Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Getter och får  (läst 2390 gånger)

Sara Marberg

 • Inlägg: 23
Getter och får
« skrivet: 13 sep-17 kl 12:28 »
Hej.
Jag kommer skaffa 2 getter men så tänkte jag om jag kunde skaffa får också. Frågan är om mina getter kan gå tillsammans med fåren? Eller det är bättre och dela upp dem i olika hagar?

Postat med Alternativ.nu´s app


WP

 • Inlägg: 168
  • Södermanland
SV: Getter och får
« Svar #1 skrivet: 14 sep-17 kl 15:48 »
Hej!
Det finns lite svar redan i tidigare trådar tror jag, och jag svarar inte på din egentliga fråga eftersom jag inte har mest erfarenhet här...  :) Men en sak som jag vill tipsa om som jag snubblade på när jag skulle skaffa getter och hade får sedan innan är att om du har ena djurarten i ett kontrollprogram hos Djur- och gårdshälsan så måste de andra vara med också och ha samma status, annars blir det problem.

Sen om man ska ha djuren i kontrollprogram för MV resp CAE är en annan fråga, men det är värt att veta att djuren kan smitta varandra och så att det inte blir fel i planeringen för försäljning av livdjur etc.

Hoppas att någon ger dig bättre svar på vad du egentligen frågar efter  ;)

skräptanten

 • Jane of all trades
 • Inlägg: 3916
 • Självhushållare på svennebanan-PRAO
  • Småland
SV: Getter och får
« Svar #2 skrivet: 14 sep-17 kl 16:42 »
Man kan ha getter och får ihop, om fåren är parasitfria innan ihopsläpp. Men de är inte så lika till sitt beteende, så det är tveksamt om de har någon glädje av varann. Fast...
...att folk som har får vill utöka med getter kan jag förstå, men att någon som har getter vill ha får också ??? Jag menar, varför?
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Trollmor

 • Inlägg: 10686
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: Getter och får
« Svar #3 skrivet: 14 sep-17 kl 20:50 »
(...) men att någon som har getter vill ha får också ??? Jag menar, varför?
Därför!  Jag gjorde det, och ångrar det inte!   :-*  Men de är faktiskt mer olika än man kan tro.  Faktiskt, om jag hade VETAT innan jag tog emot den där första tackan, hur lite av mina getkunskaper som var användbara, då hade jag nog inte vågat ...
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

203 gäster, 4 användare (1 dolda)
xaelanar, Niklas Nyström, surris91

* Forum

* Om tidningen Åter- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser