Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  0.8 hektar + två frågor  (läst 343 gånger)

Linjerat

  • Inlägg: 15
  • Obotlig lantlivsromantiker.
    • Västergötland
0.8 hektar + två frågor
« skrivet: 19 apr-23 kl 15:11 »
Hej!

Varning för nybörjare!

Jag har en liten gård - cirka 0,8 hektar mark att tillgå uppdelat på två platser.
Jag skulle vilja få marken betad men har svårt för tanken på att ha produktionsdjur. Skulle hellre vilja ha livdjur.

Då tänker jag - härinne finns all expertis. Har någon här förslag på rimligt antal djur på denna yta? 2? 3? Och! Har någon förslag på en ras som skulle gå att sälja till liv?

skogaliten

  • Inlägg: 1279
    • -
SV: 0.8 hektar + två frågor
« Svar #1 skrivet: 19 apr-23 kl 20:08 »
Tyvärr fungerar det dåligt att ha en flock med får på så lite mark. Dels pga att det inte blir en flock, men också för att betet inte räcker till, och dessutom eftersom det inte finns någon möjlighet att vila marken från parasiter.

Får behöver vara minst tre, för att bli trygga, men om dessa tre är tackor som alla får lamm på våren (två lamm var brukar tackor få), så blir det sex får till mot mitten av betessäsongen. Då tar betet slut, samtidigt som det blir parasitbemängt på marken.

Dessutom bör/ska lammen skiljas av från tackorna vid ca 100 dagars ålder, eftersom bagglamm blir fertila då, och kan betäcka även sin mor. Då behöver alltså lammen "egen" betesmark.

Livdjur är de djur som man har till avel. Det spelar ingen roll om man få eller många.

Produktion är när man försöker tjäna pengar på sina djur, oavsett om man har bara tio tackor och säljer kött på en reko-ring handspinner och säljer ull, eller om man 100 tackor och säljer till slakteri.

Det är svårt att sälja lamm till liv "bara sådär". Man behöver ha något med kvalitet att sälja också, om man ska lyckas.

Om avsikten är att få betat, men inte få några lamm, och inte slakta, så kan man kanske hålla tre kastrerade baggar på den lilla ytan som står till förfogande, men man behöver vara noga med att se till att har mat, och med att hålla ner parasittrycket. Räkna i så fall med att behöva dela in marken i mindre "plättar", och beta en fålla i taget, men att det ändå kan bli knapert med bete i slutet på säsongen, och du kan behöva fodra.


 

eco-kalle

  • Inlägg: 83
    • Skåne
SV: 0.8 hektar + två frågor
« Svar #2 skrivet: 24 apr-23 kl 07:29 »
getter kanske bättre om tillgång till buskar björkrsly på egen mark elr grannar/markägare oftast  glada få de röjt tex björksly vide hasdsel mm  om man frågar först .. 5 tackor m lamm +-- är ca som en diko +kalv i bete foderförbrukning, beror helt på vad de är för vall elr betesmark men är de en söndertrampad hästhage behöver åtg utföras ,,mvh


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

252 gäster, 2 användare
Oskari, Johanna Felt

* Forum

* Om tidningen Åter- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser