Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Bygga och renovera / SV: Hur tjock isolering med träfiber?
« Senaste inlägg av fri skrivet Idag kl. 00:02 »
Man får ju bygga till max 15 m2 (takyta)  utan bygglov.

Om du tänker på attefallstillbyggnad så fick jag göra en på 15 m2 BYA häromåret åt min mor, det gav betydligt mer än 10m2 användbar golvyta.
2
Ankor och myskankor / FLYTTAD: Myskanka
« Senaste inlägg av Alexn72 skrivet Igår kl. 22:53 »
3
Bygga och renovera / SV: Hur tjock isolering med träfiber?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Igår kl. 22:53 »
lamdavärde för kutterspån ligger på runt 0,06-0,08. Att jämföra med cellulosa eller hampa som ligger på hälften 0,038-0.045. En 50 mm skiva av detta ger alltså dubbelt så mycket isolering som 50 mm kutterspån. ju lägre värde desto bättre.
men att ha endast 50 mm ställer ju krav på vilken uppvärmning man har. Ett elelement hade kostat schaber att ha igång. det kräver egen ved och konstant eldande en kall vinterdag. sedan finns det ju problematiken med kondens vid för tunn isolering.
planerar eget tillbygge till huset. Man får ju bygga till max 15 m2 (takyta)  utan bygglov. Det innebär invändig yta på c.a 10 m2. Då har jag räknat med 200 mm cellulosaisolering i vägg och 350 i tak och lika mycket i golv. Nu blir väggarna till hälften i glaspartier så där gäller det att tänka till. Innerrutorna kommer att bytas till lågemissionsglas för att få ner förlusterna. Uppvärmning,husets ordinarie luft/luft värmepump med hjälp av värmeflyttare. . Utbyggnaden skall fungera som vinterträdgård därav behovet av inomhustemp på runt 20 grader.
huset har också tillgång till vedkamin och kakelugn men driftkostnaderna för köpt ved gör värmepumpen till ett bättre alternativ. Kaminen används idag endast för stödvärme riktigt kalla dagar vilket inte har varit de senaste två åren.
50 mm kutterspån hade varit helt orealistiskt i ett sådant rum.
4
Bostad finnes / SV: Hus i Aveyron (Occitanie- Frankrike) för självhushållare
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Igår kl. 22:50 »
Hur är klimatet där, "lagom" eller mycket regn om man jämför med Sverige?   :)

Skulle faktiskt vara seriöst intresserad av ett liknande objekt!
5
Även om du målarmäster köper utländskt då det går att välja svenskt gör inte jag det.
Jag tänker att många på detta forum vill odla själva, köpa svenskt och kanske rent av inte ta maten ur munnen på folk i fattigare länder.

Om vi äter mindre kött från gris och ko och mer vilt, svenskodlat som rotsaker, spannmål och mjölk är jag förhoppningsfull att Östgötaslätten räcker till att försörja såväl det magra Småland som Sthlm och Östergötland
Om Skåne odlas konventionellt med rationella metoder och dikena underhålls och förnyas klarar nog den skånska bonden att hålla sej själv och folket norr om dalälven med brödsäd.

Sveriges befolkning ska äta och varför ska då vi lägga ner produktiv odlingsvärd jordbruksmark?

Det löser inga energiproblem att lägga klass 1 åker under vatten, bygga villamattor och köpcentrum på prima åker, men skapar nya energiproblem då vi måste ta födan från andra länder som kanske behöver den bättre själva.
Jag är också helt på din linje att inte lägga ner åkermark.Den behövs särskilt när vi nu alltmer ser klimatförändringarna och följderna detta innebär. dock bryr jag mig inte särskilt mkt om maten kommer ifrån Sverige eller övriga EU. Vår marknad är uppbyggd så. Så vi exporterar svenska produkter och vi importerar. problemet är att vi importerar mer då den svenska produktionen inte räcker till. Antal mjölkbönder t.ex minskar ju fortfarande vilket innebär brist på  svenska mejerivaror . Och minskningen beror på dålig lönsamhet som till största delen beror på inhemska kostnader. detta kan det läsas om i åtskilliga rapporter. och att sverige kan bli självförsörjande på livsmedel är en myt. Det har vi aldrig varit under någon period. Under första världskriget hade vi bitvis svält i Sverige. Andra gick bättre men då under strikt ransonering. framtiden lär sätta ännu större press på vår livsmedelsproduktion med extremväder,vattenbrist och alltmer ökande antal skadeinsekter/djur/sjukdomar. Södra Europa lär också behöva vår livsmedelsproduktion när vi nu ser de alltmer ökande problemen med höga temperaturer,torka m.m som kommer att göra alltfler medelhavsländer beroende av import. Och det behövs bara ett torkår som 2018 för att kraftigt minska vårt lantbruks  produktion. även i år lär det bli minskade volymer på bl.a säd. Vi  kan alltså inte förlita oss på enbart svensk produktion. Vi måste även inom detta område samarbeta med grannar och handelspartners. Inget land funkar med stängda gränser.
6
Bygga och renovera / SV: Hur tjock isolering med träfiber?
« Senaste inlägg av Carolus skrivet Igår kl. 22:24 »
Isolerade väggar o tak i en friggebod på 9kvm, med kutterspån. Isolerlager endast 50mm. Blev mycket bra, påtagligt svalare på sommaren och enklare att värma på vintern.
7
Även om du målarmäster köper utländskt då det går att välja svenskt gör inte jag det.
Jag tänker att många på detta forum vill odla själva, köpa svenskt och kanske rent av inte ta maten ur munnen på folk i fattigare länder.

