Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Uppvärmning / SV: Ugnsplåt Husqvarna No 26 Vedspis
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 23:25 »
I färdigbockat skick: Längd 390 mm, bredd 280 mm. Klipp till plåten med pålägg för dubbelvikning och uppbockning enligt tidigare inlägg.
2
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av fri skrivet Igår kl. 22:40 »
Enl IVL återvinns 84 %av pantflaskorna av plast, skulle tro att du (eller naturvårdsverkets tjänstemän) fattat  fel om ni påstår att återvinninngsgraden bara är 34%
3
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Igår kl. 19:50 »
det var en enkel uppgift. har sysslat med miljö o avfallsfrågor i ett antal år nu. Källa naturvårdsverket 28/11  2023. Plaster.  87% av all insamlad plast går till energiåtervinning eller bränsle i kraftverk och fjärrvärmeverk.  10% återvinns o blir ny plast. Av alla insamlade PET flaskor (de vi pantar) materialåtervinns 34%. resten eldas.
Har funnits flera inslag i nyheterna . Ett var SVT 9/1 2023 som ifrågasatte varför endast 10 % återvinns av all insamlad plast.  Svaret är enkelt. Plast är samma som ren råolja och därför ekonomiskt viktigt . ersätter t.ex flis som är mycket dyrare. En annan orsak är att det är få företag som sysslar med återvinning av plast. Det exporteras enorma mängder sopplast från EU till tredje land där en liten del återvinns,det mesta eldas och tyvärr hamnar mycket i haven. Vilket vi ser i nyheterna o inte inser att även vi i lilla Sverige bidrar till nedskräpning i Indiska oceanen o Stillla havet.
4
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av fri skrivet Igår kl. 18:22 »
80 % av all insamlad plast eldas också och den mesta plasten är fortfarande fossilbaserad.


Om du @malarmaster vill få oss att tro att 80% av all insamlad plast eldas får du gärna visa nån källa som stöder ditt påstående.
5
Uppvärmning / SV: Ungsplåt Husqvarna No 26 Vedspis
« Senaste inlägg av KlasSjögren skrivet Igår kl. 18:17 »
Originalplåtarna till min Husqvarna 3027 är 0,75 mm tjocka, och det verkar vara vanlig svartplåt.
Plåten är dubbelvikt på ungefär 8-10 mm bredd längs alla kanter (omvikningen nedåt), kortsidorna (längst in och längst ut alltså) är uppbockade ungefär 60 grader på kanske 15 mm bredd.  Plåtarna är ca 5 mm smalare än ugnens bredd.

Som jämförelse verkar en plåt till en modern lågpris-elspis vara 0,8-0,85 mm tjock, men den är emaljerad och emaljen bygger kanske den sista tiondelen.

Hej Torbjörn,

Kan du säga mig måtten på plåtarna, jag skulle vilja låta tillverka en plåt, är inte i närheten av spisen där jag bor just nu, men däremot är jag nära en firma som klipper till plåt på beställning, i huset där jag bor finns en sådan spis som du har.

Så tacksam för måtten på plåten som behövs.

Ha det så gott
6
Utfodring av får / SV: Spannmål till får
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet 15 maj-24 kl 01:29 »
Menar du att Gutefår skulle ha en annan morfologi än andra (nordiska) lantraser av får?

Har du någon intressant källa som går att läsa?
7
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar / SV: Ägg för små för ruvning?
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet 14 maj-24 kl 16:57 »
Vi har några hedemora höns och dom är relativt unga, äggen väger omkring 45g styck som dessa hönor lägger. Nu vill den ena hönan ruva ska man låta henne ruva trotts att äggen är relativt små? Eller kan detta hämma kycklingarnas utveckling på något sätt att det är ett mindre ägg och mindre plats?

Låt henne ruva.
Det blir nog bra.
8
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar / Ägg för små för ruvning?
« Senaste inlägg av Rospigg skrivet 14 maj-24 kl 15:34 »
Vi har några hedemora höns och dom är relativt unga, äggen väger omkring 45g styck som dessa hönor lägger. Nu vill den ena hönan ruva ska man låta henne ruva trotts att äggen är relativt små? Eller kan detta hämma kycklingarnas utveckling på något sätt att det är ett mindre ägg och mindre plats?
9
Höns: Sjukdomar och skador / SV: Höna sned nacke
« Senaste inlägg av TindraTyra skrivet 14 maj-24 kl 15:34 »
Hur lätt skadar sig höns egentligen? Dom kan ju vara lite flaxiga allihop (alltså inte för att dom blir rädda för dom är supertama, utan mer för att dom försöker lära sig flyga typ) och krocka in i det mesta…
Barnen klappar ju på dom också så att man får säga till ibland, men har verkligen inte varit något som jag upplevt som att det skulle kunna skada dom nu när dom är så pass stora. Eller kan en för hård klapp ha gjort detta?  :o
10
Höns: Sjukdomar och skador / Höna sned nacke
« Senaste inlägg av TindraTyra skrivet 14 maj-24 kl 15:29 »
Hej! Köpte några faverollkycklingar för ett par veckor sedan som är helt underbara, men när jag gick ut i hönsgården igår och skulle ta in dom (dom sover fortfarande inne i vårt hus om nätterna, 6 veckor gamla) så tyckte jag att den ena hönan var lite sned i nacken. Kollade igenom henne och jag kunde vrida nacken helt utan att hon ömmade, och inga konstigheter med vingar eller något. Idag är det ännu värre, hon liksom vrider nacken något extremt åt ena hållet och tittar uppåt. Har lite dålig balans men är ändå ute och pickar och sprätter nu… äter och dricker som hon ska.
Har hon skadat sig? Någons höna som fått typ nackspärr som gått över? Eller kan hon ha fått i sig något giftigt kryp? Mycket mask i deras gård, men inga växter som bör vara konstiga utan bara gräs.
Eller är det typ mareks och lönlöst? Blir sååå ledsen om hon inte klarar sig. Hon är vår favorit och så himla go, hoppar alltid upp i famnen på en och vill gosa. Barnen kommer bli helt förkrossade. :(
Beställde hem vitaminer nu med, men tvivlar ju på att vitaminbrist skulle kunna göra henne såhär sjuk så fort?
Märker inget konstigt alls med någon av dom andra hönsen. 
Uppskattar så mycket svar som möjligt <3
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

308 gäster, 4 användare (1 dolda)
von tratt, malarmaster, savidavi

* Forum

* Om tidningen ÅterBästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser