Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur skalar man solrosfrön effektivt? Finns det sorter som är mer lättskalade?  (läst 940 gånger)

EllenR

  • Inlägg: 1
    • Småland
Hej!

Hur skalar man solrosfrön effektivt i mindre skala?
 
Jag har provat med elvisp men det fungerade inte på mina frön från någon vanlig prydnadssort.

Finns mer lättskalade sorter? Vilka?

Andra metoder? Blöta? Frysa? Rosta?


eco-kalle

  • Inlägg: 88
    • Skåne
Hej finns säkert skillnad olika sorter sådde något för ett antal år sen alltså direkt ur paketet från mataffär blev väl inte moget men kommer inte ihåg de fick skal  tex korn havre finns ju även sk ((nakenkorn& nakenhavre )) skalfri ,, kanske funkar m skalmaskin för för spannmål , ja solrosfrö är nyttiga brukar ibland mala lite solroskärnor blanda i lite till bröddeg , är ju mer protein än vete tex ,,

 

esten

  • Inlägg: 2300
    • -
Jag har sett en variant som kanske skulle kunna fungera, men tyvärr finns inte länken kvar på internet. Det var en rund låda man delade på för att lägga in spannmålen i. Sedan vevades den med vev. På vevaxeln satt det en gummimatta som slängdes runt mot ytterväggen i trumman för varje varm man vevade. Längs ytterväggen av trumman så satt en likadan gummimatta så att fröna som var inne i trumman nöttes mellan gummimattorna och då gneds av sitt skal.
Det finns nån dålig bild på pinterest.

Ett gammalt sätt att skala rödklöverfrö som är fruktansvärt svårskalat utan stora maskiner var att först torka klöverblommorna så att man kunde få bort så mycket skräp som möjligt först. Sedan samlade man resterna med fröna och la i säckar som man hade som madrass under vintern. När våren kom och det var dags för sådd var fröet tröskat och klart. Står dock inget om hur bra man sov på dessa madrasser.

Har sett en del som när solrosfröet är skördat lägger det i saltlake och sedan rostar det och äter fröet på det viset direkt utan att skala det. Vet inte om saltlaken kan göra skalet mjukare eller så? Andra äter fröet med skalet och tuggar i sig allt som går att svälja och spottar ut resten, kanske inte så trevligt framför tv-soffan en fredakväll


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

382 gäster, 7 användare (1 dolda)
Be, xaelanar, Lasse-hatten, hannakjellin, fri, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser