Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Regnar in genom naturstensgrund med lerbruk  (läst 669 gånger)

surris91

 • Inlägg: 4
  • Västergötland
Regnar in genom naturstensgrund med lerbruk
« skrivet: 01 nov-23 kl 07:57 »
Hej,
Vi har en kallmurad grund som har putsats med lerbruk på insidan för att få det vindtätt och hålla djur ute. Sedan tänkte vi fylla grunden med perlite.
En sidan är väldigt utsatt för blåst och regn så när det har regnat och blåst i sidledes så har det blåst in så pass mycket regn genom stenarna att lerbruket på insidan har blivit fuktigt.
Hur kommer lerbruket bete sig med återkommande fukt/regn? Just nu är det bara fuktigt men kommer det löses upp/falla isär efter tid? Det vi är osäkra på är om lerbruket kommer att kunna torka ut under höst/vinter när det inte blir någon ventilation/värme i grunden eftersom vi tänkte fylla den med perlite. Problemet är också att lerbruket suger fukten och det blir fuktigt i anslutningen mellan golv och vägg.

Vi kommer att ha golvvärme så då tänkte vi att vi kan lägga en slinga runt hela ytterväggen i anslutning mot grunden för att få det att torka ut lättare?

Vi försökte täta till med lite stenar utvändigt för att förhindra att regnvatten kom in men det gav inte så mycket effekt...vi vill heller inte putsa grunden utvändigt med kalkbruk.

Hur har det fungerat tidigare? lerbruk på kallmurad grund är ju inget nytt. Skillnaden blir nu att vi fyller ut den med perlite. Men tänker att även utan perliten så skulle leran ha svårt att torka igen under höst/vinter.

Hur ska vi göra? kommer det att bli problem med denna konstruktionen? 


fri

 • Inlägg: 2493
 • Den som är satt i skuld är inte fri
  • Östergötland
SV: Regnar in genom naturstensgrund med lerbruk
« Svar #1 skrivet: 01 nov-23 kl 12:18 »
Har du välfungerande hängrännor så att vattnet förs bort från fasaden?

Kan du täcka grunden så att blåst och regn inte slår in i grunden? Jag tänker panel på grunden eller växthus mot fasad/grund eller kanske altantak utanför den sida som är utsatt.
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

surris91

 • Inlägg: 4
  • Västergötland
SV: Regnar in genom naturstensgrund med lerbruk
« Svar #2 skrivet: 01 nov-23 kl 13:15 »
Ja hängrännor har vi och droplist på fasaden. Det är inte vatten som regnar på fasaden som orsakar problemet utan det är att det regnar in direkt genom stenarna vid kraftig blåst. Hela framsidan ligger exponerad mot åkermark och sen vatten och på det ligger huset på en liten kulle så det påverkar ju ännu mer att det regnar in i sidledes..

Vi gill ju inte täcka grunden på något sätt eller fasaden. Vi vill ha den kallmurad...i värsta fall om det är sista utvägen så får man väl putsa den med hydrauliskt kalkbruk utvändigt.

esten

 • Inlägg: 2313
  • -
SV: Regnar in genom naturstensgrund med lerbruk
« Svar #3 skrivet: 01 nov-23 kl 16:53 »
Plantera något som bryter regnet från sidan eller sätt staket. Det sista man vill ha är en tät grund där mögel kan få fäste då fukten blir kvar, svartmögel kan äventyra hela huset. Eller för den delen hästmyror som dras till fuktigt trä, som de äter av.
Kondens bildas då fukten inte kan vädras ut och det blir nog större problem med det om ni dessutom ska fylla grunden och täta mellan stenarna med bruk.
Bättre att skärma av vindriktningen så blåsten inte blir så kraftig, det behöver inte planteras/byggas direkt mot grunden utan går bra upp till ett par meter ifrån


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

293 gäster, 6 användare (1 dolda)
xaelanar, Nilla Fink, Numera, Luffsen, Agge Lennartsson

* Forum

* Om tidningen Åter- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser