Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Klippning & ullhantering / SV: Missfärgning av tovad ull
« Senaste inlägg av javill skrivet Idag kl. 03:40 »
När uppstår missfärgningen? Vad är det för färg på missfärgningen? Hur förvaras ullen mellan de olika beredningsmomenten? Vad är det för ull? Färg?
2
Frukt & bär / SV: Skapa en fruktlund utan att ruineras
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 02:27 »
Det där lät intressant! Finns ett antal goda äppelträd av för mig okända sorter lite här och var runt om gården. Kan ju vara frösådd från blandningar från trädgården.

Jag bryr mig ju inte om vad äpplena heter, eller om de är renrasiga, bara de är goda. Och alla äpplen är goda för djuren, så här skall sås hybrider :) I värsta fall så gillar ju djuren bark och löv.
Ja, om själva fröet är goda äpplen x goda äpplen så är chansen stor att det blir goda äpplen från frösådden. Äpplen har mestadels odlats och selekterats för att vara goda över tusentals år med just frön, så det är redan oftast väldigt många generationer bakom många av dessa goda äpplen. Det är när man sår kärnor från köpta äpplen där blommorna pollineras med pollen från vildapel just för att vildapel är så bra som pollinerare som man får de dåliga resultaten man ofta hör om. Har märkt att självsådda äpplen vid gamla ödetorp, ödetomter osv på landet där det inte finns vildapel i närheten nästan alltid är ganska goda. :o
3
Frukt & bär / SV: Hjärtnöt (juglans ailanthifolia var. cordiformis)
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 01:38 »
Har fått 2 st valnötsträd 2020 (uppdragna i Blekinge). Den ena hade en tillväxt om 5 cm denna sommar den andra ca 2 cm. Dom är nu 55 resp 40 cm. Den lille står soligt som solitär, den större står under glest etablerade ekar i en sluttning åt öster som är täckt med blåbärsris. Tror det är Julgans manchurika. ursäkta stavningen.
Till nästa sommar har jag tänkt ställa en 25L dunk med ett litet borrat hål i så det sipprar sakta några dagar innan vätskan tar slut. Vad kan jag ha för gödning i så dom kommer igång?
Kan man stratifiera valnötter man köper i affären och få dom att gro?
Har provat att stratifiera Ginko, Paranöt, Hassel utan resultat:-(
Bor i norra Halland.
Valnötter behöver typ ingen stratifiering alls. Jag fick färska valnötter att börja gro på 2 veckor genom att låta de ligga i kallt vatten i 24 timmar och sen låg de i kylskåpet i cirka 12 dagar innan jag tog ut dem och försiktigt knäckte skalet runt där grodden sitter för att se om det som vissa videoklipp på Youtube stämmer att man kan få valnötter att växa ut på cirka en månad och ja, det stämde! De hade redan små gröna groddar och är nu på väg att komma upp som små träd i jorden nu, sist jag kollade försiktigt hade de redan börjat bygga upp rotsystemet(valnöten växer ut en del rötter först innan den skickar upp trädet). Märkte dock att jag hade fått sorgmygglarver i jorden och jag hoppas att de inte hann göra någon skada innan jag sprayade dem.  :-\

Jag har märkt att många växter som behöver stratifiering egentligen inte behöver det alls så länge man tar mödan åt sig att försiktigt knäcka skalet och ta bort eventuell yttre hinna på fröet. Finns undantag men detta verkar i alla fall stämma för valnöt och stenfrukter som aprikos, persika och plommon och även en hel del andra frön.  >:D

Som sagt jag har själv bekräftat att så som personen gör i den här videon verkligen funkar: https://www.youtube.com/watch?v=-nPNd269q1I
Man måste dock vara väldigt försiktig när man knäcker skalet och tar man bort hela skalet är risken extremt stor att man förstör nöten helt, så knäck enbart skalet runt grodden dvs i den ena vassa änden av nötskalet och inte mer än så. Detta kanske låter brutalt men jag tycker att handslägga och ett mycket försiktigt hamrande med den mot en sten tills skalet sprack funkade väldigt bra, resten gjorde jag för hand med fingrarna - även här får man vara försiktig så man inte sliter av skaldelar med själva "nöt-köttet".
4
Frukt & bär / SV: Hjärtnöt (juglans ailanthifolia var. cordiformis)
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 01:26 »
Nej, valnöt växer inte vilt i södra Sverige, eller har åtminstone inte gjort på tusentals år. De kan ha spritt sig från odling på vissa platser, men det är inte att växa vilt.
Ok, du har rätt men valnöt verkar även ha förvildat sig till den grad att den förökar och sprider sig självt i t ex Skåne och i de södra delarna av flera andra landskap och har nu gjort så under en väldigt lång tid. Finns även levande exemplar kvar som är från och innan krigsvintrarna på 40-talet. Svenska valnötsträd har nog redan fått genetik delvist anpassad till att tåla köld bättre än de exemplar som t ex är i Spanien och Kalifornien. Valnötter växer vilt på en del kalla platser i världen t ex i Himalayas och finns även en hel del friska exemplar i ganska kalla områden i Östeuropa. Pratade med en tjej från Ukraina häromdagen och det fanns en hel del stora friska valnötsträd ute på landet hos hennes farföräldrar som gick igenom en hel del kalla vintrar. Det finns kanske en hel del gener som ligger latent hos valnötter som gör att de kan snabbt selekteras fram för att tåla kyla, Loiko-trädet är ju ett exempel på det.
5
Frukt & bär / SV: Experimentalfältets sviskon
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 01:07 »
Oj, vad spännande. Detta vill jag prova.

När på året är en bra tid att ta en plommonstickling?
Nu t ex är en bra tid att ta, helst från årsskott/kvistar som växt fram i år och är något mellanting mellan en grön kvist och ved. Men jag har märkt att även de hårdare vedartade kvistarna kan rota sig dock.

Tack för svaret.
Det låter nästan för bra för att vara sant. Har testat både päron, äpple och körsbärssticklingar med väldigt magert resultat. 2 stycken tog sig av 50.

Men det är kanske enklare med plommon? 
Jag tror egentligen de alla är ungefär lika svåra eller nästan så, och de är inte särskilt svåra att få att rota så länge de har en fuktig men inte för blöt miljö. Sticker man bara ner de i jord som många gör så torkar kvisten lätt ut innan den ens har bildat rötter. Knepet med sticklingar är att ha en plastpåse runt och/eller ha de i en genomskinlig behållare med locket på t ex en genomskinlig hink med genomskinligt lock och kanske något litet lufthål eller liten glipa så de kan få in lite färsk luft men jag vet att en del rotar saker utan att ha något lufthål alls, en stickling behöver nog inte så mycket luft till att börja med. Jag har fått både plommon, körsbärsplommon, päron och äpple att rota sig - har även stickling på valnöt som börjat skapa en rot. Nu senast när jag tog sticklingar på päron och äpple för cirka ett par veckor sedan så har de redan börjat bilda rötter, en av äppelsticklingarna har redan en lång rot och några av päronsticklingarna har haft det så fuktigt i påsen att de till och med växer rötter på delen ovan jorden. 8) En del sticklingar kan vara ganska freaky, som ett av äppelsticklingarna som redan har växt en ganska lång rot lol.

Som sagt vanliga påsar som man har i köket för mat och förvaring funkar bra så länge man inte kommer åt de för mycket och skadar rötterna. Har själv börjat köra med genomskinliga hinkar med genomskinligt lock nu för de tar mindre plats och risken för att man råkar komma åt och skada rötterna försvinner samt jag slipper oroa mig för att påsen välter och en massa jord väller ut. Jag har testat flera olika rotmedier och både torv och planteringsjord funkar men bäst resultat tycker jag att jag får med "Hasselfors Garden S-jord" som dessutom redan har perlit inblandat. Jag tycker att tunga jordsorter som vanlig planteringsjord är lite för tungt packad och näringsrik och det är mycket lättare att få "damp off" dvs svamp som dödar växternas rötter med den just pga att den är så näringsrik och gynnar svamp växt misstänker jag, och när det gäller torv så är det lite för lite näring i den för att sticklingarna ska få en bra start tycker jag. Sen är det väldigt viktigt att hålla jorden konstant fuktig men ej blöt, för lite fukt = sticklingarna torkar ut/och eller sätter inga rötter och för mycket fukt gör så att det blir en massa svamp och att sticklingarna ruttnar! Jag upplever det som att själva fukt i sig främjar rotbildandet och det har jag även märkt i de påsar som är mer fuktiga än de andra där det till och med växer rötter i luften lol.

Vattnar gör jag med sprayflaska då det är alldeles för lätt att övervattna med vattenkanna och för att jag kan sprida ut fukten mycket jämnare. Nu när jag kör med konstant lagom fukt i genomskinliga plastbehållare så har jag i princip fått 100% av mina sticklingar att rota sig och vi pratar om många tiotals av dessa. ​:P

Nu på sistone så har jag kört med hinkar så som denna från Biltema(dessa hinkar finns i flera färger och utan): https://www.biltema.se/hem/stadning/hinkar/plasthink-med-lock-200003601
Men många andra liknande butiker har stora genomskinliga plastbehållare med genomskinligt lock som det är bara att fylla på med jord och rota på! Jag kör också numera med Impectas sticklinghjälp som jag pudrar på ordentligt med på stammen men är tveksam på om det faktiskt gör någon skillnad då det verkar funka ganska bra utan med, tyvärr så finns det typ inget annat rotningshormon att få tag på inom Sverige..

Så om du kan få tag på några kvistar från Experimentalfältets Sviskon och följer min beskrivning så ska du nog få se att du har planteringsdugliga rotäkta träd till våren. Finns även några klipp på Youtube och lite bilder på nätet där du kan se folk som rotar sticklingar i plastbehållare.
6
Kaniner / SV: Kaniner som biter sönder huset.
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 20:52 »
Har du provat olika träd? Asp, fruktträd? Våra barkar för fullt när de får sorter de gillar.
7
Uppvärmning / SV: Elda i kakelugn, för varmt?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 20:44 »
Hänger nog mer på själva kakelugnen. Här har kaklet spruckit av att teglet innanför expanderat av värmen och kaklet har då inte kunnat röra sig i samma takt. Lite surt eftersom jag ser på teglet att ugnen eldats ett stort antal gånger innan jag flyttade hit, och kaklet hade inte en spricka. Men det här är en rund ugn med ca 30x40cm stora kakel, och det är nog inte det lättaste att få en sådan att klara spänningarna. Plåtugn som Dennis föreslog, eller varför inte kakla om den med mindre kakel... Bevararna får nog spader då ;D Nåja, det är bara en ruta som är riktigt spräckt och den kakelugnen är den bästa i huset att elda i, så det kunde varit värre.

8
Uppvärmning / SV: Elda i kakelugn, för varmt?
« Senaste inlägg av Funky Skebo skrivet Igår kl. 20:11 »
Jag tror inte det. Jag har ju gjort det hundratals om inte tusentals gånger utan att något spruckit så det lär vara otroligt låg risk. Jag har nån lös teori om att björks värmevärde justerar det här av sig själv på rätt sida. Jag är väldigt varsam första veckan men sen är det bara att mosa på. Men jag kanske får äta upp min hatt den här vintern.
9
Kontakter / SV: polyamoröst förhållande
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Igår kl. 20:08 »
Söderöver, tex Danmark och Tyskland är väl detta mer vanligt än här, men det finns väl ganska många som är både öppna med det och även aktivt har kontakt med likasinnade även i vårt land, framför allt i södra delarna av landet (finns väl helt enkelt mer folk där antar jag och mer av strandkultur måhända), men även när jag var ung såg man ju annonser om stadgade par som sökte sällskap av likasinnade när man bläddrade i kvällstidningar (för både män och kvinnor) på mackarna vad jag minns, även om det främst var äldre och medelålders personer som var mer öppna med det då.
Det viktiga är väl inte om man har en skitig och bakteriebemängd ring på fingret på samma hand man torkar sig i arslet med (eller valt att ta av den), det viktiga, oavsett konstellation är väl som sagt att det man gör känns rätt för alla inblandade och att man är öppen och ärlig mot varandra tror jag, oavsett om det gäller denna typ av arrangemang, eller helt andra saker som bygger på förtroende. Så länge man inte beter sig som en skitstövel behöver man inte krångla till saker och ting tycker jag, eller förtränga genuina känslor för vad man vill i livet. Vi har ett liv och det skall vara trivsamt och gött att leva, eller hur! Lev såsom just ni trivs med det!
Vill ni båda samstämmigt ha med en extra kvinna (eller man om man är sådan...) Go for it! Tycker jag.
10
Kaniner / SV: Kaniner som biter sönder huset.
« Senaste inlägg av Ida Nilsson skrivet Igår kl. 17:56 »
 Har gett dom grenar men de ratar dom helt :/

Hus vet jag storlek tänkte mer modell så man får lite tips :)
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

187 gäster, 4 användare
Tobbe6, DennisCA, per.martinsson, mattias_33

* Forum

* Om tidningen Åter- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser