En gås slaktas på detta sätt.
Ta gåsen, korsvingarna, så den inte kan flaxa (OBS! Gör inte så på en kalkon, vingarna bryts då)
Häng upp den i ena benet (i ett starkt snöre)
Bedöva antingen med el eller så den hårt i skallen med en pinne (typ kvastskaft).
Stick gåsen. Du sticker in kniven mellanstruparna och halskotpelaren och kapar båda plusåderna (finns en på varje sida av halsen)
Plocka gåsen. Antingen torr (vilket rekommenderas om du inte ha koll på skållningen) eller skållad.
Ta fjädrarna mellan tummen och pekfingret och dra mot fjädrarna. Finns det outvecklade fjädrar (piggar) så kan du ta dessa med en liten tång eller en halvslö kniv (klämm piggen mellan kniven och tummen och dra).
Sved gåsen (antingen med gasol eller t-sprit)
Rensa gåsen: Skär runt kloaköppningen så att det blir ett hål, dra sedan ut tarmar och allt annat genom det hålet. Tag vara på lever, hjärta och muskelmagen (detta är riktigt gott). Ta tag i strupen mellan pekfinger och långfinger och dra ut denna också. Klipp sedan loss halsen invid kroppen. Skölj ur på insidan. Låt slaktkroppen svalna.
Gåsen är nu klar för att förpackas och frysas eller tillagas.
Lycka till
Är det något du undrar över, så ring 070-30 35 283