Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bortstött killing  (läst 448 gånger)

karolina onnerfors

  • Gäst
Bortstött killing
« skrivet: 30 dec-23 kl 19:10 »
I måndags killade våran ena dvärgget. När vi upptäckte det så var ena död och den andra bortstött av mamman. Hon hade inte satt juver och vi försökte få igång mjölken utan resultat.  Killingen sökte sig också till de andra dräktiga getterna för att få värme och mat men fick inte komma nära någon. Killingen blev kall och slö så vi tog med den in och flaskmata. Vi provade och ta med den tillbaka ut till stallet när den piggnade på sig men den blev lämnad av alla och visste inte vart den skulle ta vägen och började frysa fort igen. Vi hade värmelampor uppsatta men killingen gick bara förvirrat runt och frös. Så vi bestämde att den fick bo inne tills de andra getterna killat. Så två dagar senare killade den andra geten och fick två killingar. Vi provade att adoptera bort killingen till den mamman men den fick inte komma i närheten vare sig mamman eller hennes ungar utan blev bortstångad. Idag killade den sista geten och vi provade att adoptera bort igen. Geten tog sig an killingen en liten stund men sen fick den inte komma allt för nära, men fick vara runt hennes killingar. Men nu är problemet att killingen blir helt stilla när den kommer ut till dom andra. Den vill inte äta, röra på sig eller ens lägga sig ner utan bara står upp på samma ställe och skakar. Vi tog med den in tillbaka för att försöka få i lite mat men den vill inte äta och är väldigt låg mot tidigare. Vi kanske gjorde helt fel från början då detta med killingar är helt nytt för oss. Men har någon varit med om liknande eller har tips på hur vi kan få in killingen i flocken med dom andra killingar så tar vi tacksamt emot

 

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3923
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Bortstött killing
« Svar #1 skrivet: 02 jan-24 kl 09:51 »
Nu är du inte kvar på forumet, men jag undrar ändå hur det gått?

Tyvärr är dvärggetter dåligt anpassade till den svenska vintern, eftersom de har sitt ursprung i Nigeria.
Generellt är det viktigaste för en nyfödd killing att den får i sig mjölk, speciellt råmjölk! Mamman har ingen mjölk, men någon av de andra getterna bör kunna dela med sig av lite råmjölk om ni mjölkar henne. Är killingen mätt (och torr!) kan hen hantera kyla bättre, men en hungrig eller blöt killing kan frysa ihjäl.
Mat varannan/ var tredje timme till att börja med, och se till att killingen är varm. Inomhus, om så krävs. När hen har blivit lite större och kaxigare kan hen vara ute hos de andra getterna. Det är bäst för socialiseringen.

Till i höst, betäck getterna i november/december, så får de sina killingar på våren. Allt blir mycket lättare då.

Lycka till!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

288 gäster, 2 användare (1 dolda)
Hans Hultén

* Forum

* Om tidningen ÅterEpisk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser