Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  För hårt spunnet garn  (läst 342 gånger)

Annaekm

 • Inlägg: 3
  • Bohuslän
För hårt spunnet garn
« skrivet: 01 jun-22 kl 15:56 »
Jag spinner garn av leonbergerull på en gammal spinnrock. Tvinnar till tvåtrådigt. Självlärd med hjälp av youtube och i början var det svårt men nu går det ganska bra.
Men jag tycker garnet blir för hårt tvinnat! Det blir nästan som tunt snöre.
När jag tvättar det blir det lite fluffigare. Har någon tips hur man ska kunna spinna lösare? Har det nån betydelse att det är ganska korta fibrer?

Nordic Vargtand

 • Inlägg: 3677
  • Hälsingland
SV: För hårt spunnet garn
« Svar #1 skrivet: 02 jun-22 kl 13:34 »
Jag kan tyvärr inte helt svara på din fråga, men
Nu var det år och dag sedan jag höll på och Jag har ingen erfarenhet av hundhår, men om det fungerar som med fårull av lantrasfår så bör du kunna göra såsom när man använder en slända, dvs att du tränar in den hastighet där du får rätt hårdhet, litet knepigare på en spinnrock kanske då de äldre, utrustade såsom man oftast hittar dem på auktioner och annat  (iaf där jag bor) ofta gjorda att spinna garn till hårda arbetskläder men med ett prakthuvud påsatt i ställetför det vanliga och de inte går lika enkelt att backa på samma sätt för att få ut motsolstvin som om man spinner för hand med en tyngd, dock blir ju garnet snyggare.

Men hundhår kanske inte håller samman lika väl om man inte spinner det hårt från början?
Getull från vanliga mjölkgetter vet jag går, men den hänger nog samman bättre då jag misstänker att hundpäls har mer glatta hår.

Förr skrubbade man det färdigstickade tyget i vatten så att man fick tyg som lovikkavantarna, de är (var iaf förr i tiden) tvärtom man kan tro mycket hårt spunna från början men uppmjukade med tvätt i vatten då man stickat dem färdiga så att de blir mjuka och fina, därigenom får man ett mycket starkare garn som fortfarande är mjukt, kom ihåg att ull krymper väldigt mycket i hett vatten bara, men kallt går nog bättre.

Jag har ett par väldigt fina nålbundna vantar som en äldre man tillverkade åt min mormor för länge sedan, de är också gjorda så, man använde sådana i skogen på vintern förr i tiden.
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Stengrim

 • Inlägg: 42
  • -
SV: För hårt spunnet garn
« Svar #2 skrivet: 04 jun-22 kl 20:10 »
Hur hårt garnet tvinnas regleras med skruven som flyttar rockmor i förhållande till hjulet och därmed spänner drivsnöret. Ju spändare snöre desto mer indrag/mindre tvinning, ju lösare snöre desto mindre indrag/mer tvinning. Om skruven är vriden till max men indraget ändå är för lågt får man korta snöret. När spolen fylls minskar även indraget och man måste justera så att det hålls på en bra nivå. Undvik att fylla spolarna helt, den sista biten kan vara extremt frustrerande, bättre att börja om med ny spole.

Äldre spinnrockar kommer ofta med två uppsättningar spolar och vingar, en större för långsammare spinning av kardgarner och en mindre för snabbare spinning av kamgarner och lin. Oftast finns även två spår på trissan, ett mindre snabbare och ett större långsammare.

Dessutom spelar tramptakten i förhållande till handarbetet roll, trampar man snabbt måste även händerna arbeta snabbt för att inte garnet ska bli övertvinnat.

Det går även med enkla medel att ändra en vanlig dubbeldriven spinnrock till en enkeldriven med spolbroms om man föredrar den stilen.

Experimentera med inställningarna för att se vad som passar dig.

Mjukt garn spinns förslagsvis av kardade fibrer med långdrag. Det kräver inte så mycket tvinning i spinnandet, när man tvinnar det kan man ge det lite mer tvinning än i spinnandet.

Om du får för hårt tvinnat garn och det ännu efter tvätt är obalanserat så går det alltid att köra det baklänges genom spinnrocken.

 

Annaekm

 • Inlägg: 3
  • Bohuslän
SV: För hårt spunnet garn
« Svar #3 skrivet: 18 jun-22 kl 17:16 »
Tack för era svar, informativt!
Ja man lär sig ju genom att det krånglar…!
Hur gör man för att ordna enkeldrift med spolbroms? Den tanken har jag inte tänkt….
Jag har spunnit 1,2 kg garn som alltså känns lite som snöre, men det blir faktiskt bra när jag nu börjat sticka med det ändå! Det blir värsta mohaireffekten, lent och ulligt. Glad för det.
Jag har också provat att köra garnet baklänges i spinnrocken, då tvinnas det upp lite och blir mjukare, men också lite ömtåligare. Nu har jag en spinnvinge och trissa som fungerar bra, och har dragit åt drivsnöret lite och då är det lättare att reglera graden av tvinning.
Ja man lär sig så småningom. Kul är det i alla fall, meditativt och avkopplande. Hundullen är slut för tillfället, men det kommer ju mer, och jag har köpt lite fårull och alpackaull, och har fått lite angoraull från kanin. Ska bli så kul att testa! Kan man spinna ängsull förresten? Varför inte, liksom?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

278 gäster, 2 användare
Tältbyggare, Torkel

* Forum

* Om tidningen Åter- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser