Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nät och stolpar - ok pris?  (läst 688 gånger)

Ejje

 • Inlägg: 3
  • Gästrikland
Nät och stolpar - ok pris?
« skrivet: 16 jan-22 kl 17:35 »
Vi ska bygga en hage till afrikanska dvärggetter och behöver cirka 300 meter nät. Fick tips om stängselbutiken. Dom har färdiga paket med stolpar 220 cm och nät 150 cm. 6000 kr för 100 meter.
Någon som testat detta?
Ok pris? Blir ju 18 000 kr för hela hagen.
Vi har en lantbruksfastighet och därav eget företag. Får vi då köpa momsfritt?

t4bb3

 • Inlägg: 82
  • Medelpad
  • Jakt med hund
SV: Nät och stolpar - ok pris?
« Svar #1 skrivet: 16 jan-22 kl 17:51 »
Eftersom jag antar att det är paketen med viltstängsel du menar skulle jag spontant säga nej. Tror de hålen är förstora så det är risk för att de får ut huvud och horn och sen fastnar.

Är väl nästan egentligen lättare att köra på stolp och järntråd med bra ström i.
Drömmer om ett liv som månskensbonde utöver lönelivet.
http://www.nedanbo.se - Resan påbörjad mot livet som månskensbonde!

skogaliten

 • Inlägg: 1279
  • -
SV: Nät och stolpar - ok pris?
« Svar #2 skrivet: 16 jan-22 kl 22:50 »
Ett viltnät är oftast inte anpassat till att hålla lantbruksdjur inne i en hage, utan maskornas storlek är mer anpassade till att hålla älgar och andra större klövvilt ute från något, ofta en skogsplantering där man vill undvika viltbete på de unga nysatta plantorna.

Att sätta stolpar som är 220 cm långa, så att man får till ett tillräckligt bra spänt nät för att hålla getter inne, är i princip omöjligt utan erfarenhet och med maskinell hjälp som traktor och särskilda nätspännare. Dessutom behöver man bygga väldigt gedigna hörn.
Bygger man inte stängslet "rätt", så kommer det att sagga lite här och där redan efter någon säsong, och getterna tar sig då lätt ut. Dessutom så är ett viltnät onödigt högt.

Har ni någon erfarenhet av att bygga hägn till lantbruksdjur? Om inte, försök att hitta någon närboende som har byggt stängsel av bättre kvalitet, som kan ge tips och råd.

Finns det rovdjur, varg, lo eller björn i närheten? Ta i så fall hjälp av information om stängsling på Viltskadecenters sidor https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/viltskadecenter/forebyggande-atgarder/atgarder-mot-skador-pa-tamdjur/

Läs på i den här boken, som har mycket matnyttigt om hur man bygger stängsel, "Stängsling mot stora rovdjur": https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwj0zt3rnLf1AhXEo4sKHfGGAigQFnoECAcQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.viltskadecenter.se%2Fpdfs%2Fstangsling_mot_stora_rovdjur.pdf&usg=AOvVaw1HVtd_PTencs4DTtIQ6M4d

Om man ska ha ett nätstängsel, eller ett elstängsel, kan debatteras, med många olika argument för och emot, men det är betydligt enklare att bygga ett välfungerande  elstängsel med t.ex. sex trådar än ett nätstängsel, oavsett stängslets höjd.

Stängselmaterial till lantbruksdjur, köps med fördel från webbhandlare som jobbar med lantbrukstillbehör, snarare än från stängselföretag. Ett företag som är förhållandevis specialiserat på stängsel är LG-produkter https://www.lgprodukter.se/
De ger också vederhäftiga råd om vilket material (vilka stolpar, vilket när, vilken tråd o.s.v.) som passar för den stängsling man ska göra.


javill

 • Inlägg: 11075
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Nät och stolpar - ok pris?
« Svar #3 skrivet: 16 jan-22 kl 23:04 »
När det gäller momsen så momsregistrerar du ditt lantbruk och sedan köper du med moms. Momsen kan du sedan dra av när du gör din momsredovisning. Har man liten verksamhet så brukar man redovisa en gång om året.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

 

skräptanten

 • Jane of all trades
 • Inlägg: 3862
 • Självhushållare på svennebanan-PRAO
  • Småland
SV: Nät och stolpar - ok pris?
« Svar #4 skrivet: 17 jan-22 kl 12:23 »
Vi ska bygga en hage till afrikanska dvärggetter och behöver cirka 300 meter nät. Fick tips om stängselbutiken. Dom har färdiga paket med stolpar 220 cm och nät 150 cm. 6000 kr för 100 meter.
Någon som testat detta?
Ok pris? Blir ju 18 000 kr för hela hagen.
Vi har en lantbruksfastighet och därav eget företag. Får vi då köpa momsfritt?

Hej!
Ursäkta en partypooper, men ett halvt hektar hage och några dvärggetter är knappast att betrakta som näringsverksamhet. Allt som händer på en gård är inte en del av företagandet. Som det är tänkt ska de utgifter som finns i näringsverksamheten (inköp av stängsel, foder och livdjur) senare ge upphov till inkomster (försäljning av livdjur, kött, skinn, ull eller ägg om man har såna djur). Det går alldeles utmärkt att hålla på med olika saker på en gård utan att det finns ett vinstsyfte, och då behöver heller inte det redovisas som näringsverksamhet.

Vad gäller stängsel, håller jag med skogaliten, som kan det där!
Jag har själv haft getter (göingegetter) i drygt 10 år, och testat ett antal olika varianter på stängsel, både permanenta och flyttbara. Själva stängslet är viktigt, men minst lika viktigt är att getterna ska trivas inne i hagen! Det ska finnas gott om mat av olika slag (gräs, örter och sly), vatten, salt och mineraler, trevligt sällskap, sysselsättning, skydd för regn och sol. Och om de gillar sina hagar, är det betydligt lättare att stängsla in dem. Hagar ska vara plural, så att getterna kan rotera mellan betena. Getter är känsliga för parasiter, och att låta dem byta bete är ett skydd mot ett för högt parasittryck på betesmarken.

Fundera också över om du istället ska vara med och bevara någon av våra svenska utrotningshotade getraser, lapp-, jämt- eller göingegeten. Det behövs fler engagerade getägare så dedsa getter kan leva vidare även i framtiden  :) ! www.allmogegeten.se
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

258 gäster, 3 användare
ärt, Bokesliden, Storeulv

* Forum

* Om tidningen Åter- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser