Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: susidus skrivet 30 nov-10 kl 06:04
-
Söker efter tipps på vad man kan bjuda på istället för jul skinka till en vegetarian.. alla tipps motages tacksamt.../ Susanne
-
http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=934 (http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=934)
Senapsgriljerad kålrot kanske smakar. Fast skippa ägget om det är någon vegan som ska äta.
-
;D Tack för tippset ,var inne på sidan du rekomenderade oxå och fick lite andra tipps.../ Susanne
-
Griljerad kålrot är väldigt gott, kan man äta även om man inte är vegetarian. Linsbiffar på tex röda linser är bra alternativ till köttbullar. Och en god sallad med finstrimlad rödkål, skalad skivad apelsin, grovhackade valnötter, finhackade torkade fikon och ev några tunna klyftor färska fikon som dekoration gör att även den inbitne köttätaren äter lite mer grönt på julbordet.
-
Tack för tippsen som sagt och nu får man ju helt klart prova på lite vegetariskt till jul ...spännande.. ;D
-
Jag har gjort griljerad kålrot, det smakar bra men jag kan inte direkt kalla det för ett alternativ till skinka, helt olika saker. Förra året griljerade vi helt enkelt qournfiléer, det blev gott. Hittade det här receptet på nätet men jag har inte hunnit prova det ännu.
"VEGETARISK JULSKINKA
Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 dl potatismospulver
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
Senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar
Gör så här:
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med 3 ägg och potatismospulver. Tillsätt rödbetssaft, några matskedar senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen på 225 grader i minst 40 minuter. Pensla som "vanlig" skinka och låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg."
-
Tack nu blir det ju lite att välja på iallafall... :D
-
Varför vill man som vegetarian ha "kött-substitut" i form av korv, "kött"bullar, filé och liknande (julskinka :o )? Det ska helst se ut som kött liksom, men det får inte innehålla kött. Jag fattar inte... ???
/Sara
-
Hehe har ingen aning faktiskt... kommer en släckting till ju som inte kan äta kött för hälsans skull inte för att hon är frivillig vegetarian... så då kanske det känns roligare för henne att det ungefär ser ut som vanligt ....kanske jag vet inte men eftersom jag ska bjuda henne på något gott så ville jag höra efter med människor som vet mer om detta än jag och hon ..../Susanne
-
Hehe har ingen aning faktiskt... kommer en släckting till ju som inte kan äta kött för hälsans skull inte för att hon är frivillig vegetarian... så då kanske det känns roligare för henne att det ungefär ser ut som vanligt ....kanske jag vet inte men eftersom jag ska bjuda henne på något gott så ville jag höra efter med människor som vet mer om detta än jag och hon ..../Susanne
Åh, stackars människa... Ofrivillig vegetarian... :'( Hoppas att du lyckas med dina ansträngningar i alla fall! :)
/Sara
-
Att kalla vegetariska livsmedel för korv osv tycker jag är äckligt!
Dessvärre har jag hört/läst att framställning av quorn är miljöbelastande, så aldrig får man vara glad i längden. Det bästa är nog att vara klassisk, laga mat från grunden med baljväxter osv.
-
Seitanskinka är en höjdare! Finns glutenmjöl inte hos hälsokosten kan man beställa på http://www.punkdistro.de/shop/index.php?cat=c157_Vegan.html&XTCsid=7a20e3d918ea77d3fd6850391f8eabab (http://www.punkdistro.de/shop/index.php?cat=c157_Vegan.html&XTCsid=7a20e3d918ea77d3fd6850391f8eabab) (billigare där än som i butik).
Här finns allmän info om seitan: http://www.oxon.se/seitan (http://www.oxon.se/seitan)
Här har du en massa recept: http://www.oxon.se/seitan/recipe.html (http://www.oxon.se/seitan/recipe.html)
-
Attes matte! Det är väl inte så svårt att förstå, det handlar ju om VARFÖR man väljer att vara vegetarian! Jag är inte vegetarian för att jag tycker att kött smakar illa, jag är vegetarian för att jag inte vill äta djur. Äter jag en rödbetsbulle så bidrar det inte till att djur produceras, lider och dödas - likaväl ser dock form och färg ut som en "kött"bulle, men det gör inte mig något.
-
Det finns ju många orsaker till att man är vegetarian - hälsoskäl, man tycker det är snällt mot djuren, man gillar smaken - och det finns, tycker jag, ingen anledning till att man ska behöva försvara eller motivera det valet. Lika lite som att man inte vill äta fläsk eller sniglar eller tång eller gmo-majs.
Personligen tycker jag köttimitationer är rätt makabra. Jag äter gärna kött men inte helstekt spädbarn. En maträtt som ser ut som ett sådant skulle jag tycka var rätt äcklig även om den var tillverkad av något annat.
-
Den som äter fisk kan gilla senapsgriljerad lax, det är jättegod tycker jag.
-
Risgryns pudding o ris àla malta brukar avar poppis här iaf .
-
;D Tack igen alla ...hon ska nog kunna äta sig mätt hos mig iallafall det ser jag....finns ju en hel del att välja på ../ Susanne
-
Man kan göra egen seitan, det är ganska lätt och blir väldigt bra, och billigt!
Dessutom får man över en massa stärkelse som om man orkar torka det funkar bra till att reda såser osv.
Det man i princip gör är en deg av vetemjöl, salt och vatten, som får ligga i en bunke med vatten över natten, sen sköljer man den och knådar den igen, lägg i vattenbad igen, och håller på så ett tag tills all stärkelse har fällt ut i vattnet och kvar är en proteindeg. Utmärkt till att göra en "julskinka".
Jag förstår absolut att man vill ha en skink-imitation fast man är vego. Industrigrisar lever ett vidrigt liv och det är inte alla som får tag på "hemma-gris" eller vill äta kött överhuvudtaget.
-
strunta i skinkan och gör lyxiga vego-köttbullar istället, otroligt goda!!!
Ser ut som och har samma konsistens som kött- köttbullar, äte med glädje även av "Anti-vegetarianer" ;D
Kommer inte håg vem jag fick receptet av men de kallades Marsha-balls (receptet sitter på insidan skafferidörren, jag gör flera stora satser åt gången och fryser in.
2 ½ dl riven hård ost, knappt (gärna cheddar)
1 dl finhackade valnötter
2 st ägg
1 st gul eller röd lök, finhackad
1 ¾ dl ströbröd
1 ½ krm salt
olja eller smör att steka i
2-2 ½ dl buljong
Blanda ost, nötter, ägg, lök, ströbröd, och salt till en smet. Rulla bollar. Stek dem i olja, smör eller margarin tills de får fin färg. Lägg upp dem att rinna av på hushållspapper. Lägg alla bollar i en stor panna och slå kokande buljong över. Sjud under lock ca 10 minuter. Ta sedan av locket och fortsätt sjuda tills nästan all buljong kokat in, ca 25-30 minuter.
-
Bor man i Stockholm kan jag rekommendera denna färdiglagade jul"skinka": http://www.goodstore.se/?p=1245 (http://www.goodstore.se/?p=1245)
Mamma brukar göra en god paté på nötter som passar till senap, rödkål och den övriga julmaten. Ska se om jag kan minnas att få receptet!
Personligen tycker jag, som varit vegetarian mer än halva livet, att det som gör att man vill ha köttsubstitut är att jag vill ha mat som passar till traditionella tillbehör, och inte avviker jättemycket när man ska äta traditionell mat ihop med köttätare. Annars kvittar det. Jag tyckte aldrig att den griljerade kålroten var någon hit. Kålrot är gott på sitt sätt, men kanske inte som "skinka".
/ Alba
-
strunta i skinkan och gör lyxiga vego-köttbullar istället, otroligt goda!!!
Ser ut som och har samma konsistens som kött- köttbullar, äte med glädje även av "Anti-vegetarianer" ;D
Kommer inte håg vem jag fick receptet av men de kallades Marsha-balls (receptet sitter på insidan skafferidörren, jag gör flera stora satser åt gången och fryser in.
2 ½ dl riven hård ost, knappt (gärna cheddar)
1 dl finhackade valnötter
2 st ägg
1 st gul eller röd lök, finhackad
1 ¾ dl ströbröd
1 ½ krm salt
olja eller smör att steka i
2-2 ½ dl buljong
Blanda ost, nötter, ägg, lök, ströbröd, och salt till en smet. Rulla bollar. Stek dem i olja, smör eller margarin tills de får fin färg. Lägg upp dem att rinna av på hushållspapper. Lägg alla bollar i en stor panna och slå kokande buljong över. Sjud under lock ca 10 minuter. Ta sedan av locket och fortsätt sjuda tills nästan all buljong kokat in, ca 25-30 minuter.
Dessa gör jag lite då och då också! Verkligen en höjdare som min super-köttätare till sambo också gärna äter med god aptit! ;D
-
Dessa gör jag lite då och då också! Verkligen en höjdare som min super-köttätare till sambo också gärna äter med god aptit! ;D
Jamen....undrar om det inte var från dig jag fick receptet, jag tackar och bockar, de är verkligen enormt goda!!!!!
-
Jamen....undrar om det inte var från dig jag fick receptet, jag tackar och bockar, de är verkligen enormt goda!!!!!
Är möjligt jag tipsat om det, men jag fick det från någon annan här på alternativ först!
-
;D Jag skriver av recept för brinnande livet tack alla... ;D
-
Hasselnötsbiffar gillar alla, även köttisar, brukar vi alltid ha på julbordet.
Annars är det mums tillsammans med potatis och svampsås och lingon.
Koka råris eller vilket ris som helst.
Mal en påse med hasselnötter på mandelkvarn. (Nej mal inte själva påsen :P ;))
Riv eller finhacka gul lök.
Krydda, jag tar bara shouyo och lite havssalt.
Blanda allt när riset är nykokt och varmt, använd händerna och forma biffar.
-
Söker efter tipps på vad man kan bjuda på istället för jul skinka till en vegetarian.. alla tipps motages tacksamt.../ Susanne
Jag tänker testa ett nytt recept i år... som jag tycker verkar intressant! http://www.oxon.se/seitan/recipe.html#skinka (http://www.oxon.se/seitan/recipe.html#skinka)
-
Om du tänker dig en kall maträtt som är god på smörgås och som innehåller protein så passar spenatbiffar bra. Supergoda både kalla och varma!
Blanda:250g hackad spenat (färdigfryst eller förvälld färsk), 1 dl purjolök, 1 msk pressad vitlök, 1 tsk salt, 0,5 dl vetemjöl, 1 ägg (eller 2 så håller de ihop bättre).
Smält lite smör (alt. olja) i en stekpanna, häll i all smeten och stek på låg-medel värme tills den stora pannkakan håller ihop och får fin färg. Vänd och stek andra sidan. Skär i mindre bitar och ät varm eller kall. Den är väldigt god att doppa i en blandning av 3 msk koreansk (eller japansk) soja + 1 tsk ättiksprit. Gott med basmatiris till. Väldigt goda kall på macka.