Ett bra sätt att testa om det finns lera i jorden är att man tar en näve och kramar ihop jorden. Om den behåller formen så prova att rulladen till en korv, ju smalare den blir desto mer lera finns det.
Nästa steg är att kolla om det finns kalk i leran (kalkrik lera är inte bra att göra gods av då godset blir skört). Enkla sättet är att låta leran torka, om det blir ett vitt pulver/bubblor på leran så innehåller den kalk, om inte så kan du börja samla på dig.
Rensning av lera sker i ett par enkla steg.
Torka den lera du samlat för att sedan hamra sönder klumparna så fint som möjligt. Ta bort pinnar, gräs, löv och stenar som du ser. Resten tar man och silar med ett par silar i olika dimensioner. Det som fortfarande är kvar i silen tar man och maler så gott det går och silar igen. Släng resten.
Nu har du ett pulver som som består till störst del utav lera men som fortfarande har orenheter i sig som man vill få bort. Detta gör man genom att blöta upp pulvret och sedan sila allt genom en finare sil. Ta en del pulver med två delar vatten och mixa runt i en hink. Man kommer nu se att det flyter upp smått skräp till ytan. Häll över det hela till en annan hink genom den finare silen och släng det som fastnar.
Nu har man en ren blandning och det sista steget som återstår är att låta leran sjunka i hinken. Efter 24 timmar så ser man ett lager med klart vatten på ytan som man försiktigt häller av. Upprepa tills man har en lera som har en konsistent av vispad grädde. Ytterligare torkning sker genom att sleva upp på en platta och låta vattnet avdunsta.
Sedan är leran klar att användas!