra ägaren. Så det här med mask blir jag då inte klok på :o
Stora Magmasken ger också "påse under hakan" och den rår bara Ivomec på (enl Fårhälsoveterinärerna)...
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 17 maj-11 kl 15:42
Nu har jag äntligen fått mitt recept men självklart fanns det inte på apoteket. Men det de skrev ut var Noromectin (eller Novomectin)....funkar det???? Har fått för mig att det är det vi har hemma sen vi avmaskade i somras.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: vallar-elin skrivet 17 maj-11 kl 16:01
Är det den? Älskar fass ;)
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20060129000019&DocTypeID=4&UserTypeID=1 (http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20060129000019&DocTypeID=4&UserTypeID=1)
Har samma verksamma substans (ivermectin) som Ivomec. Ivomec "tog" två typer av Haemonchus medan den här tog en. Men det funkar säkert bra. Det står att den även tar inhiberade Haemonchus. Antar att det betyder att den även kan ta bort de parasiter som "gått i dvala", så det låter ju bra :)
Är inte jätte duktig på det här med mask :-[, men hade Valbazen för det va det ända som tog lilla leverflundran enl. min vet. För då kunde man få det här med "hakpåsen".......Inte för att jag inte tror henne, men ni andra verkar tro ngt annat?

Mina får blev avmaskade i februari, med nåt "liknande" Ivomec, enligt förra ägaren. Så det här med mask blir jag då inte klok på :o

japp, både flundran och stora magmasken kan ge symptomet. Eftersom dina får var avmaskade med något liknande ivomec, (med ivermectin?) så är ju chansen stor att dina får hade leverflundran istället. Men purelyplatonic:s provsvar visade ju på stora mängder ägg från magmasken så det är den som gett symptomet i det här fallet.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 17 maj-11 kl 19:52
Då är det bara att tuta och köra alltså.

Hur är det med vikt på får. Jag har massor med olika blandningar så jag förstår att det är svårt att säga exakt vad varje individ väger. Hur gör ni, väger ni dem innan och ger sen rätt dos eller vet ni redan på ett ungefär.
Vad väger en normal texeltacka?
Normal gotlandstacka?
Normal gutetacka?
Normal finullstacka?
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: neppelina skrivet 17 maj-11 kl 23:11
japp, både flundran och stora magmasken kan ge symptomet. Eftersom dina får var avmaskade med något liknande ivomec, (med ivermectin?) så är ju chansen stor att dina får hade leverflundran istället. Men purelyplatonic:s provsvar visade ju på stora mängder ägg från magmasken så det är den som gett symptomet i det här fallet.

Herre min gud vad ni kan :o :D Så tacksam att många av er finns här på forumet! ;D
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: hustran skrivet 18 maj-11 kl 07:41
lilla leverflundran är inte så farlig,det är stora leverflundran som kan ge "påse under hakan symptom".
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: sarbe453 skrivet 18 maj-11 kl 09:58
Då är det bara att tuta och köra alltså.

Hur är det med vikt på får. Jag har massor med olika blandningar så jag förstår att det är svårt att säga exakt vad varje individ väger. Hur gör ni, väger ni dem innan och ger sen rätt dos eller vet ni redan på ett ungefär.
Vad väger en normal texeltacka?
Normal gotlandstacka?
Normal gutetacka?
Normal finullstacka?

Enligt fårveterinären på Vidilab ska man dosera efter den största/tyngsta djuret oh ge den dosen till ALLA oavsett vikt. Man kan inte överdosera medlet utan är man osäker på att fåret fick i sig dosen ger man en dos till. Alla djur som betar ska avmaskas. Texel är väl den tyngsta rasen så dosera efrer den. Mina finullstackor väger ca 80 kg.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: sarbe453 skrivet 18 maj-11 kl 10:04
Eftersom lammen är känsligast ju yngre de är och utveklar en motståndskraft efter hand (det är ju därför man har välkomstbete) så skulle jag stänga in fåren på ett litet bete/fålla, avmaska där och sednan vänta 5 dagar så de får bajsa ut äggen i den fållan. Då får du ju inte ut så mycket på betet. Sedan skulle jag flytta flocken till ett rent bete och ha dem där tills det är slut. Förhoppningsvis har lammen vid den tidpunkten vuxit så att de inte blir så påverkade av att återinfekteras av parasiten när du släpper ut dem på det infekterade betet.  Sedan skulle jag avmaska i juli-aug igen. Sedan ha flocken innomhus under vintern, ta träckprov och avmaska med lämpligt preparat INNAN betessläpp. På så sätt är ALLA dina beten rena nästa år. Så håll ut och tänk att det här problemet kan du lösa till nästa år om du gör rätt. Lycka till!
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 18 maj-11 kl 12:03
Jag hade tänkt att ha dem inne (vet dock inte riktigt hur trångt det blir för dem än i sådana fall får de väl gå ut i vinterhagen men då får de väl i sig skiten igen) under avmaskningen 3-5 dagar.
Är det sen bäst att släppa på dem på vallgärdet och strunta i höskörden för att sen gå tillbaka till stora betet när det andra är slut och hoppas på att lammen är så stora så att de inte påverkas så mycket.

Skönt att man inte kan överdosera....det trodde jag och har oroat mig för det. Så vad kan Texel tackor väga??? Vad kan lammen väga om de föddes i mitten av april?
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: sarbe453 skrivet 18 maj-11 kl 13:39
Jag hade tänkt att ha dem inne (vet dock inte riktigt hur trångt det blir för dem än i sådana fall får de väl gå ut i vinterhagen men då får de väl i sig skiten igen) under avmaskningen 3-5 dagar.
Är det sen bäst att släppa på dem på vallgärdet och strunta i höskörden för att sen gå tillbaka till stora betet när det andra är slut och hoppas på att lammen är så stora så att de inte påverkas så mycket.

Skönt att man inte kan överdosera....det trodde jag och har oroat mig för det. Så vad kan Texel tackor väga??? Vad kan lammen väga om de föddes i mitten av april?

Jag skulle försöka undvika vinterhagen eftersom det är gräs i den nu och förmodligen MASSOR med ägg. Din andra plan verkar ju bra om du har möjlighet att avstå från högärdet. Det blir ju en stor ekonomisk förlust om du är tvungen att köpa hö till vintern. Jag skulle frådfråga fårveterinären på vidilab (finns ett mobilnummer på hemsidan) eller fårhälsovården om vad som är bäst om du inte kan hitta smittfritt bete. Kram
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: Fårtokig skrivet 18 maj-11 kl 14:05
Tack för tipset men vi har inga hästgrannar bara kogranne och han är nog inte så sugen på att byta till vårat "dåliga bete". Sen har vi precis renoverat hägnet på detta bete så vi har varken lust  tid eller pengar till att fixa någonannans hägn just nu .
Hur löser man sådant med EU-bidragen? Alltså vi måste beta detta bete för att få eu-bidrag för det men nu "kan" vi inte göra det pga masken, kan man ha det som skäl om man får kontroll, eller blir det avdrag?

Tror inte ni ska satsa på att ha det som ursäkt,, ni är ju skyldiga att sköta det. Jag hade putsat av gräset om jag var i er situation.. Lite mer arbete men det bör räcka med en eller max två gånger.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 18 maj-11 kl 14:31
Tyvärr så är vi rätt nya på denna gård och har inte riktigt koll på hur bra vallar vi har och vet inte om vi klarar oss på den skörd vi där vi hade tänkt att plasta. Nu blir ju funderingen på om man kan putsa av betet och se om man kan ta en höskörd där någonstans istället för där vi hade tänkt samt att satsa stenhårt på en andraskörd på ensilagevallen. Förhoppningsvis klarar vi oss annars blir det att köpa in foder  :-\

Tyvärr så kan vi inte bara putsa betet för vi har massor med naturbeten som inte går att putsa så vi måste nog släppa på dem där senare för att få det skött.

Vi ska ut och avmaska nu och sen så försöker vi hålla dem inne (om de får plats) och sen släpper vi dem på högärdet så slipper vi oroa oss för mask de första veckorna. ;)

Tack snälla för att ni engagerar er och ger mig råd och tips! :)
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: RaggarBonden skrivet 31 maj-11 kl 13:48
Jag har bestämt för mig att det är en OK anledning att inte beta markerna. Länsstyrelsen borde inte ha något att invända, när du har träckprovet att visa som "bevis"!!
Nej det går inte att göra så, man är skyldig att beta om det anmälts som betesmark. Man kan alltså inte slå av istället.

Man kan lämna in ändringar i SAM till Länsstyrelsen innan 15 Juni så riskerar man inte "straff"
man kan ringa och fråga hur det görs.
Enklast måste vara att beta av det med något annat djurslag.
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: Kira skrivet 01 jun-11 kl 10:39
Det är en j-a massa ägg (!) och 90% av dom är stora magmasken!!! Ivomec är det enda maskmedlet som säkert tar Stora Magmasken!
Jag har aldrig haft sådana mängder med ägg när jag har skickat in träckprov... Jag brukar ligga på 150-400 st. När jag hade Stora Magmasken hade jag 200 ägg... av den sorten. Det var tillräckligt för att tackorna inte skulle orka med sina lamm ordentligt under den följande sommaren, pga anemin som de fick under vintern... :(

Eftersom den stora magmasken övervintrar i fåret och vaknar till på våren och börjar släppa ägg som går ut via gödseln (5000-10000 ägg per mask) och livcykel är 21 dagar så kan provtagningen beroende på när den utförs (beroende på var man bor i landet och när masken vaknar till liv) ge väldigt olika resultat. Om man har 100 maskägg i första provet och inte flyttar fåren från det betet skulle man teoretiskt kunna ha flera tusen ggr mer mask i nästa prov beroende på hagens storlek och väderlek. Fåren blir aldrig motståndskraftiga mot denna parasit och den anses vara mycket farlig för fåren pga av att den ökar så snabbt i antal (lägger många ägg per hona).
Titel: SV: Påse under hakan
Skrivet av: purelyplatonic skrivet 01 jun-11 kl 20:23
När ska jag avmaska på hösten/vintern för att bli av med skiten som de får i sig under sommaren nu.
Jag måste som sagt bete de hagar som redan är infekterade men tänkte försöka dra på det så länge som möjligt. Utan dessa hagar så klarar vi inte betetssäsongen samt att vi måste bete pga bidragen.