Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kylskåpskompressor  (läst 537 gånger)

ab

  • Inlägg: 65
Kylskåpskompressor
« skrivet: 02 jul-22 kl 13:13 »
Hej. Har ett kylskåp där värmebrytaren hade bränt i natt, tänkte koppla förbi denna och termostaten för att provköra kompressorn med direktström. Det finns 3 stift på kompressorn där strömmen är ansluten via värmebrytaren, det måste ju vara fas och nolla men vad är det 3:e stiftet till? Och vilket stift hör till vad? Jorden sitter ju i höljet, blir inte klok på detta, här brukar finnas någon som vet..  :)

von tratt

  • Inlägg: 1342
    • Skåne
SV: Kylskåpskompressor
« Svar #1 skrivet: 02 jul-22 kl 16:52 »
Det är nåt slags arrangemang med separat terminal för startström.
Jag bor i lägenhet så jag är inte trovärdig.

torbjorn

  • Inlägg: 13212
    • Medelpad
SV: Kylskåpskompressor
« Svar #2 skrivet: 02 jul-22 kl 23:48 »
Det finns ett startrelä - antingen mekaniskt eller med PTC-motstånd - till kylkompressorn. Motorn är en enfas asynkronmotor, som har en driftslindning och en startlindning. Driftlindningen får spänning hela tiden när kompressorn ska gå, men startlindningen får spänning bara i startögonblicket, tills kompressorn har hunnit varva upp. Det är startreläts uppgift att bryta bort startlindningen när kompressorn har kommit igång.
Så den tredje anslutningen är alltså till startlindningen.  På modernare kompressorer ligger ofta en kondensator i serie med startlindningen.

Schema över inkopplingen finns ofta på insidan av kopplingslådan på kompressorn.

Om du ska provköra kompressorn provisoriskt, bygla bara förbi motorskyddet och behåll startrelät inkopplat som det var.  Skulle startrelät ha brunnit upp (vanligt på äldre Danfoss-kompressorer, de hade t o m en återkallningskampanj där de skickade ut förbättrade startreläer gratis för en del år sedan), så prova med att låna ett från en annan kyl/frys med ungefär samma effekt på kompressorn.  Eller koppla in startlindningen via en återfjädrande strömbrytare så du för hand kan ge den spänning någon sekund vid start.  Om kompressorn ska ha startkondensator, så se till att den ligger inkopplad på originalsättet även om du ersätter startrelät med något annat.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

301 gäster, 2 användare
Rolle 007, kloge74

* Forum

* Om tidningen Åter- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser