Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Boktips / SV: Dokumentärer/filmtips?
« Senaste inlägg av Berberis skrivet Idag kl. 17:59 »
"Alger i mat, medicin och bilar"
I Kunskapskanalen såg vi den här dokumentären om alger. Nu ligger den i Urplay -. ända till 31 juli 2023.
Den visar hur långt forskningen har kommit.  Än så länge är algerna inte direkt lönsamma, men det finns spännande perspektiv.
På Färöarna finns det en forskare som odlar alger till mat! Ur alger kan ett slags olja utvinnas, men produktionen måste bli lönsam för att oljan skall kunna användas som drivmedel.
Utanför den franska kusten - vid flodmynningar - finns massor med alger som fått näring av nitrat från jordbruket. När algerna ligger där och ruttnar, blir det massor med giftig och livsfarlig svavelväte.
Det är möjligt att tillverka ett slags plast av alg-moset. Denna "plast" löser upp sig i vatten.
Med mera - det finns många slags alger.
https://urplay.se/program/218251-alger-i-mat-medicin-och-bilar
2
Frukt & bär / SV: Experimentalfältets sviskon
« Senaste inlägg av korren skrivet Idag kl. 17:47 »
Så du satte rotskotten i stängda påsar med såjord i botten?

Har förresten sett att folk har sticklingar i bubblande vatten, så fick tag på en akvariepump, men har inte testat det ännu. Det var mer tänkt för blåbärstry men kanske funkar med plommon.
3
Frukt & bär / SV: Experimentalfältets sviskon
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 17:25 »
Tack för din entusiasm. Det låter som att jag måste testa igen då med sticklingar, av plommon. Men inte äppleträd, det finns idag tillräckligt i min lilla plantskola.

Ett annat sätt att föröka plommon är ju med rotskott om det är rotäkta. Pratade med en trädgårdsmästare som tyckte att det var svårt att få rotskott att ta sig om de inte bildat ordentliga rötter innan man klipper av de från trädet, alltså när de växer nära stammen eller stora rötter. Funderar på om man kunde stimulera rotskotten att bilda rötter tex som man gör vid "air layering".
Jag har tagit rotskott på plommon som jag har klippt i flera bitar och haft i påsar som om de vore sticklingar så att de skulle kunna bilda nya fina rötter utan att torka ut. Det funkar absolut att göra så. Ett rotskott kan faktiskt bli många träd om man gör så, flera av bitarna har till och med hunnit dela på sig så att de i sig skulle kunna klippas itu och bli två istället för en!!

Edit: I princip varje bit av rotskottet som har knoppar på sig kan klippas till varsin bit och bli ett eget träd på det viset bara man håller det i påsar eller liknande och fuktigt som om de vore sticklingar så de hinner växa ut nya små rötter så de kan sedan stå självständigt och bli självständiga träd.
4
Frukt & bär / SV: Experimentalfältets sviskon
« Senaste inlägg av korren skrivet Idag kl. 17:08 »
Tack för din entusiasm. Det låter som att jag måste testa igen då med sticklingar, av plommon. Men inte äppleträd, det finns idag tillräckligt i min lilla plantskola.

Ett annat sätt att föröka plommon är ju med rotskott om det är rotäkta. Pratade med en trädgårdsmästare som tyckte att det var svårt att få rotskott att ta sig om de inte bildat ordentliga rötter innan man klipper av de från trädet, alltså när de växer nära stammen eller stora rötter. Funderar på om man kunde stimulera rotskotten att bilda rötter tex som man gör vid "air layering".
5
Frukt & bär / SV: Experimentalfältets sviskon
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 16:49 »
Har nog varit rädd för att det ska bli för tätt och svampigt. Det gäller väl att hålla det hygieniskt för att slippa mögel? Där kan jag tänka mig att jordvalet spelar roll också.
Håller man det lätt fuktigt i jorden och inte för vått så blir det inte så mycket mögel. Sen kan det bli liite mögel ibland t ex på bladen utan att det skadar växten något särskilt. Och ja näringsfattig jord är bättre på att inte mögla än t ex näringsrik "planteringsjord", min syster som också tar mycket sticklingar kallar planteringsjord för "killer soil" pga all svamp som tenderar att växa i den och ta kål på växternas rötter, den så kallade "damp off" på engelska.
6
Frukt & bär / SV: Experimentalfältets sviskon
« Senaste inlägg av korren skrivet Idag kl. 16:28 »
Har nog varit rädd för att det ska bli för tätt och svampigt. Det gäller väl att hålla det hygieniskt för att slippa mögel? Där kan jag tänka mig att jordvalet spelar roll också.
7
Uppvärmning / SV: Elda i kakelugn, för varmt?
« Senaste inlägg av fri skrivet Idag kl. 16:26 »
Ja, jag tycker det är mycket roligare att städa i skogen än hemma, "skräpet" blir ju också värdefullt när det kommer hem.
Vi får väl skaffa ebonitstavar och låta katterna fixa dammningen inomhus medans vi är ute och kvistar grova röjstammar till hemved.
8
Frukt & bär / SV: Experimentalfältets sviskon
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 16:19 »
Jag använde plastpåsar och när jag var hemma kunde jag spruta många gånger under en dag och trots detta blev det snabbt torrt under plasten. Kanske var luftningshålen för stora. Körde med rotningshormon från Grekland köpt på ebay.
Låter som du hade för stora hål i påsen då. Det är nog bättre med inga hål alls än för stora, nu har jag ändå sett de senaste två veckorna att saker och ting verkar rota sig bra utan några hål alls. :o
9
Frukt & bär / SV: Hjärtnöt (juglans ailanthifolia var. cordiformis)
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 16:17 »
Tack Jacobski för länken till valnöts hanteringen. Fortsatte titta på svart valnöts hantering...hur man skördar och knäcker de svarta valnötterna. Jag har alltid gnällt om hur klurigt det är att knäcka våra egna valnötter. De är så hårda att de knappt går att knäcka men jösses jag är glad att de inte är av sorten svarta valnötter. Våra nötter ramlar ju ialla fall ur sina gröna skal, bara en sån sak.
Vet inte vilken sort vi har men de är riktigt runda. Det måste väl finnas en smart metod att knäcka flera samtidigt, tror ju inte att de skalfria nötter man kan köpa i handeln är knäckta en och en. Vad gör ni?
De kör ju med väldigt stora maskiner som kan processa många hundratals kg till flera tusentals kg nötter per timme. Sen är ofta de kommersiella sorterna av valnöt väldigt stora med mycket tunna skal vilket gör hela processen lättare. Denna typ av knäckare verkar väldigt bra om man vill ha något litet hemma, klarar till och med att knäcka svart valnöt och hickory utan problem: https://www.youtube.com/watch?v=cTgvgqFfEvA

Som med det mesta annat man odlar och skördar själv så måste man ändå lägga ner lite tid och pilla en hel del om man ska ta hand om en stor mängd av något även med ett verktyg som lätt knäcker nötter som denna..
10
Frukt & bär / SV: Experimentalfältets sviskon
« Senaste inlägg av korren skrivet Idag kl. 16:10 »
Jag använde plastpåsar och när jag var hemma kunde jag spruta många gånger under en dag och trots detta blev det snabbt torrt under plasten. Kanske var luftningshålen för stora. Körde med rotningshormon från Grekland köpt på ebay.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser