Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Gösta skrivet 17 apr-11 kl 18:57

Titel: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 17 apr-11 kl 18:57
Enligt lag skall alla köttproducerande djur öronmärkas i Sverige.
Märkningen får utföras av uppfödaren/ägaren till djuren.
Kan inte hitta något undantag där märkning måste utföras av veterinär.
Kaniner som föds upp för köttets skull kan då enligt den tolkning jag gör, öronmärkas helt lagligt av respektive uppfödare. Har skickat frågan till SJV.
Sällskap/utställning/hobby-kaniner däremot skall öronmärkas av veterinär ::)
Ju mera jag försöker sätta mig in i alla dessa motstridiga besked från vårt berömnda Jordbruksverk, ju mera fundersam blir jag.
Varför är kaniner så känsligt område? Är det möjligen personal från nedlagda djurskyddsmyndigheten som i dag jobbar med kaninfrågor?
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 17 apr-11 kl 20:16
Hej!
Kaniner är politiskt känsliga. Man äter inte gulliga sällskapsdjur. Det parti som stoppar kaninslakten vinner röster.
MVH
Jan
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 apr-11 kl 20:19
*hundöra*  Eller, tja, ett *kaninöra*  ;D

Jag har förstått att denna fråga är en synnerligen het potatis.  Å ena sidan är man skyldig att märka dem, å andra sidan får man inte.

Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 17 apr-11 kl 20:59
Nix, det finns inget undantag för kaniner oavsett om de skall ätas eller inte. Vill man öronmärka kaninerna idag måste det göras av veterinär under sedering, vilket givetvis är livsfarligt för djuret.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 17 apr-11 kl 21:22
Eftersom de inte är undantagna så gäller ju samma regler som för andra köttproducerande djur i lantbruket. Uppfödaren får själv märka sina djur om uppfödaren vill märka dem.
Har inte hittat att det står någonstans att detta inte får ske med kaniner förutom då sällskap mm.
Kaninuppfödning i föreskrifter och lagtext skiljer sig kraftfullt åt beroende på avsikten med uppfödningen. Skall bli intressant och se om och hur SJV agerar.
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: mille skrivet 17 apr-11 kl 21:42
Vi var iväg i vintras och öronmärkte två kaniner hos veterinären. Han vågade inte söva helt utan de var bara dåsiga. Jag kan ju säga att den veterinärturen (med bilåkning, väntan, bedövning och till sist märkning med sprattlande, halvsovande kanin) var bra mycket jobbigare för kaninen än om vi själva hade märkt dem hemma i trädgården.

Veterinären höll fullkomligt med och vi svor lite tillsammans över fåniga regler.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 17 apr-11 kl 21:57
Så här ser det legala ut.

Djurskyddslagen förbjuder alla operativa ingrepp som inte är medicinskt motiverade. Det definieras inte vad ett operativt ingrepp är, däremot ges "regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer" rätt att bevilja undantag från förbudet.

Då är frågan om öronmärkning är ett operativt ingrepp. I förarbetena till djurskyddslagen nämns som exempel kupering av hundsvansar. Uttrycket har använts i djurskyddslagstiftning sedan början av 1900-talet utan att avse triviala ingrepp, så det var rätt stor förvåning när djurskyddsmyndigheten, som var ansvarig myndighet på den tiden, beslöt att inkludera allt möjligt annat inklusive öronmärkning. Sedan gav myndigheten undantag för bland annat öronmärkning av klövdjur och ett tidsbegränsat undantag för öronmärkning av kaniner, som gick ut för ett bra tag sedan nu.

Jordbruksverket har inte gjort något åt soppan sedan de tog över den efter djurskyddsmyndigheten, utan det finns fortfarande inget godtagbart sätt att märka kaniner. Förutsatt alltså att örontatuering är ett "operativt ingrepp", vilket aldrig prövats i rätten.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 17 apr-11 kl 22:24
Jag och många andra utställare ringmärker. Funkar bra sålänge man har bra koll på sina kaniner, om det fastnar nåt kan det bli sår och om ringen blir för trång måste man klippa av den (och sitter då med en omärkt nin).

Men det kan ju bli problem med öronmärkning också och personligen är jag glad att slippa blod skrik och nervös väntan inför läkningen. Jag har hermeliner och det är inte lätt att få plats med märkningen så piggarna sitter egentligen för tätt ihop på små tänger. Har sett många med fula märkningar och en vars märkning helt trillade ut och lämnade ett hål i örat.

För mig funkar ring.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Skiftestads skrivet 17 apr-11 kl 22:53
Varför är kaniner så känsligt område?
Gösta
Ja, man kan undra  ???
Svensson kastrerar fortfarande sina smågrisar utan bedövning. Ola Nordmann märker nu sina lamm med elektroniska brickor (en ekstra "knöl" på plastbrickan).
Men Svensson och Ola Nordmann vet inte (läs: vill inte veta) att grisar och lamm är individer precis som kaniner.

Men lagar och reglar måste man ha. Mattilsynet (Norska Jordbruksverket) har stränga reglar for import av kanin. Man måste söka. Kaninerna man skal importera måsta vara 3 månader eller mera och inte vara vaccinerade mot RVHD eller Myxomatose. Attest från uppfödare och veterinær, samt godkänd söknad, måste fölga kaninerna över gränsen. Så är det en månads karanten hemma. Blir dom sjuka måste man kontakta veterinär.
Joda, vi vill inte ha kaninsjukdomar till Norge, så det är ok!
Men... Zoobutiken kan ta inn 3-4 veckor gamla kaninungar (från Sverige/från Europa via Sverige) via Imazo, ha dom 3 dagar i karanten och sälja dom till min granne.. Min granne vet inte alls at kaninen kommer från Sverige -och inte varfor den evt blir sjuk och dör...
Och ni har vel en lag i Sverige som sejer att kaninungarna skal vara tilsammans med sin mamma i 6 veckor. Men den gäller inte kaniner som skal eksporteras med Imazo..  ???

Lagar och reglar ja, så var det...  ;)
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 apr-11 kl 23:23
Hur kan det vara värre att tatuera än att sätta en stor gul blaffa tvärs igenom brosket?  Varför måste alla djur utsättas för detta, oavsett vad ägaren tycker?  Och så kaniner som dåligt tål sedering ...

  Soppa var ordet, och den är inte speciellt smaklig ...

Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 18 apr-11 kl 12:41
Jordbruksverket fick ärva en hel del skräpfrån djurskyddsmyndigheten...

Om jag förstått det rätt så satsas det lite pengar på forskning runt ämnet nu iaf, som ska ligga till grund för ett nytt beslutet. Så vi kanske får ett undantag.

Ang Imazo så får dom inte göra som dom gör men dom gör det ändå. Många djuraffärer köper hellre från uppfödare än grossist pga detta. Jag tycker inte att djur skasäljas i djuraffär alls, utan att de ska sälja foder och tillbehör och ha en uppfödarlista. OT.

Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: fauve skrivet 18 apr-11 kl 13:16
Hur kan det vara värre att tatuera än att sätta en stor gul blaffa tvärs igenom brosket? 

Tatueringstången består av en hel radda sylvassa "nålar" som trycks in i brosket och sedan gnuggas det in färg i såren och det tycker i af jag är värre än ett hål genom brosket.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Ann E skrivet 18 apr-11 kl 18:46
Jag tycker inte att djur skasäljas i djuraffär alls, utan att de ska sälja foder och tillbehör och ha en uppfödarlista. OT.

Håller med!!  :)
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 18 apr-11 kl 20:26
Tatueringstången består av en hel radda sylvassa "nålar" som trycks in i brosket och sedan gnuggas det in färg i såren och det tycker i af jag är värre än ett hål genom brosket.
Var för gnugga så gör man ju inte vid tatuering?
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 18 apr-11 kl 20:39
Visst var det 'la Torptomten som beskrev hur han förberedde med smärtstillande salva och sallad som godis, och sen tatuerade nummer i vartenda öra på kaniner som lugnt fortsatte att mumsa på sallad?  Ett märke sitter kvar som ett  >:D kylelement hela djurets liv, medan en tatuering inte märks, för djuret.

  Gösta, accepterar Du, såsom trådskapare, att vi här diskuterar även hur vi ska göra, vi som INTE vill märka våra djur, inklusive kaniner?

Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 18 apr-11 kl 20:39
Att "gnugga in färg" är ett felaktigt sätt.
Fotring är helt förkastligt och är inte heller "permanent" märkning. Det går inte att märka en 6 veckors unge med fotring och låta den sitta kvar tills djuret blir vuxet.
Ger också nötskador med infektioner.
Frågan var dock vem som skall utföra märkningen i örat. Djurägaren eller veterinären.
SJV har ännu inte svarat på min fråga.
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 18 apr-11 kl 20:43
Tillägg:
Personligen är jag emot all märkning av kaniner. Det finns heller ingen lag på att detta skall ske.
Märkningen är endast till för uppfödaren och i utställningssammanhang samt genbanksdjur.
Frågan kvarstår dock: vem ska märka? Djurägaren eller veterinären?
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 18 apr-11 kl 20:59
Frågan var dock vem som skall utföra märkningen i örat. Djurägaren eller veterinären.

Från L41:

6 § Utan att det är befogat av veterinärmedicinska skäl får följande operativa ingrepp på djur utföras av veterinär
...
3. identitetsmärkning av djur genom tatuering, frysmärkning, applicering av öronbrickor eller inplantering av mikrochip,
...
8. identitetsmärkning av hund, katt eller kanin, som är yngre än 10 veckor, genom tatuering om djuret är bedövat eller sederat.


Huh? Så såg väl inte L41 ut förut? Enligt punkt 3 får veterinär tatuera vilka djur som helst utan sedering, då fyller ju punkt 8 ingen funktion. Övergångsregeln om ägares egen märkning är också borta. Är det någon som har kvar den gamla versionen av L41?
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 18 apr-11 kl 21:13
Oj då, vad har Du hittat nu, Ulric?
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Januschka skrivet 18 apr-11 kl 23:53
Tatueringstången består av en hel radda sylvassa "nålar" som trycks in i brosket och sedan gnuggas det in färg i såren och det tycker i af jag är värre än ett hål genom brosket.

Är temperaturen rätt reagerar inte kaninera alls pa tatuering.. för varmare väder finns det bedövningssalva.

Bättre än den beskrivna färden till vet med alla biverkningar.

//Januschka
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: fauve skrivet 19 apr-11 kl 10:10
Var för gnugga så gör man ju inte vid tatuering?

Mig veterligen så görs det för att få in färgen i hålen bättre. I alla fall på andra djurslag, men kanske kaninöron suger åt sig färgen bättre än alla andra djuröron gör?

Oavsett, så anser jag att tatuering som det bedrivits tidigare är rent djurplågeri och numer ska det ju också ske under sedering och det innebär ju andra risker.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 19 apr-11 kl 11:48
Tatuering som märkmetod är väl beprövat, säkert och definitivt inte något djurplågeri.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 19 apr-11 kl 13:11
Jag har inget behov av att märka mina innan det är dags för utställning (4 mån). Brukar sätta på ringen vid 3mån och använder en storlek för stor mot rekommendationerna. Kaninen kan inte tappa ringen eftersom den är så tajt att benet måste sträckas helt rakt men nog stor för att inte ge skav.

Inget kladd, inget skrik, rundade kanter så dom verkar inte känna av den lr få besvär.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 19 apr-11 kl 21:36
Gällande ringmärkning runt bakbenet så har jag under 2010 fått in ett 30-tal djur som varit ringmärkta. 20 st uppvisade skavsår och ca 10 av dessa hade infekterade sår.
Visst, 30 djur är inte nog underlag för statestik men dock ett mycket stort antal (i %) hade allvarliga skador.
Tatuering sker lämpligast genom att först kyla örat med t.ex. en isbit. Därefter tatuera in siffrorna. Bedövningssalvan är mycket plågsam för djuret och bör undvikas enligt min åsikt.
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Attes matte skrivet 19 apr-11 kl 21:48
Därefter tatuera in siffrorna. Bedövningssalvan är mycket plågsam för djuret och bör undvikas enligt min åsikt.
Gösta

Vad är det med bedövningssalvan som gör den plågsam för kaninerna?

/Sara
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 19 apr-11 kl 22:39
Irriterar, kliar och svider vilket gör att kaninerna försöker tvätta bort salvan. Kan då både riva sönder och bita sönder örat.
Alla former av bedövning på kaniner är plågsamma.
Sövning av kaniner är förenat med mycket stor risk för att kaninen dör under narkosen.
Kylning fungerar dock utmärkt som "bedövning" före tatuering sedan får veterinärer och myndigheter ha andra åsikter om de vill på grund av bristande kunskap om kaniner.
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 20 apr-11 kl 09:41
Om vädret är varmt, så har väl många en potatiskällare att vara i en tillräckligt lång stund för att öronen ska bli lagom svala?

Jag börjar längta efter filmer, som visar hur kaninerna reagerar på de metoder som förespråkas här av kunniga personer.  Och bilder på skador som hittas.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 apr-11 kl 09:44
Jag börjar längta efter filmer, som visar hur kaninerna reagerar på de metoder som förespråkas här av kunniga personer.  Och bilder på skador som hittas.
Problemet är att flera av metoderna som förespråkas troligen är olagliga, och alla vill inte figurera i en offentlig rättegång för att försöka driva sin övertygelse... Därav är det inte troligt att någon vill publicera bilder. Men vi kunde kolla om det är lagligt i andra länder, och övertyga någon där att visa bilder.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Skiftestads skrivet 20 apr-11 kl 10:16
Men vi kunde kolla om det är lagligt i andra länder, och övertyga någon där att visa bilder.
Att tatuera kaninöron? Ja, här har vi inte så stränga lagar som ni har -förutom kastrering av gris då  :P
Jag har ingen video av tatuering, men det tatueras "offentlig" på kaninavelslagets registreringsbedömning. Har inte hört några skrik (från verken folk eller kaniner). Men dom sejer at det händer i varmt väder (och at Vit Land är en ras som skriker mer enn andra  ???)

Jag ser på meg själv som en djurvän. Jag använder inte djurtestade produkter om det finns alternativer, jag köper inte svin och kyckling i affären.. Men jag får mina kaniner märkta utan sedering om dom skal på utställning.. Hmm.. (Men jag är lever i en annan kultur enn Svensson ;))


Edit: Men kaninen hörer til produksjonsdjuren här i Norge, och man får märka sina produksjonsdjur själv. I Sverige hörer kanskje kaninen til "selskapsdjur"?
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 20 apr-11 kl 10:28
Som sagt, det är väl ingen som vill lägga ut någon film på sig själv och riskera åka dit för brott mot djurskyddslagen. Däremot genomförde föreningen gotlandskaninen en enkät bl.a. om hur kaninerna reagerar på märkningen, där medlemmar med många års erfarenhet (sedan före min födelse) fick yttra sig. Så sakkunskapen finns, bara man vill lyssna på den.

Skiftestads, problemet är att kaninerna inte har klövar. ;D
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 20 apr-11 kl 11:35
Varför chipmärker man inte kaniner?
På hund, katt, häst kan du gå en utbildning och sedan får du chippa.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Januschka skrivet 20 apr-11 kl 12:44
Varför chipmärker man inte kaniner?
På hund, katt, häst kan du gå en utbildning och sedan får du chippa.

Har hört att chipsmärkning inte användas för djur i köttproduktion.. ibland är kaniner inga keldjur ;-)

Vissa individer chippas dock - men identifiering blir besvärligt för alla som inte har en läsare vid kaninköp. Tatuering kan alla läsa.

Januschka
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Attes matte skrivet 20 apr-11 kl 12:46
Chipläsaren är rätt så dyr. Och varje chip kostar väl en slant också...? Och då ska varje liten förening ha tillgång till en chipläsare eftersom det kan dyka upp chippade kaniner på utställningarna...

/Sara
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Attes matte skrivet 20 apr-11 kl 12:49
Och angående bedövningssalva... Jag har fått bedövningssalva i munnen hos tandläkaren. (Tandköttet borde väl vara minst lika känsligt som ett par kaninöron.) Det sved inte, kliade inte, och den är bevisligen inte farlig att förtära i små mängder eftersom jag fick den i munnen... ;) Finns det måhända olika sorters bedövningssalva?

/Sara
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Skiftestads skrivet 20 apr-11 kl 13:13
På hund, katt, häst kan du gå en utbildning och sedan får du chippa.
Man får chippa egna djur, men inte tatuera?  :o

Edit: Och om man chippar en kanin så bör man vel tatuera "ID" i öra på den så man vet at den är chippat..  >:D
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Attes matte skrivet 20 apr-11 kl 13:41
Man får chippa egna djur, men inte tatuera?  :o

Ja, visst är det spännande... Man får köra in en tjock kanyl under skinnet på den, men man får inte tatuera med några små-nålar i örat...  ::)

/Sara
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gille skrivet 20 apr-11 kl 18:39
Och angående bedövningssalva... Jag har fått bedövningssalva i munnen hos tandläkaren. (Tandköttet borde väl vara minst lika känsligt som ett par kaninöron.) Det sved inte, kliade inte, och den är bevisligen inte farlig att förtära i små mängder eftersom jag fick den i munnen... ;) Finns det måhända olika sorters bedövningssalva?

/Sara
Jag har testat Xylocain på kanin och har aldrig sett någon irritation. Ingen effekt heller men jag tror de skulle haft det på längre än vad jag tillät.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Attes matte skrivet 20 apr-11 kl 21:38
Jag har testat Xylocain på kanin och har aldrig sett någon irritation. Ingen effekt heller men jag tror de skulle haft det på längre än vad jag tillät.

Har du nån uppskattning på ungefär hur länge salvan var på? Ungarna reagerade alltså på tången ändå, eller?

/Sara
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 27 apr-11 kl 20:30
Har ännu inte fått någon reaktion från SJV. Hade väl inte trott det heller. Sakliga argument saknas ju så vad ska dom säga ::)
Man kan inte jämföra bedövningseffekter mellan olika djurslag eftersom de reagerar så olika.
kanin är väldigt känslig för alla mediciner, framför allt bedövning och narkos.
Om öronen kyls ner innan märkning reagerar inte kaninen alls. Så fort öronen är varma igen så är allt normalt. Ingen smärta, inget obehag.
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gille skrivet 27 apr-11 kl 23:20
Har du nån uppskattning på ungefär hur länge salvan var på? Ungarna reagerade alltså på tången ändå, eller?

/Sara
Mindre än 5 min och ja, de reagerade på samma sätt. Och ingen fick obehag av salvan.
Testat kylklamp också och även där reagerade någon. Men jag har inte märkt många så jag är inte rätt person att svara vetenskapligt.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Meritaton skrivet 28 apr-11 kl 12:34
Varför chipmärker man inte kaniner?
På hund, katt, häst kan du gå en utbildning och sedan får du chippa.

Av samma anledning till varför en grisfarmare med 400 grisar inte chip märker. :D
Har man 100 kaniner och 100 ungar tar det tid att identifiera djuren med läsare.

Chipmärkning är inte ett smidigt sätt för en med många kaniner.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 28 apr-11 kl 18:53
Chipmärkning är inte speciellt smidigt för hundar heller.  Om man hittar en bortsprungen.  Bättre med tel nummer i halsbandet och/eller läsbart nummer i örat!
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 29 apr-11 kl 17:34
Nu har det kommit ett svar från SJV.
Jag tror jag läst det 5 gånger. Förstår trots detta inte texten ??? ???
Detta är svaret:
I 5 kap. 6§ punkt 8 föreskrifter om operativa ingrepp
Identitetsmärkning av hund, katt eller kanin som är yngre än tio veckor, genom tatueringom djuret är bedövat eller sederat ska utföras av veterinär utan att det är befogat av veterinärmedicinska skäl.
?????????????????
Det är enligt föreskriften ett operativt ingrepp men inte veterinärmedicinsk art En klar motsägelse i texten. Går det under operation så måste det falla under veterinärmedicin!
Vem får utföra det om djuret är äldre än 10 veckor???
Som vanligt väldigt motsägelsefulla besked från SJV. Dags för kompetensutbildning??
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 29 apr-11 kl 17:43
Enligt den texten så måste det vara tillåtet för en "icke veterinär" att tatuera vid 11 veckors ålder.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 29 apr-11 kl 17:47
Chipmärkning är inte speciellt smidigt för hundar heller.  Om man hittar en bortsprungen.  Bättre med tel nummer i halsbandet och/eller läsbart nummer i örat!
Jo för polis dom har skanner så dom kan av läsa vems hunden är.   
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 29 apr-11 kl 17:49
Det är ju ingen motsägelse...

Operativt ingrepp betyder att huden bryts/öppnas på något sätt (ex chipmärkning, öronmärkning, skärs upp).

Veterinärmedicinska skäl betyder att det har med en sjukdom att göra. Märkningar hör inte dit, men får ändå utföras. Ett operativt ingrepp som inte är tillåtet utan veterinärmedicinska skäl är exempelvis svanskupering och kloutdragning.

Djurskyddslagen §10
Citera
10 § Det är förbjudet att göra operativa ingrepp på eller ge
injektioner till djur i andra fall än när det är befogat av
veterinärmedicinska skäl.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får
meddela ytterligare föreskrifter om operativa ingrepp på eller
injektioner till djur samt föreskrifter om undantag från
första stycket, om det finns särskilda skäl. Lag (2007:362).

Djurskyddsförordningen
Citera
26 § Jordbruksverket får meddela ytterligare föreskrifter om sådana operativa ingrepp som får göras på eller injektioner som får ges till djur utan veterinärmedicinska skäl.

Jordbruksverjet får meddela ytterligare föreskrifter om i vilka fall operativa ingrepp får göras eller injektioner ges utan att veterinär anlitas. Förordning (2007:484).

SJVFS 2009:85
Citera
6 § Utan att det är befogat av veterinärmedicinska skäl får följande operativa
ingrepp på djur utföras av veterinär
1. borttagande av övertaliga spenar på kalvar av nötkreatur,
2. förse tjur med nosring,
3. identitetsmärkning av djur genom tatuering, frysmärkning, applicering av
öronbrickor eller inplantering av mikrochip,
4. borttagning av vargtänder på häst,
5. sterilisering genom vasektomi av tjurar, baggar och galtar,
6. stäckning (operativt ingrepp som permanent berövar fågeln dess flygförmåga)
av fåglar som hålls i en anläggning som är godkänd för offentlig förevisning i
enlighet med 13 och 14 kap. Djurskyddsmyndighetens föreskrifter (DFS
2004:19) om djurhållning i djurparker m.m.,
7. borttagning av sporrar på hund,
8. identitetsmärkning av hund, katt eller kanin, som är yngre än 10 veckor,
genom tatuering om djuret är bedövat eller sederat.
Delegering av operativa ingrepp enligt första stycket får göras till annan
djurhälsopersonal enligt bestämmelserna i 3 kap om delegering i dessa föreskrifter.

Vad är det du inte förstår?
Veterinär får utföra vissa operativa ingrepp utan att de är berättigade av medicinska skäl...
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 29 apr-11 kl 22:51
Rätt. Kirurgi och medicin är ju skilda åt av någon anledning.
Dock kvarstår vem som märker efter 10:e veckan.
Kvarstår också varför kanin alltid är undantagen från lantbrukets djur.
Kvarstår också varför veterinär alltid skall utföra på kanin det djurägare får utföra på alla andra djurslag av lantbrukets djur som t.ex.:
Kastrering, öronbrickor, klövvård, snitta öron på renar mm.
Kvarstår också varför förprövning skall ske från första kaninen.
Läs "Rådets Förordning (EG) nr 1099/2009"  Ca 30 sidor. Intressant i sammanhanget
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 apr-11 kl 09:15
Jo för polis dom har skanner så dom kan av läsa vems hunden är.
Polisen ja, men inte jag!  Jag har stått där i min lilla stuga med en upphittad främmande hund, då har det varit bra att kunna ringa ägaren direkt, utan att blanda in fler!  I 98% av fallen är ju ägaren redan utom sig av oro över sin saknade familjemedlem!
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 30 apr-11 kl 09:25
Polisen ja, men inte jag!  Jag har stått där i min lilla stuga med en upphittad främmande hund, då har det varit bra att kunna ringa ägaren direkt, utan att blanda in fler!  I 98% av fallen är ju ägaren redan utom sig av oro över sin saknade familjemedlem!
Du får väll ringa blank knapera i stället   så dom kan hämta hunden men det är ju ite fel med båda märkningarna . :)
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Charlotte skrivet 30 apr-11 kl 12:42
Du får väll ringa blank knapera i stället   så dom kan hämta hunden men det är ju ite fel med båda märkningarna . :)
OT :-[ Här dyker det upp hundar lite då och då, att polisen skulle hämta dom för att kolla chipmärkning är bara att glömma....
Om man inte kan behålla hunden tills en ägare dykt upp vill dom att man ska släppa den pga personalbrist (eller kanske brist på intresse eller vilja, vad vet jag ???). Sist var det en draghund som stått utanför min dörr ett par timmar innan jag kopplade den, den tyckte polisen att jag skulle jaga ut på vägen i kolmörker eftersom jag skulle på jobbet och inte ville lämna den bunden ute i kylan. Som tur var löste det sig utan polis "hjälp", Facebook är bra att ha ibland :)
                                                               Mvh
                                                           Charlotte
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 30 apr-11 kl 13:11
OT :-[ Här dyker det upp hundar lite då och då, att polisen skulle hämta dom för att kolla chipmärkning är bara att glömma....
Om man inte kan behålla hunden tills en ägare dykt upp vill dom att man ska släppa den pga personalbrist (eller kanske brist på intresse eller vilja, vad vet jag ???). Sist var det en draghund som stått utanför min dörr ett par timmar innan jag kopplade den, den tyckte polisen att jag skulle jaga ut på vägen i kolmörker eftersom jag skulle på jobbet och inte ville lämna den bunden ute i kylan. Som tur var löste det sig utan polis "hjälp", Facebook är bra att ha ibland :)
                                                               Mvh
                                                           Charlotte
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 30 apr-11 kl 13:18
OT :-[ Här dyker det upp hundar lite då och då, att polisen skulle hämta dom för att kolla chipmärkning är bara att glömma....
Om man inte kan behålla hunden tills en ägare dykt upp vill dom att man ska släppa den pga personalbrist (eller kanske brist på intresse eller vilja, vad vet jag ???). Sist var det en draghund som stått utanför min dörr ett par timmar innan jag kopplade den, den tyckte polisen att jag skulle jaga ut på vägen i kolmörker eftersom jag skulle på jobbet och inte ville lämna den bunden ute i kylan. Som tur var löste det sig utan polis "hjälp", Facebook är bra att ha ibland :)
                                                               Mvh
                                                           Charlotte
Jodå FB är bra i bland Men li förbenat så är det blak knapperas skyldig het att åka ut och hämta hunden
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Edgar skrivet 30 apr-11 kl 16:27
Jo för polis dom har skanner så dom kan av läsa vems hunden är.

Vi hade en hund (dvärgpinscher) som kom lös och plockades upp av en som åkte förbi. Lämnades in hos veterinärstation här i krokarna. De avläste chipet, och ringde Jordbruksverket som hade hundregistret.
 
Jordbruksverket uppgav att hunden var en labrador, som var avlivad sedan ett par år tillbaks.

Sedan ringde veterinärstationen till oss, eftersom vi hade dvärgpinscher och hunden kom tillrätta. Vart jag vill komma med detta är att chipet ger inte alla svar.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 30 apr-11 kl 16:36
Vi hade en hund (dvärgpinscher) som kom lös och plockades upp av en som åkte förbi. Lämnades in hos veterinärstation här i krokarna. De avläste chipet, och ringde Jordbruksverket som hade hundregistret.
 
Jordbruksverket uppgav att hunden var en labrador, som var avlivad sedan ett par år tillbaks.

Sedan ringde veterinärstationen till oss, eftersom vi hade dvärgpinscher och hunden kom tillrätta. Vart jag vill komma med detta är att chipet ger inte alla svar.
Hur fan kan dom ha ett såt register .?
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Edgar skrivet 30 apr-11 kl 16:51
Jordbruksverket var det som hade registret. Det säger väl allt om den myndigheten.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 apr-11 kl 19:07
Och jag som var negativ till chipmärkning förut.  För alla slags djur, även människor och troll ...  :(
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Trollmor skrivet 01 maj-11 kl 15:14
Här skulle det ju vara bra med ett fungerande register.  Hur är det, finns det?  Fungerande, alltså?

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=110414.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=110414.0)

Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 01 maj-11 kl 17:30
Här skulle det ju vara bra med ett fungerande register.  Hur är det, finns det?  Fungerande, alltså?

För Gotlands- och Mellerudskanin finns alla kaniner upplagda i register som underhålls av de genbanksansvariga. Vet man kaninens registreringsnummer, t.ex. för att den är tatuerad eller för att man råkar hitta den tillsammans med beskrivningsblanketten (det sista var ett skämt) är det således lätt att ta reda på var den bor.

Stora delar av informationen i registren finns även tillgängligt på webben för medlemmar, dock inte uppgift om var respektive kanin finns. Detta för att inte hjälpa tjuvar och galningar.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 02 maj-11 kl 18:07
Rätt. Kirurgi och medicin är ju skilda åt av någon anledning.
Dock kvarstår vem som märker efter 10:e veckan.
Kvarstår också varför kanin alltid är undantagen från lantbrukets djur.
Kvarstår också varför veterinär alltid skall utföra på kanin det djurägare får utföra på alla andra djurslag av lantbrukets djur som t.ex.:
Kastrering, öronbrickor, klövvård, snitta öron på renar mm.
Kvarstår också varför förprövning skall ske från första kaninen.
Läs "Rådets Förordning (EG) nr 1099/2009"  Ca 30 sidor. Intressant i sammanhanget
Gösta

Eftersom kaniner över 10 veckor inte finns på denna lista får de alltså inte märkas alls efter 10:e veckan.

Hoppas på att jordbruksverket ska ändra så att alla som gått en utbildning får märka ungar hemma. Det finns utrymme inom lagen för att göra den ändringen, inte så lång process egentligen.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Skiftestads skrivet 02 maj-11 kl 19:44
Eftersom kaniner över 10 veckor inte finns på denna lista får de alltså inte märkas alls efter 10:e veckan.
Bibeln kan man tolka som man vil  ;)
6 § Utan att det är befogat av veterinärmedicinska skäl får följande operativa
ingrepp på djur utföras av veterinär
...
3. identitetsmärkning av djur genom tatuering, frysmärkning, applicering av
öronbrickor eller inplantering av mikrochip.
...

Kaniner är också djur  ;D

Håller med i at man skulle haft en utbildning for att kunna märka ungar hemma  :)
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Starchilds skrivet 02 maj-11 kl 20:55
Jag kan inte säga annat än att jag håller med.

Dom får ju sätta lappar i öronen på korna som nog är mera plågsamt!
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 02 maj-11 kl 20:58
Bibeln kan man tolka som man vil  ;)
6 § Utan att det är befogat av veterinärmedicinska skäl får följande operativa
ingrepp på djur utföras av veterinär
...
3. identitetsmärkning av djur genom tatuering, frysmärkning, applicering av
öronbrickor eller inplantering av mikrochip.
...

Kaniner är också djur  ;D

Håller med i at man skulle haft en utbildning for att kunna märka ungar hemma  :)

Nej, eftersom de nämns specifikt så är det det som gäller. "Identitetsmärkning av djur" är för att täcka in alla möjliga djurslag och sen följer mer djurslagsspecifika punkter.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Skiftestads skrivet 02 maj-11 kl 21:04
Nej, eftersom de nämns specifikt så är det det som gäller. "Identitetsmärkning av djur" är för att täcka in alla möjliga djurslag och sen följer mer djurslagsspecifika punkter.
Ok  :-[

Jag är glad detta inte är ett aktuelt problem for meg -ännu iallafall...
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 02 maj-11 kl 22:30
 Allt  låter bara krångligt och förivrande tycker ja vad ni snackar om ? så  det är väll bara att skita it helt enkelhet för ja ska bara ha mina till hus be hov i alla fall .
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 02 maj-11 kl 23:22
Om du inte märker, varför kommenterar du då i den här tråden? Helt i onödan.

Personligen så öronmärker jag inte pga allt krångel, men jag får istället ta krånglet med att kaniner som jag säljer till kel inte säljs märkta och att de blir svåra att identifiera i efterhand.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 03 maj-11 kl 00:09
Om du inte märker, varför kommenterar du då i den här tråden? Helt i onödan.

Personligen så öronmärker jag inte pga allt krångel, men jag får istället ta krånglet med att kaniner som jag säljer till kel inte säljs märkta och att de blir svåra att identifiera i efterhand.
Ja kommenderar bara för det ska va så krångligt   men det tycks du inte förstå  vill men har ingen lust med allt krångel som ska vara  borde ju finnas ett ängskelt sätt bara  kan man tycka  än att springa till vett för dyra pengar och för den del en så märker du ju inte skälv så va hackar du efter .
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Yrmff skrivet 03 maj-11 kl 06:45
ABBA / BJORN NU SKA VI VARA SNÄLLA (http://www.youtube.com/watch?v=j2aUw7g02hg#)

mvh Y  (:)
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 03 maj-11 kl 11:18
Jag har varit utställningskaninuppfödare under hela tjafset från före Djurskyddsmyndigheten tills nu när vi äntligen är av med dom. Jag gillar Jordbruksverket. Dom gör sitt bästa för att städa upp efter DSM men det kommer ta tid.

Och Pålle, jag märker mina. Men med ring.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Gösta skrivet 05 maj-11 kl 16:53
Kanske bör påpekas i sammanhanget att det inte finns några krav på märkning från myndigheters sida.
Det är bara föreningslivet som vill ha märkningen.
Möjligt att det inte gäller genbanksdjur.
Gösta
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 05 maj-11 kl 17:28
När "förbudet" trädde i kraft, dvs undantaget upphörde, stod det i de av verket godkända dokumenten att genbanksdjur skulle vara tatuerade. Verket har hela tiden varit rätt ointresserat av att medverka till en lösning. Formuleringen är numera ändrat till något flummigare för att verksamheten skall kunna bedrivas.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 05 maj-11 kl 17:38
Jag har varit utställningskaninuppfödare under hela tjafset från före Djurskyddsmyndigheten tills nu när vi äntligen är av med dom. Jag gillar Jordbruksverket. Dom gör sitt bästa för att städa upp efter DSM men det kommer ta tid.

Och Pålle, jag märker mina. Men med ring.
Om du inte märker, varför kommenterar du då i den här tråden? Helt i onödan.

Personligen så öronmärker jag inte pga allt krångel, men jag får istället ta krånglet med att kaniner som jag säljer till kel inte säljs märkta och att de blir svåra att identifiera i efterhand.
läs va du skriver då .sen går det ju bra att ändra sig i efter hand
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: skiesabove skrivet 05 maj-11 kl 18:50
Vet inte om du förstod riktigt... Jag har utställningskaniner. De måste märkas. Jag ringmärker. Om jag säljer en kanin till kel är det inte säkert att låta ringen vara kvar så då får jag klippa av den. Kelkaniner blir då omärkta.

Jag öronmärkte under dispensperioden men det är för dyrt att göra det hos veterinär så därför ringmärker jag nu, kostar typ 15kr ringen.
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: pålle skrivet 05 maj-11 kl 19:28
Vet inte om du förstod riktigt... Jag har utställningskaniner. De måste märkas. Jag ringmärker. Om jag säljer en kanin till kel är det inte säkert att låta ringen vara kvar så då får jag klippa av den. Kelkaniner blir då omärkta.

Jag öronmärkte under dispensperioden men det är för dyrt att göra det hos veterinär så därför ringmärker jag nu, kostar typ 15kr ringen.
jo ja för står det man skriver och nu är det klar gjort så tydligt det går. :)
Titel: SV: Öronmärkning av kanin
Skrivet av: lisalisa skrivet 06 maj-11 kl 04:00
Jag kommer aldrig sätta ring på mina kaniners ben!
Kan hända för mycket otäcka saker, skador mm.
Det blir öronmärkning även i fortsättningen.