Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om odling / Tidningen åter
« Senaste inlägg av Småbrukarn skrivet Idag kl. 09:27 »
Hej!

Jag saknar det första numret av åter till min tidningssamling, alltså nummer 1 -1998.
Om någon har ett sådant liggandes så köper jag det gärna.

Mvh Anton
2
Jag tittar just nu på en som tillverkar en rocket-stove. Jag finner konceptet intressant, jag tillverkade en egen från skrot en gång, men den var inte vidare bra. Fel form på "risern", ska helst va runt. Och andra små saker. Denna design är inte felfri tycker jag, men den är ändå ganska bra tycker jag. Han har sekundärluft och förvärmer sekundärluften. Han har tillverkat eldstaden i eldfast material istället för stål.

https://www.youtube.com/watch?v=yK93KkFT7sE

En stor felaktighet här så är att han tillverkar eldlådan i stål och sen har en massa flänsar och sånt som kyler ner den. I senare videos har han klätt in eldboxens insida med eldfast material så han verkar ha insett man ska inte kyla ner där det brinner.

Det skulle vara intressant att se mätningar på en bra designad rocket stove står sig mot en modern kakelugn med sekundärluft eller en modern panna med omvänd förbränning. Jag tycker principen är ganska lik en kamin med omvänd förbränning, frågan är vad som är skillnaden, den cirkulära risern förmodligen som ska skapa en sorts cykloneffekt, vilket är vad som gav namnet rocket stove. Det i sin tur påminner sådär grovt om konstruktionen i en finsk kakelugn.
3
Övrigt om bygga & bo / SV: Varför sprider alternativare ut sig i hela Sverige?
« Senaste inlägg av esten skrivet Igår kl. 22:43 »
Handlar om skogsnäs kollektivet förr och fram till 1999 ungefär då skogsnäs blev vanliga bostäder och sommarställen.
https://www.youtube.com/watch?v=EDdUDefDzEo

De som bodde på taråbergstorpet tog sedan över en gård på 120 mjölkkor och blev storbönder.
4
Övrigt om bygga & bo / SV: Varför sprider alternativare ut sig i hela Sverige?
« Senaste inlägg av TW skrivet Igår kl. 22:39 »
De där alternativarna som klumpar ihop sig i ekobyar och kring kursgårdar och kollektiv och liknande är sällan människor som man kan samarbeta med. För mycket planering och prat och för litet kunskap och för litet verkstad. Plus och minus går inte ihop och mycket nyttoarbete blir ogjort för att det inte passar in i drömbilden. Ofta verkar de tro att någon annan skall göra grovarbetet eller betala kostnaderna eller vad det nu är för del som de tycker inte passar in i deras livsstil. De lever i sin dröm några år tills den spricker och så drar de vidare. Vanligen hamnar de i stan till slut.

Framgångsrika alternativare som orkar i längden och verkligen lyckas skapa en fungerande tillvaro och göra skillnad är vanligen i princip vanliga landsbygdsbor som helt enkelt har gått ett eller två steg längre än de flesta andra som bor på landet. Som sådan passar man väl in i det existerande landsbygdssamhället även om man betraktas som litet smått originell. Man kan relativt enkelt skaffa sig en nich och försörja sig och samarbeta med andra vanliga människori hembyn och grannbyarna. Folk skrattar litet smått åt byorginalet men uppskattar att man finns och vill gärna både hjälpa en och dra nytta av en så som man gör på landet.
5
Övrigt om bygga & bo / SV: Varför sprider alternativare ut sig i hela Sverige?
« Senaste inlägg av Vasa skrivet Igår kl. 22:28 »
"Har fysiska träffar och möten blivit sekundära?"

Det är en bra iakttagelse men det gäller inte bara alternativare utan det gäller hela Sverige i stort sett. Man samarbetar med grannar, kurskamrater, kollegor etc. men "träffar och möten"med likasinnade vill man ändå föredrar att göra digitalt av nån konstig anledning. Och passande nog eller ironiskt nog stannar de flesta digitaliserade "träffar och möten" bara inom digitaliserade världen, med andra ord alla sitter själva framför sina datorer eller glor och ler mot på sina dumbphones till och med när de går över gatan.

Men frågan är vad vill du egentligen diskutera om alternativare? Du har sagt mycket men vad är din ultimata frågan här?       
6
Frukt och bär / SV: Rinnig lingonsylt
« Senaste inlägg av Luffsen skrivet Igår kl. 20:46 »
Nu.... tror jag,  att mysteriet med den rinniga lingonsylten löst sig.

Socker!

Helt vanligt strösocker.

Socker gör alltså inte bara kaffet godare och speedar upp barn. Det gör skillnaden mellan rinnig o helt vanlig sylt.

Två matskedar strösocker per liter sylt, rör om o vänta två dagar.

Sen har man, eller åtminstone jag, den fasta, icke rinniga lingonsylt jag försökte göra från början.

Så mitt råd till alla syltmasterswannabe: Följ receptet vad gäller sockermängd.

//Ulf

Sent from my SM-A515F using Alternativ.nu mobile app

7
Övrigt om bygga & bo / SV: Varför sprider alternativare ut sig i hela Sverige?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 20:32 »
De flesta alternativare håller sig till vad de redan har - t ex fastigheter som redan finns i släkten. Man vill inte gärna hyra eller arrendera egendom, skuldsätta sig för att köpa mark eller överhuvudtaget blanda sig in i några större ekonomiska eller organisatoriska sammanhang. Samarbete sker rent informellt med grannar, bekanta och släktingar eller inom redan befintliga organisationer i trakten (byalag, jaktlag, fiskevårdsföreningar, vägföreningar mm).
8
Det är en bra aspekt att det är svårt att hitta mark. Men ändå. Har man kollat mark i närheten av vart andra ekobyar, communites, gårdar eller dylikt ligger? Frågat om eventuell avstyckning?

Har man försökt fråga ägare till större areal i områden där etablerade verksamheter redan finns? Har man undersökt hur kollektivtrafiken går mellan olika ekobyar, eller är man exempelvis helt bilberoende för att ta sig till de här platserna?

”Att förvärva det man har möjlighet till” — menas det i det område man växt upp i? Eller är man beredd att vidga horisonten? Eller spara mer kapital för att köpa i ett annat område, eller istället skapa något andelsboende där andra redan finns? Eller hyra in sig i någons hus?Investera i någons befintliga verksamhet?

Eller planera för långsiktighet och att börja i liten skala där andra etablerade redan existerar?

Allt i syfte att skapa en större sammanhållning och mindre sårbarhet.
Jag läste första stycket, och sen i andra stycket kom jag till "etablerade verksamheter", och då blev det för mycket corporate bullshit för min smak.

När jag läser vidare undrar jag vad du har för erfarenheter av landsbygder och oss som bor i dessa bygder?
Gårdar finns ...överallt. Inte lika många som förr, men det finns i hela landet. På gårdarna, speciellt där de är månskensbönder, finns redan folk som har svart bälte i potatisodling, kan dra ut en kalv som ligger fel, hugger sin egen ved och annat som kan betraktas som alternativt. Bönderna kanske inte har dreads eller pysslar med permakultur och har aldrig kallat sig alternativa - men likafullt kan en sån bonde ha stor ömsesidig glädje av en alternativare med dreads och permakulturidéer!

Min, något fördomsfulla, bild av ekobyar, är att de bebos av föredetta stadsbor som tycker att den vanliga landsbygdsbefolkningen är lite läskig, och helst håller sig till sin egen sort, dvs andra föredetta stadsbor. (Som förmodligen inte har en aning om hur en besvärlig kalvning ska hanteras.)

Är det verkligen ett problem att vi alternativare sprider ut oss? Att många av oss hellre har egna ställen än bildar ekobyar och andelsboenden? Att vi gärna samarbetar med våra grannar, men inte bildar ekonomisk förening?

9
Bygga och renovera / SV: Bygger uthus/förrådsbod
« Senaste inlägg av fri skrivet Igår kl. 19:22 »
Jag tycker inte dom där ser varesig tjockare eller starkare än de jag köpt, bom är bara längre på dörrsidan och det gör ju inte så mycket för styrkan då det inte finns nåt strukturellt i dörren att skruva i så långt. Du kanske helt enkelt aldrig hållt i de där gångjärnen så du vet inte deras relativa storlek.
Jag har aldrig monterat Biltema gångjärnen du köpt.
Jag har däremot erfarenhet av Habos hakgångjärn som är gjorda i 8x40mm stål och tappen är nog halvtum,  det är de minst dimensioner som man önskar om gångjärnen ska hålla någon eller några generationer så man ska slipper byta gångjärn eller renovera portblad.
10
Bygga och renovera / SV: Bygger uthus/förrådsbod
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Igår kl. 19:04 »
Jag tycker inte dom där ser varesig tjockare eller starkare än de jag köpt, bom är bara längre på dörrsidan och det gör ju inte så mycket för styrkan då det inte finns nåt strukturellt i dörren att skruva i så långt. Du kanske helt enkelt aldrig hållt i de där gångjärnen så du vet inte deras relativa storlek.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

252 gäster, 4 användare (1 dolda)
pelargon3, DennisCA, LMC400

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser