Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?  (läst 7261 gånger)

frökenfräken

  • Inlägg: 98
    • -
Jag skulle vilja hitta ett riktigt enkelt men hållbart inläggningsrecept som funkar till det mesta och enkelt kan varieras med olika grönsaker och kryddningar i. Jag vill inte mjölksyra och inte köra burkar med kokande innehåll i i ugnen, bara rengöra (och vid behov sterilisera) burkar med gummipackning, lägga i grönsaker, koka ihop lämplig lag, slå över och stänga locket - klart!

Det borde ju vara någon form av ättiklag gissar jag, men de recept jag hittat på nätet med 1-2-3-lag och liknande brukar avslutas med att inläggningen ”håller flera veckor i kylskåp” - men jag vill ju ha inläggningar som håller ett år? Går inte det?

torbjorn

  • Inlägg: 13908
    • Medelpad
SV: Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?
« Svar #1 skrivet: 11 apr-24 kl 23:12 »
Inte utan värmebehandling i ugn eller konserveringsapparat, som kan ta död på de mikroorganismer som inte ättikslagen kan hålla i schack.
Kolla inte bara på nätet efter bra konserveringsanvisningar och recept, utan följ hellre kokböcker, Husmoderns Köksalmanack mm från tiden innan frysar och färdigköpta inläggningar blev var mans egendom - kanske främst 1940-50-talet även om mycket sånt stod kvar långt in på 60-talet.

Skogsvilde

  • Inlägg: 17289
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?
« Svar #2 skrivet: 12 apr-24 kl 02:15 »
Tyvärr måste du krypa till korset och faktiskt använda dig av de metoder inte vill använda.

Infrysning är också effektivt.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Berberis

  • Inlägg: 1674
    • Närke
SV: Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?
« Svar #3 skrivet: 12 apr-24 kl 23:39 »
Var noggrann och försiktig.
Det finns människor som blivit svårt sjuka av ofullständigt konserverad mat, där det kan bildas gifter som man till och med kan dö av. En annan risk är att vitaminer och andra värdefulla ingredienser försvinner.
Problemet med att plocka recept på internet är att ingen vet om de är seriösa eller inte. På nätet kan vem som helst skriva vad som helst.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/konserveringsmedel

Innan du lärt dig några bra metoder, är frysen din bäste vän.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14696
    • Östergötland
SV: Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?
« Svar #4 skrivet: 13 apr-24 kl 00:28 »
Innan du lärt dig några bra metoder, är frysen din bäste vän.

Ja, i frysen blir aldrig maten farlig. Det finns en hel del tider som anges för förvaring i frys, men de är bara mer eller mindre bra gissningar om när fryst mat börjar smaka sämre, inte när de är oätliga eller farliga. Bakterier jobbar inte i minusgrader, så några gifter bildas inte där, och bakterierna förökar sig inte heller.

ärt

  • Inlägg: 859
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?
« Svar #5 skrivet: 13 apr-24 kl 21:37 »
Ja, i frysen blir aldrig maten farlig. Det finns en hel del tider som anges för förvaring i frys, men de är bara mer eller mindre bra gissningar om när fryst mat börjar smaka sämre, inte när de är oätliga eller farliga. Bakterier jobbar inte i minusgrader, så några gifter bildas inte där, och bakterierna förökar sig inte heller.
Jo nog är det så. Fyller på frysen när där finns att lägga ner och plockar upp med glädje vid behov.
 Tanken slår mej dock vad när elen gott?
Tycker att ni som håller på med andra metoder av att bevara mat ska fortsätta. Finn rutiner, för dagen där er kunskap är guld värd, är kommande.
Lämna nuet. Gå till nyet. Rösta blankt.
 Nuet: där du är nu med kropp och sinne. Nyet: där du vill vara med kropp och sinne. Vägen dit?

Skogsvilde

  • Inlägg: 17289
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?
« Svar #6 skrivet: 13 apr-24 kl 23:08 »
Jo nog är det så. Fyller på frysen när där finns att lägga ner och plockar upp med glädje vid behov.
 Tanken slår mej dock vad när elen gott?
Tycker att ni som håller på med andra metoder av att bevara mat ska fortsätta. Finn rutiner, för dagen där er kunskap är guld värd, är kommande.

Precis.
Men det är en hel del jobb inblandat lär man ska ta hand om saker.
Och det var lösningar som inte innebar det som efterfrågades
Och lång hållbarhet.

En svår ekvation att yå att gå ut.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

ärt

  • Inlägg: 859
    • Halland
    • www.lillanabben.se
SV: Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?
« Svar #7 skrivet: 14 apr-24 kl 08:47 »
Precis.
Men det är en hel del jobb inblandat lär man ska ta hand om saker.

Hällre jobba än svälta.
Lämna nuet. Gå till nyet. Rösta blankt.
 Nuet: där du är nu med kropp och sinne. Nyet: där du vill vara med kropp och sinne. Vägen dit?

Skogsvilde

  • Inlägg: 17289
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Allra enklaste inläggningsreceptet som ändå är hållbart?
« Svar #8 skrivet: 14 apr-24 kl 10:34 »
Hällre jobba än svälta.

Den bistra sanningen.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

840 gäster, 3 användare (1 dolda)
OrangeDinosaur, gronesmyg

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser