Vet att tråden är gammal, men som gammal hembryggare känner jag att jag måste ingripa.
Inte ska du koka dem. Pressa saften ur dem och tillsätt socker om det behövs. Mousserande vin eller cider-typ, det är bara frågan om hur mycket socker mäsken innehåller, hur stark produkten blir.
Och jag skulle inte rekommendera att du tillsätter socker på måfå, låter jäsa några dar och butiljerar. Du riskerar att få bomber. Det kan bli ett jäkla tryck!
Du behöver en flytvikt som gör att du kan mäta sockerinnehållet i den osockrade musten. Sen finns tabller (eller formler) för att räkna ut hur mycket socker du behöver tillsätta för att få önskad alkoholhalt. Sen låter du häxbrygden jäsa ut och klarna. Kräver flera omtappningar.
SEN tillsätter du en beräknad mängd socker för att få kolyra och tappar på flaskor. Ölflaskor med riktiga kapsyler rekommonderas. Det kommer att börja jäsa igen på flaskorna, kolsyra bildas men tyvärr blir det också en liten bottensats av död jäst. Så man får hälla upp försiktigt.
Du behöver en oechlevikt (så här ser de ut
https://hembryggning.se/oechlevikt-25-cm.html ) för att mäta sockerhalten. Du behöver också kapsyler (är jättebilligt) och en kapsyleringsapparat för ett par hundra. Allt kan inhandlas i en affär för hembryggning. Ölflaskor kan man hämta på i närmsta glasåtervinningstunna om man inte redan har.
Det finns kapsyleringsapparater som ser ut som en kniptång där man håller i två skänklar och klämmer åt. Köp INTE en sån. De brukar bara funka med riktigt gamla ölflaskor som har en tjockare läpp än de flaskor vi har idag. Lite större apparter där själva klämgrejen löper längs en pelare som du hanterar med en spak brukar funka med alla flaskor av öl/läsk-typ, Så här ska de se ut.
https://www.pgw.se/kapsylapparat-super-golonna-26-5-mm.htmlJust den är mycket bra, trots att den ser plastig ut.
INTE en sån här.
https://www.pgw.se/kapsylapparat-champagne-28-5-mm.htmlNu var den för champagneflaskor, men de för öl ser likadana ut. KAN ju finnas såna som funkar med moderna flaskor, men fråga om det. Och ovasett det blir händerna skinnflådda. Pelarvarianten är bättre på alla sätt.