Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Minskad mjölkmängd  (läst 1486 gånger)

Jakobn

 • Inlägg: 595
  • Skåne
Minskad mjölkmängd
« skrivet: 14 mar-15 kl 14:22 »
Mjölkar en get sedan ca 4 veckor, denna veckan har mjölkmängden minskat ganska kraftigt. Idag var det runt 1,5 dl mindre jämfört med samma dag förra veckan.
Killingarna går med geten på dagtid. Vi mjölkar 2-3 timmar senare fre-sön, om det kan ha någon betydelse. Tycker även hennas aptit minskat lite, men det kan jag inte säga säkert ännu.
Vad kan vara fel?

olivia.k

 • Inlägg: 1454
  • Jämtland
SV: Minskad mjölkmängd
« Svar #1 skrivet: 14 mar-15 kl 15:36 »
Svårt att säga om 1,5dl är mycket när du inte skriver hur mycket du mjölkar.  En del mjölkgetter kan ge 3-4 liter om dagen, men då är de inte med killing, och då är ju 1,5dl mindre inget att tala om.
Att du får mindre mjölk kan bero på att killingen äter mer. En killing diar betydligt mer mängd mjölk när den är 5 veckor i jämförelse med när den är 1 vecka. Då blir det mindre kvar till dig.

skräptanten

 • Inlägg: 3748
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Minskad mjölkmängd
« Svar #2 skrivet: 14 mar-15 kl 21:10 »
En förklaring kan vara brunst. Under brunsten kan både aptit och mjölkproduktion minska, eftersom geten blir oroligare och mer aktiv. Men då borde mjölkproduktionen öka igen efter några dygn.
Har du bytt hö? Ändrat kraftfodergivan? Bajsar geten normalt?
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Jakobn

 • Inlägg: 595
  • Skåne
SV: Minskad mjölkmängd
« Svar #3 skrivet: 15 mar-15 kl 10:13 »
Har gått från runt halvlitern till ca 3 dl, så det kanske är närmare 2dl mindre.
Har bytt hö, men det var för 2 dagar sedan, kraftfodergivan är samma. Bajset ser ut som det ska. Kanske det kan vara brunst, tycker bocken har varit lite toppad de senaste dagarna. Då får jag kanske lugna mig några dagar och se vad som händer.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

354 gäster, 7 användare
Hellstrom, Elin Wernevik, Ek, Brotorpet, Fikaoscar, eribi, mattias_33

* Forum

* Om tidningen Åter- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser