Det är ju en stark och ganska karaktäristisk doft hos kreosotimpregnerat trä, så har du en mörkbrun telefonstolpe i närheten eller en järnvägsbank med gamla slipers så kanske du kan gå dit och sniffa själv eller anlita någon med en näsa för sånt? Kärnfuru doftar ju också väldigt karaktäristiskt men inte lika skarpt och inte lika mycket och mer angenämt.
Det finns två olika sorters kreosot - enligt Wikipedia - en farlig och en som inte är farlig:
https://sv.wikipedia.org/wiki/KreosotDär står att den som kommer från stenkolstjära har visats vara cancerframkallande när den penslas på huden på råttor medan den gulaktiga genomskinliga från träkolstjäran inte är det och det är troligtvis denna variant som tidigare tom använts som bakteriedödare och exv vid behandling av tandvärk.
Wikipedia anger också att trä som har behandlats med kreosotprodukter före den 18 oktober 1976 får saluföras på andrahandsmarknaden för återanvändning och åberopar Kemikalieinspektionen med en källa där. Så det kan ha varit något material som återanvänts. Här är ett exempel där man tydligen gjort så vid en renovering av en vedbod på 80-talet:
http://traditionsbararna.se/uncategorized/tosslanda-gard-renovering-av-vedbod-av-skiftesverkFrån när är tillbyggnaden? Misstänker du att material från gamla telefonstolpar (mörkbruna eller gulbruna) eller slipers har använts i tillbyggnaden, eller att materialet kommer från en gammal brygga eller bropelare?