Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Gösta skrivet 21 mar-11 kl 21:49
-
Tänk på att det finns väldigt klara lagar när det gäller kaninslakt.
När det gäller all slakt så skall personen som slaktar ha dokumenterad utbildning för djurslaget. Detta kommer att gälla även vid slakt för eget bruk från 2013-01-01. I dagsläget är slakt till egna hushållet undantagen.
Vid all försäljning av köttet skall slakten ske i livsmedelsgodkänd lokal av utbildad personal.
Förevisning/utbildning får endast utföras av godkänd personal i livsmedelsgodkänd lokal. Lokalen skall vara godkänd av kommunens livsmedelsinspektör som också handhar tillsynen.
För detta tar kommunen ut en tillsynsavgift på ca 6.400:-/år.
HACCP skall vara upprättad. Vattenprov kemisk analys skall utföras om kommunalt vatten inte finns att tillgå. Kostnad ca 10 - 12.000:- Görs vart tredje år.
Den praktiska slakten skall följa gällande lagstiftning.
Brott mot detta har en straffskala, beroende på hur många punkter som åsidosätts, böter eller frihetsberövande (fängelse) på upp till 2 år. (:)
Tänk först, handla sen. o:)
Gösta
-
När det gäller all slakt så skall personen som slaktar ha dokumenterad utbildning för djurslaget. Detta kommer att gälla även vid slakt för eget bruk från 2013-01-01.
Vet du om detta blir en lag som gäller kun i Sverige?
-
När det gäller all slakt så skall personen som slaktar ha dokumenterad utbildning för djurslaget. Detta kommer att gälla även vid slakt för eget bruk från 2013-01-01. I dagsläget är slakt till egna hushållet undantagen.
Du skriver "djurslaget", kommer detta gälla för alla djurslag alltså??? Om jag nackar en höna hemma på gården etc?
-
Som lagförslaget är utformat så kommer det att tolkas så. Finns tyvärr inte möjlighet ännu att få ut texten eftersom det inte trätt i kraft ännu gällande "egen slakt".
Det är i grunden ett EU-direktiv som Sverige har skärpt upp ordentligt.
Hur detta sedan skall kunna kontrolleras är nog ingen som funderat på.
Varje svensk medborgare är dock skyldig att känna till rikets lag. Brott mot lagen ger straffpåföljd. (:)
Visst är Sverige fantastiskt!
Gösta
-
Vilken tur att man är gift med en slaktare då ;D
-
Är det bara jag som tolkar detta förslag som ett försök att döda all småskalig djurhållning för egen produktion? Dessa jäkla småbesättningar är ju bara ett problem i myndigheternas ögon. Jag undrar vem som kommer anses kompetent och vilka godkända livsmedels lokaler (slakterier) finns det för småskalig slakt av tex höns. Jag misstänker att Kronfågel inte kommer hålla några "utbildningar". Vad gäller kaniner finns ju Gösta, men vi har bara 1 Gösta och kommer han bli godkänd med tanke på SJV inställning till hans person.
Har det här lagförslaget gått ut på remiss och vart har det gått i så fall?
-
Gamina, visst är det myndigheternas sätt att gå industrin till mötes!
Däremot anser jag nog ganska bestämt att slakt skall ske av kunniga människor för undvikande av djurplågeri. Den storskaliga slakten är väl dock ganska långt ifrån detta önskemål.
Remissförfarande har skett. Du "tunga" instanserna har varit Djurens Rätt, Farmek, Skan, svensk fågel osv. Även kaninproducenterna har svarat dock utan att tas någon hänsyn till.
Det finns i dagsläget ca 200 - 300 personer i landet som är godkända för slakt av tamkanin så jag är inte ensam som tur är.
Gösta
-
Jahapp, sverige är verkligen ett underbart land att bo i ibland >:(
-
F*CK!!!
Jaha, då får man passa på att gå slaktutbildningen illa kvickt innan du höjer priserna då Gösta?
-
Om man är jägare, måste man ändå vara utbildad slaktare då?
-
Vad bra att det finns flera som kan hålla kurser i kaninslakt :D (mitt förra inlägg var inget ont mot dig Gösta). Än så länge har jag inga kaniner men jag är allt bra sugen på att skaffa sådana.
Frågan är ju då hur många godkända finns det inom hönsslakt. Med tanke på det uttalande en person på SJV gjort så misstänker jag nämligen att detta är extra hårt riktat mot hönshållning. Det var med tanke på Newcastlesjukan denna person sa något liknade "man får nog se över om det ska krävas mer för att hålla höns/fjäderfä". Hmm kanske skulle tas upp på hönstavlan
-
Med bitter erfarenhet kan jag väl meddela att de besked man får från SJV ibland är väldigt varierande beroende på vem som svarar :-\
Att leta på deras hemsida är också ett mastodontjobb.
Lita inte på beskeden! Ni kan aldrig hävda att ni fått uppgifterna från SJV om ni inte har fått dem skriftligt och undertecknat av den som skickat det.
En annan sak som ni måste göra är att registrera er som livsmedelsproducent på SJV om ni säljer foder till animalieproducerande djur eller att ni säljer kött.
Finns mycket att ta hänsyn till när man jobbar med livsmedel. På både gott och ont.
Vi jobbar intensivt med att få till ett regelverk som gynnar djurens hälsa och välbefinnande samt en human slakt på ett praktiskt sätt.
Gösta
-
Tänk på att det finns väldigt klara lagar när det gäller kaninslakt.
När det gäller all slakt så skall personen som slaktar ha dokumenterad utbildning för djurslaget. Detta kommer att gälla även vid slakt för eget bruk från 2013-01-01. I dagsläget är slakt till egna hushållet undantagen.
Vid all försäljning av köttet skall slakten ske i livsmedelsgodkänd lokal av utbildad personal.
Förevisning/utbildning får endast utföras av godkänd personal i livsmedelsgodkänd lokal. Lokalen skall vara godkänd av kommunens livsmedelsinspektör som också handhar tillsynen.
För detta tar kommunen ut en tillsynsavgift på ca 6.400:-/år.
HACCP skall vara upprättad. Vattenprov kemisk analys skall utföras om kommunalt vatten inte finns att tillgå. Kostnad ca 10 - 12.000:- Görs vart tredje år.
Den praktiska slakten skall följa gällande lagstiftning.
Brott mot detta har en straffskala, beroende på hur många punkter som åsidosätts, böter eller frihetsberövande (fängelse) på upp till 2 år. (:)
Tänk först, handla sen. o:)
Gösta
Vafan!? Vad är det här för skit?? Vi måste kunna göra nått?
Och här i Norge ska de tydligen (enligt radion idag) satsa på småbrukare... man kanske skulle stanna ändå.
-
Och här i Norge ska de tydligen (enligt radion idag) satsa på småbrukare... man kanske skulle stanna ändå.
:D
-
Jag har haft en liten sväng in i politiken.
Nått jag inte trodde jag skulle få uppleva var att det GÅR att få kommatill tals.
Den fråga jag kämpat för är på G att utredas tack vare stora påtryckningar.
Man behöver inte stå och se på när lagar smälls i ansiktet på än.
2013 är ju ett tga framåt så man har en del tid på sig känner jag.
Bara sätta igång antar jag.
-
Jag har haft en liten sväng in i politiken.
Nått jag inte trodde jag skulle få uppleva var att det GÅR att få kommatill tals.
Den fråga jag kämpat för är på G att utredas tack vare stora påtryckningar.
Man behöver inte stå och se på när lagar smälls i ansiktet på än.
2013 är ju ett tga framåt så man har en del tid på sig känner jag.
Bara sätta igång antar jag.
Jag är med, för jag antar att det är en fördel om vi är fler! Men jag har ingen erfarenhet av att "bråka" med politiker så säg vad jag ska göra :-[
-
Jag är med, för jag antar att det är en fördel om vi är fler! Men jag har ingen erfarenhet av att "bråka" med politiker så säg vad jag ska göra :-[
Jag har skrivit till en ledamot nu för att se om jag kan få mer info, sen får vi se, alltid bra att vara fler!
Kan posta om jag får svar :)
-
Jag har skrivit till en ledamot nu för att se om jag kan få mer info, sen får vi se, alltid bra att vara fler!
Kan posta om jag får svar :)
Ja gör det :)
-
Som lagförslaget är utformat så kommer det att tolkas så. Finns tyvärr inte möjlighet ännu att få ut texten eftersom det inte trätt i kraft ännu gällande "egen slakt".
Det är i grunden ett EU-direktiv som Sverige har skärpt upp ordentligt.
Hur detta sedan skall kunna kontrolleras är nog ingen som funderat på.
Varje svensk medborgare är dock skyldig att känna till rikets lag. Brott mot lagen ger straffpåföljd. (:)
Visst är Sverige fantastiskt!
Gösta
Var finns lagförslaget? Kan du hänvisa?
-
Det här med utbildning behöver man inte ta så blodigt, en sån kan enkelt ordnas. Det är inte reglerat i lag/föreskrifter hur den utbildningen ska se ut, som det är idag, så en utbildning kan ordnas enkelt. Det finns en del råd kring hur SJV tycker att den ska vara utformad, men inte heller råden behöver man få panik över.
Råden är att utbildningen ska bestå av en dag teori och en dag praktik. En veterinär ska gärna ha fått ge synpunkter på upplägg och innehåll.
Varken i föreskrifter eller i råden står något om lärares kompetens, eller ens att någon lärare ska vara med. Är man lite kreativ kan den läggas upp som studiecirkel, grupparbete eller vilken form alla kreativa nu kan tänka ut.
Till teoridelen läser man föreskrifterna på SJV:s hemsida och går och lånar en bok om kaniner. Någon i detta land har väl också gått nån kaninkurs/kaninslaktkurs med bra litteratur man kan använda.
I den praktiska delen ska man lära sig hur man slaktar och hanterar djur. Vilken kaninuppfödare som helst kan berätta hur man hanterar en kanin, och det finns rätt många som kan slakta kaniner, så be nån bekant kaninvän att visa. Har du jägarexamen vet du redan hur man avlivar en kanin (kanin och hare likställs i lagen om avlivning och slakt).
SJVFS 2007:87 Saknr L 22
2 KAP. KUNSKAPSKRAV
1 § Personer som hanterar djur i samband med slakt eller annan avlivning ska ha
goda kunskaper om djurskydd och tillräckliga färdigheter för att kunna följa
bestämmelserna i dessa föreskrifter. De ska även ha kunskaper och färdigheter i
praktisk djurhantering.
2 § Den som ska bedöva eller avliva ett djur ska vara väl förtrogen med den
bedövnings- respektive avlivningsmetod som ska användas.
3 § Företag eller organisationer som bedriver verksamhet med slakt eller annan
avlivning av djur ska se till att personal som är sysselsatt med hantering, bedövning,
slakt eller annan avlivning har genomgått utbildning som ger de kunskaper som
anges i 1 och 2 §§.
Genomgången utbildning ska dokumenteras.
-
Tack Stabon ;D!
-
Det här med utbildning behöver man inte ta så blodigt, en sån kan enkelt ordnas. Det är inte reglerat i lag/föreskrifter hur den utbildningen ska se ut, som det är idag, så en utbildning kan ordnas enkelt. Det finns en del råd kring hur SJV tycker att den ska vara utformad, men inte heller råden behöver man få panik över.
Råden är att utbildningen ska bestå av en dag teori och en dag praktik. En veterinär ska gärna ha fått ge synpunkter på upplägg och innehåll.
Varken i föreskrifter eller i råden står något om lärares kompetens, eller ens att någon lärare ska vara med. Är man lite kreativ kan den läggas upp som studiecirkel, grupparbete eller vilken form alla kreativa nu kan tänka ut.
Till teoridelen läser man föreskrifterna på SJV:s hemsida och går och lånar en bok om kaniner. Någon i detta land har väl också gått nån kaninkurs/kaninslaktkurs med bra litteratur man kan använda.
I den praktiska delen ska man lära sig hur man slaktar och hanterar djur. Vilken kaninuppfödare som helst kan berätta hur man hanterar en kanin, och det finns rätt många som kan slakta kaniner, så be nån bekant kaninvän att visa. Har du jägarexamen vet du redan hur man avlivar en kanin (kanin och hare likställs i lagen om avlivning och slakt).
SJVFS 2007:87 Saknr L 22
2 KAP. KUNSKAPSKRAV
1 § Personer som hanterar djur i samband med slakt eller annan avlivning ska ha
goda kunskaper om djurskydd och tillräckliga färdigheter för att kunna följa
bestämmelserna i dessa föreskrifter. De ska även ha kunskaper och färdigheter i
praktisk djurhantering.
2 § Den som ska bedöva eller avliva ett djur ska vara väl förtrogen med den
bedövnings- respektive avlivningsmetod som ska användas.
3 § Företag eller organisationer som bedriver verksamhet med slakt eller annan
avlivning av djur ska se till att personal som är sysselsatt med hantering, bedövning,
slakt eller annan avlivning har genomgått utbildning som ger de kunskaper som
anges i 1 och 2 §§.
Genomgången utbildning ska dokumenteras.
Så i teorin kan man alltså fotrfranade læra sig från en bonde/slaktare med godvana?
-
Ja, av någon annan som är väl förtrogen med metoden.
Det är ju faktiskt så redan idag, att även för självhushåll ska man alltså kunna paragraf 1 och 2, men det behöver inte läras genomen kurs och man behöver ingen dokumentation av att man lärt sig det.
-
Stabon, läser du aldrig igenom vad du skriver innan du sänder iväg??
Du är dels väldigt dåligt påläst, dels säger du emot dig själv i dina inlägg!
Läs på om livsmedelslagen, slakterilagstiftningen samt djurskyddslagen.
Det är naturligtvis upp till var och en vad man vill tro på och vilka risker man vill ta. Jag informerar bara om gällande och kommande lagstiftning. Hur ni följer den är som sagt upp till er själva.
Gösta
-
Eftersom tråden hittills har handlat om Jordbruksverkets förordningar och eventuella förändringar av dem, så höll jag mig till ämnet. Det finns livsmedelslagar också, men de har vi inte diskuterat här.
Om du anser att jag har gett fel fakta är det väl lysande om du skriver här vad du anser är den korrekta faktan, så att alla får så bra hjälp som möjligt.
-
LÄSA FÖRST SKRIVA SEN är ett bra måtto på att hålla tråden vid sitt ämne.
Tråden handlar om lagar gällande kaninslakt
Jordbruksverket har bara en liten del i lagtexten, nämligen själva avlivningen.
Länsstyrelsen har tillsynen innan kaninen bedövas.
Kommunen har tillsynen från det att kaninen är död tills den lämnar lokalen.
Livsmedelsverket har lagtexten för livsmedel. (avlivad kanin).
Jordbruksverket har också registreringen av livsmedelsproducenter alla kategorier.
Svårt att vara tydligare om jag inte skall skriva en hel novell i ämnet.
Gösta
-
Är det bara jag som tolkar detta förslag som ett försök att döda all småskalig djurhållning för egen produktion? Dessa jäkla småbesättningar är ju bara ett problem i myndigheternas ögon. Jag undrar vem som kommer anses kompetent och vilka godkända livsmedels lokaler (slakterier) finns det för småskalig slakt av tex höns. Jag misstänker att Kronfågel inte kommer hålla några "utbildningar". Vad gäller kaniner finns ju Gösta, men vi har bara 1 Gösta och kommer han bli godkänd med tanke på SJV inställning till hans person.
Har det här lagförslaget gått ut på remiss och vart har det gått i så fall?
Om du har för avsikt att bli veterinärbiträde på ett slakteri eller gå den utbildningen för att kunna driva ett eget slakteri, så är det Livsmedelsverket som håller i utbildningen. I utbildningen ingår praktik i ett slakteri och tro det eller ej, så kan det mycket väl vara på Kronfågel eller något av de andra större fjäderfäslakterierna
-
LÄSA FÖRST SKRIVA SEN är ett bra måtto på att hålla tråden vid sitt ämne.
Tråden handlar om lagar gällande kaninslakt
Jordbruksverket har bara en liten del i lagtexten, nämligen själva avlivningen.
Länsstyrelsen har tillsynen innan kaninen bedövas.
Kommunen har tillsynen från det att kaninen är död tills den lämnar lokalen.
Livsmedelsverket har lagtexten för livsmedel. (avlivad kanin).
Jordbruksverket har också registreringen av livsmedelsproducenter alla kategorier.
Svårt att vara tydligare om jag inte skall skriva en hel novell i ämnet.
Gösta
Men stabon inlägg gällde hur man skulle göra för att få fortsätta hemslakta sina egna djur. Och då kan man mig veterligen skita fullständigt i livsmedelsverkets regler. Däremot bör man hålla en god hygien, för sin egen skull, men där är sunt förnuft tillräckligt. På detta forumet är det troligen väsentligt fler som är intresserade av hur reglerna förändras för hemslakt än som är intresserade av vilka regler som gäller för slakterier. Därmed inte sagt att det inte är intressant att känna till reglerna för båda delarna.
Dessutom vet jag, efter att ha besökt flera slakterier, att det är lite si och så med hygienen när det inte är inspektionsdags. Jag håller väsentligt renare när jag hemslaktar än vad jag sett på småskaliga slakterier. Men de får sälja sitt kött, det får inte jag.
-
Just så tänkte jag iielorinac, tack tack.
-
Tråden handlar om kommande lagtext.
I dagsläget ligger "hemslakt" utanför lagtext om du konsumerar slaktade djur själv. Räcker med att du säljer t.ex. skroven eller magarna till djurfoder för att hela lagreglementet ska träda i kraft.
Visst är det skitigt i de flesta stora slakterier men vad jag skriver är lagtexter inte verklighet!
Det är vid kontroll/anmälan som problemen uppstår.
Gösta
-
Det förstår jag Gösta, men vad jag kan förstå så innebär lagförslaget inte mer än precis det som Stabon skriver, dvs att för att få fortsätta med hemslakt måste man ha ett intyg på att man kan slakta, som man kan få på lite olika sätt. Jag har inte kunnat läsa ut att det innebär någon förändring vad gäller tillstånd, lokaler, livsmedelshygienregler eller liknande. Men om du har annan information, så får du gärna dela med dig.
-
I kommade text (2013-01-01) skiljer man inte på vem som ska äta utan slakt är slakt oberoende av syfte. Tyvärr har jag bara fått ut vissa delar av kommande lagtext från SJV. Ligger ju lite i konflikt med ansvariga personer i ämnet ;D
Skall efter rättegången ta tag i frågorna på ett mera konkret sätt. Känns inte som läge innan dess.
Gösta
-
I kommade text (2013-01-01) skiljer man inte på vem som ska äta utan slakt är slakt oberoende av syfte. Tyvärr har jag bara fått ut vissa delar av kommande lagtext från SJV. Ligger ju lite i konflikt med ansvariga personer i ämnet ;D
Skall efter rättegången ta tag i frågorna på ett mera konkret sätt. Känns inte som läge innan dess.
Gösta
Varför röra upp himmel och jord för sån´t som komma skall... det är ju än så länge bara förslag vad jag förstår..
-
Varför röra upp himmel och jord för sån´t som komma skall... det är ju än så länge bara förslag vad jag förstår..
Men kära nån....
Det är innan lagar och förordningar klubbas (om utrycket tillåts i denna tråd) som man överhuvudtaget har någon liten chans att påverka.
Om man lägger sig platt så kan ju myndigheter hitta på vad som helst. Och det gör de.
-
Men kära nån....
Det är innan lagar och förordningar klubbas (om utrycket tillåts i denna tråd) som man överhuvudtaget har någon liten chans att påverka.
Om man lägger sig platt så kan ju myndigheter hitta på vad som helst. Och det gör de.
Men är det i en diskussionstråd på ett forum som man påverkar? Ska vi skriva en gemensam skrivelse till jordbruksverket nu eller vad menar du? Eller kanske skicka iväg hela tråden?
-
Nu har jag läst på lite. Den EG-förordning som träder i kraft den 1/1 2013 är RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1099/2009. Den omfattar inte privatpersoners slakt för egen konsumtion och om jordbruksverket tror det har de fel, i vanlig ordning. För att citera direkt ur förordningen:
(17) Slakt av fjäderfä, kaniner och harar för privat konsumtion
i hemmet utövas inte i en sådan utsträckning att det
skulle kunna påverka kommersiella slakteriers konkurrenskraft.
Likaså skulle de insatser som krävs av de offentliga
myndigheterna för att upptäcka och övervaka
sådan verksamhet inte stå i proportion till de potentiella
problemen. Sådan verksamhet bör följaktligen inte omfattas
av denna förordning.
Samt
KAPITEL I
SYFTE, TILLÄMPNINGSOMRÅDE OCH DEFINITIONER
Artikel 1
Syfte och tillämpningsområde
...
3. Denna förordning ska inte tillämpas
a) om djur avlivas
...
b) på fjäderfä, kaniner och harar som av ägaren slaktas utanför
ett slakteri för privat konsumtion i hemmet.
Observera att detta är en EG-förordning och gäller som sådan direkt som lagstiftning i Sverige. Det är alltså inte upp till jordbruksverket att tota ihop nationella regler som uppfyller detta: det behövs inte, för det är förordningen som gäller.
-
Tack Ulric, vad bra att du orkade leta fram dokumenten och kolla.
Då kan alltså vi som äter våra egna djur fortsätta precis som förut, åtminstone gällande dessa djurslag. Frågan är väl vad som gäller för de större djuren, men det blir ju lite OT.
-
Men länder får ju göra undantag, om de andra eu-länderna godkänner det.
-
En del av att vara alternativ för mig är att inte hänga upp mig på vad som i alla lägen anses vara enligt paragrafer (:) (:) utan på civiltmotstånds nivå >:D och efter eget huvud och därmed är länsman välkommen om han har nåt att komma med angående de hushållskaniner som jag ev slaktar...
mvh H
-
Jag viker eftertänksamt ett bekymrat hundöra ...
-
En fråga till Gösta:
Hur ser du på de nya reglerna som verkar komma om slakteriverksamhet.
Jag tycker det verkar som det kommer bli ett hårt slag på de små slakterier som faktiskt kommit, antar att det kommer gälla andra än kaniner.
Och om man säljer djur till slakteri måste det ju vara på ens egen gård vattententesterna ska utföras? Eller?
Förstår inte varför vi i Sverige, ett land med världens renaste vatten, ska ta vattentester?!
Nog för att det finns områden med en del dåligt vatten så beror ju det också på våra extremt hårda krav på vattenkvalitet....
-
Undrar när jag kommer att behöva ha en certifierad slaktare och hopfällbart slakteri med mig när jag jagar fågel.... hmm tungt att bära ;D
-
Naturligtvis, och tänk på att dra med Dig en vattenslang med godkänt vatten, och så måste Du bedöva fågeln innan Du avlivar den.
Givetvis kan verkligt rika fortsätta att nöjesskjuta på levande måltavlor.
-
Just-me.
Jag har absolut ingenting emot EU-förordningen som kommer! Det är en seger till 50% av vad vi jobbar för! Klubbning tillåts upp till 70 kaniner/person/dag = 350 kaniner i veckan. vad kaninen sedan skall användas till är borttaget.
Vad jag däremot reagerar på är SJV:s skärpning eller vad man ska kalla det.
Tyvärr får ju ett land skärpa en EU-förordning om de känner för detta.
Gällande vattenprover så är det upp till kommunen att avgöra om kemikalieprover skall tas. Med tanke på de vattenskandaler som drabbat flera områden med kommunalt vatten det senaste året kommer dt troligen inte att bli lätt att slippa undan. Vad som sker med hemslakten är inte bestämt än efter vad jag känner till. Har varit på semester, därför inga inlägg ;)
Gösta
-
En del av att vara alternativ för mig är att inte hänga upp mig på vad som i alla lägen anses vara enligt paragrafer (:) (:) utan på civiltmotstånds nivå >:D och efter eget huvud och därmed är länsman välkommen om han har nåt att komma med angående de hushållskaniner som jag ev slaktar...
mvh H
Kan inte annat än hålla med!!! Om ingen kräver vattenprov på mitt dricksvatten törs jag nog använda samma vatten till kaninen och sedan äta den. Och en kanin jag slaktat själv har alla gånger mått bättre än en industrikyckling, även om jag inte har dokumenterad klubbningsutbildning.
-
Just-me.
Jag har absolut ingenting emot EU-förordningen som kommer! Det är en seger till 50% av vad vi jobbar för! Klubbning tillåts upp till 70 kaniner/person/dag = 350 kaniner i veckan. vad kaninen sedan skall användas till är borttaget.
Vad jag däremot reagerar på är SJV:s skärpning eller vad man ska kalla det.
Tyvärr får ju ett land skärpa en EU-förordning om de känner för detta.
Gällande vattenprover så är det upp till kommunen att avgöra om kemikalieprover skall tas. Med tanke på de vattenskandaler som drabbat flera områden med kommunalt vatten det senaste året kommer dt troligen inte att bli lätt att slippa undan. Vad som sker med hemslakten är inte bestämt än efter vad jag känner till. Har varit på semester, därför inga inlägg ;)
Gösta
Ja, en halv seger men också 2 steg bakåt känns det som :/
Jag skulle då aldrig lägga pengar på vattenprov så där ofta om jag kör hemslakt bara :O
Då får det bli olagligt då, tror inte nån kommer hålla det om det blir på hamslakt med.
Det jag egentligen reagerade på är att jag i den här vevan läser på om just små slakterier.
Det skrivs lite här och var om att det är allt färre, men mycket större slakterier i Sverige men att det också öppnat för småslakterierna då inte så många vill ha lång restid för sina djur. Det här, har jag uppfattat det som i alla fall, är många glada för och det skrivs mycket om att man ska verka politiskt för att mindre slakterier ska klara sig bra och gå runt utan att behöva "industrialiseras" mer och mer.
Men som jag tolkar det här lagförslaget känns det som raka motsattsen!
Vattenpröver är säkert nödvändigt i vissa delar av landet, men skandalerna jag hört om har ju handlat om smittor. De hittar man ju inte ändå.
Men å andra sidan läste jag en stor del av själva lagskrifterna kring slakt och det är skrattretande att påstå att något större slakteri håller sig till lagarna vi redan har :( Har själv varit på slakteri. Djurhanteringen var fruktansvärd (grisar) och mycket var klara lagbrott. Men nå åtgärder av polis/åklagare kommer ju inte på frågan.
Om man inte heter Gösta och kämpar för bättre djurhantering, förstås ;) Då blir det fart på kostymnissarna!
-
Håller fullständigt med föregående talare som det heter!
Lagstiftning, politik samt statliga verk har ingenting gemensamt verkar det som.
Visst, Eskil E pratar om att underlätta för små slakterier men i verkligheten är det tvärt om.
Utan att jag kommenterar nedanstående vill jag dock göra er ännu mera förvirrade gällande vattenproven:
Eget vatten skall tas vattenprover som jag tidigare skrivit. Gäller i dag vid saluförning av köttet. Detta beroende på att kaninkött spolas rent efter slakt (vitt kött).
Har du däremot kommunalt vatten krävs ingenting!
Nu kommer det roliga:
Om du har eget vatten men vill slippa vattenprover så kan du åka till närmaste tappställe för kommunalt vatten. Tömma upp detta vatten i en hink och där i hinken tvätta alla kaniner. Byta vatten? varför då, det är ju kommunalt vatten o:)
Är anställningskravet för kommunal/statlig tjänst att IQ=0 >:D
Gösta
-
Håller fullständigt med föregående talare som det heter!
Lagstiftning, politik samt statliga verk har ingenting gemensamt verkar det som.
Visst, Eskil E pratar om att underlätta för små slakterier men i verkligheten är det tvärt om.
Utan att jag kommenterar nedanstående vill jag dock göra er ännu mera förvirrade gällande vattenproven:
Eget vatten skall tas vattenprover som jag tidigare skrivit. Gäller i dag vid saluförning av köttet. Detta beroende på att kaninkött spolas rent efter slakt (vitt kött).
Har du däremot kommunalt vatten krävs ingenting!
Nu kommer det roliga:
Om du har eget vatten men vill slippa vattenprover så kan du åka till närmaste tappställe för kommunalt vatten. Tömma upp detta vatten i en hink och där i hinken tvätta alla kaniner. Byta vatten? varför då, det är ju kommunalt vatten o:)
Är anställningskravet för kommunal/statlig tjänst att IQ=0 >:D
Gösta
Herre min Gud..... ska man skratta eller gråta?
-
Man kan väl sucka, eller ::)
På tal om slakterier....
Jag har jobbat som rörkille i ett antal år. Var på ett jobb i ett slakteri modell större, för att dra om lite rör. Var tvungen att byta till stövlar eftersom skiten i slakteriet gick över mina grova arbetsskor.
Skulle justera en stor köksfläkt på en bättre (större) restaurang i Stockholm. Den var placerad över arbetsbänken i köket. Frågade om det möjligtvis fanns en liten stege eftersom det var högt. Nej blev svaret men du kan stå på skärbrädan på bänken så når du upp. Sagt och gjort. Höll på att få byta kallingar för rätt som det var så slängde kocken upp ett stort köttstyce på andra halvan på skärbrädan och började stycka. mina skor hade inga skoskydd....
Detta är ok, men fan tar den som slaktar en kanin utan att ha en kemisk analys på vattnet >:D
Gösta
-
Man kan väl sucka, eller ::)
På tal om slakterier....
Jag har jobbat som rörkille i ett antal år. Var på ett jobb i ett slakteri modell större, för att dra om lite rör. Var tvungen att byta till stövlar eftersom skiten i slakteriet gick över mina grova arbetsskor.
Skulle justera en stor köksfläkt på en bättre (större) restaurang i Stockholm. Den var placerad över arbetsbänken i köket. Frågade om det möjligtvis fanns en liten stege eftersom det var högt. Nej blev svaret men du kan stå på skärbrädan på bänken så når du upp. Sagt och gjort. Höll på att få byta kallingar för rätt som det var så slängde kocken upp ett stort köttstyce på andra halvan på skärbrädan och började stycka. mina skor hade inga skoskydd....
Detta är ok, men fan tar den som slaktar en kanin utan att ha en kemisk analys på vattnet >:D
Gösta
Helt otroligt..
Jag jobbar på nöjjesfält, är chef för lageravdelningen och har fått utbildning kring mathantering osv. Hos os är de på gränsen till löjligt hårda, men med all rätta, mattilsynen är ofta där och springer. Man skulle skicka dem till närmaste slakteri istället :/
-
Vore det inte bättre om man kunde ge länsman var tionde kanin, eller vad man nu har.
För det är väll därför som det ska regleras.
Utbildning för att få döda en kyckling, ska man gå en utbildning för att få lägga sej i sin egen grav också?
-
Detta har inte med kaniner att göra men jag tycker trots detta att det platsar här.
Hörde på radion att det ska bli förbjudet att sjunga Sveriges nationalsång på skolavslutningar i landet. Kunde uppfattas som kränkande mot barn som inte var svenska medborgare :o
Sverige med sin lagstiftning är fantastisk!
Mårten Gås: Du får bara dö helgfria vardagar mellan 08.00 - 16.00 och inte på lunchtimmen >:D (:) o:)
Gösta
-
;D ;D ;D ;D ;D
-
Var det verkligen idag Du hörde det, Gösta?
-
Det är ju naturligtvis lätt att raljera. Och vad ni använder för vatten när ni slaktar era egna kaniner till er själva skiter jag och lagen fullständigt i, ta sjövatten, ingen bryr sig om det..
Men köper jag en köttbit så förutsätter jag att den som sköljt av den använt ett tjänligt vatten. Kött är ju rent från början, då vill jag som kund inte bli sjuk på grund av att nån stolle hällt på vatten fullt med colibakterier, tex.
Samma sak med en morot, ser den tvättad och ren ut, då ska den också var det, och inte full med en massa skit som inte syns. Då är det bättre den är full med jord.
Sen det här med att underlätta för småskalighet, det är verkligen bara nåt Eskil pratar om för att det ska låta bra, i verkligheten är det tjänstemännen som styr, och allt blir bara värre och värre, det finns inte tillstymmelse till lättnader nånstans.
-
Synd om du blev illa berörd Existens av mitt senaste inlägg.
Ibland måste man faktiskt ta till lite galghumor för att orka leva i detta förbudsland.
Rent källvatten eller processat kommunalt vatten? Tja, det kan man ju ha åsikter om. Jag föredrar mitt rena källvatten utan tillsatser! ;)
Gösta
-
Men köper jag en köttbit så förutsätter jag att den som sköljt av den använt ett tjänligt vatten. Kött är ju rent från början, då vill jag som kund inte bli sjuk på grund av att nån stolle hällt på vatten fullt med colibakterier, tex.
Men om man har egen brunn, som man själv dricker vatten ur, så är vattnet troligen (för mig är detta självklart i alla fall) testat så att det är tjänligt som dricksvatten. Har man en rätt anlagd brunn, med testat vatten, så är risken liten att vattnet helt plötsligt blir otjänligt, särskilt utan att man märker det. Det som är knasigt med reglerna är att vattnet ska testas så ofta.
De flesta brunnar i vårt land har en alldeles utmärkt vattenkvalitet, och har de inte det är det oftast för att de är felkonstruerade eller felplacerade, så att grundvatten kan tränga in eller smådjur ramla i och drunkna. Självklart har man en bra brunn om man ska använda vattnet.
Själv slaktar jag bara för eget bruk, men jag skulle inte få för mig att använda vatten som inte var rent.
-
Fick ikväll per e-post ca 50 sidor om kommande regelverk för slakt eller annan avlivning som det kallas. Har bara skummat igenom texten i kväll. Kommer att plocka ut aktuellt material för kaniner senare i veckan samt översätta materialet till begriplig text.
Mycket av texten handlar om utbildning och sertifiering av personalen.
Återkommer....
Gösta
-
de handlingar som sänts ut är EU-förslag som alla länder skall rätta sig efter. varje land har möjlighet att gradera upp kraven men inte sänka dessa. Sverige har ju en viss förmåga att vilja vara bäst och vara EU:s samvete i dessa frågor.
Tyvärr har jag inte hunnit analysera materialet under påsken men kommer nu i dagarna att göra detta. Både djurhållning och slakt omfattas av förslaget (50 sidor) En hel del faktiskt direkt riktat till kaninnäringen.
Igentligen är det en uppstyrning som jag ser det. Finns ju i dag en hel del motsägelsefulla regler beroende på syftet med kaninen. Detta kommer att minska betydligt för här ska kaninen ses just som kanin i första ledet. Utställning, hobby, försöksdjur och slakt kommer att ha likvärdiga system. Lite rörigt men jag lovar återkomma senare.
Gösta
-
Kort sammanfattning av kommande lagtext för kaninslakt hämtat från EU-förordningen.
Slakt i mindre omfattning (max 10.000 kaniner/år).
Endast kraven i artiklarna 3.1 ; 4.1 ; 7.1 ska tillämpas vid slakt av fjäderfä, kaniner och harar på gården för direkt leverans av små kvaniteter kött från producenten till slutkonsumenten eller till lokala detaljhandelsföretag som leverera sådant kött direkt till slutkonsumenten som färskt kött, förutsatt att det antal djur som slaktas på gården inte överstiger det högsta antal djur som skall fastställas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 25.2 (10.000 st)
3.1: Djur skall förskonas från all smärta, plåga eller lidande som kan undvikas vid tidpunkten för avlivning och därmed sammanhängande verksamhet.
4.1: Djur får endast avlivas efter bedövning i enlighet med de metoder och de särskilda krav för tillämpningen av dessa metoder som anges i bilaga 1. Avsaknad av medvetande och känsel ska bibehållas tills dess djuret är dött.
7.1: Avlivning av djur och därmed sammanhängande verksamhet får endast utföras av personer som har lämplig kompetensnivå för att göra detta och utan att djuren orsakas sådan smärta, plåga eller lidande som kan undvikas.
Samma punkter gäller även för slakt till egen konsumtion
Återkommer om specifika kraven på 7.1 senare.
Gösta
-
Samma punkter gäller även för slakt till egen konsumtion
Det är väl bara den raden som är ny då? Allt annat har väl alltid gällt?
-
Gösta glömde att ta med de delar av texten som är relevanta för oss som äter våra djur själv.
Kapitel 1
3. Denna förordning ska inte tillämpas
/.../
b) på fjäderfä, kaniner och harar som av ägaren slaktas utanför
ett slakteri för privat konsumtion i hemmet.
Hepp! ;D
Artikel 10
Privat konsumtion i hemmet
Endast kraven i artiklarna 3.1, 4.1 och 7.1 ska tillämpas vid
slakt och därmed sammanhängande verksamhet då andra djur
än fjäderfä, kaniner och harar slaktas utanför ett slakteri och då
slakten sker för privat konsumtion i hemmet och utförs av
djurens ägare eller en person under ägarens ansvar och överinseende.
Artikel 11
Direkta leveranser av små kvantiteter fjäderfä, kaniner och
harar
1. Endast kraven i artiklarna 3.1, 4.1 och 7.1 ska tillämpas
vid slakt av fjäderfä, kaniner och harar på gården för direkt
leverans av små kvantiteter kött från producenten till slutkonsumenten
eller till lokala detaljhandelsföretag som levererar sådant
kött direkt till slutkonsumenten som färskt kött, förutsatt
att antalet djur som slaktas på gården inte överstiger det högsta
antal djur som ska fastställas i enlighet med det förfarande som
avses i artikel 25.2.
Slaktar man andra djur (gris, lamm osv) eller säljer sina slaktkroppar av kanin, hare eller fjäderfä omfattas man av artiklarna 3.1 4.1 och 7.1
Artikel 3
1. Djur ska förskonas från all smärta, plåga eller lidande som
kan undvikas vid tidpunkten för avlivning och därmed sammanhängande
Är det väl ingen som säger emot?!
Artikel 4
Bedövningsmetoder
1. Djur får endast avlivas efter bedövning i enlighet med de
metoder och de särskilda krav för tillämpningen av dessa metoder
som anges i bilaga I. Avsaknad av medvetande och känsel
ska bibehållas till dess att djuret är dött.
De metoder i bilaga I som inte leder till omedelbar död (nedan
kallad enkel bedövning) ska så snart som möjligt följas av ett förfarande som medför död, till exempel avblodning, hjärnsondning, elavlivning eller långvarig syrebrist
Man får alltså inte lov att avliva djuren på precis vilket sätt som helst.
Artikel 7
Kompetensnivå och kompetensbevis
1. Avlivning av djur och därmed sammanhängande verksamhet
får endast utföras av personer som har lämplig kompetensnivå
för att göra detta och utan att djuren orsakas sådan smärta,
plåga eller lidande som kan undvikas.
Det är 7.1 i sin helhet. 7.2 och 7.3 följer nedan
2. Företagarna ska se till att följande steg i slaktprocessen
endast utförs av personer som för dessa verksamheter innehar
ett sådant kompetensbevis som avses i artikel 21 och vilket
styrker att de kan utföra dem i enlighet med bestämmelserna
i denna förordning:
a) Hantering och vård av djur före fixering.
b) Fixering av djur för bedövning eller avlivning.
c) Bedövning av djur.
d) Bedömning av om bedövningen varit effektiv.
e) Länkning eller annan upphängning av levande djur.
f) Avblodning av levande djur.
g) Slakt i enlighet med artikel 4.4.
Den som driver ett slakteriföretag ska se till att de anställda har ett kompetensbevis
3. Utan att det påverkar skyldigheten i punkt 1 i denna
artikel ska avlivning av pälsdjur ske i närvaro och under direkt
överinseende av en person som innehar ett sådant kompetensbevis
som avses i artikel 21 och vilket utfärdats för alla de steg i
avlivningsprocessen som utförs under dennes överinseende. Företagare
som har pälsfarmer ska i förväg meddela den behöriga
myndigheten när djur ska avlivas.
Den som föder upp pälsdjur (alltså djur som föds upp för pälsens skull) kan låta personer med adekvat kompetensnivå avliva, under förutsättning att processen övervakas av någon som har ett kompetensbevis
Artikel 21
Kompetensbevis
1. För tillämpningen av artikel 7 ska medlemsstaterna utse
den behöriga myndighet som ansvarar för att
a) se till att det finns utbildning för personal som deltar i
avlivning och därmed sammanhängande verksamhet,
b) utfärda kompetensbevis som styrker att en person avlagt ett
oberoende slutprov; innehållet i provet ska vara relevant för
de berörda djurkategorierna och de verksamheter som avses i
artikel 7.2 och 7.3 samt de ämnen som anges i bilaga IV,
c) godkänna utbildningsprogram för de kurser som avses i led
a och innehåll och form för det prov som avses i led b.
2. Den behöriga myndigheten får delegera slutprov samt utfärdandet
av kompetensbevis till ett separat organ eller en separat
enhet som
a) har den sakkunskap, personal och utrustning som behövs,
b) är oberoende och fri från intressekonflikter när det gäller
slutprovet och utfärdandet av kompetensbevis.
Den behöriga myndigheten får också delegera anordnandet av
utbildningskurser till ett separat organ eller en separat enhet
som har den sakkunskap, personal och utrustning som behövs.
Uppgifterna om organ och enheter till vilka sådana uppgifter
har delegerats ska göras tillgängliga för allmänheten av den
behöriga myndigheten via Internet.
3. Av kompetensbeviset ska det framgå för vilka djurkategorier,
för vilken typ av utrustning och för vilka verksamheter
enligt artikel 7.2 och 7.3 som det gäller för.
VERKSAMHET VID SLAKT OCH MOTSVARANDE KRAV VID KOMPETENSPROV
(som det hänvisas till i artikel 21)
Slaktverksamhet som avses i artikel 7.2
Ämnen i kompetensprov
All verksamhet som avses i artikel 7.2 a–g.
Djurs beteende, djurs lidande, medvetande och förmåga att
känna, stress hos djur.
a) Hantering och vård av djur innan de fixeras.
Färdigheter i hantering och fixering av djur.
Kunskap om tillverkarnas anvisningar för den typ av fixeringsutrustning
som används vid mekanisk fixering.
b) Fixering av djur för bedövning eller avlivning.
c) Bedövning av djur.
Färdigheter i bedövningsmetoder och kunskap om tillverkarnas
anvisningar för den typ av bedövningsutrustning
som används.
Reservmetoder för bedövning och/eller avlivning.
Grundläggande underhåll och rengöring av utrustning för
bedövning och/eller avlivning.
d) Bedömning av att bedövningen sker effektivt.
Övervakning av att bedövningen varit effektiv.
Reservmetoder för bedövning och/eller avlivning.
e) Länkning eller upphängning av levande djur.
Färdigheter i hantering och fixering av djur.
Övervakning av att bedövningen varit effektiv.
f) Avblodning av levande djur.
Övervakning av att bedövningen varit effektiv och frånvaro
av livstecken.
Reservmetoder för bedövning och/eller avlivning.
Rätt användning och rätt underhåll av avblodningsknivar.
g) Slakt i enlighet med artikel 4.4.
Rätt användning och rätt underhåll av avblodningsknivar.
Övervakning av frånvaro av livstecken.
Avlivningsverksamhet som avses i artikel 7.3
Ämnen i kompetensprov
Avlivning av pälsdjur.
Färdigheter i hantering och fixering av djur.
Färdigheter i bedövningsmetoder och kunskap om tillverkarnas
anvisningar för bedövningsutrustningen.
Reservmetoder för bedövning och/eller avlivning.
Övervakning av att bedövningen varit effektiv och bekräftelse
på att döden inträtt.
Grundläggande underhåll och rengöring av utrustning för
bedövning och/eller avlivning.
Här framgår det tydligt att kompetensbeviset endast rör 7.2 och 7.3 och eftersom dessa punkter inte gäller hemslakt eller småskalig gårdsslakt behöver man inte anmäla sig till en kurs för att kunna slakta lagligt (om man nu inte tänker ta anställning på ett slakteri...).
Ordet kompetensnivå betyder alltså i det här fallet att man ska veta vad man sysslar med och kunna slakta på ett skonsamt och adekvat vis.
Hela förordningen finns här:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:303:0001:0030:SV:PDF (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:303:0001:0030:SV:PDF)
-
Rätt Ugglans. Jag missade ordet andra i artikel 10.
Bra att du lagt in hela texten. jag orkade inte göra det utan tog vad som var relevant.
Det hela är ett förslag och inte fastställt ännu. kan vara bra att veta. Troligen går det igenom men varje land har rätt att skärpa kraven nationellt dock inte att mildra.
Kompetensdelen finns i kapitel 5 artikel 21
Förslag finns också i ett antal bilagor om utbildningsmoduler i samma författning.
Jag vill ytterligare en gång påpeka att det jag skriver om handlar om verksamhet inte om egen konsumtion. Egenslakten har jag inte ägnat så mycket tid åt
Gösta
-
Rätt Ugglans. Jag missade ordet andra i artikel 10.
Bra att du lagt in hela texten. jag orkade inte göra det utan tog vad som var relevant.
Det hela är ett förslag och inte fastställt ännu. kan vara bra att veta. Troligen går det igenom men varje land har rätt att skärpa kraven nationellt dock inte att mildra.
Det är inte ett förslag. Det är en förordning som trätt i kraft för flera år sedan och som ska börja tillämpas år 2013.
Direkt kopierat från http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:303:0001:0030:SV:PDF (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:303:0001:0030:SV:PDF) som alltså är själva offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning
Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att
den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2013.
Kompetensdelen finns i kapitel 5 artikel 21
Förslag finns också i ett antal bilagor om utbildningsmoduler i samma författning.
Jag vill ytterligare en gång påpeka att det jag skriver om handlar om verksamhet inte om egen konsumtion. Egenslakten har jag inte ägnat så mycket tid åt
Gösta
Hur många fler än du på detta forum slaktar yrkesmässigt eller säljer fler än 10000 slaktkroppar per år?! Det är ju dessa grupper och inga andra som berörs av förordningen? Det är förvisso omtänksamt av dig att varna dessa, men nog sjutton har du skrämt upp en hel del som slaktar för egen konsumtion och fått flera att tro att man måste gå på kurs för att få slakta ett eller annat dussin kaniner som man ska stoppa i sin egen frys.
Tänk på att det finns väldigt klara lagar när det gäller kaninslakt.
När det gäller all slakt så skall personen som slaktar ha dokumenterad utbildning för djurslaget. Detta kommer att gälla även vid slakt för eget bruk från 2013-01-01. I dagsläget är slakt till egna hushållet undantagen.
I kommade text (2013-01-01) skiljer man inte på vem som ska äta utan slakt är slakt oberoende av syfte. Tyvärr har jag bara fått ut vissa delar av kommande lagtext från SJV. Ligger ju lite i konflikt med ansvariga personer i ämnet ;D
Skall efter rättegången ta tag i frågorna på ett mera konkret sätt. Känns inte som läge innan dess.
Gösta
-
Rådets förordning inom (EG) nr 1099/2009 är lägsta grund som kommer att träda i kraft 1/1-2013. Nu är det ute en sista gång som remissförfarande till berörda intresseorganisationer för synpunkter. Synpunkterna gäller Sveriges inställning till ovan nämnda. Ett land inom EG kan inte göra lättnader om inte synnerliga skäl finns. Däremot kan förordningen skärpas på alla punkter vilket Sverige har visat sig göra i de flesta fall. Där kan och riskerar alla som slaktar att hamna i samma bås så att säga. Det är detta jag varnar för. Min personliga inställning är att slakten för eget hushåll skall ligga utanför kompetenskravet, dock skall djurskyddslagen gälla även här. Även en kanin som skall ätas upp av uppfödaren har rätt att få sluta sitt liv så humant som möjligt.
Ditt påstående att det är bara jag som slaktar i lite större omfattning vore ett önsketänkande för min räkning. Att vara ensam på en hel marknad!!! Tyvärr är det inte så. Jag har bara ca 5% av marknaden i landet.
Det är bra att du gör rättelser Ugglans men innan man kritiserar ett inlägg på det sätt du gör måste det vara bättre förankrat.
Gösta
-
Hej Gösta.
Jag hittade detta på djurens rätts hemsida:
Kaninuppfödare friad från djurskyddsbrott
Kaninuppfödaren Gösta Jonsson i Enköping som stått åtalad för brott mot djurskyddslagen för att han klubbat kaniner medvetslösa i stället för att använda slaktmask, frias av Uppsala tingsrätt. skriver UNT.
Kaninuppfödaren fälldes av Svea hovrätt i september 2006. Efter domen har slaktmask används, dock inte i samtliga fall, t.ex. när kaninerna har varit för nervösa och sprattliga. Tingsrätten har nu funnit att Gösta Jonsson inte bryter mot djurskyddslagen då han använder klubbning som bedövningsmetod i dessa fall, och i den begränsade omfattning det skett.
En liten men trots allt seger
-
Ditt påstående att det är bara jag som slaktar i lite större omfattning vore ett önsketänkande för min räkning. Att vara ensam på en hel marknad!!! Tyvärr är det inte så. Jag har bara ca 5% av marknaden i landet.
Hur många fler än du på detta forum slaktar yrkesmässigt eller säljer fler än 10000 slaktkroppar per år?!
Nu läste du nog lite slarvigt, Gösta.
Eller vem mer på detta forum slaktar kaniner i din omfattning?
-
Rådets förordning inom (EG) nr 1099/2009 är lägsta grund som kommer att träda i kraft 1/1-2013. Nu är det ute en sista gång som remissförfarande till berörda intresseorganisationer för synpunkter. Synpunkterna gäller Sveriges inställning till ovan nämnda. Ett land inom EG kan inte göra lättnader om inte synnerliga skäl finns. Däremot kan förordningen skärpas på alla punkter vilket Sverige har visat sig göra i de flesta fall. Där kan och riskerar alla som slaktar att hamna i samma bås så att säga. Det är detta jag varnar för.
Här kan man läsa om vad Landsbygdsdepartementet har att säga i frågan.
http://www.sweden.gov.se/sb/d/12020 (http://www.sweden.gov.se/sb/d/12020)
I vilka fall (de flesta, skriver du) har det visat sig att Sverige skärper kraven och vilka delar av aktuell förordning rör det sig om och hur ser dessa skärpningar ut? Landsbygdsverket anger att nuvarande bestämmelser (i den mån de är striktare än EU-förordningen) kommer att behållas.
Var ligger ärendet på remiss? När ska svaren senast inkomma? Länka gärna, för jag kan inte hitta något hos vare sig regeringen, riksdagen, landsbygdsdepartementet eller jordbruksverket.
Min personliga inställning är att slakten för eget hushåll skall ligga utanför kompetenskravet, dock skall djurskyddslagen gälla även här. Även en kanin som skall ätas upp av uppfödaren har rätt att få sluta sitt liv så humant som möjligt.
Slakt för egen konsumtion kommer inte att ligga utanför kompetenskravet. Det står i klartext i förordningen. Däremot kommer det inte att krävas någon dokumentation.
Att en kanin som hemslaktas ska skyddas från stress och onödigt lidande är det nog ingen som förnekar.
Ditt påstående att det är bara jag som slaktar i lite större omfattning vore ett önsketänkande för min räkning. Att vara ensam på en hel marknad!!! Tyvärr är det inte så. Jag har bara ca 5% av marknaden i landet.
Precis som Existens? skriver undrade jag vem på detta forum som slaktar yrkesmässigt eller fler än 10000 djur om året. Det är ju här du skriver dina varningar och då är det ju rimligt att anta att målgruppen för desamma också finns här.
Det är bra att du gör rättelser Ugglans men innan man kritiserar ett inlägg på det sätt du gör måste det vara bättre förankrat.
Gösta
På vilket sätt önskar du bättre förankring? Jag har citerat korrekt och länkat till källor.
Jag är däremot väldigt nyfiken på dina källor. Hittills har du hänvisat till mail du fått och dina uppgifter och citat har mer än en gång visat sig vara felaktiga.
Du får ursäkta mig, men jag tycker det är lite fult att mästra mig och kräva förankring när du själv inte redovisat någonting alls i den stilen. Jag har, med hjälp av dokumentation från berörda myndigheter, påtalat de felaktigheter som funnits i dina inlägg. Det är inte kritik. Det är kalla fakta.
Alltså undrar jag, och säkert många andra: Varifrån kommer dina uppgifter? Vem påstår att det kan komma att krävas dokumenterad utbildning för att hemslakta? Fakta, rakt upp och ner, i form av länkar eller annan dokumentation hade varit bra!
-
+1
Det ska la inte va så svårt att posta en länk?
-
Förstudie om utbildning i samband med slakt och annan avlivning samt bedövningsmetoder mm.
Har skickats ut till alla rimissinstanser
Svar senast den 6/5 2011
Har skrivit det förut och skriver det igen: Den info jag lämnar ut är sådant som ännu inte fastställts. Trodde i min enfald att detta kunda vara av intresse men tydligen tar vissa på forumet väldigt illa upp så jag avslutar min medverkan i alla trådar så blir ingen sårad.
Gösta
-
Du behöver inte känna dig tvungen att lämna några trådar av hänsyn till mig. Jag är inte det minsta sårad och jag har på intet vis tagit illa upp. Varför skulle jag vara det?!
Alldeles uppenbart är det flera på forumet som har intresse av lagstiftningen rörande hemslakt, tråden är ju fyra sidor lång! Jag själv har lagt ner en hel del möda på att söka information och det är jag inte ensam om.
De dokument jag och andra har hänvisat till för att påvisa att du har fel i flera av dina påståenden ogillar/avfärdar du och hänvisar till mail du har fått.
Eftersom du tydligen har tillgång till material som inte finns publicerat och har kännedom om hur lagar och förordningar kan komma att utformas redan innan de skrivits kan det väl inte vara så svårt att ange källor?
För att göra det enkelt för dig att svara spaltar jag upp några frågor och funderingar:
- Vem har tagit initiativet till "Förstudie om utbildning i samband med slakt och annan avlivning samt bedövningsmetoder mm" och när gjordes det?
- Vilka är "alla remissinstanser" som det skickats till?
- Vilken roll spelar du själv i denna "förstudie" som gör att du har tillgång till inside information?
- Hur lyder tongångarna rörande hemslakt i förstudien? Dvs vilka av remissinstanserna säger vad?
- Var hittar jag information om detta som inte kommer från dig? Det jag efterlyser är något så enkelt som en länk till en inblandad myndighet där det står något om att denna förstudie initierats eller pågår. Helt enkelt något som styrker dina påståenden!
Detta är ju plättlätta frågor... Bara att skriva ner svaren rakt upp och ner så har din trovärdighet ökat tusenfalt, åtminstone i mina ögon. Ta inte illa upp, men jag tror mer på det som står på Landsbygdsdepartementets, Jordbruksverkets och EU:s hemsidor än på dig. ;) Det är ju trots att de som bestämmer...
-
Förstudie om utbildning i samband med slakt och annan avlivning samt bedövningsmetoder mm.
Har skickats ut till alla rimissinstanser
Svar senast den 6/5 2011
Har skrivit det förut och skriver det igen: Den info jag lämnar ut är sådant som ännu inte fastställts. Trodde i min enfald att detta kunda vara av intresse men tydligen tar vissa på forumet väldigt illa upp så jag avslutar min medverkan i alla trådar så blir ingen sårad.Gösta
Det här med att hoppa av tror nog ingen på längre!! ;)
mvh Y
-
Nää du, Gösta....
Jag har, som väl många andra, följt tråden med stort intresse, och ivrigt hejat på i motvinden.
Men du kan ju inte bara framföra argument/sprudla/ifrågasätta när du blir påhejad och uppburen, för att sedan, när du möter lite mothugg eller ombeds redogöra för/förtydliga dina uppgifter/din ståndpunkt, bara vika undan och hota med att sluta medverka... Det tar ju udden av trovärdigheten, får man säga... Jag tycker dina tankar, åsikter och slutsatser hela vägen har varit intressanta och tänkvärda, och väntar mig en fortsättning... ;) Jag håller också med dig om Sveriges allmänna tendens att utnyttja den frihet som ges att tillägga ytterligare någon skärpning till den grundläggande lagstiftningen etc. Sedan må det handla om slakt, burmått eller vad som...
MvH G
-
Den info jag lämnar ut är sådant som ännu inte fastställts. Trodde i min enfald att detta kunda vara av intresse men tydligen tar vissa på forumet väldigt illa upp så jag avslutar min medverkan i alla trådar så blir ingen sårad.
Om någon tar illa upp och blir sårad av info, är det hans/hennes problem. Förstår om du är trött nu, men inte ska du lägga av här på forumet Gösta! Vi är många som behöver och uppskattar dina sakkunniga råd.
-
Ugglans. det kanske gäller att läsa vad jag skriver innan du börjar ifrågasätta.
Nåvfäl här är svar på dina frågor:
Frågeställare: Statens Jordbruksverk
Utlagt på extern konsult vilket är väldigt vanligt.
Rimissinstanser enligt Statens Jordbruksverks rimisslista för den här typen av frågor. (ca 30-talet instanser varav jag är en av dessa)
Vad de andra rimissinstanserna har svarat kan jag omöjligt veta i dagsläget.
Innan dessa frågor har sammanställts finns det inga skriftliga besked om utfallet vilket är en självklarhet för alla som är involverade i liknande objekt.
Att jag inte längre är intresserad av att medverka beror på att jag inte är road av att ta skit för att jag hjälper er med info om kommande och tänkta förändringar som allvarligt kommer att påverka alla som har djur för köttproduktion oberoende av vem som skall äta.
Att kunna påverka är att agera innan beslut fattas. Efteråt är det meningslöst, tyvärr.
Mymlan 65, jag har aldrig hotat någon någonsinn. Jag informerar vilket är en helt annan sak! Att påstå att jag viker mig när jag möter motstånd tycker jag är ett något egendomligt påstående. Tycker du ska läsa mina inlägg lite bättre i så fall. Är det någon här på forumet som tar strid utan att vika mig så är det väl jag. Inte ens fängelsehot eller höga företagsböter lägger jag mig för.
Nu får ni i fortsättningen hämta info själva om det är något ni undrar över. jag har ingen skyldighet att göra detta åt er.
Lycka till
Gösta
-
Ugglans. det kanske gäller att läsa vad jag skriver innan du börjar ifrågasätta.
Nåvfäl här är svar på dina frågor:
Frågeställare: Statens Jordbruksverk
Utlagt på extern konsult vilket är väldigt vanligt.
Rimissinstanser enligt Statens Jordbruksverks rimisslista för den här typen av frågor. (ca 30-talet instanser varav jag är en av dessa)
Vad de andra rimissinstanserna har svarat kan jag omöjligt veta i dagsläget.
Innan dessa frågor har sammanställts finns det inga skriftliga besked om utfallet vilket är en självklarhet för alla som är involverade i liknande objekt.
Att jag inte längre är intresserad av att medverka beror på att jag inte är road av att ta skit för att jag hjälper er med info om kommande och tänkta förändringar som allvarligt kommer att påverka alla som har djur för köttproduktion oberoende av vem som skall äta.
Att kunna påverka är att agera innan beslut fattas. Efteråt är det meningslöst, tyvärr.
Mymlan 65, jag har aldrig hotat någon någonsinn. Jag informerar vilket är en helt annan sak! Att påstå att jag viker mig när jag möter motstånd tycker jag är ett något egendomligt påstående. Tycker du ska läsa mina inlägg lite bättre i så fall. Är det någon här på forumet som tar strid utan att vika mig så är det väl jag. Inte ens fängelsehot eller höga företagsböter lägger jag mig för.
Nu får ni i fortsättningen hämta info själva om det är något ni undrar över. jag har ingen skyldighet att göra detta åt er.
Lycka till
Gösta
Har inte följt tråden på ett tag men efter att se alla inlägg så förstår jag verkligen varför du ifrågasätts Gösta. Vill inte heller kasta skit på någon men jag skickar iaf inte miljökontoret på mina ovänner... (Gösta har anmält mig för olaglig slakteriverksamhet). Nu hade de inget att anmärka på så det blev ju ett väldigt bra och informativt besök istället :-)
Så passa er för att bli osams med Gösta.. ;-)
-
Ugglans. det kanske gäller att läsa vad jag skriver innan du börjar ifrågasätta.
Nåvfäl här är svar på dina frågor:
Frågeställare: Statens Jordbruksverk
Utlagt på extern konsult vilket är väldigt vanligt.
Rimissinstanser enligt Statens Jordbruksverks rimisslista för den här typen av frågor. (ca 30-talet instanser varav jag är en av dessa)
Vad de andra rimissinstanserna har svarat kan jag omöjligt veta i dagsläget.
Innan dessa frågor har sammanställts finns det inga skriftliga besked om utfallet vilket är en självklarhet för alla som är involverade i liknande objekt.
Att jag inte längre är intresserad av att medverka beror på att jag inte är road av att ta skit för att jag hjälper er med info om kommande och tänkta förändringar som allvarligt kommer att påverka alla som har djur för köttproduktion oberoende av vem som skall äta.
Att kunna påverka är att agera innan beslut fattas. Efteråt är det meningslöst, tyvärr.
Mymlan 65, jag har aldrig hotat någon någonsinn. Jag informerar vilket är en helt annan sak! Att påstå att jag viker mig när jag möter motstånd tycker jag är ett något egendomligt påstående. Tycker du ska läsa mina inlägg lite bättre i så fall. Är det någon här på forumet som tar strid utan att vika mig så är det väl jag. Inte ens fängelsehot eller höga företagsböter lägger jag mig för.
Nu får ni i fortsättningen hämta info själva om det är något ni undrar över. jag har ingen skyldighet att göra detta åt er.
Lycka till
Gösta
Jag får be att få tacka för att du svarade, även om jag inte blev särskilt mycket klokare. Hittar fortfarande ingen information rörande detta på sjv:s hemsida. Har du en länk? Andra remisser har jag hittat, men den här är väl borttagen eftersom svarstiden gått ut och inget svar är färdigt för publicering. Det dyker väl upp inom kort...
Det är tråkigt att du anser att du fått ta skit i den här tråden, men jag kan inte hålla med dig om att så är fallet... Jag har svårt att föreställa mig att du själv tror på allting du läser på öppet forum. Jag gör det inte i alla fall och när ett ämne intresserar mig och jag inte hittar fakta om det och/eller fakta som motsäger det som skrivits tycker jag det är rimligt att försöka ta reda på mer och bena ut det hela. Att då vända sig till källan, i det här fallet dig, för att få svar är inte att kasta skit. Det är att vara engagerad och källkritisk.
Om ditt motiv att att skriva om de förmodade kommande lagändringarna är att ge oss som läser möjlighet att agera för att påverka beslutet vägar jag nog påstå att du varit väldigt otydlig i detta, eftersom det inte förrän efter mycket tjat gick att få ur dig var i processen ärendet befinner sig och var det handläggs. Smidigare och enklare hade nog varit att informera om vem som är ansvarig för frågan och vad en enskild medborgare kan göra för att försöka påverka.
Att vi andra som har kaniner och är aktiva på detta forum inte skulle klara av att söka information utan sitta och vänta på att du serverar den på silverfat är nog inte riktigt med sanningen överensstämmande. Med tanke på att all fakta som har någon legitimitet har presenterats av någon annan än dig är jag övertygad om att vi reder oss!
Avslutningsvis vill jag bara påpeka att jag tycker att det är ganska förmätet att insinuera att jag skulle ha problem med att läsa. Nu är det ju en gång för alla inte jag som hoppar över ord som är direkt avgörande för frågor och påståenden innan bemöter dem. Jag har en alldeles utmärkt läsförståelse (det har jag papper på) och uttrycker mig tydligt och korrekt i tal och skrift.
Faktum är att mitt nick, Ugglans, är taget efter Ugglan i Nalle Puh. Han är (enligt egen utsago) den enda i Sjumilaskogen som kan läsa och skriva! ;D
-
Du får nog vänja dig, Ugglis... Det är så här trådarna med Gösta brukar utvecklas... Det tar ungefär 5 sidor att dra ut ren information, innan dess är det mest små gluttar man får veta. Det finns väl nåt slags behov av att hålla menigheten (alla oss andra ) på mattan.. jag vet inte..
-
Har inte följt tråden på ett tag men efter att se alla inlägg så förstår jag verkligen varför du ifrågasätts Gösta. Vill inte heller kasta skit på någon men jag skickar iaf inte miljökontoret på mina ovänner... (Gösta har anmält mig för olaglig slakteriverksamhet). Nu hade de inget att anmärka på så det blev ju ett väldigt bra och informativt besök istället :-)
Så passa er för att bli osams med Gösta.. ;-)
Jösses!! man får monopolvibbar!!
mvh H
-
Gör ett kort gästbesök eftersom jag fick en förfrågan om tråden...
Linda, du annonserar om slaktkurser på forumet. Du har inga godkända utrymmen för att bedriva detta. Du gör det enligt egen utsago utomhus. Bryter mot det mesta i lagtext. Att du sedan har mage att påstå att det inte stämmer utan att det är jag som slaktar ALLA dina kaniner är upprörande. Jag hjälpte dig för ett par år sedan, visst men att ljuga för din inspektör gör att du försöker lägga ansvaret på mig gällande de kaniner du slaktar och säljer. Håll dig till sanningen Linda. Mycket enklare och trevligare och sedan behöver du ju då inte fundera på vad du sagt!
Info har jag fått från din kommuns livsmedelsinspektör som ringde upp mig och berättade vad du sagt.
Gösta
-
Gör ett kort gästbesök eftersom jag fick en förfrågan om tråden...
Linda, du annonserar om slaktkurser på forumet. Du har inga godkända utrymmen för att bedriva detta. Du gör det enligt egen utsago utomhus. Bryter mot det mesta i lagtext. Att du sedan har mage att påstå att det inte stämmer utan att det är jag som slaktar ALLA dina kaniner är upprörande. Jag hjälpte dig för ett par år sedan, visst men att ljuga för din inspektör gör att du försöker lägga ansvaret på mig gällande de kaniner du slaktar och säljer. Håll dig till sanningen Linda. Mycket enklare och trevligare och sedan behöver du ju då inte fundera på vad du sagt!
Info har jag fått från din kommuns livsmedelsinspektör som ringde upp mig och berättade vad du sagt.
Gösta
Ja, en del ljuger ju så de tror sig själva ::)
Enligt miljöinspektörerna var det "fritt fram" att slakta kaniner med åskådare, så länge de som slaktar kaninen är den som äter upp den. Någonstans måste man ju lära sig slakta för husbehov och ska inte behöva betala dyra kurser för att lära sig detta. Nu vet jag ju att dina kurser Gösta är det du tjänar mest på och det måste väl sticka i ögonen att jag har erbjudit mig att lära ut att slakta kanin utan kostnad. Något måste det ju vara som gör att jag retar upp dig så fruktansvärt....
Jag har aldrig sålt hemslaktad kanin, om du har fått den uppfattningen är den din egen. De kaniner jag har sålt har varit slaktade hos dig, de kaniner jag slaktar själv äter jag även upp själv, då det blir billigare för mig än att äta de som är slaktade hos dig enligt konstens alla regler.
Och jag ljög inte för inspektörerna, jag talade om precis hur det var. Dvs att jag har slaktat alla mina kaniner jag sålt hos Vreta kaningård, men att det nu är såpass länge sedan så att jag nu har köpt in färskt kaninkött från Stubbens produkter för att kunna sälja ett förstklassigt kött till mina kunder. Anledningen att jag inte köper av dig förstår nog de flesta ;-)
Det är ju synd att du håller på så här Gösta mot seriösa aktörer bara för att du inte tål konkurrens, eller vad det nu kan vara som gör att du inte kan glädjas över att det går bra för mig och min kaninförsäljning.
-
Får man skänka bort hemslaktad kanin? Får man bjuda gäster när man äter upp den hemma?
-
Får man skänka bort hemslaktad kanin? Får man bjuda gäster när man äter upp den hemma?
Nej, du får inte skänka bort den. Om man får bjuda på den hemma är vad jag förstått mer oklart. Du själv och din närmsta familj får äta köttet hemma på den gård där kaninen fötts upp och hemslaktats. Så har jag tolkat det hela i alla fall.
-
Nej, du får inte skänka bort den. Om man får bjuda på den hemma är vad jag förstått mer oklart. Du själv och din närmsta familj får äta köttet hemma på den gård där kaninen fötts upp och hemslaktats. Så har jag tolkat det hela i alla fall.
Det borde även gälla alla gårdar även om dom är princip skälv försörjande och är det så skulle dom inte kunna bjuda hem bekanta utan att begå brått då utan gästerna dom fick ta med egen mat ? lite spejat men det var bara något som slog mig.
-
Tur att vi inte är så sociala då. Får väl köpa kyckling till släkten och slakta kanin till dottern som vägrar äta kött från djur hon inte vet till 100% att de har haft det bra.
Alternativt bjuda på veg.mat på studentmiddagen.
Vad är straffet om mina syskon får sin önskan uppfylld och jag bjuder på kanin. Rent teoretiskt. Jag skulle naturligtvis aldrig bryta mot lagen. Det vore ju omoraliskt.
-
Tur att vi inte är så sociala då. Får väl köpa kyckling till släkten och slakta kanin till dottern som vägrar äta kött från djur hon inte vet till 100% att de har haft det bra.
Alternativt bjuda på veg.mat på studentmiddagen.
Vad är straffet om mina syskon får sin önskan uppfylld och jag bjuder på kanin. Rent teoretiskt. Jag skulle naturligtvis aldrig bryta mot lagen. Det vore ju omoraliskt.
Vissa saker ska det nog va lite servil olydnad på :)
-
Vad är straffet om mina syskon får sin önskan uppfylld och jag bjuder på kanin. Rent teoretiskt. Jag skulle naturligtvis aldrig bryta mot lagen. Det vore ju omoraliskt.
Det har ingen någonsin blivit straffad för. På goda grunder eftersom det är en handling som inte skadar någon och inte borde vara reglerad i lag.
-
Vissa saker ska det nog va lite servil olydnad på :)
;D ;D ;D ;D ;D
Fantastiskt roligt felskrivning, för jag antar att du menar civil olydnad... Servil betyder överdrivet tjänstvillig/fjäskande/inställsam!
Absolut inte min mening att märka ord eller klaga på någons språk, men lite servil olydnad är nog precis vad som behövs ibland! 8)
-
Det har ingen någonsin blivit straffad för. På goda grunder eftersom det är en handling som inte skadar någon och inte borde vara reglerad i lag.
Men fy så hädiskt sagt. Kaninen lär ju inte undkomma med livet i behåll i alla fall.
-
;D ;D ;D ;D ;D
Fantastiskt roligt felskrivning, för jag antar att du menar civil olydnad... Servil betyder överdrivet tjänstvillig/fjäskande/inställsam!
Absolut inte min mening att märka ord eller klaga på någons språk, men lite servil olydnad är nog precis vad som behövs ibland! 8)
haha men så är ja totalt ordblind med så inte ens stavnings programmet hjälper men vist var det så ja mena. :)
-
Men fy så hädiskt sagt. Kaninen lär ju inte undkomma med livet i behåll i alla fall.
Kaninen själv är det slut för, men hans arvsanlag kanske överlever genom att hans bror går vidare som avelsdjur.
-
hmmm... jag fattar inte riktigt. det här liknar pajkastning, ungefär som min sex- och fyraåring håller på med sinsemellan... :-X Antingen tror man på kaninPRODUKTIONEN som sådan eller inte. Ett som är helt säkert är att man kan inte "tycka" utan att ha provat för då vet man inte om det stämmer med kalkyler och annat.
Bondelinda: Det du själv skrivit i annan tråd framstår inte som slakt framför åskådare utan absolut som en slaktkurs på gårdsplan. Detta är inte rätt enligt lag oavsett om Gösta har ont av konkurrens eller inte. Ska vi konkurrera ska vi helst göra det på samma lagenliga villkor. (:)
Men det glädjer mig att höra att du fått snurr på kaninaffärerna, alltid positivt! :D
Mvh Zandra
-
Hemslaktat kött endast till det egna hushållet, såvitt jag fattat. Än så länge. (Snart, mycket snart, blir även det i lag förbjudet, liksom grönsaker av lokala eller ovanliga sorter, odlade hemma utan de hälsobringande växtskyddsmedlen! ::) )
Servil olydnad ... :) Ja, utan Pålles dyslexi skulle vi inte ha fått detta nya, användbara uttryck! Minsann, att jag ska använda det ibland! Tänk så bra att alternativ.nu finns!
Naturligtvis bryter ingen av oss mot någon lag, självklart inte! Fy, en så omoralisk, ja, hädisk tanke! Självklart skjuter vi gång på gång på en skadad kanin, tanken att förkorta dess lidande med ett hårt slag i huvudet, den tanken är slentrianmässigt fjärran från oss alla! Servil o. lydnad var det, eller hur?
-
Trollmor: Jag förstår inte ditt inlägg. ; :)
Var det ett svar på mitt innan eller? :)
I så fall, vad menar du?
Mvh Zandra
-
Nej, Qiz, min inspiration hittade jag högre upp. Förlåt att jag är lite långsam av mig; sitter inte vid datorn hela tiden, som så kallade internettroll. Jag är ju ett riktigt, gammaldags troll, som inte är så kvick i vändningarna.
Så det var inte mot Dig min irritation riktade sig, utan mot myndigheter och andra makthavare. Och så försökte jag skoja lite.
-
Ja jösses jag säger då det.. ::)
-
Jag har en alldeles utmärkt läsförståelse (det har jag papper på) och uttrycker mig tydligt och korrekt i tal och skrift.
Faktum är att mitt nick, Ugglans, är taget efter Ugglan i Nalle Puh. Han är (enligt egen utsago) den enda i Sjumilaskogen som kan läsa och skriva! ;D
Lite off topic så håller jag med, det är ett nöje att läsa det du skriver ;D
-
Spin off från http://www.alternativ.nu/index.php?topic=126844.0;all (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=126844.0;all)
Det pågår alltså en utredning/förstudie vars resultat kan komma att bli annorlunda än
Utbildning i djurvälfärd i samband med slakt och annan avlivning
Förstudie med anledning av EU‐förordning 1099/2009?!?
[url]http://pub.epsilon.slu.se/8475/1/lindsjo_j_etal_111129.pdf[/url] ([url]http://pub.epsilon.slu.se/8475/1/lindsjo_j_etal_111129.pdf[/url])
Denna förstudie är såvitt jag kan förstå den du hänvisade till i "förra vändan" och nu finns den tillgänglig att läsa och ger i klartext att det inte föreslås utbildningsbevis för gårdsslakt i mindre omfattning och slakt för egen konsumtion.
Rörande själva slakten av djur som ska säljas kan jag inte läsa mig till annat än att den som slaktar färre än 10000 djur om året inte kommer att behöva kunskapsbevis.
Att den som slaktar ska ha adekvat kompetens framgår också i texten och denna kunskap kan som sagt inhämtas på många olika vis.
Alltså... enligt de dokument jag kan hitta kommer lagstiftningen rörande kaninslakt för alla som varken slaktar över 10000 djur per år eller är anställda på ett kommersiellt slakteri inte att förändras. Man ska veta vad man sysslar med och hantera och avliva djuret i enlighet med djurskyddsbestämmelserna.
Du säger att det eventuellt finns förslag på att all slakt ska utföras av personer med dokumenterad utbildning...
Jag antar att detta också gäller fjäderfä och jag har inte hört ett ord om detta i hönskretsar, trots att det är mycket vanligt med hushållshöns och att i princip alla som har höns slaktar tuppar.
Det verkar konstigt att först utreda ett ärende och dra en slutsats och kort därefter utreda samma sak och komma fram till en annan slutsats... Hur kommer det sig att ovan nämnda förstudie inte anses tillfredsställande? Har du nån länk eller annan källa som visar att den utredning som inte är mer än ett knappt år gammal inte kommer att ligga till grund för lagstiftningen?
Ugglans, vi har haft det här uppe ett antal gånger tidigare. Det du hänvisar till är en förstudie, som jag själv medverkat i. det är ett förslag till nationella bestämmelser vilket inte är detsamma som ett beslut. Bilaga 16 omfattar kraven som föreslås avseende kaninnäringen, inte bara slakten.
Naturligtvis anser jag att för mycket byråkrati är till ondo i alla sammanhang men här gäller det ju djurens hantering för att dessa inte skall lida i onödan.
Men för att återgå till trådens rubrik och inte spåra ur allt för mycket så handlar tråden om att inte få utbilda i kaninslakt om inte djuren är distansuppfödda försöksdjur avsedda för ändamålet. Låt övrig diskussion i ämnet hamna under tråden myndigheter.
Gösta
Jag förstår mycket väl att förstudien inte är ett beslut, men eftersom den inte föreslår utbildningsbevis för småskalig gårdsslakt eller slakt för privatkonsumtion och du säger att det finns förslag på att all slakt ska utföras av personal med dokumenterad utbildning förmodar jag att det pågår en annan utredning/förstudie.
Är det så att det pågår en annan utredning?
Vem/vilka är det i så fall som driver frågan att det skulle behövas utbildningsbevis för hemslakt?
Hur kommer det sig att den senaste förstudien inte anses tillfredsställande?
Om det inte pågår någon annan studie... Varifrån kommer förslaget att gå emot förstudien och kräva utbildningsbevis även för hemslakt och småskalig slakt?
Med tanke på att kanin och fjäderfä nästan alltid nämns tillsammans undrar jag om du känner till huruvida det är på förslag att det ska krävas utbildningsbevis för att slakta höns hemma också.
-
Har för mig att det inte var SJV som var beställare av enkätundersökningen.
Kan visserligen minnas fel för det var ju nu något år sedan. Den förstudien är dock ingenting som SJV på något sätt är skyldiga att följa.
Gällande fjäderfä så antar jag att samma regler kommer att gälla dessa djur. De är ju som du skriver ofta sammankopplade med kaniner.
Gösta
-
Fortsättning från tråden Slaktutbildning för kaniner, i ett försök att följa Göstas önskan att hålla ämnena separerade.
Skilj på kan och ska. Är två skilda saker. Jag har sagt att det mycket väl kan bli så och det finns ju också i den förstudie som gjorts. Där påpekas också en viktig del nämligen hur det ska kunna kontrolleras vilket i praktiken blir väldigt svårt.
"Gamla" kaninslaktare, eller slaktare över huvud taget som arbetat i yrket minst 3 år är enligt samma förundersökningsförslag godkända och har därmed sin behörighet.
Det är inte JAG som skriver föreskrifter, jag förmedlar de resonemang och korrespondens som jag har med berörda myndigheter så att reagera mot mig är fullkomligt meningslöst :)
Tråden handlar om möjligheten att få adekvat utbildning som nu stoppats av SJV via Förvaltningsrätten och att någon laglig grund för detta saknas.
Gösta
Du startade både denna tråd och tråden som heter Slaktutbildning för kaniner med att skriva att alla som slaktar efter 2013-01-01 ska ha dokumenterad utbildning.
Från 1 jan 2013 krävs dokumenterad utbildning för att få slakta över huvud taget.
Tänk på att det finns väldigt klara lagar när det gäller kaninslakt.
När det gäller all slakt så skall personen som slaktar ha dokumenterad utbildning för djurslaget. Detta kommer att gälla även vid slakt för eget bruk från 2013-01-01. I dagsläget är slakt till egna hushållet undantagen.
Den förstudie vi talar om har jag läst ganska noga och jag kan, som jag skrev i mitt förra inlägg inte hitta något som stöder dina påståenden om att det ska krävas utbildningsbevis för hemslakt. Kan du säga vilka sidor det rör sig om, för jag hittar det inte?
http://pub.epsilon.slu.se/8475/1/lindsjo_j_etal_111129.pdf (http://pub.epsilon.slu.se/8475/1/lindsjo_j_etal_111129.pdf)
Jag vet att det inte är du som skriver föreskrifter och jag har inte reagerat alls över innehållet i myndigheternas texter, utan att det du säger och det som står i dem inte stämmer överens.
Med "gamla kaningubbar" menade jag inte någon som har med slakteriverksamhet att göra, utan folk som föder upp kaniner för hobby och slaktar överskottet och har gjort det de senaste 50 åren... 8)
Har för mig att det inte var SJV som var beställare av enkätundersökningen.
Kan visserligen minnas fel för det var ju nu något år sedan. Den förstudien är dock ingenting som SJV på något sätt är skyldiga att följa.
Gällande fjäderfä så antar jag att samma regler kommer att gälla dessa djur. De är ju som du skriver ofta sammankopplade med kaniner.
Gösta
Ok, det finns alltså en annan studie också, en enkätundersökning... Har du nån länk eller förslag på sökord? Är den färdig?
Anledningen till att myndigheter gör studier och undersökningar är ju för att skaffa sig adekvat kunskap i specifika frågor och även om det inte finns något krav att utforma lagarna efter vad expertisen kommit fram till är det ju både rimligast och vanligast. Om inte vore ju alla undersökningar, remisser och liknande bortkastad energi...
Med tanke på att antalet fjäderfän som hålls av enskilda vida överstiger antalet kaniner är det ju väldigt intressant att fundera över hur det är tänkt om folk inte får nacka sina tuppar själv. Var och varannan landsbygdsbo har ju höns för hobby och husbehov och det vanliga är ju att man slaktar tuppkycklingarna när de växt till sig. Antingen kommer det att bli en enorm brottsvåg på vischan eller kommer ljudet av galande tuppar som är i luven på varann att bli öronbedövande... Andra tänkbara scenarion är långa, långa köer till slaktutbildningar eller att folk tvingas skicka sina överskottsdjur till slakterier.