Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ko(stnad) för fjällnära  (läst 1382 gånger)

Gusse

  • Inlägg: 3
    • -
Ko(stnad) för fjällnära
« skrivet: 24 nov-22 kl 01:39 »
Hej hopp!

Tänkte bara kolla om det är någon som har fjällnära kor, eller har bra koll på dessa, som gjort någon beräkning/kalkyl på utgifterna - förstår såklart att det är olika mellan olika gårdar beroende på tillgångar, maskiner, möjlighet att producera eget foder eller inte osv men allt är superuppskattat! Man kan såklart dessutom dra kostnader hur långt som helst men jag tänker i första hand foder, strö och förbrukningsmaterial - inte el för staket eller liknande :)

Tack på förhand!
Gusse

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 278
    • Dalarna
SV: Ko(stnad) för fjällnära
« Svar #1 skrivet: 27 nov-22 kl 07:42 »
Du får räkna med att kon behöver 5-10 kg hö per dag under vintern. Någon skopa kraftfoder under laktation och lite tillskott under dräktighetens senare del.
Priset på kraftfoder och kutterspån har stigit rejält det senaste året - spån är dubbelt så dyrt som tidigare. Det är prishöjning varje gång man hämtar kraftfoder numera.
Detta gör att du nästan måste sätta dig ner och räkna med dagsaktuella siffror.
Kan du skörda eget hö utan allt för dyr maskinpark? Finns billigt spån vid något lokalt sågverk? Hässjning kräver kroppsarbete men är mycket billigare än ensilering. Torrhö måste förvaras inne till skillnad från inplastat ensilage. Då behövs en lada.
Men, priset på mjölk, smör och ost har också skenat.
Känslan när man bär in sin mjölkhink och börjar veva separatorn eller smörkärnan är oslagbar. Rödkullan Brunros är värd sin vikt i guld.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

163 gäster, 4 användare (1 dolda)
xaelanar, Palle500, eremit1

* Forum

* Om tidningen Åter- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser