Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Vatten och avlopp / SV: Skapa ett mer hållbart avloppssystem i villa
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 15:36 »
Du får söka på eko hus. Visst finns det system som använder t.ex regnvatten till spolning,separering av urin o fekalier som återanvänds i odling. Men kräver då tank till regnvatten,frostfritt och tankar till fekalier och urin. gråvattnet kräver sitt avlopp. Alllt måste dessutom vara godkänt av berörd kommun vilket ofta är det stora problemet i en småskalig egen lösning.
2
Vatten och avlopp / Skapa ett mer hållbart avloppssystem i villa
« Senaste inlägg av Gotham skrivet Idag kl. 15:11 »
Hej,

Jag skulle gärna vilja ha en mer hållbar hantering av avloppsfrågorna. Tyvärr är det inte helt lätt att hitta, och när vi köpte vårt fallfärdiga hus för några år sedan tittade alla rörmokare och installatörer på oss som om vi var fullständigt galna när vi frågade efter alternativ.
I brist på annat blev det till sist ett helt "vanligt" system i både kök och badrum  :( (Helt galet att det är standard att använda dricksvatten för att spola bort all smuts och sedan inte kunna återanvända det överhuvudtaget - vem kom på en så dum idé?!)

Hur som helst, nu är huset beboeligt och vi har mer (nåja) tid och pengar att fundera ett varv till över sakernas tillstånd. Och då dyker en hel massa nya och gamla frågor upp:

1. Skulle det vara möjligt att "göra om" vår vanliga wc till en urinseparerande toalett? Då skulle vi ju åtminstone kunna använda en stor del av näringsämnena i odlingen, (Urin kräver ju också mycket mindre i hanteringen än latrin gör), och borde även kunna spara en hel del vatten.
Jag har tittat på lite olika lösningar med nedgrävd tank, men som jag förstår det behöver vi då dra helt nya avloppsrör från toaletten och ut, plus att då gräva ner en tank i trädgården. I min naiva hjärna tänker jag att en borde kunna ansluta urinseparationen "utvändigt" - alltså med en wc-stol med två skålar och där den våta delen leds i rör på väggen och ut till en tank utan att behöva bila upp hela badrumsgolvet igen... För mycket uppfinnar-Jocke??

2. Jag har läst om gråvattenfilter som numera faktiskt inte verkar alltför krångliga eller dyra, t.ex. Eco-Matic. Verkar vara en smart lösning från min lekmannasynpunkt, men då kommer ju ungefär samma fråga som med toaletten - finns det någon möjlighet att bygga upp ett sådant system utan att behöva riva halva huset?

3. Finns det några installatörer som kan sådant här, på riktigt, och helst har någon form av intresse för frågan? Jag har pratat med olika företag och rörmokare under nästan 20 år nu och de flesta har överhuvudtaget inte velat diskutera den typen av lösningar. Det blir väldigt tungt och krångligt att hela tiden försöka uppfinna hjulet själv, och till slut gav vi ju upp. Vi bor på Gotland, men jag skulle kunna tänka mig att söka upp någon på andra sidan sjön om det är vad som krävs...

Har någon erfarenheter, tips eller råd?
Befintliga produkter, egna hemmabyggen och galna påhitt, jag tar tacksamt emot alla ledtrådar kring detta resursslösande avloppsmysterium!
3
Övrigt om höns / SV: Fjäderfäregistret jordbruksverket
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 13:41 »
Eftersom alla ska vara registrerade hos jordbruksverket numera oavsett antal hönor. Innebär en registrering av anläggningen då även att jag kan sälja ägg till grannar och vänner?
Det kunde du göra redan innan om du sysslar med direktförsäljning.
Tex via gen gårdsförsäljning, på torget eller på arbetsplatsen.
Det absolut viktigaste i det fallet är att inte tvätta äggen med fukt utan på sin höjd slipa bort smutsen.
Och att kunden vet vem du är och var äggen producerats.
Givetvis i enlighet med de regler som gäller vid de olika risknivåerna.
Dvs om det är risk 2 att du håller dina höns inne eller i täckt och tät utegård.
4
Övrigt om höns / SV: Fjäderfäregistret jordbruksverket
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 13:37 »
Alla måste ju registrera sina höns nu, gäller det oavsett antal höns. Om jag tex bara har 4 höns och 1tupp?
För egen hobby.
Vad innebär registreringen? Om man låter hönsen gå fritt i trädgård skriver man hela tomtens mark då som utrymme för utevistelsen?
Kostar det något förutom den årliga avgiften på 50 kr?
Framförallt innebär det att du kan få besked om att risknivåerna för smittspridning för smittspridning ökar/minskar.
Smittspårning underlättas.
Osv osv.
5
Grönsaker, vegetariskt / SV: Ärtplanta = ätbar?
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Idag kl. 12:30 »
Nä, jag menade att göra papper på som TS nämnde, inte att äta, blasten (och allt annat grönt) innehåller solanin!
Man kan inte äta någon grön del över huvud taget av potatis de är alla giftiga.

Ärtor kan man dock teoretiskt sett äta hela växten som sagt.
6
Övrigt om höns / SV: Fjäderfäregistret jordbruksverket
« Senaste inlägg av Leva mer skrivet Idag kl. 12:09 »
Eftersom alla ska vara registrerade hos jordbruksverket numera oavsett antal hönor. Innebär en registrering av anläggningen då även att jag kan sälja ägg till grannar och vänner?
7
Biodling / SV: Lågnormal låda - dimmensioner?
« Senaste inlägg av hofboss skrivet Idag kl. 11:13 »
Jag kör med dadant och där är andra mått.
8
Grönsaker, vegetariskt / SV: Ärtplanta = ätbar?
« Senaste inlägg av esten skrivet Idag kl. 11:04 »
Potatisblast är giftig och får inte ätas, samma gäller för bladen av tomaten med samt övriga potatisväxter. Frukterna på potatisplantan är även de giftiga även om de ser ut som gröna tomater. Gröna mycket omogna tomater kan man bli sjuk av om man äter för stor mängd av dem.

Pesto med potatis görs av kokt potatis och inte blast.
9
Biodling / SV: Lågnormal låda - dimmensioner?
« Senaste inlägg av Kalle5151 skrivet Idag kl. 10:51 »
Okey, ska fundera på det.
Har du innermåtten på denna kupa?
Falsens bredd / djup vore bra oxå.. :)
10
Höns: Boende/hägnad / SV: Hur ser det ut i ditt hönshus?
« Senaste inlägg av Tiomilaskogen skrivet Idag kl. 10:03 »
I mitt hönshus är all inredning löstagbar så man kan storstäda och utrota ohyra. Allt tål hett såpvatten och avspolning. Släta väggar och tak som går lätt att sopa. Det blir lätt mycket spindelväv och höns dammar.
Den mesta skiten hamnar under sittpinnarna så där ska det vara lätt att mocka ut. Värpreden har jag i tre våningar där varje rad har fyra fack och är staplade på varann. En list några cm över golvet i framkant hindrar äggen från att rulla ut men öppningen är tillräckligt stor för att man ska kunna städa ordentligt.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

321 gäster, 4 användare
Tångräkan, Luffsen, Tina69, Jon.b

* Forum

* Om tidningen Åter- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser