Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Valla får mellan olika beten  (läst 1135 gånger)

Mats Gustafsson

 • Inlägg: 26
Valla får mellan olika beten
« skrivet: 17 dec-20 kl 07:42 »
Vår nya gård är lite speciell när det gäller skiften för beten. Den är uppdelad så att det finns beten på vardera ca 1.5-2 hektar på tre olika ställen med cirka 500 meter mellan skiftena (skog, grusväg etc emellan).
Målsättningen är att ha cirka 10-15 Gotlandstackor och en bagge och tillämpa rotationsbete.

Jag har funderat en hel del hur man kan få till en vettig betesgång med dessa tre betesplatser. Det är ju förstås bra att kunna flytta över bagglammen till beten längre bort men hur kan man tänka i övrigt. En variant hade kanske varit att mindre grupper av tackor med lamm får beta på ett skifte vardera hela sommaren alternativt att man vallar hela flocken mellan betena men då krävs nog mer en än bondkatt att valla fåren med  :-\. Enligt de råd jag fått bör man flytta fåren mellan betena ganska ofta var 3-4 dag och det blir då ganska  många vallningar med tanke på de tre olika platserna för beten. Ni som flyttar runt får på nära håll,  tar ni i så fall och lastar upp dem på kärra eller vallar ni dem emellan?


carlos

 • Inlägg: 40
  • Gästrikland
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #1 skrivet: 17 dec-20 kl 07:51 »
Vi har ungefär samma förutsättningar som er och det är inga problem.

Till att börja med kan du dela av de olika betena så att du kan rotera inom dem.

När du ska skilja lammen från tackorna är det viktigt att flytta del en längre sträcka annars är risken stor att de ropar på varandra och smiter igenom stängsel.

Att flytta får mellan betena är inga problem för oss. Några gånger har vi lastat upp dem på släpkärra men oftast går vi med dem. En går först med en hink havre och en går längst bak och föser de mer tveksamma. Fåren är ju starkt bundna till flocken så lyckas du locka med några kommer de andra efter. Se dock till att övriga grupper inte är i närheten så att de kan lockas till varandra.

mattias_33

 • Inlägg: 1166
  • Hälsingland
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #2 skrivet: 17 dec-20 kl 08:07 »
Håller med. Gå med en hink först. Det ska vara samma hink som du kommer med godsaker. Slå på hinken med näven när du kommer med den. Ett ljud som dom förknippar med god mat. Eller om godiset är hårt så det skramlar. Ruska på den så det tydligt hörs. Det du säger under tiden spelar också in.

Tycker du inte ska ha små baggarna kvar hemma. Lätt att det blir rymningar och annat bus. Ropen hörs långt!
Målet är att inte slita ut sig i förtid med att jobba åt nån annan.

Mats Gustafsson

 • Inlägg: 26
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #3 skrivet: 17 dec-20 kl 08:24 »
Tack! Trodde verkligen inte att det skulle funka så enkelt men även fåren tycks ju vara riktiga gottegrisar och som ni skriver att flocken följs åt underlättar ju.
Har också alltid drömt att lägga till "fåraherde" till mitt CV, det lär ju vara ett riktigt statusjobb :)

Kalla

 • Inlägg: 77
  • Jämtland
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #4 skrivet: 17 dec-20 kl 12:51 »
Som redan skrivits ...
Bra om du har flera tackor riktigt tama och lockar dem med hink och godsaker, så kommer resten med.

När du skriver Gotlandsfår, menar du då Pälsfår (som de heter nuförtiden) eller menar du Gutefår (med horn)?
Vi låter vår gutebagge gå med gutetackorna året om, på så sätt har de hittat en bra cykel med betäckning för alla i november.

När du avskiljer lammen, se till att alla djur är i den hagen där du vill ha kvar lammen. Avskilj sen tackorna och led dem med hink "långt bort" till andra änden av fastigheten.

Lycka till!

Mats Gustafsson

 • Inlägg: 26
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #5 skrivet: 17 dec-20 kl 13:27 »
Tack! Bra idé att låta tackorna avskiljas istället för lammen (lyckades svara i fel tråd om detta).

Jo det är Pälsfår som vi hade tänkt skaffa oss. En liten kull till att börja med då en hel del av betesmarkerna ännu består av granskog och sly så det blir att gå hårt fram med röj- och motorsågen i de gamla betesmarkerna.

mattias_33

 • Inlägg: 1166
  • Hälsingland
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #6 skrivet: 17 dec-20 kl 14:36 »
Tack! Trodde verkligen inte att det skulle funka så enkelt men även fåren tycks ju vara riktiga gottegrisar och som ni skriver att flocken följs åt underlättar ju.
Har också alltid drömt att lägga till "fåraherde" till mitt CV, det lär ju vara ett riktigt statusjobb :)

Lätt? Testa med köttras. Så kommer du önska dom var folkskygg. Lägga bena på ryggen är nåt du får lära dig. Annars ligger du ner.
Att småspringa med en hink foder upplyft i huvudhöjd är inte så smidigt som det må låta.
Målet är att inte slita ut sig i förtid med att jobba åt nån annan.

olivia.k

 • Inlägg: 1456
  • Jämtland
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #7 skrivet: 17 dec-20 kl 23:25 »
Det är inget tvång att flytta fåren var tredje dag.
En del gör det för de vill utnyttja betet maximalt och har ofta väldigt lite bete i förhållande till antal djur. De kan också ha väldigt mycket betesmark som måste betas och de vill inte att betet skall bli förvuxet och de kan inte slå den. Det finns många olika sätta att hålla får.

Själv har jag fåren i nån hage på våren, och flyttar dem sen till fäboden i slutet av maj. Där går de helt fritt i 9-10 veckor och betar lite överallt. Sen får de gå hem i augusti och betar en stängslad hage med vall på återväxt, dvs åkermark som utsatts för slåtter i juni. Då betar de av ca en hektar på en månad. Sen flyttar de till en annan hage på åkermark på en hektar och betar av den på nån månad. Sen kommer vintern. Då flyttas de igen. Fåren får gå mellan betena. Jag använder aldrig spannmål som lockmedel. Fåren kommer ändå eftersom jag är kompis med ledartackan som alla andra följer efter. Längsta sträckan de får gå är 6km.

Det du ska tänka på om du har 5 hektar bete till 10 tackor är att det är alldeles för mycket så spelar ingen roll hur ofta du flyttar fåren för de kommer inte beta av det där innan det blir förvuxet. Du måste alltså slå en del av marken eller betesputsa den. Dessutom är det smart att spara en del av marken och endast slå den så att du har rena beten om du drabbas av parasiter nåt år.

skogaliten

 • Inlägg: 1253
  • -
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #8 skrivet: 18 dec-20 kl 11:56 »
...För att tillägga till det som olivia.k. skrivit.
För Olivia.k. har alldeles rätt, det finns ingen anledning att flytta får stup i kvarten om man inte har väldigt lite mark, eller ägnar sig åt "stripbetning" för att maximera utbytet från betet.

Och vid stripbetning, så flyttar man djuren stegvis med hjälp av mobila fållor inom ett stort bete, inte mellan olika ganska stora beten.

Har du så mycket som fem hektar, där delar är åkermark, så har du möjlighet att odla ditt eget grovfoder. En av de svåraste sakerna med fårskötsel, är att få tag i grovfoder som är anpassat för får.
Det mesta höet som finns till försäljning via olika annonssajter, är anpassat till häst, och är i princip helt odugligt till får, i synnerhet till får som ska få lamm.

Fodret som finns till salu är för grovt (har för högt fiberinnehåll), och har alldeles för låga näringsvärden för att passa för får.

Gå en kurs i fårhållning!

Sådana anordnas av bl.a. Gård & Djurhälsan, Fåravelsförbundets lokala distrikt, och ibland av Länsstyrelserna.

Exempel:

https://www.gardochdjurhalsan.se/kurser/grundkurs-for-faragare/

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 13387
  • Östergötland
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #9 skrivet: 19 dec-20 kl 18:30 »
Inte så mycket att tillägga, men när man flyttar får från ett bete som är något så när nedbetat, så kommer fåren lätt att vilja äta det goda som finns på väg till det tänkta betet. Kan bli jobbigt med halva flocken som drar på eget betesval. Bra att vara 2, bra att den som går först är favoriten och har en hink, och bra att dra upp farten. Ett får som får tid att fundera kan få för sig att ta ett eget beslut...

Mats Gustafsson

 • Inlägg: 26
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #10 skrivet: 20 dec-20 kl 18:46 »
 Tack igen för kloka svar.
Förstår nu ännu mer hur viktigt det är med en bra och tät kontakt med sina djur. För min del räcker nog 1 hektar med vall långt för foder. En fundering om naturbete är att man inte får gödsla, antar jag?. (om bidrag för naturbete). Det får väl bli destomer välgödslad vall 🐱.

Intressant också som du påpekar, Skogaliten angående hökvalite. Har också hört att man ska slå tidigt. Får nog lista ut hur den gamla balpressen funkar så har man bra koll med eget foder.

javill

 • Inlägg: 10903
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Valla får mellan olika beten
« Svar #11 skrivet: 30 jan-21 kl 16:11 »

När du skriver Gotlandsfår, menar du då Pälsfår (som de heter nuförtiden) eller menar du Gutefår (med horn)?
Vi låter vår gutebagge gå med gutetackorna året om, på så sätt har de hittat en bra cykel med betäckning för alla i november.Det heter numera gotlandsfår och gutefår. Båda härstammar från det gotländska utegångsfåret. Gotlandsfår kallas (kallades) också för pälsfår, men även Leicester, Dala päls och andra raser räknas som pälsfår.

Läs mer på gotlandsfårsföreningens hemsida.  :) http://www.silverlock.se/
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

502 gäster, 4 användare (1 dolda)
Lena III, laolandsuggla, Hantverkaren

* Forum

* Om tidningen Åter- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser