Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad göra med jästa(?) ramar?  (läst 471 gånger)

Torkel

  • Inlägg: 205
    • Uppland
Vad göra med jästa(?) ramar?
« skrivet: 03 sep-21 kl 07:04 »
Har plockat in ett 50-tal honungsramar som nu står inomhus i väntan på slungning. Kan dock känna en doft som ger intrycket av att vissa ramar kan ha jäst.

Har för mig att några av ramarna inte var helt täckta. Kan det vara de som luktar?

Och vad bör jag lämpligen göra med dessa ramar?

Thomas_

  • Inlägg: 2136
  • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
    • Skåne
SV: Vad göra med jästa(?) ramar?
« Svar #1 skrivet: 03 sep-21 kl 08:38 »
Slunga ramarna sist innan slungutrustningen diskas. Skänk därefter honungen till något lokalt stenugnsbageri. Bröd bakat med honung smakar som riktigt bra bröd.
Egenföretagare som lever på bi, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, honung, samt snickeriarbeten. Bedriver Buckfastavel sedan 25 års tid, och är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling.

Torkel

  • Inlägg: 205
    • Uppland
SV: Vad göra med jästa(?) ramar?
« Svar #2 skrivet: 03 sep-21 kl 10:22 »
Slunga ramarna sist innan slungutrustningen diskas. Skänk därefter honungen till något lokalt stenugnsbageri. Bröd bakat med honung smakar som riktigt bra bröd.

Duger denna honung som bifoder till invintringen?

Små

  • Inlägg: 908
    • Skåne
SV: Vad göra med jästa(?) ramar?
« Svar #3 skrivet: 03 sep-21 kl 13:47 »
Jag skulle faktiskt inte tycka att det var värt risken. För det första är det hos de flesta biodlare stor risk att man sätter igång ett hejdlöst röveri om man använder honung på hösten. Det kan också spridas sporer med honung. Det borde gå att hitta en bättre lösning. Socker är billigt, och faktiskt bättre att invintra på, även om många inte vill tro det.
Jano har skrivit om hur han drivfodrar lite lätt på våren med 50-50 honungslösning, varför inte slunga honungen och spara i tunna med lock. Förr eller senare kan du använda den till något.

ThomasS

  • Inlägg: 19
    • Västerbotten
SV: Vad göra med jästa(?) ramar?
« Svar #4 skrivet: 03 sep-21 kl 23:45 »
Låt honungen jäsa vidare med tillsatt vatten till mjöd.
Kör på den existerande jäsningen eller köp någon mjödjäst.
Brukar själv ta ca 4 - 5 kg till 20 liter totalt med vatten.
Man får skaka någon vecka eller så så att honungen blir upplöst.
Det har positiv inverkan med tillsats av lite jästnäring också för att slippa ett flertal års jäsning på sparlåga för halvsvulten jäst.

Smaken beror efter något år på jäsning till stor del på honungens ursprung, har inte testat ljunghonung ännu men de flesta blir drickbara möjligt lite starka alkoholmässigt.
« Senast ändrad: 04 sep-21 kl 23:02 av ThomasS »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

321 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser