Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Fårsjukdomar & skador / Äta lamm som dött plötsligt
« Senaste inlägg av Claude.K skrivet Igår kl. 22:04 »
Farligt att äta lamm som dött plötsligt i 6 månaders ålder?Inga symptom, åt bra och levde bra 30 minuter innan sedan död. Inget foderbyte eller betesbyte. En bagge med horn och gick med andra baggar. Såg inget avvikande under slakten.
Bakterier och virus som kan döda lamm plötsligt, är det zoonoser eller ej?
2
Höns: Sjukdomar och skador / 2 veckors kyckling fått krokiga tår
« Senaste inlägg av Skogstrollets skrivet Igår kl. 20:19 »
En av kycklingarna (kläckmaskin) har successivt fått krokiga tår på ena foten. Dom var raka och fina när dom kläcktes.

Dom är strax över 2 veckor nu. Pigga, sociala, nyfikna. Äter och dricker med god aptit. Flyger så det står härliga till.

Utfodrade med kycklingstart, hårdkokt äggula, mjölmask.

Städat 2 ggr per dag. Fått leta mjölmask i grästuvor i buren senaste veckan.

Varmetak med bra temperatur, står utan drag.

Tårna är mjuka och böjliga, den verkar inte ha ont. Kan sitta på pinne (men dom går mest omkring och sover under värmetaket fortfarande).

Vad kan vara fel? Vad ska jag göra åt detta?
3
Utbildningar / Kretsloppshusets kurs i självhushållning
« Senaste inlägg av Kretsloppshuset Sunne skrivet Igår kl. 15:31 »
Nu är ansökan öppen till nästa årskull självhushållare på Klarälvdalens folkhögskola. Åtta månader med småskaligt skogsbruk, djurhållning, odling, bygg och mycket mycket mer. Utbildningen hålls i Kretsloppshuset en mil utanför Sunne i Värmland. Välkommen att läsa mer och ansöka här:

https://regionvarmland.se/9117.html

Hälsningar Micke, My och Lou som håller i kursen!
4
Vinden kommer det sällan ned ifrån (den är dessutom oftast bra ventilerad), men ofta från krypgrunden. På vintern när man stänger till och eldar så blir ju hela huset lite som en skorsten, och bäst sug blir det i botten. Men även i väggarna vandrar luften inåt. Det gör ju att sovrummen som oftast är på övervåningen får den sämsta luften.

När man bygger renrum så ser man till att det blir övertryck i rummet/huset oftast genom att sätta tilluftsfläktar som har bra filter. I ett vanligt hus vill vi ju oftast ha undertryck (och får det automatiskt) så att vi inte trycker ut fuktig luft i väggarna med kondensproblem som följd. Det blir mycket luft i ett gammalt hus, men man kan sätta en tilluftsfläkt i sovrummet, det kostar inte så mycket energi och ställer inte till det med fukten. Funderar faktiskt på det här.
5
Hej,

kanske kan vår upplevelse vara hjälpfull för er:
När vi flyttade in i vårt hus hade jag liknande problem: under hösten och vintern vart jag kliig och hade lite svårt att andas i huset - särskilt sovrummet. under våren/sommaren blev det bättre så jag tänkte att det var en tillfällighet, men sedan blev det samma sak nästa höst och vinter.

Hade en mängd folk här som kollade olika grejer som kunder vara fel.
I slutändan märkte vi att det var impregnerat virke i krypgrunden som blivit fuktig, den utsöndrar dåliga ämnen som retar immunsystemet hos många, inkl mig. Vår lösning blev att täta krypgrunden, lägga plast på marken för att inte få in mer fukt och sedan sätta in en avfuktare och dessutom en utsugsfläkt. Avfuktaren ser till att träet inte blir fuktigare så någon lukt/ämnen triggas att frigöras, och utsugsfläkten sätter vi på när det är hög luftfuktighet för att se till att det blir undertryck i krypgrunden så luften därifrån inte tränger upp i huset och påverkar oss.

Detta kanske inte är ert problem alls, men det är mycket värt att läsa på om över-och undertryck, (kan även vara att det är undertryck i huset som drar ner luft från vinden med isoleringsdamm tex) och som någon skrivit, logga luftfuktigheten i huset på olika ställen över tid.
Det måste inte vara mögel, det kan vara något byggmaterial som ger ifrån sig något.

Det har också varit mycket hjälpsamt för oss att se över ventilationen i huset: vi har bara frånluft i badrumsfläkt  och kök, så vi ser till att de är på ofta, och justerar tilluftsventilerna i övriga huset beroende på väder och temp ute. Det tar ett tag att känna in vad som fungerar i just ert hus.

Den kortsiktiga lösningen är att vädra innan läggdags, och gärna sova med öppet sovrumsfönster om det går, så ni får in frisk luft. Att våttorka ofta är också hjälpsamt för att få bort dammpartiklar som kan killa och störa men också bära på triggande ämnen.

Om det är något man reagerar emot (och det är inte alltid överkänslighet och allergier syns på pricktest tyvärr) är ju reaktionssystemet igång i kroppen så att säga, så det kan ta ett tag innan sympotomen lugnar sig, även om man reser bort en vecka eller två. Detta gäller särskilt om man redan har nedsatt immunförsvar av sjukdom eller någon annan allergi och ligger och "tar energi".

Här finns mängder med bra information om luftfuktighet, ventilation etc, deras blogg är jättebra:
https://www.lfs-web.se/

Fattar att det måste vara skitjobbigt att leva med, jag vart sjukt stressad när vi försökte komma tillrätta med detta, MEN ni kommer att hitta strategier för att underlätta era symptom och med metodiskt utförande kommer ni hitta vad som triggar det hela, och lösningen måste inte vara alltför dyr eller svår att utföra.

Lycka till och ge inte upp, ni förtjänar att vara friska!
6
Fuktighetsmätare kan användas på flera sätt.
Jag har ett par hygrometrar/fuktighetsmätare utan batterier som fungerar utmärkt. En "svindyr" och en "skitbillig", som fungerar lika bra.
Jag är inte så orolig för mögel, utan använder hygrometrarna mest när jag vill torka tvätt - inne eller ute. Om luftfuktigheten inomhus är över 75%, och börjar närma sig 80%, får jag vara försiktig.
7
Mögel dyker upp när det är möjligt att börja växa i vatten som står i droppar, varmt och dålig ventilation.
Dessutom luktar det så att folk noterar det.

Något som kan hjälpa dig att avgöra hur det hänger ihop är att köpa ett gäng små luftfuktighetsmätare, dessa hittar du rätt billigt från kina.
Placera dessa lite strategiskt runt om i huset.

Eldar ni med ved? Och kört i gång med det så sänker detta luftfuktigheten till skadligt låga nivåer i huset med symtom dom kan vara de samma som dom du beskriver.
8
Om det går at förbättra ventilationen, så att det kommer in mer syre,
hjälper det kanske inte direkt,
men det är aldrig bortkastad möda.
9
Tex kvalsterallergi är ju inte så vanligt i norra Sverige men finns ju. Ett pricktest borde man väl få till innan allergi utesluts. Fast det görs väl snarare med blodprov nu för tiden, phadiatoptest?
10
Grönsaker, vegetariskt / SV: Konservera i gamla Glimma-burkar
« Senaste inlägg av Stengrim skrivet 11 sep-24 kl 19:23 »
Så länge du har.packningar och burkarna är hela så funkar det utmärkt med gamla burkar.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

332 gäster, 2 användare (1 dolda)
mulen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser