Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Enkelt boende  (läst 939 gånger)

Enkelt liv

 • Inlägg: 1
  • Närke
Enkelt boende
« skrivet: 01 maj-24 kl 19:44 »
Jag tänker att jag ska bo väldigt enkelt. Jag funderar på att köpa en sommarstuga och bo i de flesta månader om året den Jag har tittat på har visserligen inget vatten inomhus men jag tänker att man borde väl klara sig med regnvatten och köpa vatten på flaska för att dricka. Jag tänker att förr i tiden Klarar man sig ganska bra då borde man klara sig nu också. Det finns el i stugan och kamin. Så jag känner att jag borde klara mig de flesta månader om året. De absolut kallaste månaderna kan jag kanske hyra en lägenhet i andra hand. Det är ingenting jag pratar vitt och brett om eftersom man blir ansedd som helt galen. Jag hittade en artikel i det här forumet men nu hittar jag inte den personen i fråga Fick också kommentarer om att det var galet eller sansade dig nu eller liknande Varför är det så galet och bryta det här ekorrhjulet och bo enkelt. Finns det en rädsla hos andra? Kommentera gärna

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 14483
  • Östergötland
SV: Enkelt boende
« Svar #1 skrivet: 01 maj-24 kl 22:28 »
Det är väl inga problem att bo så, så länge du är ensam eller har en partner som gillar samma enkla liv. Riktigt lyxigt med el jämfört med de som bor enkelt utan el. Även om du åker iväg och jobbar hela dagen kan du ju komma hem till ett varmt hus, eller åtminstone ett drägligt varmt rum. Inte behöver du hyra lägenhet för några vintermånader, lägg en liten peng en dag i veckan på några timmar i badhuset istället och lyxa lite.

Jag och mina båda bröder växte upp i ett litet hus utan vatten och avlopp, med vedspis och den lyxiga elen som höll värmen i sovrummen. Inga problem annat än att mor fick lite merjobb framför allt med tvätten, men hon var inte av den typen som klagade. Vi hämtade dricksvatten i hink hos två grannar, och far tog med en eller två 25-liters dunkar hem från jobbet.


Huggorm, en liten vit kanin (han byter namn ibland) är en elektriker som bor utan el i en liten stuga. Det verkar inte gå någon nöd på honom. Men jag har inte sett något postat av honom på ett tag, han kanske frös ihjäl i vintras...

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 14483
  • Östergötland
SV: Enkelt boende
« Svar #2 skrivet: 01 maj-24 kl 22:56 »
"Ett svart får" heter han nu, den el-löse elektrikern. Eller han kanske har el, men vägrar använda den till uppvärmning. Enkelt och billigt bor han i alla fall.

fri

 • Inlägg: 2566
 • Fråga om du vill veta
  • Östergötland
SV: Enkelt boende
« Svar #3 skrivet: 02 maj-24 kl 16:18 »
Jag tänker att det bör gå utmärkt.
 
Jag skulle hellre satsa på nått som har grävd brunn och riktig murstock om jag skulle köpa fastighet för permanent bruk, kanske ett torp?
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

Skogsvilde

 • Inlägg: 16985
 • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
  • -
SV: Enkelt boende
« Svar #4 skrivet: 02 maj-24 kl 17:44 »
Ett enkelt boende där man förlitar sig på köpt vatten och annat köpt blir väldigt snabbt väldigt kostsamt.

Egen brunn på ett eller annat sätt är grundläggande.
Möjlighet att elda är också en nödvändighet för att ha ett någorlunda bekvämt liv.
Ved innebär en hel del jobb men samtidigt går det att lösa det till väldigt låg kostnad.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

von tratt

 • Inlägg: 1777
  • Skåne
SV: Enkelt boende
« Svar #5 skrivet: 02 maj-24 kl 22:28 »
Mellan alternativen att ordna eget vatten och att köpa i flaska finns troligen möjligheten att tanka hos en granne. Typ avtala att en dunk ställs ut varje morgon för avhämtning och betala med lite fikabröd varje fredag, nåt sånt.
Jag bor i lägenhet så jag är inte trovärdig.

Markus_K

 • Inlägg: 98
  • -
SV: Enkelt boende
« Svar #6 skrivet: 03 maj-24 kl 06:36 »
Du verkar ha tänkt på detta ett tag men inte kommit till skott. Vad är enkelt levande? Att bo i ett tält men köpa mat, kläder och mobilabonnemang? Eller leva offgrid och tillverka allt du behöver själv?

Förr i tiden... man klarade allt då tydligen... Men tror du att man ville leva som man gjorde? De du pratar om hade ingen möjlighet att ta en lägenhet De kallaste månaderna på året.(och varför flytta kallaste månaderna om det finns el och kamin i ditt fall?)

Finns en anledning att människan utvecklas, sen kan man leva enkelt på olika sätt ändå utan high tech. Är livet att bo i en stuga utan el och vatten? När man bott där i 30 år och stirrat in i en vägg eller lyssnat på fåglar, vill man inte ha någon utveckling tro? En maskin för att tillverka det där, eller en möjlighet att göra det där.

Vi är kreativa djur med behov av utveckling, man kan utveckla sig men ändå gå bakåt i tiden. Vilket enkelt boende man än skaffar sig så kommer man vilja utveckla det. Annars ska man leva nomad liv och flytta sig varje vecka resten av sitt liv.

Låter ju ändå som du vill ha ett bekvämt liv om du räknar med att ta regnvatten eller köpa vatten, inte hämta vatten från ett vattendrag några kilometer bort eller sjö och sedan koka eller rena. Har du hikat upp till en ensam fjällstuga en vecka och överlevt själv på egna provianten? Utan telefontäckning, el eller vatten. Det skulle jag säga är primitivt. Riktigt skönt att vara där men också riktigt skönt att få komma hem efter en sån tur. Testa det.

Sen om folk kommenterar ditt äventyr på negativt sätt för dig innebär inte att folket sitter på en rädsla. Om du var bestämd över detta skulle du sitta i stugan redan. Folk som inte har gjort det du beskriver kan inte veta om det är möjligt och därför inte rekommendera det. Men de som har gjort det kan rekommendera men även förvarna inför vad som kan bli.

Tiomilaskogen

 • Inlägg: 296
  • Dalarna
SV: Enkelt boende
« Svar #7 skrivet: 03 maj-24 kl 07:35 »
Människan har förmåga att överleva i de mest extrema miljöer. Allt från öken till polartrakterna.
I Sverige har vi dessutom lyxen att kunna välja nivå och ganska enkelt kunna ändra boplats/livsstil om vi skulle ångra oss.
Testa dina tankar så får du väl se hur det fungerar för dig. Det är ju du som ska leva ditt liv.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 14483
  • Östergötland
SV: Enkelt boende
« Svar #8 skrivet: 03 maj-24 kl 08:32 »
Ja, och det beror ju på vilket sällskap man befinner sig i om man ses som konstig eller onormal. Här i skogsbygden hänger det inte på vilket hus (eller tält) man bor i för att man skall ses som konstig. Det finns de som bor enkelt beroende på ekonomi, intresse, slumpen och så vidare i alla möjliga kombinationer.

sayerbýr

 • Inlägg: 730
 • sayerbýr - woodcutter settlement
  • -
  • Sayerbýr - Woodcutter Settlement
SV: Enkelt boende
« Svar #9 skrivet: 04 maj-24 kl 00:41 »
I min tråd, Torpet mitt i skogen, länk i min fotnot, kan du läsa lite om hur ett ställe du beskriver växer fram.

Under 6 års tid har jag tagit stugan som stött öde sedan omkring -85 till att bli beboligt. Det enda jag köpt är Hasoporna och golvplanken. Och såklart skruv, spik samt verktyg :).

Förra sommaren kom en säng på plats och första övernattningarna gjordes. Denna sommar börjar det bli dags att acklimatisera sig ;).
Under dessa år och lite till har jag bott i husvagn på camping. Minimerat allt runt mig och har idag en kostnad på ca 4000-6000:- / månad för att drifta helas mitt privatliv. Mat, El, värme, kläder etc.

Jag har valt att göra allt i etapper. Gick från stor lägenhet till mindre. Från mindre lägenhet till husvagn. Vad nästa steg blir får vi se.
Tv och dator utslängda. Har surfplatta för att klara jobb. Innan jag började resan 2012 gjorde jag mig skuldfri. Köpte en husvagn kontant för 15K, En fräsch kabe Safir grand de lux. ca 6m lång. Sovrum längs bak och kök med sittgrupp fram.

Vissa undrar om jag tappat det, vissa önskar de vågade, vissa klagar på att de inte kan. Alla har olika förutsättningar. Förutsättningarna skapar en själv. Skaffar en 4 ungar med 1-3 års mellanrum är det såklart svårt att få utrymme att göra en dragning likt denna.
Sitter en hemma och drömmer med överbelånad bil, boende etc för att det är status lika så.

Vi lever en gång tänker jag. Då får jag väl bestämma själv vad jag vill göra…

Jag har även ett inlägg in en blogg om drömmar, visioner och mål. Det är min process för att driva mig själv framåt dit jag vill. Inte vart andra tycker jag ska.
- Min tråd här på alternativ: https://www.alternativ.nu/index.php?topic=191016.0 - En stuga utan el, vatten & avlopp inkopplat. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 1.5km till närmaste hus. En dåres vardag mer eller mindre. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdomar.

 

skräptanten

 • Jane of all trades
 • Inlägg: 3927
 • Självhushållare på svennebanan-PRAO
  • Småland
SV: Enkelt boende
« Svar #10 skrivet: 05 maj-24 kl 22:02 »
Jag skulle hellre satsa på nått som har grävd brunn och riktig murstock om jag skulle köpa fastighet för permanent bruk, kanske ett torp?
Ett bra tips här ovanför!

Om ett enkelt liv också är synonymt med ett billigt liv, brukar hus med brunn på tomten men utan indraget vatten och avlopp i huset, vara till salu för låga priser. Gemene svennebanan är bekväm, och vill ha möjlighet att duscha och kissa inomhus, även i sommarstugan. För den som badar i brygghuset med vedvärmt vatten och gärna använder utedass, finns därför en del fastigheter att välja på som inte intresserar Svenne och Anna Banan (och deras bortskämda ipad-kids).

När du letar enkelt boende, se till att det finns möjlighet att hålla huset varmt på vintern, helst utan att använda dyr el. Ved gäller alltså!

Jag och min familj lever nu mera ett ganska bekvämt liv. Det rinner rent vatten in i huset och nedsmutsat vatten  ut ur huset - bara av sig självt. Huset blir varmt - också av sig självt. Betalar vi räkningarna, fortsätter allt att fungera utan att vi gör något annat än tjäna ihop pengar till nämnda räkningar. Ur ett självhushållarperspektiv låter detta fullständigt vidrigt. Och det är det! Ibland bara kryper det i kroppen*. Tack och lov har vi ett riktigt hus också, med eldstäder, vedspis och bakugn, där vi som husets familj faktiskt fyller en funktion. Bära in ved, se till att hålla fyr i eldstäderna...och förstås allt jobbet i skogen med att ta ner träden och samarbetspassen vid vedmaskinen innan det ens går att elda. Egen brunn på tomten, och ett enskilt avlopp som den välsignat avlopps-liberala kommunen inte har en massa åsikter om. Tyvärr kan vi inte bo heltid i det huset, eftersom det inte funkar med ungarnas skolområde.

Vad 'folk' tycker behöver du inte lyssna på. Kommentarer kring dina livsval besvaras bäst med ett ointresserat "jaha, tycker du det."


*Vi odlar massa mat vid vårt självgående hus, och har diverse fjäderfän på tomten, så jämmer-och-elände-faktorn är högst på själva huset, inte på dess omgivning.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

313 gäster, 3 användare (1 dolda)
von tratt, malarmaster

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser