Vårat "magasin" är en tvåvåningsbyggnad med källare byggt typ 1945. Allt är är oisolerat och källaren har historiskt använts som potatiskällare och resten som spannmålsmagasin. Källaren håller normalt 5-10 grader året runt. Senaste åren har det dock inte bara varit fuktproblem utan översvämning under våren. Jag har därför grävt upp sydsidan av grunden för att lägga nya dränrör och isolera (börjat med en långsida, fortsätter om det behövs - men de största problemen verkar komma därifrån). De gamla rören var röda lerrör och helt igenpackade. Det som slår mig att det inte finns någon form av dräneringsmaterial (grus, makadam eller liknande) utan det är bara ler-/sandjord direkt mot väggen och att röret nog låg lite väl högt upp. Varken över eller under klacken finns någon form av fuktspärr. Trodde nog att jag skulle se tjära eller asfalt eller något på betongväggen men inget har använts.
Min plan innan jag började gräva var att sätta upp en isolermatta typ "platon" på väggen och köra med kalasfalt och membran över klacken och sen lägga nya dräneringsrör på grusbädd och leda bort vattnet till en pumpbrunn.
Jag har gott om makadam att lägga närmast huset från dräneringsröret och uppåt.
Men nu undrar jag om det kan bli fel. Huset har ju stått i snart 100 år utan tätskick (nåja, det har ju varit "simbassäng" i källaren i ett par år
). Rubbar jag något om jag börjar kladda med asfalt och sätter platonmatta på väggen eller är det bara att föredra?