Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Egen fetaost - vad blev fel?  (läst 1557 gånger)

esterdavidsson

 • Inlägg: 1
  • -
Egen fetaost - vad blev fel?
« skrivet: 23 feb-21 kl 12:57 »
Testade att göra egen fetaost (nybörjare i mejeriandet) men det blev inte alls bra, var blev det fel?

Värmde mjölken (från bondgård hämtad ca 12h tidigare) till 32 grader. Tillsatte yoghurt och filmjölk (2% av vardera) stod i 30-60min, tillsatte löpe, stod i 30-60min. Skar i bitar och rörde var 5min i ca 30min. Silade av vasslen och hängde sen upp i ostduk i 24h, vände 3 ggr under det dygnet. La sen i 3% saltlag i kylskåp, kollade efter 6 dygn, ganska sörjig, ingen smulighet och smakade beskt. Sköljde av bitarna och testade sen att lägga tillbaka dem för att se om de mognade på, men nu efter 15dygn är det ännu sörjigare och smakar illa.

Någon som vill tipsa på vad jag ska ändra till nästa gång så är jag tacksam!

torbjorn

 • Inlägg: 13685
  • Medelpad
SV: Egen fetaost - vad blev fel?
« Svar #1 skrivet: 23 feb-21 kl 15:01 »
Förmodligen har fel sorts mikroorganismer på något sätt kommit in i processen och tagit över. Om mjölken var opastöriserad, kan ju lite av varje och kanske inte bara önskvärda bakterier ha följt med den.  En annan möjlighet är om bakteriekulturerna i filmjölk och/eller yoghurt redan var mer eller mindre halvdöda, och aldrig fick sån fart att de kunde ta över och dominera odlingen.

Västragård

 • Inlägg: 35
  • Skåne
SV: Egen fetaost - vad blev fel?
« Svar #2 skrivet: 24 feb-21 kl 12:08 »
Hade samma problem som du med sörjigheten första gången jag gjorde fetaost. Sedan lärde jag mig att vasslen behöver stå och surna ett tag innan man gör saltlake på den. Sedan jag började med det har osten hållit sig fin! Ja följde ett recept på Dalmatiner någonting på nätet, funkade klockrent!

Luffsen

 • Inlägg: 548
  • -
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

212 gäster, 1 användare
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser