Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Solceller  (läst 2201 gånger)

Sten1

 • Inlägg: 1
  • -
Solceller
« skrivet: 13 feb-23 kl 07:20 »
Hej.

Undrar om någon har erfarenhet av och vill dela med sig av sin kunskap.

Om solceller ska installeras och det finns behov av kylskåp (12 volt) några lampor och ladda mobiler. Då jag inte har någon tidigare kunskap tänkte jag börja fråga här.

Det kommer upp många förslag om man söker på nätet. Då det är en investering vill jag inte chansa utan vill höra mig för om någon har mer erfarenhet. Har någon köpt solceller och kan rekommendera?

 

Znibban

 • Inlägg: 1407
  • Skåne
SV: Solceller
« Svar #1 skrivet: 13 feb-23 kl 09:11 »
Ska du bara ha för det lilla du beskriver?
Eco Flow Delta 2googla på den. En liten portabel powerbank som kan användas vid strömavbrott och har massor med användningsmöjligheter, allt från att ladda mobiltelefonen till att koppla in maskiner eller köksutrustning.Både till DC och AC
Den kan laddas via vägguttag eller med solcell som du kan ta med dig (den är alltså inte inkopplad).
 Solcellen du kan köpa till finns i olika storlekar, men max 400 w...
Perfekt att ha om du ska ex jobba i trädgården och inte kan koppla dig till elnätet.
Jag har köpt en som back up, istället för att använda gas, diesel, tändvätskor.
Det är inte det billigaste 13500:- (nya lithiumbatterier som går att ladda 3000 ggr), solcellen kostar också minns inte exakt (förträngning :-\)

Solceller på taket installerade vi 2018 och det var bara roligt alla år utom i år, nu har det verkligen varit lönsamt!!!! 60 paneler á 300 w, vi har strypt den lite så har 20 Amp. Anläggningen beräknas vara betald på 6 år!  Yess
Alfa sol och vind vände vi oss till men de har så mycket att göra nu så de hjälper bara de som ska ha superanläggningar.
Tyvärr får inte alla tillstånd att installera solel, det beror på hur ansträngda ledningarna är till elbolaget.

 

torbjorn

 • Inlägg: 13683
  • Medelpad
SV: Solceller
« Svar #2 skrivet: 13 feb-23 kl 10:29 »
Det finns många tidigare trådar om solceller i offgrid-sammanhang här på forumet.
Läs igenom dem och ta till dig de bättre råden ur dem!
Men allra först är det en god idé att repetera fysiken och elläran från skolan så du har alla begrepp och räknesätt fullt klara för dig. Gör en budget för hur mycket du behöver, både i toppeffekt och i energi utslaget över en längre tid (dygn, vecka, månad etc). Med hjälp av den budgeten, uppgifter om solinstrålning på din breddgrad, lämpliga antaganden om hur ofta och länge det blir genommulet väder utan produktion för solcellerna, bedömning av hur irriterande det är för dig att vara strömlös några dagar mm, så bör du kunna komma fram till hur stor solcellseffekt och batterikapacitet du bör kosta på dig.

Tänk på att en anläggning som man plockar ihop på måfå utan att har räknat och planerat noga i förväg, som regel blir både onödigt dyr och dålig, kanske t o m farlig eller helt oanvändbar.


Och tänk också på att har man en egen elanläggning så får man själv fixa allt som nätbolag eller elhandlare ordnar om man är ansluten till elnätet. Man får vara sin egen projekterare, driftingenjör, linjearbetare, besiktningsman och allt annat och måste också se till att man har tillräckliga kunskaper för alla de uppgifterna. Det duger inte att fråga någon om råd för varje gång man har ett problem.

Vasa

 • Inlägg: 318
  • -
SV: Solceller
« Svar #3 skrivet: 13 feb-23 kl 23:09 »
Jag skulle göra som Torbjörn rekommenderar och till det kan jag lägga till lite för att göra det enklare för att förstå saker och ting när du vidare läser/studerar genom; För att ha en offgrid 12volt anläggning som du nämner behöver du Solcellspanel-Regulator-Batteri.

Solcellspanel har två typer, Polykristallin och Monokristallin. Den senare nämnda är något effektivare än den först nämnda och därmed är lite dyrare.

Regulator har ofta tre olika typer och utav de tre varianter är MPPT regulator utan tvekan den mest effektiva.

Batteri finns också i flera varianter och i detta sammanhang bly batteri och den senaste typen lithium är vanligt förekommande och sedan blybatteri har också olika varianter AGM, Gel osv. Lithium batteri är flera gånger dyrare än blybatteri men å andra sidan går blybatteri inte att bruka helt så vid en amperetimmar beräkning måste man räkna bort 50-60 procent av kapacitet som är angivet i batteriet exempelvis om det står 80 Ah på batteriet så får du räkna med 35-40 Ah i praktiskt förbruknings beräkning. Och normalt även efter så varsam användning klarar inte ett blybatteri lagra några el efter ca 4-5 års användning så när du gör en slutlig kostnadskalkyl måste ta det också till beräkningen. (Jag har än inga egna erfarenheter med lithium batteri i detta sammanhang)     

(Om du möjligen vill senare uppgradera spänningen i anläggningen från 12 volt till 230 volt behöver du en spänningsomvandlare som också kallas för inverter)   

Det du måste veta (precis som Torbjörn redan har nämnt) är att hur mycket det kommer att bli din ungefärlig elförbrukning och sedan baserad på den kan du börja bygga din anläggning genom att ha rätt antal watt i solcellspaneler som möjliggör för att ladda och förvara rätt antal amperetimmar Ah (detta kallas för batteribank) för att täcka ditt behov. Ta också reda på den genomsnittliga soltimmar per år/månad på den platsen din anläggningen ska vara så att baserad på det kan du slutligen räkna ut ungefär hur många watt solcellspaneler du måste ha för att ladda din batteribank.                   

kallstrom_74

 • Inlägg: 28
SV: Solceller
« Svar #4 skrivet: 08 okt-23 kl 15:40 »
finns det inte någon andrahands marknad för solceller och teknik? menar att folk uppgraderar väl till nya bättre saker? Eller det är inte nånting i Sverige?

Skogsvilde

 • Inlägg: 16777
 • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
  • -
SV: Solceller
« Svar #5 skrivet: 08 okt-23 kl 16:44 »
finns det inte någon andrahands marknad för solceller och teknik? menar att folk uppgraderar väl till nya bättre saker? Eller det är inte nånting i Sverige?
Det finns det allt.

Men oftast räcker det att byta växelriktaren för att få ut mer.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 14318
  • Östergötland
SV: Solceller
« Svar #6 skrivet: 08 okt-23 kl 20:34 »
Det har väl inte monterats så mycket att det finns några mängder med gammalt att få tag i än, men några byter väl ut. Borde väl vara solcellsmontörer man skall kolla med i första hand.

torbjorn

 • Inlägg: 13683
  • Medelpad
SV: Solceller
« Svar #7 skrivet: 08 okt-23 kl 22:38 »
Det beror ju på om man syftar på solcellsanläggningar för offgrid-bruk eller om man syftar på anläggningar som ska kunna leverera ut energi på elnätet.

Om vi ser på de små offgrid-anläggningarna, så händer det ju att prylar från sådana blir till salu när någon har gett upp sina offgrid-planer, kanske för att för stor optimism och begränsade kunskaper gjorde att man aldrig fick anläggningen att göra den tilltänkta nyttan.  Eller för den delen att någon har haft solceller monterade på en husbil, segelbåt eller liknande och plockar bort och säljer dem separat när fordonet ifråga ska säljas eller skrotas.

En del småsolceller har rätt begränsad livslängd, inte pga själva solcellsmaterialet utan pga att kapslingen är undermåligt gjord - det kan t ex tränga in vatten, plastdelar blir spröda med tiden, skyddande plast på ytan blir matt och ogenomskinlig etc. Ska man köpa begagnat bör man se upp med sådana saker så man inte råkar betala för något som i själva verket bara är moget för återvinning.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

298 gäster, 7 användare (2 dolda)
xaelanar, torbjorn, Larus Canus, Corvus, Axel Öhman

* Forum

* Om tidningen Åter- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser