Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dåligt med intresse för den brända/obrända leran?  (läst 1895 gånger)

Mäster Blå

  • Inlägg: 6
  • Lernörd/"Mâitre Bleu". Kunskap är en lätt börda...
    • Skåne
  Här om någonstans borde väl intresset för lera och keramik florera!
Att bygga med bränd eller obränd lera är väl svårt att komma förbi. Keramik i alla dess former borde ju vara stort här?
Kan någon förklara??
Mâitre Bleu

torbjorn

  • Inlägg: 13835
    • Medelpad
SV: Dåligt med intresse för den brända/obrända leran?
« Svar #1 skrivet: 25 apr-23 kl 22:27 »
De flesta av detta forums användare håller nog till i skogsbygder där det är enklare att bygga med trä och där dessutom den lokala tillgången på lämplig lera kanske är dålig. Det är ju inte ovanligt att traktens bästa lergropar mutades in av något tegelbruk på 1800-talet, och sedan drevs tegelbruket tills leran var slut.

malarmaster

  • Inlägg: 5266
    • Småland
SV: Dåligt med intresse för den brända/obrända leran?
« Svar #2 skrivet: 26 apr-23 kl 10:02 »
Du menar bygga med tegel? Som torbjörn skriver är vi ett träland och det är både ett billigare material samt betydligt lättare att bygga med. Tillgången på virkesprodukter är ju dessutom stor och även att få tag på virke i närområdet lätt. Tegel hade sin storhetstid på 1800-talet o en bit in på 1900 när man byggde stenstäderna. Sen kom betongen o teglet försvann. Det kostar att bygga med tegel då det är tidsödande jämfört med att bygga i trä eller i betong. Själva teglet är ju också dyrt . Särskilt många tegelbruk finns ju inte heller kvar utan oftast importeras det numera. De fanns annars gott om vid sekelskiftet 18-1900 oftast i närheten av järnväg som var en förutsättning för transport till städerna.
Att teglet blev populärt till städer berodde på att stenhus är betydligt svårare att elda. Det blev med andra ord förbjudet med trähus i stadskärnor särskilt när man byggde på höjden. Innan stenhusen var ofta trähusens höjd reglerade till 2  max 3våningar. Stadsbränder där delar eller hela staden brann upp förekom med jämna mellanrum fram till stenstädernas framväxt.
Efter teglet som alltså blev för dyrt som byggmaterial(arbetskostnad,materialkostnad,tid) kom betongen och den är fortfarande dominerande. Men nu byggs  trähus igen,även höghus med ny brandteknik. Nu förekommer teglet mest som prydnad i nya hus. Att teglet skulle återkomma som ett stort byggmaterial tror jag inte. Kostar för mycket,kräver murare som är ett bristyrke samt är kanske inte så miljömässigt idag. Kräver ju bland annat miljötillstånd för leran samt energi för bränningen och där är ju knappast el ett val idag.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

381 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser