Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Get med svullen buk  (läst 360 gånger)

Berglunda

  • Inlägg: 2
    • Västmanland
Get med svullen buk
« skrivet: 21 jan-22 kl 15:40 »
Hej!

Jag har en get på 6 år som brukar få trillingar (senaste 3 gångerna) och i somras (sommar 2021) blev hon väldigt rund om magen som hon brukar när hon är dräktig. I augusti fick hon endast 1 killing, en väldigt fin och välgödd bockkilling.
Jag tog ut veterinär eftersom jag ville konstatera att hon inte hade någon död killing i magen då hon var så pass stor, de kom in i livmodern och  kände inget. Fick en spruta då så livmodern skulle dra ihop sig.
Efter råd av annan veterinär (ca 50 mil bort) med mer kunskap av getter skulle jag avvakta med att undersöka henne vidare tills hon slutade ge di eller om hon ändrade sitt beteende/blev dålig.

Hon ger fortfarande lite di och är fortfarande extremt rund/svullen om magen (båda sidorna, ser högdräktig ut) men hon mår jättebra och är precis som vanligt. Äter och bajsar bra, inga konstigheter.
Pratade med en ny veterinär som tror det kan ha med hormoner att göra och fick nummer till en veterinär som har koll på det men för sent att ringa nu och det är ju helg sen.

Så medan jag väntar på att få kontakt med veterinären tänkte jag kolla om någon här har varit med om liknande och har sig en aning om vad det skulle kunna vara och om det finns något jag kan göra? :)

Med vänliga hälsningar,
Elin

skräptanten

  • Inlägg: 3788
  • Liten gård, möe arbete
    • Småland
SV: Get med svullen buk
« Svar #1 skrivet: 21 jan-22 kl 18:15 »
Om hon verkar frisk i övrigt är hon förmodligen bara tjock! Hur känns hon om du lägger handen över ryggraden på henne?
Getter lägger på sig fett inne i buken, så där kan det vara rejält på en välfödd get. Det syns, om inte annat, vid slakt.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

 

Berglunda

  • Inlägg: 2
    • Västmanland
SV: Get med svullen buk
« Svar #2 skrivet: 21 jan-22 kl 20:07 »
Hon är mot det tunna hållet om man känner vid ryggraden, jag vet om att man mäter hull där Så hon är inte tjock, detta kom i samband med dräktigheten. Eller rättare sagt att magen växte normalt under dräktigheten (hon blev så stor hon alltid blir vid sina trilling-graviditeter) men har inte blivit mindre igen. Innan var hon blev dräktig var hon normalhullig mot att vara liten tunn, även om de alltid har haft mycket med mat.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

101 gäster, 1 användare
eremit1

* Forum

* Om tidningen Åter- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser