Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Filmjölk  (läst 987 gånger)

Emma Hermansson

 • Inlägg: 2
Filmjölk
« skrivet: 24 aug-23 kl 13:56 »
Jag är ganska ny på att göra min egen fil. Det går oftast hur bra som helst. Men igår satte jag 5 liter och idag ser det mer ut som blask med små gryn i inte alls som den brukar. Vad kan blivit fel?

docswood

 • Inlägg: 192
  • -
SV: Filmjölk
« Svar #1 skrivet: 24 aug-23 kl 16:50 »
Hur har vädret varit hos dig? Åska och blixt väder, tryckande kvavt, rötmånad mm orsakerna kan vara flera. //doc

torbjorn

 • Inlägg: 13684
  • Medelpad
SV: Filmjölk
« Svar #2 skrivet: 24 aug-23 kl 18:12 »
Det är inte särskilt många år sedan det var fullt normalt att filmjölken även från stora industriella mejerier blev blaskig och konstig i samband med åskväder eller rötmånad.

Emma Hermansson

 • Inlägg: 2
SV: Filmjölk
« Svar #3 skrivet: 24 aug-23 kl 20:06 »
Det kan alltså hänga på att det var så kvavt igår mot förra veckan? Jag brukar ta mjölken direkt när vi hämtat ca 30-32 grader och lägga i fil och det går hur bra som helst. Nu har jag testat värma till 70 och ska låta svalna. Bör jag ha rumstemp eller räcker ner till 35?

docswood

 • Inlägg: 192
  • -
SV: Filmjölk
« Svar #4 skrivet: 26 aug-23 kl 18:48 »
Ja, där har du sannolikt svaret. Av det lilla jag vet så är det är hur snabbt du värmer upp och kyler ner mjölken som har betydelse. Temperatur efter vilken produkt du gör, finns tabeller för det. //doc

Tångräkan

 • Inlägg: 1956
  • Åland
SV: Filmjölk
« Svar #5 skrivet: 27 aug-23 kl 08:01 »
Vad kul att du gör egen fil. Det har vi gjort i min familj så länge jag minns men jag håller med de som svarat, det blir inte bra om det är lågtryck eller åska på gång. Men vi gör inte filmjölk utan en tjockare variant. Om du inte har testat att göra färdiga portionsskålar (som vi kallar filbytta) vill jag rekommendera det. Då lägger du en matsked färdig fil i en portionsskål och fyller på med mjölk, ca 2 dl. Låt stå övertäckta i rumstemperatur ett dygn eller två. Alla skålar får då en mjuk, tjock fil med ett tjockt, gräddigt "skal" som anses vara det godaste av allt.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

Luffsen

 • Inlägg: 548
  • -
SV: Filmjölk
« Svar #6 skrivet: 29 aug-23 kl 15:24 »
Tångräkan:

Funkar ditt recept /tips med köpemjölk?
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

Tångräkan

 • Inlägg: 1956
  • Åland
SV: Filmjölk
« Svar #7 skrivet: 29 aug-23 kl 17:47 »
Jadå. Nu vet jag inte riktigt vad ni har för varianter i Sverige men jag har gjort det både på åländsk helmjölk (största fetthalten), vilket blir bäst och på vår lättmjölk som är lite magrare mjölk. Jag brukar också ha fet fil (hög fetthalt) som jag rör i. Vet inte om det går med svensk filmjölk men testa! Kuriosa: förr i världen använde man tätört för att få filen att tjockna men den hade knappast någon effekt, det funkade nog ändå då de gjorde detta på färsk, oskummad mjölk. Det finns flera recept om du söker på Filbunke.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

docswood

 • Inlägg: 192
  • -
SV: Filmjölk
« Svar #8 skrivet: 29 aug-23 kl 21:18 »
Jodå, tätörten använde min mormor. Vi åt egentligen bara långfil som för övrigt är väldigt gott. Undrar hur olikt din ”filbytta” det är? Låter som som man må prova på, återkommer.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

302 gäster, 6 användare (2 dolda)
LimJans, xaelanar, Hantverkare92, Nina W

* Forum

* Om tidningen Åter- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser