Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: ChristinaR skrivet 11 jan-11 kl 08:17

Titel: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 11 jan-11 kl 08:17
Barnen och jag tänker ha en vegetarisk vecka för att dra ner på vårt köttätande och ffa undvika slentrianmässigt inköp av fulkött/korv/färs i butik (vi har en del bra ekologiskt, lokalt kött i frysen, och det får gärna räcka ett bra tag). Mjölkprodukter tänker vi dock äta och kanske ett och annat ägg. Haken är dock att få hyfsat näringsvettiga måltider. Ena barnet äter det mesta, andra barnet är lite känsligare. Framför allt äter han inte ost (utöver feta och parmesan), så gratänger och sånt går bort. Linser och bönor är inte heller populärt, fast jag själv äter det gärna. Eftersom barnen ofta är med och lagar mat så kan jag inte heller "smyga ned" ingredienser i maten som de inte gillar - förresten vill jag inte lura i dem mat heller.

Sallader o.d. går alltid ned, men känns lite kallt såhär års. Thai-inspirerad mat med wokade grönsaker funkar. Pasta med tomatsås uppskattas, men det känns som bara en massa kolhydrater. Olika slags vegetariska biffar/hamburgare har testats, men blandat resultat. Det går ned om det kniper, men inte mera. Jag  tycker det är kladdigt och svårt att steka, så bra recept skulle uppskattas. Soppa går också bra, men mättar inte hungriga snabbväxande barn såvärst länge. Med en elvaåring och en snart-trettonåring så går det åt mycket mat!

Tror problemet är att få med proteinerna så det inte bara blir kolhydratmat. Tips och idéer?
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Juppepinne skrivet 11 jan-11 kl 09:20
Hej! Jag har en kanongod lasagne men tyvärr är det ju keso i den (ost?) och sen har man ju ost uppepå, men det klarar man sig utan om man inte vill ha det.

Vegetarisk lasagne
4 pers.
200 grader i 60 minuter.

9 lasagneplattor
1 aubergine
1/2 dl olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 morot (äter inte morot så har inte testat att ha i det.)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g. färska champinjoner
2 dl. ruccolasallad (går även att byta ut med färsk spenat)
500 g. keso
2 1/2 dl. standardmjölk
(riven ost)
salt

Gör så här:
Skiva auberginen i tunna skivor och stek i olja tills de fått färg. Salta. Koka de krossade tomaterna med tomatpurén i en kastrull tills det mesta av vätskan kokat in. Salta. (I tomatblandningen brukar jag även ha i chilisås och ketchup för att få det lite mindre skarpt och mer sött). Skiva lök, vitlök och svamp i tunna skivor (vitlöken brukar jag pressa i tomatblandningen istället). Blanda grönsakerna i en bunke med oljan och ruccolan. Salta. Blanda keson med mjölken. Blanda grönsaksblandningen med tomatsåsen. Varva grönsaksblandningen och lasagneplattorna med kesömjölken i en ungssäker form. Avsluta inte med lasagneplattor överst utan se till att täcka dem ordentligt med grönsaker eller keso.

Sätt in i ugnen i ca 40-50 minuter. Ta ut och låt lasagnen vila i ca. 10 minuter.

Hälsningar Ida.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: tinna.m skrivet 11 jan-11 kl 10:14
Fisk. Jag köper sej, gott(tycker jag) och känns som ett vettigt alternativ. Alaska polloc smakar skit, dessutom inte lämplig för min blodgrupp.
Alla"vegoproteiner" jag kämpat med att "lära mig" tycka om, är sånt jag mår dåligt på.
Kan ostvägraren tänkas va en 0:a ?
Ett sätt är att ha proteiner för sig. Hoprörd mat går bort. Kokta ägg. Kikärtsröra. Var och tar det den vill ha, allt måste inte passa alla.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 11 jan-11 kl 10:34
Tack för tips såhär långt. Keep'em coming! :D

Fisk. Jag köper sej, gott(tycker jag) och känns som ett vettigt alternativ. Alaska polloc smakar skit, dessutom inte lämplig för min blodgrupp.
Alla"vegoproteiner" jag kämpat med att "lära mig" tycka om, är sånt jag mår dåligt på.
Kan ostvägraren tänkas va en 0:a ?

Jag vet inte vad barnen har för blodgrupp - själv är jag A+.

Fisk äter vi en del, alla tycker om vitfisk. Men det är svårt att få tag på fisk som är ett vettigt miljöval. Sej köper jag ibland. Ostvägraren vägrar också fet fisk, så makrill och strömming/sill går bort. :P


Ett sätt är att ha proteiner för sig. Hoprörd mat går bort. Kokta ägg. Kikärtsröra. Var och tar det den vill ha, allt måste inte passa alla.

Buffétänket är bra, det glömmer jag bort ibland.  :)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: tinna.m skrivet 11 jan-11 kl 11:46
Googla på Ear4Your Type. Listorna på bra resp olämplig mat, ger dig kanske ett hum.
Sill ska inte va bra för A, en del tål det, men det är en längre utläggning. + har i detta sammanhang inte med saken att göra.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: tinna.m skrivet 11 jan-11 kl 13:43
Du kan många gånger läsa dig till vilken blodgrupp du är, när du tittar på vad du mår bra på, samt vilken kroppstyp du har. Sen finns det annat som spelar in. De grova dragen klaras dock med blodgrupp.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 11 jan-11 kl 14:29
Kan ni ta blodgruppsdiskussionen i en egen tråd, så tar vi mat- och recepttips här, plz!
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 11 jan-11 kl 14:37
Pannkakor.
Ungspannkaka m äpplen i o kanel *mums*
Makaronlåda m champinjoner eller nåt annat gott .
Tacos m veggifärs
Pizza
Falafel
Våfflor
Paj ...så gott med olika fyllningar.
Stekta stora svampar (tror dom heter shitake) m bearnesesås och pommes *gott gott*
Finns ju massor  ;D men vio har ju oxå en veg i familjen *s* så jag tänker inte ens på det längre.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: djurskydd skrivet 11 jan-11 kl 14:37
Här är två supergoda recept som passar de som inte är så förtjusta i linser och bönor... =)

Portergryta

1 flaska porter eller mörkt öl (33cl)
½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
½ dl soja
2 grönsaksbuljongtärningar
5 svartpepparkorn
5 enbär
1 gul lök
400 gr vegetariska grytbitar
1 msk vetemjöl


Koka öl, saft, soja, buljongtärningar, lök  & kryddor i ca 15 minuter (tills löken känns mjuk)
Lägg ner grytbitarna, låt koka upp.
Blanda vetemjöl med vatten och slå i grytan, låt koka ca 3 minuter. Smaka av.

Servera med kokt potatis, hasselbackare el dyl och god gelé.




Festgratäng med Quorn

1-2 påsar quornfiléer
3-4 dl creme fraiche
5 dl grädde
½ dl soja
½ dl chilisås
1,5 tsk sambal oelek

Sätt ugnen på 175-200 grader

Lägg quornbitarna i en form. Blanda ingredienserna till såsen och häll över.
Gratinera i ugn ca 30 min

Servera med klyftpotatis/ris och sallad.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Tindrah skrivet 11 jan-11 kl 15:01
Äter ostvägraren Haloumi-ost? Den smakar ju inte som ost och kan vara lite rolig för barn eftersom den "gnisslar" mellan tänderna när den är stekt/grillad. Har för mig att den har väldigt hög proteinhalt.

Sen är ju tofu bra just för proteinerna. Skiva, salta, panera i ägg och mjöl och stek paneringen gyllenbrun i smör. Ganska smaklöst, men häftig geleig konsistens och mycket nyttigt, så ät till mer smakrika tillbehör eller doppa i koreansk eller japansk soja.

Vad tycker ungarna om groddar? Mungböngroddar innehåller mycket proteiner. Ett gott recept är att förvälla 100g mungböngroddar i några minuter tills de är mjuka, men krispiga. Häll av vattnet och blanda i 1 tsk salt och 1 tsk sesamolja. Låt stå en stund och dra. Servera som tillbehör till annan mat. Kokade på det sättet så smakar de inte bönor alls och konsistensen blir som inlagd gurka.

Chilli, med bönor istället för köttfärs kan funka som alternativ till köttfärsås när man äter spagetti. Kokar man den länge så minskar "bönsmaken" och bönorna löses upp, då kanske de lättare går ner.

Pannkakor innehåller ju ägg och det brukar ungar uppskatta. :) Omeletter i olika form med fyllning av grönsaker eller svampstuvning.

Ärtsoppa är en suverän proteinkälla, enkel, billig och god. :)

Pasta med pesto, parmesan och pinjenötter är gott och innehåller bra med protein (om du väljer pasta med ägg i), fast det kanske inte funkar för osthataren.

Olika vegetariska biffar har du ju redan nämnt och problemet med dem tycker jag alltid är just att de är kletiga och svåra att steka. Men de brukar bli bättre i konsistensen om man häller i något/några extra ägg i smeten. Bakar man dem i ugnen (torkar lite?) istället för att steka dem i pannan så blir de oftast fastare.

Funkar linser? En näve röda linser som kokas länge tills de har lösts upp i soppa eller sås? Det är gott att steka lite hackad, gul lök i olja, sen hälla i jasminris eller basmatiris och steka tills det blir vitt. På med buljong, vatten och några kryddnejlikor och koka riset som vanligt tills det är klart. Koka sen röda linser i vatten i en annan kastrull tills de är mjuka och lite mosiga. Häll av vattnet och rör ner linserna i riset och ät riset som vanligt till mat. Jättegott! :)

Nötter i olika form är bra proteinkällor så kanske som snacks eller strödda över maten?

Sen får man ju inte glömma att de flesta växter innehåller små mängder protein så även om man hoppar över proteindelen (t.ex. kött/fisk) i maten ibland så innebär det inte att protein saknas helt. Har för mig att t.ex. råris innehåller en hel del protein.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Gronavagen skrivet 11 jan-11 kl 15:12
Pasta med valnötssås är jättegott.

Bara koka pastan och blanda med hackade valnötter, en skvätt grädde, parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Vurre skrivet 11 jan-11 kl 15:14
Linser och bönor är inte heller populärt, fast jag själv äter det gärna.

Tror problemet är att få med proteinerna så det inte bara blir kolhydratmat. Tips och idéer?

Ska du äta vegetariskt med tillräckligt med protein för växande gossar kommer du inte undan linser och bönor, om ni inte ska leva på ägg.

Är de petiga med maten tycker jag att du ska be dem att själva föreslå vad som ska stå på menyn, inom rimliga ekonomiska och nutritionella gränser.

Själv tycker jag att svarta bönor är jävligt gott, även om färgen på kokvattnet är läbbig. Grytor är annars aldrig fel, matigare än soppa och man kan stoppa i det mesta i dem.

Dessutom vill jag slå ett slag för kokt dinkel och korngryn. Man kan ha det till mat istället för ris och man kan ha det i grytor för att få dem matigare. Min favorit är just nu olika varianter på Scotch broth, inte så vegetariskt förstås men mustig och god och med gryn i.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 11 jan-11 kl 15:42
Ska du äta vegetariskt med tillräckligt med protein för växande gossar kommer du inte undan linser och bönor, om ni inte ska leva på ägg.


Mjölkprodukter har ju onekligen en del protein
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Tindrah skrivet 11 jan-11 kl 17:13
Hmm, nu kanske jag trampar på en helig ko, men jag blev lite förvånad över den här kommentaren:

"Eftersom barnen ofta är med och lagar mat så kan jag inte heller "smyga ned" ingredienser i maten som de inte gillar - förresten vill jag inte lura i dem mat heller."

Nu har inte jag barn (men jag har varit barn ;)), men jag kan inte tänka mig att det är ok för mina framtida ungar att vägra äta saker av princip. (men man ska aldrig säga aldrig :)) Det vill säga att de vägrar äta t.ex. mat som innehåller bönor (som de avskyr) men där det inte syns att det är bönor och inte smakar bönor. Jag ser det som helt ok att inte gilla saker och undvika dem (t.ex. bruna bönor), men mosade bönor i biffar som smakar just biffar (och inte bönor) känns lite väl petigt att undvika. Då handlar det ju inte längre om smaken på maten utan är snarare en maktkamp om själva födoämnet.

Jag ser det väl som att man kan undvika saker barnen verkligen avskyr (t.ex. kokta bönor), men samtidigt måste de lära sig att äta det som serveras och förstå hur man beter sig vid en måltid. Inte går vuxna bort på middagsbjudning och tvingar värden att undvika vissa ingredienser eftersom de "smakar illa" innan de ens har smakat rätten? Det ses ju som hemskt oartigt!

Så i min värld "smyger" man inte ner nåt i smeten, utan talar snarare om att det innehåller olika saker som är nyttiga för en och som man ska kunna äta vid enstaka tillfällen, även om det inte är särskilt gott. "Det här är vad som serveras, passar inte maten så får ni svälta."  ;D Lite hårt kanske, men ibland tror jag att vuxna måste peka med hela handen och visa hur man ska bete sig.

När jag var liten hade vi alltid regeln att man smakade först, sen fick man välja om man ville äta maten eller inte. Tyckte man att rätten var outhärdlig så kunde man få knäckemackor istället. Vi var inte särskilt förtjusta i knäckemackor, så oftast gick maten ner efter den första provsmakningen. :) Samtidigt undvek mina föräldrar att servera sånt som vi verkligen, verkligen tyckte illa om. Det handlar ju inte om att elakt tvinga barnet, utan snarare att få barnet att vilja smaka på allt och förstå kulturen kring en måltid. Mat är värdefullt och det är någon som har lagt ner tid och kärlek i att skapa måltiden, det tycker jag att barnen ska lära sig respektera. Både jag och mina syskon äter nuförtiden allt och gillar att prova nya rätter från andra kulturer så jag tror det var en ganska bra väg att gå.

Men förlåt, nu stal jag din tråd.  :-[ Menar absolut inte att kritisera hur du och din familj lever, alla har olika värderingar och syn på pedagogik och uppfostran. Jag antar att du känner dina barn bäst och vet vad de behöver. Jag blev bara så förvånad över kommentaren att jag inte kunde hålla tyst. :P

...eh...tillbaka till vegetariska recept. Kanske nån annan som har flera bra recept?
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 11 jan-11 kl 17:56

Nu har inte jag barn (men jag har varit barn ;)), men jag kan inte tänka mig att det är ok för mina framtida ungar att vägra äta saker av princip. (men man ska aldrig säga aldrig :)) Det vill säga att de vägrar äta t.ex. mat som innehåller bönor (som de avskyr) men där det inte syns att det är bönor och inte smakar bönor. Jag ser det som helt ok att inte gilla saker och undvika dem (t.ex. bruna bönor), men mosade bönor i biffar som smakar just biffar (och inte bönor) känns lite väl petigt att undvika. Då handlar det ju inte längre om smaken på maten utan är snarare en maktkamp om själva födoämnet.


De har vid åtskilliga tillfällen smakat på olika sorters bönor etc liksom rätter som innehåller det (bönchili. t.ex.). De tycker helt enkelt inte om det. Och det accepterar jag. Vi har t.ex. gjort biffar med röda linser mm. Någon enstaka sån kan gå ned om det kniper, men de gillar det inget vidare.

Hos oss är det helt OK att undvika mat man inte gillar. Man får däremot inte sitta vid matbordet och säga usch och blä om mat, det är respektlöst mot dem som odlat och lagat maten. Gillar man inte något så låter man bara bli det och tackar vänligt nej om man blir trugad.

Jag växte upp i en familj där matbordet blev en arena för uppfostran och maktkamp. Jag tänker INTE ha det i mitt eget hem. Att äta ska vara trevligt och trivsamt. Och faktum är att mina barn äter en hel massa sorters mat med god aptit, inklusive de allra flesta grönsaker. Så jag ser ingen anledning att bråka om enstaka sorters mat.

Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Vägs ände skrivet 11 jan-11 kl 18:28
Håller med om man inte ska tvinga barn (och vuxna) att äta sånt de inte tycker om, däremot borde de alltid smaka på det som serveras. Ibland för att det kan vara ett nytt recept eller att smaken förändrats eller att kroppen bestämmer sig för att födoämnet helt enkelt behövs för att man ska må bra. Jag pratar av egen erfarenhet då jag under mina år var i det närmsta vegeterian. Jag gillade inte kött varken smak, koncistens eller hanteringen av djuren. Efter en längre sjukdomsperiod började jag få ett nästan obehgligt sug efter rött kött och gärna blodigt :o Hur som är det en annan historia.. Det här receptet är supergott! och enkelt. Även om dina ungar inte äter bönor går det att utesluta och modifiera i princip hur mycket som helst, eftersom det bara ska röras ihop kan du ju göra några med bönor så kan de ju dessutom få smaka om de vill :-[
Texmex-paprikor
Ingredienser
4 st paprikor
1 burk à 400 g kidneybönor
150 g quornfärs
2 dl Arlaköket lätt crème fraiche tomat&basilika
1 påse tacokrydda
2 st vitlöksklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 250°.
Skär av ett lock på paprikorna och kärna ur dem. Skär också bort lite i botten så att de står stadigare.
Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda bönor, quorn, crème fraiche, tacokrydda och vitlök. Fördela röran i paprikorna och lägg på locken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med sallad och ris.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: melongurka skrivet 11 jan-11 kl 18:56
Glöm inte taco. rosta solrosfrön och blanda med alla sorters grönsaker. Om inte en god youghurtsås med basilika eller liknande funkar finns ju tzatsiki. Vill man undvika mjölkprodukter så gör egen tomatsås. Sen är det ju roligt för ungarna att göra sin egen tacorulle.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: skiesabove skrivet 11 jan-11 kl 19:04
Röda linser!
Plånbokens räddare! Ljuva ingrediens!

Linssoppa enligt "standardrecept", men lägg till 1 burk kokosmjölk och 1 paket santa maria soppsmak (eller gör en mer avancerad kryddning själv så slipper du tillsatserna).

Dahl (dvs linser på hindi): Stek lök och vitlök och currykryddor. Vräk i linser, en markatta-buljong-kub, vatten så det täcker. Skär 1-2 äpplen i kuber och lägg i. Låg värme tills linserna är mjuka, du kanske får fylla på vatten. Smaka av med salt, en sked honung. Servera med ris och sallad, eller naanbröd och sallad. Det är gott och sött!

Fyllda äggplantor. Gröp ur äggplantor. Peta i lite vad du vill och täck med ost.

Veg-köttfärs kan göras på rågflingor (torrstek dom i princip, se upp så dom inte blir gröt när du tillsätter vätska) eller cashewnötter.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 11 jan-11 kl 19:15
Kul med tips och recept. :)

Idag blev det nudlar och wokade grönsaker - lök, morot, broccoli, paprika och massor av chili, ingefära och vitlök.
Imorgon blir det ugnsbakade rotfrukter/potatis med tzatziki och kanske vitlöksbröd om jag orkar. Veg-lasagne någon dag och de där fyllda paprikorna lät intressanta. Vi får väl äta oss igenom olika recept.  :)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Biarka skrivet 11 jan-11 kl 21:50
Ser goda recept med quorn i här, men tycker att det är för dyrt för min familj, vad kan/brukar man ersätta det med?
Gratinera kan man göra med en vanlig vitsås, så ChristinaR, gratänger behöver inte gå bort i mitt tycke!
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: skiesabove skrivet 11 jan-11 kl 21:53
Man kan göra egen seitan (veteprotein dvs gluten) om man börjar några dagar i förväg =). Man gör en deg av mjöl och vatten som man sen låter ligga i vatten och knådar och byter vatten några gånger, tills all stärkelse har tvättats ur och bara den trådiga, lite brunaktiga proteinklumpen är kvar =). Marinera, använd sen som quorn =).
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: grimbart skrivet 11 jan-11 kl 22:02
RÄKOR ;D  heta räkor,räkrisotto,sallad med räkor,grillade räkor,färska räkor,räksoppa.... proteiner i mängder..... eller kräftstjärtar...
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: LimJans skrivet 11 jan-11 kl 22:17
Ser goda recept med quorn i här, men tycker att det är för dyrt för min familj, vad kan/brukar man ersätta det med?
Gratinera kan man göra med en vanlig vitsås, så ChristinaR, gratänger behöver inte gå bort i mitt tycke!

Gör du quornfärssås kan du ha i nästan hur mycket finrivna morötter som helst att dryga ut med. Då blir det mycket mat för liten peng.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: K@rin skrivet 11 jan-11 kl 23:04
Hej!

Är uppvuxen med 2 vegetarianer i familjen. Vi åt en hel del Nuttolene. Finns på hälsokostbutiker. Det är en sorts jordnötsmassa som man tar ur sin burk, skivar och steker. En del fett men dina barn växer ju... Servera med potatismos, finrivna morötter och ärtor. Mycket gott!

I övrigt tror jag vi äter mer protein än vi behöver och som du sa - ni dricker ju mjölk.

Lycka till!
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: grimbart skrivet 11 jan-11 kl 23:10
bodybuilders brukar räkna ca 2gr protein per kilo kroppsvikt och då är det väl tilltaget...väger du 100kilo så räcker det med ett intag på 200gram protein om dagen... inte svårt att få..havregryn innehåller en hel del..mjölkprodukter..fisk och skaldjur..bönor..linser..
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Johanna Sareklint skrivet 12 jan-11 kl 15:53
Finns det plats för ett recepttips till? Vi brukar göra en mättande trädgårdspaj.
Gör vanligt pajskal, 2 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, 125 gr smör och 3 msk vatten. Förgrädda.

Kok broccoli och 3-4 potatisar i mindre bitar.
Fräs hackad rödlök, squash, paprika.
Släng i några halverade minitomater.
Häll av broccoli och potatis. Blanda dessa  med det andra i stekjärnet. Om du vill - riv lite ost och blanda i röran.
Peppra.
Fyll pajbottnen med grönsaksröran och grädda en stund i ugn tills skalet är helt klart.
Servera med en klick "creme fraiche tomat & basilika".

Gott. Mättande. Ta gärna lite bröd till om ni känner för det.

Johanna
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Vildis skrivet 12 jan-11 kl 16:23
Har två vegis-barn och deras favoriter är Göttbullar (ost men det smakar inte ost och finns många varianter på nätet sök på falska köttbullar, vegetariska köttbullar), kålpudding med soyafärs och linssås

Göttbullar
Ingredienser
2 dl mandel
1½ dl ströbröd
2½ dl riven ost
1 riven gul lök
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm kryddpeppar
2 ägg
2 msk vatten
1 tsk soya
i l vatten att koka bullarna i
25 gram ja mycket smör till stekning

25-30 st.


Tillagning
Mixa mandeln fint i matberedare. Riv osten. Finhacka löken även den i matberedare. Blanda mandel, ströbröd, ost, lök, salt och peppar. Tillsätt ägg och vatten. Forma smeten till runda SMÅ hasselnötsstora bullar.
Koka upp vatten, lägg i bullarna och låt dem koka i ca 5 minuter. Ta upp dem med hålslev och stek dem i smör så att de får en gyllenbrun yta. Servera med potatis och lingon eller lägg dem i thaigrytan. Väldans gott vilket som.
(innan och efter kokning) de blir fint bruna efter stekning men vips var de uppätna och jag hade glömt fotografera dem
(http://3.bp.blogspot.com/_ithyGKObjmU/TS3FvRk40GI/AAAAAAAABZA/4lMZLR-1poU/s320/gottbullar.jpg)

Linssås
(1 liter sås)

    * 1 gul lök
    * 1 morot
    * 1 äpple
    * 1 blekselleristjälk eller en bit rotselleri
    * 2 vitlöksklyftor
    * 1 dl röda linser (sköljes i durkslag)
    * 1 burk krossade tomater + 1 burk vatten
    * 1,5 tsk salt
    * 30 vrid peppar
    * 2 msk vinäger
    * 2 msk tomatpuré
    * 1/2 dl olivolja


Hacka eller brumma alla grönsaker tillsammans fint men ej till mos. Hetta upp olivolja i stor gryta och häv i grönsaks- och äpplehacket, salta och peppra och på med locket och låt dem svettas en minut. I med resten av ingredienserna och rör om. Koka på låg värme ca en timme.

Krydda med 1 tsk smulad torkad oregano eller timjan i slutet.

Varianter; Fräs med en urkärnad hackad chili, 1 msk kokos och 1 tsk curry och garam masala och i slutet, hackad färsk koriander för indisk gryta eller uteslut saltet och tillsätt en påse taco-krydda och 1 tsk kakao för tex mex. Hemligheten som gör såsen extra god är äpplet.
(http://2.bp.blogspot.com/_ithyGKObjmU/TKHKMn4gu-I/AAAAAAAABYw/FHdDdFU4cFc/s200/Linser.jpg)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: tuulis skrivet 13 jan-11 kl 11:23
Efterrätt då? Ja, ja, inte alltid så hälsosamt, men med tanke på barnen ... en gång i alla fall??  ;)
Och med tanke på diskussionen här om proteiner så vad sägs om brownies gjorda med svarta bönor?
Och även om barnen inte skulle gilla bönor i vanliga fall så kan detta tänkas vara så galet att dom i alla fall vill prova?
Här är en möjlig recept på sådana:

http://www.101cookbooks.com/archives/amazing-black-bean-brownies-recipe.html (http://www.101cookbooks.com/archives/amazing-black-bean-brownies-recipe.html)

Jag har ännu inte själv provat detta, men har haft ett gott öga på det och svarta bönorna är redan inskaffade!
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 13 jan-11 kl 18:52
Efterrätt då? Ja, ja, inte alltid så hälsosamt, men med tanke på barnen ... en gång i alla fall??  ;)
Och med tanke på diskussionen här om proteiner så vad sägs om brownies gjorda med svarta bönor?
Och även om barnen inte skulle gilla bönor i vanliga fall så kan detta tänkas vara så galet att dom i alla fall vill prova?
Här är en möjlig recept på sådana:

[url]http://www.101cookbooks.com/archives/amazing-black-bean-brownies-recipe.html[/url] ([url]http://www.101cookbooks.com/archives/amazing-black-bean-brownies-recipe.html[/url])

Jag har ännu inte själv provat detta, men har haft ett gott öga på det och svarta bönorna är redan inskaffade!


Tillräckligt skumt för att vara värt att testas!  :D

Idag blev det potatis/purjosoppa med bröd och sen pannkakor till efterrätt. Till imorgon har det framförts önskemål om vegetariska pizzor och till helgen nån indisk-inspirerad buffé. Kanske en stark chilikryddad dal kan omvända bön- o linshatarna.  ;)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Gronavagen skrivet 15 jan-11 kl 14:37
Indiskt?

Då måste du prova sura kikärtor (Chole), hoppas att dina barn äter sådana.

blötlägg och koka 350 gram kikärtor.

Blanda 2 msk hackad lök, 1/2 tsk salt, 1 hackad grön pepparfrukt, 1 msk riven ingefära och 4 msk citronsaft. Ställ åt sidan.

Stek 300 gram lök i olja tills den fått färg. Häll i två burkar med tomater eller motsvarande mängd färska. Mosa lite.Krydda med 1 msk koriander, 1 msk spiskummin, 1/2 tsk gurkmeja´, 2 tsk garam masala och 1/4 tsk cajenn. Häll nu i kikärtorna och 4 dl vatten och koka i en 20 minuter. När det är klart tillsätter du pepparfruktsröran.

Denna gryta gillas även av notoriska köttätare som min mor.  ;)

Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Mata skrivet 14 feb-11 kl 21:02
Det finns ett roligt öländskt recept:

Citera
[url]http://www.slowfoodstockholm.se/?page=22[/url]

Öländsk nougat

225 g bruna bönor

50 g mörk blockchoklad

150 -175 g socker

1 vaniljstång

2 st kanelstänger

vatten

 

Blötlägg bönor över natten, spola av dem och lägg dem i en kastrull eller tjockbottnad gryta. Lägg i kanel och vaniljstång och slå på vatten så att det täcker bönorna.

Koka upp, skumma, dra ner värmen och låt småkoka i 45-50 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid.

Lägg blockchoklad och socker i kastrullen, rör om. Låt stå och dra på svag värme 10-15 minuter tills bönorna känns mjuka.

Låt bönblandningen svalna. Passera eller mosa med en potatispress. Vispa blandningen mjuk och smidig med elvisp och ställ kallt.

Lägg Öländsk nougat mellan två nötbottnar. Dekorera med t ex vispgrädde blandad med litet kallt kaffe och smält avsvalnad blockchoklad.

 

Recept: Karin Fransson, Hotell Borgholm


Annars såg jag ingen nämna quinoa, amaranth eller bovete. De kan användas i det oändliga, speciellt om man mal det till mjöl och sen kan man ha i det nästan överallt. Gröt, soppa, bröd, pannkakor, muffins... Innehåller massor med näring och protein (amaranth komplett protein).

Veckan är väl slut, men ville tillägga detta...
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 14 feb-11 kl 21:14
Det finns ett roligt öländskt recept:

Annars såg jag ingen nämna quinoa, amaranth eller bovete. De kan användas i det oändliga, speciellt om man mal det till mjöl och sen kan man ha i det nästan överallt. Gröt, soppa, bröd, pannkakor, muffins... Innehåller massor med näring och protein (amaranth komplett protein).

Veckan är väl slut, men ville tillägga detta...

Har du provar nougaten? Låter helskumt!  ;D

Quinoa: jag har en påse hemma som bara blivit stående. kanske skulle använda den. Har mest smakat det i sallad, trevligt att tugga på, men inte så mkt smak.

Veckan kom av sig pga oförutsedda händelser, men vi försöker ändå att äta mer vegetariskt och inte slentrianäta kött bara för att vi inte kommer på ngt bättre. Så tips är välkomna!

Vi gillar indiskt och har några kokböcker, men har du tips på nån bra webbsajt med recept?
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Mata skrivet 14 feb-11 kl 21:28
Jag har flera kokböcker av denne man: http://www.kurma.net/ (http://www.kurma.net/)
Massor med recept på hans hemsida.

Nougaten, jag har gjort mycket liknande saker flera gånger, bönorna är ju osaltade nästan neutrala, när de blandas i smör/fett och choklad så ger de nöt-känsla i texturen. Detta recept har jag läst om många gånger och det ser vackert ut, så jag är säker på att det funkar bra (jag kan nästan smaka recept i huvudet, haha!).

Quinoa, det finns en bra tråd om det redan, men annars, det är godast lite ugnsrostat tycker jag. Men jag brukar mest mala ned det och blanda i pannkakor, plättar, bröd, muffins o s v som sagt. Jag är inte så himla galen i det som hel egen rätt.

Jag gör ofta en god sötsak av kikärtsmjöl. Men huuu... jag måste sova nu. Berättar senare.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 14 feb-11 kl 21:42
Jag har flera kokböcker av denne man: [url]http://www.kurma.net/[/url] ([url]http://www.kurma.net/[/url])
Massor med recept på hans hemsida.



Vilken guldgruva!  :D
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Mata skrivet 15 feb-11 kl 14:31
Ja, mycket där...

Idag gjorde jag pasta: durumvete och egenmald amaranth (komplett protein, alla aminosyror kroppen behöver finns i. En av de mest lättsmälta och lättabsorberande födoämnena som finns) blandat med vatten (och lite gurkmeja) till lagom konsistens, sen utkavlat tunt och skuren i bandspaghetti-bitar, kokt snabbt (2-3 min) och sen på det en slags man-tar-vad-man-haver-pesto: Malde i maskinen solorosfrön, cashwnötter, några jordnötter med lite vatten till pasta, sen i med olivolja och sist frusen basilika, torkade nässlor, salt och lite peppar och dyvelsträck.

Blev gott. Till detta soppa med kidneybönor, vitkål lite passerad tomat, dill, creme fraiche.
Barnen här åt.

Här kommer en proteinrik sötsak:

200 g osaltat smör
4 dl kikärtsmjöl (görs egentligen av channadahl som är lite mindre kusin tilk kikärtan, man kan använda mjöl av vanliga ärter också.)
1 dl fast honung

Exempel på smaktillsatser:
4 msk finmalda hasselnötter (rostas med på slutet)
4 msk rostade, hackade eller malda solrosfrön
4 msk kokos (tillsätts på slutet)
4 msk grovhackade valnötter eller cashewnötter (rostas med på slutet. Kan även användas som garnering)
2 msk sesamfrön, skalade (rostas med)
4 msk mandelspån (rostas med på slutet)
2 msk russin (tillsätts på slutet)
1/2 msk rivet citron- eller apelsinskal (tillsätts på slutet)
eller apelsinolja (lagom! - ca 8 droppar till att börja med)
4 krm malen kardemumma (tillsätts på slutet)
4 krm malen kanel (tillsätts på slutet)
2 krm malen muskot (tillsätts på slutet)

1. Smält smöret i en liten kastrull. Häll i kikärtsmjölet och rosta på medelstark värme under nästan avbruten omrörning tills smeten blir gyllenbrun.

2. Avlägsna från plattan och låt svalna. Tillsätt honung samt någon av de valfria smaktillsatserna och blanda väl. Rulla till bollar och kyl.

Jag brukar istället för honung koka russin mjuka och mixa dem till puré. Man kan variera detta recept på många sätt.

Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Mata skrivet 15 feb-11 kl 14:33
Här finns några recept också:

http://www.parasona.com/sooim/html/se/vegspot/recipes/bkrecipes.html (http://www.parasona.com/sooim/html/se/vegspot/recipes/bkrecipes.html)

http://www.vegetariskt.com/recept.asp (http://www.vegetariskt.com/recept.asp)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 15 feb-11 kl 14:52
Godisrecept är aldrig fel! Måste bara få tag på kikärtsmjöl - får bli en tripp till Gbg.

Idag gjorde vi pakoras efter Kurmas recept. Alla barn åt glatt, inklusive ett gäst-dito. Ungarnas kompisar får en del konstig mat här, men de flesta äter glatt.  :D
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Suresh skrivet 15 feb-11 kl 14:58
Lyckönskningar.

Favoriten:

Vegetarisk lasagne.

Köttfärssåsen utbytt mot en grönsakssås med stekt lök, tomat, rivna morötter och rotselleri som bas. Därutöver kan man ta vad man behagar. Gäseneost.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Vildis skrivet 15 feb-11 kl 15:27
Jättegott! Veg-lasagne med trattkantarell-sås varvat med ajvar är också mums.

Mata, tack för tips om det indiska godiset. Fick kikärtsmjöl i present av dottern.

Min senaste passion är kålrötter i små klyftor, koka i vatten 5 minuter, häll av och klicka på smör, riven ingefära, salt, peppar och några msk honung och in i ugnen 225 grader tills rötterna är mjuka igenom när man sticker en gaffel i dem.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 15 feb-11 kl 15:43
Lyckönskningar.

Favoriten:

Vegetarisk lasagne.

Köttfärssåsen utbytt mot en grönsakssås med stekt lök, tomat, rivna morötter och rotselleri som bas. Därutöver kan man ta vad man behagar. Gäseneost.

Veg lasagne är gott, fast jag gör en enklare variant med tomat, lök, paprika. Man kan också göra med spenat och ost, men misstänker att det inte faller barnen i smaken.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Mata skrivet 15 feb-11 kl 16:21
Rotselleri? Det var länge sen jag åt. Lasagne, det var ett tag sen. Det får bli en annan dag! :)

Men hur gjorde du pakoras utan kikärtsmjöl då? Ja, man kan ju göra med annat mjöl också...

Kålrötter är goda stekta också. Och inte minst som pakora eller rivna blandade med kikärtsmjöl och kryddor, formade till biffar och stekt.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 15 feb-11 kl 17:01
Rotselleri? Det var länge sen jag åt. Lasagne, det var ett tag sen. Det får bli en annan dag! :)

Men hur gjorde du pakoras utan kikärtsmjöl då? Ja, man kan ju göra med annat mjöl också...


Receptet hade 1/3 kikärtsmjöl och 2/3 vetemjöl. Så jag tog bara vetemjöl. Det funkade, fast det naturligtvis inte exakt samma sak som med kikärtsmjöl.

Behöver en specialbutik för sånt, finns inte där jag bor...
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Mata skrivet 15 feb-11 kl 17:16
Man kan mala lite linser eller ärtor också. Röda linser blir bra, och blanda med mjöl. Graham går bra också.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: esten skrivet 15 feb-11 kl 17:37
Surkålsgryta / soppa .

Om surkålen är mycket sur , så spola av under kran i ett durkslag .

Bryn lök tills den blir genomskinlig och får lite sötma . Blanda ner surkålen och späd med vatten , Koka samtidigt med potatis i mindre bitar och morötter i slantar .
Koka gärna så länge att det går att mosa potatisen , det reder av buljongen .
Krydda tex med kummin , salt och peppar . Färsk persilja är gott , men torkad går bra det med . Senap är också gott i .
Vill man ha mer smak på buljongen så tillsätter man en veg.buljongtärning .
Men inte alls nödvändigt .
Äts riktigt varm i kylan , då värmer den gott .
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Suresh skrivet 15 feb-11 kl 17:43
Rotselleri? Det var länge sen jag åt. Lasagne, det var ett tag sen. Det får bli en annan dag! :)


Rivna morötter och riven rotsellleri i tomat ger en perfekt färs-röra. Morötterna är dryga och söta, sellerin smakstark - tomaterna håller samman smeten.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Mata skrivet 15 feb-11 kl 20:08
Jag försöker köra på de grönsaker vi har hemma och lite frusna saker, och rotselleri har jag tyvärr inte. Men det låter intressant.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: La Ladin skrivet 15 feb-11 kl 20:33
Har ingen nämnt falafel?  :o
Det finns en hel sida om falafel med massor av goda recept: http://www.alltomfalafel.se/ (http://www.alltomfalafel.se/)

Mina bästa falafeltips: Ha gärna i ett par ägg i smeten, de blir lättare att forma och håller ihop bättre. Gör biffar istället för bollar, går mycket snabbare. Ha gärna i lite kanel. Mosa inte kikärtorna till en slät massa, det är gott med lite tuggmotstånd.

Falafel smakar ljuvligt när den är hemlagad. Kan med fördel göras i storkok och frysas ner och stekas på lite lätt då man tar fram den. Hemmagjorda halvfabrikat brukar jag kalla dem.  :)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: La Ladin skrivet 15 feb-11 kl 20:36
Quorn är dyrt men gott. Billigare blir det om man gör wokar. Jag brukar göra quorn och morotswok. River några morötter för att "fylla upp", steker lök och quornbitar. Valfri kryddning och lite matlagnings eller havregrädde. Snabbt, enkelt och mycket godare än vad det låter.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: La Ladin skrivet 15 feb-11 kl 20:42
Detta är ett intressant recept som jag inte har provat, men det låter väldigt gott. Jag har ingredienserna hemma och planerar att prova det i veckan:

Glaserade quornfiléer med ugnsrostade grönsaker

300 g quorn filéer
3 msk honung
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda paprikor
1 rödlök
250 g cocktailtomater

Filéerna ska penslas med honung och filéerna och grönsakerna ska läggas i en ugnsfast form och rostas. Olivoljan på grönsakerna. Salta och peppra. Stek i ugn i 20 minuter. Man kan ju byta ut grönsakerna om man vill.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: La Ladin skrivet 15 feb-11 kl 20:43
200 grader skulle ugnen stå på.

Nu börjar jag känna att jag spammar tråden så jag lägger ner...  ;)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 15 feb-11 kl 20:46
200 grader skulle ugnen stå på.

Nu börjar jag känna att jag spammar tråden så jag lägger ner...  ;)

Ingen fara  :)

Jag är inte så intresserad av köttsubstitut, jag vill ha "riktig" mat  - sånt som växer i jorden och inte i ett labb - men det är säkert nån annan som har glädje av qourn-recept.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: La Ladin skrivet 15 feb-11 kl 20:52
Ingen fara  :)

Jag är inte så intresserad av köttsubstitut, jag vill ha "riktig" mat  - sånt som växer i jorden och inte i ett labb - men det är säkert nån annan som har glädje av qourn-recept.

Och jag håller absolut med dig. Men jag tycker ju att det blir så himla tråkigt med böner, linser, böner, linser...
Men om du vill så har jag ett riktigt bra recept på kidneybönsbiffar med jalapeno? Läste ju att bönor inte var någon hit men just det här receptet är faktiskt riktigt bra.

Sojaprotein då, vad säger du om det?
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 15 feb-11 kl 21:02
Och jag håller absolut med dig. Men jag tycker ju att det blir så himla tråkigt med böner, linser, böner, linser...
Men om du vill så har jag ett riktigt bra recept på kidneybönsbiffar med jalapeno? Läste ju att bönor inte var någon hit men just det här receptet är faktiskt riktigt bra.

Sojaprotein då, vad säger du om det?

Eftersom vi äter kött ibland så känns inte sojaprotein o.d. så intressant. Vi planerar inte att skippa köttet helt, men att dra ned och begränsa oss till ekologiskt/näruppfött/närslaktat kött (i praktiken sånt vi köper av alternativare i närheten  :)) Så det mest intressanta är goda, mättande rätter med grönsaker/rotfrukter/mjölkprodukter och lite måttligt med baljväxter. Barnen kan nog lära sig uppskatta bönor etc. men jag tänker inte tvinga dem. Men allt med mycket chili brukar gå i åtminstone den ena ungen ;)

Så kidneybönsbiffar med jalapeños låter som nåt som iaf jag kunde tycka om, och kanske ena ungen med.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: La Ladin skrivet 15 feb-11 kl 21:51
Jag brukar göra dubbel sats men den kan ju halveras och dubbleras åt alla håll.  :)

2 burkar kidneybönor (800 gram)
800 g kokt, kall potatis
1 dl inlagd, skivad jalapeno
2 tsk timjan
4 tsk spiskummin
5 msk potatismjöl
salt, peppar
olja till stekning

Mixa hälften av de sköljda bönorna. Grovhacka resten. Mosa potatisen med en gaffel. Hacka jalapenon. Blanda allt noga med ca 1 tsk salt och 2 krm peppar. Forma ca. 24 biffar, stek gyllenbruna.

Min erfarenhet av detta receptet är att det blir dunderbra om man steker dem tillräckligt så att de får lite yta. Om man inte gör det kan de bli lite tråkiga. Men som sagt, stek ordentligt.  :)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: evamarta skrivet 05 maj-11 kl 22:31
Oj, vad ni är ambitiösa med er matlagning! Min tid och kraft räcker inte på långa vägar till allt det som ni beskriver.
Vi äter inte "kött" här hemma, eftersom jag bara vägrar betala för korv, kötttbullar eller fiskpinnar som jag inte ens vet vad det är.  Vad är korv, liksom, mera exakt?!

Så eftersom vi inte äter det här "köttet" och jag saknar ambitioner i köket, så duger det oftast med en rejäl soppa som morotssoppa eller rödbetssoppa. Sen äter man ju mackor till, och det är inget fel på mackor! Buffékonceptet är ju också bra med många små råa grönsaksbitar och frukter. Och nötter.

Sen finns det ju gröt i olika former, och för den som tycker att det är på samma nivå som mackor, så tänk på att ungarna äter ett rejält mål mat på skolan varje dag. Den här matlagningen och ätandet får ju inte ta överhanden i ens liv. Två stora lagade mål mat per dag tycker jag i själva verket är för mycket. Speciellt tiden det tar att laga. Och pengarna det kostar. Allvarligt talat.

Gröt och mackor, och så lite frukt, nötter och grönsaker. Sen står sej ungarna till nästa skollunch.  :)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 05 maj-11 kl 22:53
Oj, vad ni är ambitiösa med er matlagning! Min tid och kraft räcker inte på långa vägar till allt det som ni beskriver.
Vi äter inte "kött" här hemma, eftersom jag bara vägrar betala för korv, kötttbullar eller fiskpinnar som jag inte ens vet vad det är.  Vad är korv, liksom, mera exakt?!



Riktig korv är kött och kryddor, i stort sett. Sen kan det vara potatis/korngryn/mjölk som utfyllnad. Så finns det "korv" och det vill man ju inte ha, nej.  >:(

Håller med om att frukostkonceptet fungerar utmärkt när man inte orkar/hinner (gröt, flingor, mackor, ägg, frukt...). Förekommer ofta till kvällsmat här. Men jag gillar att laga mat när jag bara inte har tusen andra saker som ska hinnas med, så ibland blir det allt lagad mat på kvällen oxå.

Idag blev det dock hämtpizza...  :-[
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Jennyt skrivet 05 maj-11 kl 23:04
Har länge tänkt öronmärka tråden och tänkte göra det med ett par tips, när jag ändå är i farten.....

Nässel-lasagne: Fräs nässlor och vitlök. Gör en vit sås (gjärna med ost i  om ostvägraren tillåter) åsså varva med lasagneplattor. Ska det gå snabbt, välj färska plattor ;)..... severas med en krispig sallad.

Nässelsoppa med ägg: Koka nässlor och häll i lite kycklingfond (om du har). Det ska vara ganska lite vätska till nässlorna så att soppan blir ganska grötig, annars är det lätt till att den blir blaskig. Har du en skvätt grädde sitter den fint i soppan, salt och peppar.... smaka av. Kokta ägg och knäckebröd till blir fint ;)

Jag är lite insnöad på nässlor nu o:)...... om du inte har tillgång till nässlor, går det lika bra med Spenat ;)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: christinag skrivet 06 maj-11 kl 06:51
Ingen vegetarisk vecka utan att avsluta med litet godis. Här är rotfruktschips gjorda på palsternacka, potatis, persiljerot, morötter och supersupergoda rödbetor! Litet salt måste det vara, utan är litet enformigt. Inte så svårt att göra själv, men man får prova sig fram litet med hur man skär eller hyvlar.

Och om det blir grillningstemperaturer ute så kan man servera en kall redd gurksoppa innan grillen tar fart. Supergott, fast det tror man inte.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: christinag skrivet 06 maj-11 kl 07:00
Jennyt: Förslag till variation till krydda på din nässelsoppa: Mina favoriter är muskot och koriander (inte samtidigt). Om man blandar 50/50 med nässlor och grönkål är gräslök gott i också (kan serveras med ett ägg om man inte vill vara helt veggie).

Och när jag ändå är inne på gurka: Koka den mjuk och gör en champignon- eller kantarellstuvning. Skär gurkorna i bitar och häll över stuvningen och gratinera! Strö över färsk persilja. Gurkor har en fantastisk arom. Tyvärr börjar dom bli litet dåliga så här års, godare är färska egenodlade till hösten.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Jennyt skrivet 06 maj-11 kl 09:59
Gott :D...... jag brukar göra gurk-gratängen, men istället för gurka använder jag kålrot..... min variant är alltså en kålrotsgratäng ;D
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: evamarta skrivet 06 maj-11 kl 10:28

Håller med om att frukostkonceptet fungerar utmärkt när man inte orkar/hinner (gröt, flingor, mackor, ägg, frukt...). Förekommer ofta till kvällsmat här.

Tänk att jag kände det på mej!  ;D  ;)

Den där riktiga korven känne jag inte till, men det beror nog på att jag är så dumsnål, så jag kollar inte på de rätta ställena. Fast jag har läst att Stabons korvar ska vara något extraordinärt.  :)

Och vad ska jag göra idag, tror ni!? (Lite inspiration tycks visst ha smugit sej på, efter all matläsning här): Köpa en mixer! Japp!
Till att börja ska jag mixa mina gratisnässlor, sen får vi se.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 06 maj-11 kl 10:31
Tänk att jag kände det på mej!  ;D  ;)

Den där riktiga korven känne jag inte till, men det beror nog på att jag är så dumsnål, så jag kollar inte på de rätta ställena. Fast jag har läst att Stabons korvar ska vara något extraordinärt.  :)


 Jag tror inte att ICA i Hörby är riktigt rätt ställe. Men stabons charkvaror är nåt alldeles utöver det vanliga!  :D


Och vad ska jag göra idag, tror ni!? (Lite inspiration tycks visst ha smugit sej på, efter all matläsning här): Köpa en mixer! Japp!
Till att börja ska jag mixa mina gratisnässlor, sen får vi se.

Går i nässelfunderingar här oxå. Det finns ju några stycken därute...
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Jennyt skrivet 06 maj-11 kl 10:33
Citera
Till att börja ska jag mixa mina gratisnässlor, sen får vi se.

Heja, heja :D
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 06 maj-11 kl 10:36
Det känns smakmässigt som man skulle kunna kombinera nässlorna med alla torkade trattisar från ifjol. Nässelomelett med gräddstuvade trattisar? Nässelsoppa med svampmacka?
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Jennyt skrivet 06 maj-11 kl 10:38
Japp.... de går att använda i oändlighet.... det är väl flera nässeltrådar som är aktuella just nu och jag förstår helt klart varför :P
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: evamarta skrivet 06 maj-11 kl 10:39
Nässlor är så kriminellt gott!!
Särskilt som de är gratis...  :-[
Sonen gillar dem också, helst i soppform enligt Jennyt:s recept.

Jag är jättenöjd, för jag har dem numera samlade helt organiserat, typ som ett litet nässelland, nästan!
Du får se det Christina sen när du kommer.

Men hur är det med den här jädra kirskålen som invaderar hela världen. Jag vill inget hellre än att slå tillbaka deras framfart - genom att succesivt äta upp dem! (Nåja, kanske inte all kirskål i hela världen, men..) Men hur använder jag dem?

Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Jennyt skrivet 06 maj-11 kl 10:44
På samma sätt som nässlorna..... tillsammans med nässlorna..... och lite så ;)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: evamarta skrivet 06 maj-11 kl 10:54
Oj, nu är jag nästan mätt efter att ha läst om svampmackor och pajer och allt...   :D
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Mata skrivet 08 maj-11 kl 07:09
Kirskål är gott bara kokt med lite smör och salt, men man kan ha dem i soppa, grytor et c. Jag äter dem dock mest som de är blandade med maskrosblad och rivna morötter och salladsdressing till.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: evamarta skrivet 08 maj-11 kl 08:28
Kirskål är gott bara kokt med lite smör och salt, men man kan ha dem i soppa, grytor et c. Jag äter dem dock mest som de är blandade med maskrosblad och rivna morötter och salladsdressing till.

Men kirskålen smakar ju fan, visade det sej...   :P Om man jämför med de fantastiska nässlorna.  Nåja, jag tänker inte ge upp! Till lunch ska jag koka dem, så får vi se.

Sen måste jag föreslå en fiffig snabbrätt som passar till efterrätt efter nässlorna   ;) Eller till snabbmellis.

Skär ner blandade frukter (bananer, äpplen, päron, allt möjligt passar) i stekpannan och stek dem i smör. Bara lite snabbt så att de blir varma. Ringla på lite sirap, och så lite kanel eller ingefära eller nåt. Urgott! Och snabbt!

Om man är flera och vill göra det lite elegant, så lägger man fruktbitarna i en ugnsform, ringlar på lite sirap eller honung, och gärna något syrligt också, citronsaft till exempel. Russin och hackade nötter i blir finfint. In med det hela i ugnen på ganska hög värme och bara en kort stund. Servera med vispgrädde eller yoghurt till.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Gångtrött skrivet 08 maj-11 kl 08:32
Den här ogräspajen brukar jag göra några gånger per år.. Förbaskat god.
http://www.recept.nu/1.283360/anette_rosvall_och_emma_hamberg/paj_pizza/gronsaker_potatis_andra_rotfrukter/ograspaj (http://www.recept.nu/1.283360/anette_rosvall_och_emma_hamberg/paj_pizza/gronsaker_potatis_andra_rotfrukter/ograspaj)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: älska grönt skrivet 22 jun-11 kl 10:37
INGREDIENSER: Sojamjöl från sojabönor, Non-GMO.

Sojamjöl och källvatten blandas till en deg som pressas samman under värme och tryck till olika former.

www.veggi.se (http://www.veggi.se) gott och smidigt och med en liten förklaring till hur det tillverkas känns ju bra :) har alltid undrat. känns bättre än de frysta alternativen :)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: christinag skrivet 23 jun-11 kl 03:07
På förekommen anledning:
Förkylnings-uppiggnings-frukost

(innehåller yoghurt förståss, men det går ju att göra med soyghurt också)

Gröp ur en passionsfrukt
Skär två mogna röda plommon i småbitar
Skär en gul kivi i skivor som halveras
Riv en lagom bit färsk ingefära och kläm ut saften med handen över frukterna
Smält några hallon eller jordgubbar eller annan röd frukt i mikron 1 minut och häll över
Brunt socker om så önskas
1 liten skål med hemmagjord yoghurt.

Smaskens! Alla smaker känns, trots febersega och trötta smaklökar.
Vill man komplettera med kolhydrater och fett kan man ju ha i några brutna knäckebröd eller digestive eller kardemummaskorpor osv.

Rooiboste-smaken funkar inte till det här, den är för snäll. Grönt te eller svart funkar bra.

Vill man lyxa till det kan man ju rosta nötter eller kokosbitar och ha ovanpå. Strö litet färsk bladmynta ovanpå eller blanda ned 1/3 till ½ påse pepparmyntsté i yoghurten. Ger en otroligt fräsch smak, vilket man behöver i det läget.
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: scrdcow skrivet 02 jul-12 kl 07:10
Proteiner behöver du öht inte oroa dig över eftersom allt innehåller proteiner och proteinbrist kan du bara få om du äter extremt ovarierad mat, för lite energi, eller möjligtvis kanske, på gränsen, om du skulle vara frukterian. Specifika aminosyrer, eller att kombinera mat, är inte heller något man behöver bry sig om. Den myten är tom debunkad av hon som skapade den på 70-talet, men myter brukar just vara seglivade. Faktum är ju dock att proteiner mättar bra, så av det skälet är det ju nice att käka en bra mängd.

Mer kan läsas här... http://michaelbluejay.com/veg/protein.html (http://michaelbluejay.com/veg/protein.html)

Om du vill att dina barn ska lära sig att tycka om mer bönor och linser, eller vegetarisk mat öht, delvis. Så kan jag rekommendera att inte glömma umami. Hur du än smaksätter, smakar det för lite umami blir det inte lika kul, enligt min åsikt. Allt väldigt proteinrikt smakar umami pga att det är glutamat. Smakförstärkare kan man ju undvika om man nu vill, men det finns flera andra saker som smakar mycket umami naturilgt.

Övrigt så kan nog annan konsistens och smaksättning som harmoniserar nog göra bönor och linser mer intressanta för dina barn. Hur mycket kokt ren kikärta smakar egentligen hummus? falaflar? osv. Det går ju inte att jämföra. Så istället för att man bara kör i en burk bönor whatever i någon gryta där de kommer sticka ut väldigt mycket kan sönderkokning (tex linssoppa), mixning osv nog göra det mycket mer intressant. I tomatsåser är det ju enkelt att dra i lite röda linser tex och låta dem koka isönder, kan ju skölja dem om du vill för att få bort lite av den "jordiga" smaken. Annars kan ju nötter och frön vara intressant om man nu vill tänka på proteiner. Tex muhammara med extra mycket valnötter, mer nötter och frön i sallader, göra nötfärser/nötpaté/nötostar, dra i lite extra nötter och frön i grönt osv...

Ska försöka komma ihåg att posta lite recept, annars kan jag dra lite länkar istället och översätta/fixa till senare...

http://harekrishna.com/col/books/VEG/ht/#Indian%20Dinner%20#1 (http://harekrishna.com/col/books/VEG/ht/#Indian%20Dinner%20#1)

Det mesta ur den kokboken är galet gott. En del enkelt att veganisera om man vill ha det helt vegetariskt. (tex tofu istället för panir, vegetabilisk yoghurt osv). Just indian dinner 1 kan göras rätt kvickt om man bara gör dahl, chutney och ris och hoppar över att göra allt från scratch. Undertiden dahlen kokar kan man göra chutneyn på färdiga krossade tomater, skita i att mixa och ris med ärtor och cashews. (cummin är spiskummin btw, iaf gjorde jag det misstaget ett bra tag när jag började laga indiskt)

Hummus brukar jag göra på följande vis...

1 burk ~400g kikärtor
2-3 msk mer rinnig tahini
2-3 tsk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
2-3 tsk spiskummin
kryddmått vitpeppar
bra mängd olivolja (men fulhummus på rapsolja funkar ju också)
vatten till önskad konsistens

Anledningen till att jag ger så oexakta mått är för att ens smak varierar, man får labba sig fram tills man får den gudomlig, där ingen smak sticker för mycket. Mixa iaf kikärtorna med alla ingredienser utan vattnet, dra bara i olja så att det precis går runt i mixern, precis. Låt det mixa sjukt länge så den blir galet slät, dra i lite mer olja, mixa, och sen i med vatten tills önskad konsitens. Om du mixat den tillräckligt länge då den precis går runt så blir den extremt krämig god och slät och vattnet binder med tahinen så det tjockar till det ännu mer, så man kan därav ha lite mer vatten. Allt kan ju varieras, men jag gillar denna kryddning väldigt mycket iaf.

En annan god påläggs-röra/röra är björns gamla klassiker...

Rökig Havsröra a’la Vegankrubb

1 Burk stora vita bönor
Saft av ½ citron
½ dl rapsolja
1 kork rökarom/liquid smoke
½ dl frusen dill
Ordentligt med salt och en del vitpeppar

Smakar inte heller så bönigt imho. Men jag kanske inte har den smakkänsligheten hehe. Iaf väldigt gott och passar till det mesta, inte minst pålägg.

Tofu har ju annars redan tipsats om, kräver sin kryddning men det suger åt sig smaker bra. Även schysst att mixa och göra krämiga saker på, som fyllning i div rätter eller i bakverk, tårtor osv. Dock är det ju lite dyrt i jämförelse med torkade bönor och linser, men det har en väldigt god och ren smak. Innehåller dock inte så sjukt mycket protein som folk tror, men som sagt, protenier behöver man inte bry sig om.

Tofu Ricotta

~450g tofu
2 teskedar citronsaft
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk salt
lite svartpeppar
handfull hackad basilika
2 teskedar olivolja
1/2 dl b-jäst (finns att köpa i hälsokost, ger en lite ostig smak, lite dyrt men man behöver inte så mycket i de flesta grejer 2-3 msk ger fin umami-smak)

Knöla ner och mosa tofun. Kan också göras utan b-jäst och med naturella cashew-kärnor istället...

1/2 dl cashews
1/2 dl citronjuice
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
~450g tofu
1 1/2 tsk torkad basilika
1 1/2 tsk salt

Mixa ihop allt utom tofu, basilika och salt. Ta sen i tofun och mixa och sen basilika och salt.

Vad mer...

Linssoppor är ju enkelt och gott enligt mitt tycke. Röda linser smakar lite mindre, så de går nog ned lättare. Brukar göra potatissoppa-lök-linssoppa rätt ofta. En god mängd, men låter dem koka ner sig riktigt så de nästan helt försvinner ut i soppan, men behåller potatisbitarna i lagom mjukhet. Så börjar med linserna ett tag. Brukar dra i lite curry-blad och en burk kokosmjölk också, passar bra. Lite olika kryddning. Eller linssoppa i typ det här stuket...

http://ordinationer.wordpress.com/2009/11/05/pronotis-magiska-linssoppa/ (http://ordinationer.wordpress.com/2009/11/05/pronotis-magiska-linssoppa/)

Också aromatiskt och gott, men där kanske linserna märks lite mer, men tycker den goda smaker förtrollar en iaf.

Vad mer... vad det gäller biffar och smetighet så brukar mer mjöl hjälpa (om man nu inte har eller vill ha ägg) eller att man blandar i råris, bulgur, korngryn osv. Det stabiliserar upp det hela bra och ger bra konsistens.

1 medium-size onion, finely chopped
1/2 cup finely chopped, peeled carrot
1 cup finely chopped mushrooms
2 cloves garlic, minced
2 tablespoons soy sauce
3 tablespoons tomato paste
1 cup textured vegetable protein
1/2 teaspoon dried thyme
1/2 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon dried paprika
2 teaspoons Dijon mustard
1 tablespoon peanut butter
1/4 teaspoon liquid smoke (optional)
1/4 cup oat flour
Oil for cooking

Katten pejstade från tidiagre tråd här, orkar inte riktigt fixa med översättning nu men 1 cup ~ 2,4dl så 1/2 ~ 1,2 dl och 1/4 ~0.6. Jag brukar göra dessa utan "textured vegetable protein" (dvs sojakött-grejer) och ha mosade baljväxter istället, samt skippa svampen och potatismjöl/vetemjöl istället. Oavsett så är smaksättningen riktigt fin.

Kanske skriver mer någon annan gång om jag nu ens kommer komma ihåg, det var av en ren randomness sök-slump att jag ens hamnade här nu öht, och tur nog att jag var trött nog att bara köra på och skriva massa ^^

Nu ska jag sova, hoppas något av recepten etc är av intresse.

Fridens!
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: scrdcow skrivet 02 jul-12 kl 07:15
"dra i lite extra nötter och frön i grönt osv.." i gröt skulle det såklart stå, men kan ju vara trevligt med lite grönt i gröten också ibland ;-)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: scrdcow skrivet 02 jul-12 kl 07:21
Var lite slarvig där...

Självklart ska det vara typ 1/2 tsk salt i hummusen, kanske lite mindre spiskummin när jag tänker efter. Kan börja med mindre av den kryddningen och öka smått efterhand. Viktiga är iaf att syran inte tar överhanden och vitlöken inte sticker för mycket. Sen kryddar man upp till perfektion och minns ungefärliga mängden för ens egna exemplar av smaklökar ;-)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Snowy skrivet 20 jul-12 kl 10:57
Pasta med krämig morot-fetasås

Den här maträtten är inte bara supergod utan även väldigt lättlagad och en favorit.

Koka 4 morötter, i 2,5 dl vatten. Släng i en grönsaksbuljongtärning. Låt koka 8 minuter. Häll över alla, inklusive buljongvattnet i en mixer och mixa/mosa morötterna. Häll tillbaka i en kastrull, häll i 2 dl creme fraiche och smula i ett paket fetaost. Koka upp och servera till pasta :)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: K@rin skrivet 26 aug-12 kl 22:55
Ikvälll har vi ätit Brödticka och fårticka som panerats och stekts, blir lite som chicken mac nuggets. Till det svampsås och potatis. Mycket gott! Skogen är full av svamp just nu, dessa tickor är lätta att känna igen och inga förväxlingsrisker.

Lycka till.

Mvh Karin
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: kneip skrivet 29 aug-12 kl 03:02
gräset växer väl fortfarande? slå lite gräs häll lite olivolja på gräset och sen en morot till så leverdu billigt och vegetariskt ;)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: tamate skrivet 29 aug-12 kl 03:10
christinaR

tyvärr så ligger inte programmen uppe på svtplay och dom går inte att se pga rättigheter men här är recepten =)


http://scrapbook.channel4.com/programmes/river-cottage (http://scrapbook.channel4.com/programmes/river-cottage)
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: ChristinaR skrivet 29 aug-12 kl 06:37
christinaR

tyvärr så ligger inte programmen uppe på svtplay och dom går inte att se pga rättigheter men här är recepten =)


[url]http://scrapbook.channel4.com/programmes/river-cottage[/url] ([url]http://scrapbook.channel4.com/programmes/river-cottage[/url])


Så mycket gott! Tack!  :D
Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 29 aug-12 kl 08:08
Gör morotsbiffar ibland till sonens flickvän som är vegetarian.
Eget påhitt av recept, så mängderna är lite på ett ungefär :p

2 finrivna morötter
1 ägg
1/2 dl boveteflingor
dill
salt
peppar

Blanda ihop
Om smeten håller ihop dåligt kan man pudra i lite potatismjöl.

Stek i olja, ganska mycket, på mellansvag(heter det så?) värme.

Titel: SV: Vegetarisk vecka - behöver tips!
Skrivet av: evamarta skrivet 29 aug-12 kl 09:18
Det där lät ju gott, Doris. Får prova sen.

Själva åt vi blomkålssoppa igår. Vatten och blomkål, lite gul lök, någon buljongtärning och så en massa vispgrädde (Obs! Avgörande  ;)).

Och eftersom jag är så himla snål, så skär jag ner varje liten överbliven brödkant till små kuber och fryser dem. Sen - när man ska äta blomkålssoppa - steker man kuberna i salt och mycket olja. Vips! Jättegoda krutonger till soppan.