Om vi äter mindre kött från gris och ko och mer vilt, svenskodlat som rotsaker, spannmål och mjölk är jag förhoppningsfull att Östgötaslätten räcker till att försörja såväl det magra Småland som Sthlm och Östergötland
Om Skåne odlas konventionellt med rationella metoder och dikena underhålls och förnyas klarar nog den skånska bonden att hålla sej själv och folket norr om dalälven med brödsäd.

Sveriges befolkning ska äta och varför ska då vi lägga ner produktiv odlingsvärd jordbruksmark?

Det löser inga energiproblem att lägga klass 1 åker under vatten, bygga villamattor och köpcentrum på prima åker, men skapar nya energiproblem då vi måste ta födan från andra länder som kanske behöver den bättre själva.
8
Bygga och renovera / SV: Hur tjock isolering med träfiber?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Igår kl. 21:02 »
i nyproduktion idag läggs 400 mm i tak ,minst 250 mm i vägg. Golv består av gjuten platta som är gjuten på cellplast. Men det är i normalproduktion för bostad/kontorsutrymmen.  Kommande byggregler lär gå mot nollvisionshus så de lär bli än mer isolerade.
Du bör ha minst 250-300 i tak. Det är där värmen försvinner. minst 200-250 i vägg. Där spelar ju också valet av fönster /dörr in. De bör ju vara av samma standard.Golv beror på konstruktion men minst 200 mm.Gärna mer om du bygger torpargrund.
 Valet av värmekälla spelar mest en ekonomisk roll. Har du tillgång till egen ved kan man ju dra ner på isolering. Du får bara elda mer. Vill du använda annan energikälla där oftast el är inblandad i någon form  spelar ju isolering en större roll. det är ju en kostnadsfråga.
Jag skulle nog satsa på cellulosafiber i någon form. finns ju idag i skivform med ungefär samma isoleringsvärde som mineralull. Hampafiber som nämnts är också ett bra alternativ. Har samma värden som cellulosafiber. Vitsen med de materialen är att plast inte behövs i konstruktionen samt att de andas dvs inte buffrar fukt. mineralull gör det och kan alltså orsaka mögelproblem och i värsta fall rötskador på konstruktionen. Därav behovet av plast som diffspärr.
9
Ingen erfarenhet, men jag har stött på folk som tror att det blir en otrolig mängd värme ur komposter. Man får komma ihåg att det är sämre verkningsgrad än om man eldar upp materialet, och att det är lite känsligt eftersom kyla stannar av processen, och när du plockar ut varmt vatten för du in kallt i andra ändan. Att en bal brinner under en längre tid betyder ju inte att det är så många kWh som avges.

Men det finns värme att hämta där organiskt material bryts ned. Vi som har får och djupströbädd märker ju hur bra det värmer hos fåren. Det finns dock energi kvar då vi öser ut bädden och låter den multna färdigt på en betongplatta. Vore det inte så långt från huset så skulle jag gärna lägga ett rör under högen som fick förvärma vattnet till varmvattenberedaren.

Precis..  temperaturspectrumet där komposten ger värme är väldigt smalt vilket gör det känsligt för störning..
10
nja,Sverige är inte självförsörjande på särskilt många livsmedel. Vi importerar det mesta och så gör nästan hela västvärlden. matodlingen sker i de fattiga länderna som egentligen hade behövt det självt. vi betalar definitivt för lite för deras produktion. skulle Sverige /europa bli avstängt av någon anledning så denna produktion inte når oss skulle du nog få känna på svält. trots mer åkermark och bättre odlingsmetoder än på den tiden svenskar emigrerade. gå en runda i valfri livsmedelsaffär och studera var maten kommer ifrån. Visst finns ett svenskt inslag men plocka bort allt annat så blir hyllorna väldigt tomma. så tomma att det blivit bråk hos kunderna. Jämför situationen i dag i Storbritannien som pga handelshinder(självvalt brexit utan handelsavtal)  inte får sin normala import. Tomma hyllor. Brist på många stapelvaror. sedan finns det en stor produktion i landet som idag går förlorad pga att man skickat hem den europeiska arbetskraften som gör att jordbruket får stora problem med skördandet;plockandet m.m. Tänkte inte på det sa Brexitledaren! vilket ju gör att jordbruket drabbas av stora förluster och konkurser. Men det är ju en annan fråga.
idag var jag o handlade, Den enda genuina varan som jag vet är svensk var den lokalproducerade mjölken. Övriga varor hade importerade/eller delvis importerade ingredienser. Och skall man hårddra det så var nog även mjölken beroende av  import. Kraftfoder och soya brukar ju ges till mjölkkor. annars var utbudet av mjölk stort,fanns både dansksvensk (Arla),finsk(valio) och Icas egna från svenska gårdar(görs av Arla så det vete fan) . mitt val föll på ett lokalt märke pga att jag då vet  att det är en svensk bonde i närheten som gynnas.

Faktum är att våra svenska mjölkbönder om dom har möjlighet hellre producerar sina mjölkkors foder då det blir billigare än att köpa in.

I tex Värmland finns det inte en endaste bonde som säljer sin säd till humankonsumtion utan allt går till djurfoder.
I min egen trakt i västra Götaland så gör man samma sak med säden i den lilla utsträckning man ens odlar det. Man kör det mellan varven dock då ett sädesår på vallen ofta innebär att man Man får bort oönskade växter som hämmar valltillväxten.
Då sår man i vallgrav samtidigt som säden som man antingen tröskar eller gör ensilage av.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

174 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser