Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Val av kupa  (läst 432 gånger)

Anna33

  • Inlägg: 1
    • Hälsingland
Val av kupa
« skrivet: 23 jun-24 kl 18:58 »
Hej alla! Jag ska skaffa mina första bikupor och funderar på vilken typ jag ska välja, valet står mellan LN och 3/4 Langstroth. Vilken skulle du rekommendera, och varför just den?  :)

 

ThomasS

  • Inlägg: 53
    • Västerbotten
SV: Val av kupa
« Svar #1 skrivet: 24 jun-24 kl 21:15 »
Kolla vad dina grannbiodlare har för ramformat för enkelt utbyte om sådant intresse finns.
Lätt att bara behöva flytta över.
Själv har jag LN men det är tunga skattlådor om bina jobbat på bra.

Torkel

  • Inlägg: 261
    • Uppland
SV: Val av kupa
« Svar #2 skrivet: 03 jul-24 kl 03:10 »
Hej alla! Jag ska skaffa mina första bikupor och funderar på vilken typ jag ska välja, valet står mellan LN och 3/4 Langstroth. Vilken skulle du rekommendera, och varför just den?  :)

Skulle välja 3/4 Langstroth alla gånger. Och det av flera skäl. T.ex. av ekonomiska skäl. Flertalet redskapshandlare är fula och säljer startpaketet till LN några hundralappar billigare än dito för 3/4 Langstroth. Detta så att man ska fastna inom LN-formatet  Sedan när man  ska köpa fler kupdelar, så är prisbilden den motsatta och varje ram och låda man köper till, så kostar LN plötsligt mera än 3/4 Langstroth.. Då kan man känna sig lurad:-(...

Sedan så vet inte jag hur lång du är. Men för mig som är en normallång man, så är LN-kuporna obekvämt höga att jobba med, när man har flera skattlådor på.

Jag vet heller inte hur stark du är. Men 3/4 Langstroth-lådorna är lite mindre och utformade så att man kan bära de nära kroppen.

Sedan så är 3/4 Langstroth också smidigare att slunga. Ty man får i två 3/4-Langstroth-ramar i slungkorgar som bara rymmer en enda LN-ram.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

402 gäster, 5 användare (2 dolda)
Anders Flix, Lasse-hatten, LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser