Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Metanutbinning ut våtmark  (läst 177 gånger)

Mikael Lecerof

  • Inlägg: 1
Metanutbinning ut våtmark
« skrivet: 13 okt-21 kl 23:18 »
Har fått reda på att metangas är 33 gånger farligare för klimatet än koldioxid sett över en tidsperiod på 100 år. Metan bildas i stora mängder framförallt när våtmarkens vatten blir varmt, alltså på sommaren. Varför inte värma upp våtmarken med hjälp av solvärme och utvinna den brännbara gasen metan, lagra den i tankar för att använda på hösten vintern och förbränna den och utvinna värme eller kraftvärmeverk av den. Jag tänkte mig ett genomskinligt barracudatält där metangasen samlas i toppen och leds ut genom ett rör. Visst, när metanen förbränns bildas en del koldioxid men den är 33 gånger mindre farlig än om metanen hade släppts ut oförbränd i atmosfären.
        Jag funderar på om det är något jag har missat i mitt resonemang. Skulle vara roligt om jag kunde få lite synpunkter på detta.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 11982
    • Östergötland
SV: Metanutbinning ut våtmark
« Svar #1 skrivet: 13 okt-21 kl 23:41 »
Våtmarker avger väl så lite metan per kvadratmeter att det blir olönsamt. Men soptippar, gödselstackar, komposter mm producerar mer, och då lönar det sig att samla upp och bränna. Oftast försöker man nog göra rötgasanläggningar för att få det samlat.

Även grunda sjöar släpper metangas, men det är för krångligt att samla in gasen. Annat är det med ett par Afrikanska sjöar. En av dem https://sverigesradio.se/artikel/6469044

 

DennisCA

  • Inlägg: 2071
    • Finland
SV: Metanutbinning ut våtmark
« Svar #2 skrivet: 14 okt-21 kl 13:21 »
Ja det är för utspritt. I Vasa här i Finland tar dom tillvara metangas från bioavfall genom att köra det i en bioreaktor. Sen körs lokaltrafiken på det.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

320 gäster, 2 användare
mattias_33, Ping

* Forum

* Om tidningen Åter- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser