Nu, en månad senare buteljeras rödvinbärsvinet.
En provsmakning gav att det behövdes eftersötas. Jag tänkte att -2 Oe kan vara lämpligt. Mitt kalkyldokument är uppdaterat i formeln hur man eftersötar.
För att höja från -9 till -2 ska det till 20 liter då behövas 443,6 g socker.
Jag löste upp 440 g i ca 6 dl vin och hällde i en nyrengjord jäshink, tappade över resten och rörde om lite försiktigt.
En mätning visade då +1. Ytterligare justering av formeln skulle kanske behövas. Men jag tycker nog att att det kan falla inom felmätningsmarginalen. Hur som helst blev det gott.
Eftersom det börjar ta slut på tomflaskor börjar jag med att fylla en glasdamejeann på 11 liter. Och resten i 11,5 buteljer.
Blandade vinbär lär väl bli ett liknande förfarande.
I förrgår plockade vi från frysen fram rabarber från årets skörd, som jag startade i dag på förmiddagen. Och nu är även röda vinbär framme och tinar upp. Båda dessa gör jag efter omräknat recept för lagring i 15-litershink. Båda med Steinbergerjäst och ca 13 % tänkte jag.
En hink björksavsvin står sedan försommaren som fick en påse jässtopp i dag.