Då jag är stadig kund på Lidl så förstår jag inte din kommentar importerad mat. Det finns gott om svenska varor i butiken särskilt charkuterier o mejerivaror. Frukt o grönt också från Sverige om det är säsong. Stapelvaror som potatis,morötter,lök m.m är i allmänhet svenska året runt. Generellt har man motsvarande svensktillverkad vara som den importerade som kan komma från Finland,Danmark,Tyskland eller annat europeiskt land. Undantag givetvis sådant som inte odlas eller tillverkas i Sverige t.ex oliver eller tropiska frukter. Precis som du hittar hos ICA ,Willys eller annan kedja som också importerar den största delen av sitt sortiment. Skillnaden är att Lidl har ett lägre pris än övriga aktörer samt generellt en hög kvalitet på sina matvaror. Valet är ju upp till var o en var man handlar men Lidl uppfyller i stort mina krav o eftersom jag bor i södra Sverige så är avståndet till kontinenten närmre än t.ex till Stockholm och då blir dessa importerade varor mer nära än producerade varor som kommer norr om Stockholm. Däremot så är deras lockvarusortiment oftast av lägre kvallitet men å andra sidan så har de andra aktörerna typ Biltema,Jula också lågpris till tvivelaktig kvalite. Får att återgå till tråden så betyder det att ett fruktträd för en låg summa på ett lågpriskedja inte kan jämställas med ett fruktträd odlat o uppdraget i Sverige med certifikat. prislappen bör ju tala om det vilket den också gör. Växtmaterialet på Lidll är lågpris även om det även där finns svenska plantor särskilt inom sommarblommor. precis som hos de andra aktörerna som inte heller de är specialiserade på växter. Min ICA handlare i byn säljer också växter men inte förväntar jag mig att de håller samma kvalite som hos en seriös plantskola. Priser o användningen avgör...
För ett tag sedan ägde en familj jag känner en Matöppet butik i en förort och jag brukade hjälpa till ibland i den mån jag kunde, främst med olika inköp, bland andra ägg, frukt och grönt från grossister på Årsta partihallarna, mejeri varor från Arla där och även vissa varor från en närliggande Lidl främst kött. Då la jag märke till att varor på Lidl's "svenskt producerat" nivå var ganska lågt även om de utan problem kunde kalla de varorna som "svenskt producerat" precis som de säljer zon 0 eller 1 fruktträd i 6 utan problem.
För att märka någon vara som svenskt producerat kräver 5 kriterier enligt den här märknings företaget Från Sverige som jag baserar mina inköp som konsument.
1. Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
2. Odling har skett i Sverige
3. All förädling och packning har gjorts i Sverige
4. Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som i en korv eller fruktyoghurt .
5. För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Musli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.
https://fransverige.se/svenska-ravaror-all-varldens-mat/vad-ar-fran-sverige/market-fran-sverige/Trots att Lidl finns nu på från Sveriges lista som en butik som säljer
vissa varor som är märkta med från Sverige märkningen var de flesta Lidl varor som jag råkade kolla eller handla för antingen för matöppet butikens räkning eller för min egen del uppfyllde inte de kriterier då, snarare var märken relativt vilseledande för att få en riktig uppfattning om ursprunget, undantaget var de varor det rakt ut stod ett annat land som ursprungsland på varan, vilka var majoritet av butikens varor.
Men ni som fortfarande handlar på Lidl och låter som jätte nöjda kunder vet säkert bättre än mig eftersom jag sedan dess bara har handlat lite jordnötter då och då när jag råkar att låna deras parkering i väntan på hämttider.